Domowa frużelina truskawkowa do słoików na zimę. Kto z was lubi gofry? Ostatnimi czasy moje dzieciaki ciągle wołają mamo! zrób gofry, lub mamo! zrób naleśniki.. Zmotywowało mnie to do zrobienia owocowego dodatku do tychże produktów. Tak powstała domowa frużelina, czyli świeże, regionalne i ekologiczne owoce w gęstym kisielu. Wszystko zamknięte w dużym
IzaGotujesłoików keczupu. 30 słoików pomidorów na zimę. 28 słoików galaretki z papierówek. 28 słoików konfitury truskawkowej z bzem. 15 słoików galaretki z czerwonej porzeczki. 12 słoików galaretki z czarnej porzeczki. 10 słoików galaretki jezynowej. 12 słoików konfitury z mirabelek. 14 butelek syropu z kwiatów dzikiego bzu. 16 słoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego
KUCHARNIAprostu mleczna galaretka z przyjemnie kojarzącą się nazwą. Mój M. mówi na nią panna z kotkiem. Można ją dekorować na wiele sposobów, doskonale smakuje z musem malinowym lub truskawkowym, za to wiśnie lub czarna porzeczka przyjemnie przełamują słodycz samej galaretki, jeśli natomiast ktoś lubi naprawdę słodkie rzeczy, polecam wypróbować wersję z karmelem lub czekoladą. Wszystko zależy od wyobraźni i gustu
Przepysznik - BLW i nie tylkotertaletek smarujemy margaryna. Ja wysmarowałam je olejem, ponieważ wystarczy "wymalować" foremke pędzelkiem i gotowe.Ciasto wałkujemy a następnie wykrawamy koła i wylepiamy nimi foremki. Do każdej wkładmy konfiturę rabarbarowo - truskawkowa. Nastepnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 15 min. W tym czasie robimy beze. Skłądniki na bezę; 5 białek 3/4 szkl. cukru pół szklanki cukru
Radość kipiąca uśmiechem.tygodniu dwa zestawy - ulubione i sprawdzone :) Do każdego zestawu bidon z wodą. Śniadaniówki wracały puste:) Środa: bułka wieloziarnista z miodem maliny orzechy nerkowca Czwartek: naleśniki z domowym dżemem truskawkowym dwie śliwki pół banana
Atlas SmakówByły już malinowe lody wegańskie, a dziś są truskawkowe lecz podane troszkę inaczej. Zarówno mi jak i moim dzieciom tak zasmakowały te lody, że z pewnością często będziemy je robić. Składniki: ( na 4 gałki ) 2 dojrzałe banany, 200g truskawek, kilka truskawek, kilka borówek i wafelek jako dodatek. Przygotowanie: Banany i truskawki razem zblenderować. Zamknąć w pojemniku i włożyć do zamrażalnika
W kuchni u MonikiSkładniki: masa jogurtowa: dwa jogurty greckie (2x125g), 1 galaretka cytrynowa, 1 czubata łyżka cukru. mus malinowy: 250g malin, 2-3 czubate łyżki cukru, galaretka malinowa ( poziomkowa lub truskawkowa). galaretka agrestowa (lub o innym smaku, ale by miała kolor zielony), winogrona. Przygotowanie: Uwaga!!! Moje ciasto jest miękkie. Także jeżeli wolisz bardziej sztywne do masy jogurtowej i musu malinowego użyj po półtora
W kuchni u Monikiciut więcej niż pół, tak mi się sypnęło), 2 jajka, łyżka kakao (5g), pół łyżeczki proszku do pieczenia (2g). pianki i galaretka: 4 galaretki ( u mnie były: 2 x truskawkowa, 1 x brzoskwiniowa, 1 x wiśniowa), puszka mleka skondensowanego słodkiego. Przygotowanie: Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puch. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie łyżką
W kuchni u MonikiSłodkie ruloniki z chleba tostowego z dżemem, to smaczny pomysł na śniadanie i nie tylko. Składniki: 3 kromki chleba tostowego, dżem Łowicz ( u mnie były dwa smaki: truskawkowy i z owoców leśnych), łyżka syropu z brzoskwiń (może być sok z cytryny wymieszany z cukrem), pół brzoskwini z syropu (można zastąpić innym owocem), 2 łyżeczki rodzynek i suszonej żurawiny (wymieszanych), odrobina
W kuchni u MonikiSkładniki: ( tortownica o śr.26cm) Spód: 254g ciastek pełnoziarnistych, 125g masła niesolonego, 2 łyżki cukru. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 500g truskawek, 2 galaretki o smaku truskawkowym, 2-4 łyżki cukru. Masa śmietanowa: 284ml śmietanki kremówki , 2 łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan fix ( można pominąć). Do dekoracji: 8 kostek mlecznej czekolady, kilka czekoladowych kulek, można również ozdobić
W kuchni u Monikikońcu dopasować składniki pod siebie:) Składniki: Tortownica o śr. 24cm: 200g cukru kryształu 150ml oleju 3 jajka 250g startej marchewki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu truskawkowego 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy 0.5 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich
Kuchnia w czekoladzieWspomnienie dzieciństwa... Któż z Was ma podobne?! Składniki: Na 1 wafel kwadratowy: 1 margaryna 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 galaretka truskawkowa (lub inny smak) 1 szklanka kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Margarynę, cukier i cukier waniliowy roztopić, ale nie gotować. 2. Do rozpuszczonej masy dodać galaretkę, wymieszać. 3. Na końcu do powstałej masy dolewamy szklankę kwaśnej
Kuchnia w czekoladzieukończyć jednym okiem zerkając na monitor :) Może ktoś z Was zrobił ostatnio dodane mielone na gnieździe makaronowym? Chętnie je obejrzę :) Dziś zaś podam propozycję na podwieczorek, czyli pyszne truskawkowe bułeczki, które część z Was chciała zobaczyć już w niedzielę. Nie ma przy nich wiele roboty, trzeba tylko poczekać, by odrobinkę wyrosły przed pieczeniem. Składniki: Na 12 bułek: 1/2 kg mąki
Kuchnia w czekoladzieKruche i delikatne, kremowe i tak jak lubię – nie za słodkie. Ciasto na pożegnanie truskawkowego sezonu. Przez tegoroczne suche lato truskawki towarzyszyły nam od połowy maja. Ale to już raczej ostatnie, które w tym roku zagościły w kuchni, w końcu mamy już wrzesień. Dostały godną oprawę, prawda? To ciasto ma bardzo mało cukru. Dla niektórych z Was może być
Karo in the Kitchenśmietana 400 ml serki waniliowe 600 g żelatyna 2 .1/2 łyżki izomalt AGNEX 3 łyżki Dodatkowo : galaretka cytrynowa 2 szt galaretka truskawkowa 1 szt Wykonanie : Dno tortownicy ( serce ) wykładamy folią spożywczą. Kładziemy małe biszkopciki ( kształt okrągły ). Miksujemy śmietanę , dodajemy do niej izomalt Rozpuszczamy żelatynę ( do miseczki wsypałam żelatynę
Różowa kuchnia