Jakiś czas temu, dostałam od mamuni WIADRO dojrzałych truskawek z domowego ogródka. Troszkę mnie to przeraziło, gdyż miejsca w zamrażarce jak zwykle nie miałam, a wiadomo – owoce psują się niestety w zastraszającym tempie. Zdecydowałam więc, że przerobię je na dżem. Przekopałam moją pokaźną kolekcję książek kucharskich i w każdej mniej więcej przepis brzmiał podobnie: owoce+cukier+cytryna i dużo czasu na gotowanie. Zabrałam się do pracy i okazało się, że przygotowanie dżemu jest dziecinnie proste, a ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...