spoko babeczki truskawkowe dla spoko babeczki, którą jest moja Mama. Różowe maleństwa są w prezencie za 26 lat zaplatania włosów w warkocz francuski, za zaokrąglanie godzin („Wstawaj, już 11!” o 10:15), za tysiące ulepionych pierogów, za niemierzalną ilość cierpliwości do mnie i do mojego brata, za to, że nas kocha i jest z nas dumna. Napisałam
wcinaj tomasę - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 200 ml mleka - bita śmietana waniliowa Dodatkowo: - 1 słoiczek dżemu truskawkowego - 3 tabliczki czekolady do tarcia W pierwszej kolejności rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie robimy spód ciasta. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą. Potem dorzucamy stopniowo
Kuchenne WariacjeSezon truskawkowy jeszcze trwa więc zapraszamy na lekkie tarty biszkoptowe z truskawkami Składniki: - 2 jajka - 2 łyżki zimnej wody - 75 g cukru - 50 g mąki pszennej - 25 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 aromatu waniliowego - 1 opakowanie serka mascarpone - 100 g śmietany 30% - 40 g cukru pudru - 20 dag truskawek Białka oddzielamy od żółtek i mieszamy
Kuchenne Wariacjeczarnymi malinami i serkiem mascarpone Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową: - 200 g śmietany 30% - 250 g serka mascarpone - 70 g cukru pudru - kilka czarnych malin Składniki na wierzch: - czarne maliny Najpierw robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy
Kuchenne Wariacjemiedzy innymi otręby granulowane KUPIEC ze śliwkami, ponieważ z brzoskwiniami nie ma, a szkoda. Mają one dość wyrazisty smak więc jeśli to komuś przeszkadza może użyć tych o smaku truskawkowym.” Czytaj więcej
Wiem co jemporzeczki na bazie dżemu zrobionego wg tego przepisu, ale może też być galaretka z czarnej porzeczki lub innych owoców. Każde się doskonale sprawdzą. Robiłam już w ten sposób lody truskawkowe i jagodowe. Ich zaletą jest to, że w przeciwieństwie do lodów na bazie świeżych owoców nie zamarzają tak mocno i w zasadzie od razu po wyjęciu z zamrażarki można
Wiem co jemrumiane i chrupiące – gofrownica 850W mocy, poziom 5 z sześciu możliwych. Upieczone zdejmowałam drewnianą łopatką i ustawiałam pionowo opierając o metalową podstawkę z mikrofalówki. Podałam z bitą śmietaną, dżemem truskawkowym i cukrem pudrem – do wyboru. *Zakwas pszenno-żytni otrzymałam w ten sposób: poprzedniego dnia wyjęłam z lodówki swój żytni zakwas chlebowy , i odlałam z niego pół szklanki (do półlitrowego
Kuchenne zapiski EdytyKtóż z nas nie lubi truskawek? Na pewno znajdzie się kilka takich osób, ale jestem pewna, że truskawcożercy przeważają :) Moja propozycja to szybki koktajl sojowo-truskawkowy, który może nie zaspokoi pragnienia, ale świetnie zastąpi słodką przekąskę :) Składniki: szklanka truskawek szklanka napoju sojowego o smaku waniliowym łyżeczka brązowego cukru trzcinowego - mnie tyle wystarczyło Wykonanie: Truskawki umyłam, osączyłam, odszypułkowałam. Przełożyłam
Kuchenne zapiski Edytyczyli arbuza - mój był blady i mało słodki, a co za tym idzie lody wyszły delikatne zarówno w kolorze jak i w smaku, dlatego podałam je z charakternym sosem truskawkowym (niestety kupnym). Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytypapierowym. 11. Truskawki odszypułkować i pokroić, dodać maliny, sherry, cukier i wymieszać. Podzielić na 3 porcje. Ja nie mieszałam ze sobą malin i truskawek, tylko zrobiłam oddzielne warstwy: truskawkową i malinową. Bita śmietana: 12. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wstawić do lodówki. Teraz najfajniejszy moment - ułożenie warstw w szklanym naczyniu: Na dnie naczynia ułożyć
Domowa Cookierenka Agisezamowe* naleśniki z truskawkowym twarożkiem, sosem czekoladowym i truskawkami~ *z mąki sezamowej Moje pierwsze sezamowe naleśniki nawet nie chciały przewrócić się na drugą stronę. Teraz, jak widać, było lepiej. Ale to jeszcze nie to, i tak musiałam wkurzać się nad patelnią :D Niedługo zrobię idealne sezamowe naleśniki :) Zdaję sobie sprawę, że niewiele osób używa mąki sezamowej, ale może ktoś
breakfast of dreamstruskawkowy tofurnik z płatkami migdałów~ Do przygotowania tego tofurnika (swoją drogą, uwielbiam tę nazwę! :)) użyłam TOFU SOFT , które jest dostępne TUTAJ . Tofu zaskoczyło mnie swoją konsystencją, po rozgnieceniu widelcem nie miało grudek - było gładkie. Zazwyczaj musiałam je jeszcze blendować, teraz nie było takiej potrzeby. Idealnie sprawdziło się w wegańskim serniku. Polecam :) INSTAGRAM
breakfast of dreamsskutek. Mimo wszystko zostałam i zostanę. Myślę, że nie ma już co rozmyślać, w końcu za dwie godziny będę mieć już legalne wakacje! :) PS. Z tej okazji zapraszam na truskawkowe brownie, najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam! Kliknij na zdjęcie poniżej żeby przejść do przepisu. INSTAGRAM
breakfast of dreamstruskawkowa owsianka 'overnight' z waniliowym twarożkiem* i truskawkami~ *twarożek + waniliowa odżywka białkowa. Smakowało jak waniliowy serek homogenizowany! :) Wyspałam się dzisiaaaaj za wszystkie czasy, haha! Na rozpoczęcie wakacji :) Plus mały humorystyczny akcent
breakfast of dreamstruskawkowa surowa gryczanka z płatkami migdałów~ W końcu i jej spróbowałam. Teraz z czystym sercem mogę ją wszystkim polecać, bo jest tego godna! Już mam milion pomysłów na inne wersje smakowe :) Luźna inspiracja tym śniadaniem Anki. Niżej podaję moj przepis. PRZEPIS /1 porcja/ ~75g kaszy gryczanej niepalonej (inaczej - białej) ~szklanka wody ~1/4 - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe
breakfast of dreams