Mamy sezon truskawkowy więc i u mnie znowu ciacho z truskawkami,czerwone małe rarytasy królują . Składniki: 225 g mąki pszennej Kłos-Pol 3 jajka 150 g cukru pudru 150 g masła 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 30 g 300 g truskawek Wykonanie: Ubijamy jaja cale na puch z cukrem i cukrem waniliowym( masa
Różowa kuchniasama nazwa zapowiada ucztę i pobudza wyobraźnię, nie mówiąc o kubkach smakowych. Inspiracją na ich przygotowanie był dla mnie przepis Joanny (na jagodzianki) ze strony Domowe – Wypieki . Puszyste, lekkie, truskawkowe z nutą cytryny zadowolą nie tylko smakoszy ciast drożdżowych. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkokruszonkę: - 20 g otrąb owsianych - 20g płatków migdałowych - 20 g wiórków kokosowych - 5 g oleju kokosowego - 15 g masła orzechowego - 20 g gorzkiej czekolady Składniki na mus truskawkowy: - garstka truskawek - pół łyżeczki ksylitolu Moi drodzy, większość składników potrzebnych do przygotowania puddingu znajdziecie na stronie sklepu Bioindygo http://bioindygo.pl Dodatkowo na hasło "zgrabnegotowanie.blogspot.com11" otrzymacie 5% rabatu na całe
Zgrabne Gotowanieprawda jest już duże ale i jej należy się odrobina łakoci w tym dniu. Postanowiłam zrobić rzecz p rostą i szybką - danie, które koniecznie trzeba zrobić co w sezonie truskawkowym, bo dzieci je uwielbiają. To makaron z truskawkami. Użyłam do niego makaronu pełnoziarnistego kokardki Lubella i dodałam do niego jeszcze mrożone owoce leśne i serek waniliowy. Jest pycha. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziecka nasze dzieci są dziećmi :) Drożdżowe ślimaki z truskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem) delikatnie mieszamy, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDżemy to jedne z bardziej popularnych przetworów, a truskawki z kolei jednym ze smaczniejszych owoców. Polecam wzbogacić smak tych letnich owoców, cudownym różanym aromatem. Jeśli lubicie dżem truskawkowy to ten pokochacie! Składniki: 1kg truskawek 400g cukru 50g płatków róży (około 2 szklanek) kwasek cytrynowy do smaku Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce zasypujemy cukrem
Pyry na Gazprzekładamy do osobnej miski, dodajemy miód i miksujemy blenderem. Do dwóch szklanek przekładamy połowę mleczka kokosowego z chia, przelewamy mus z kiwi. Wykładamy pozostałe mleczko z chia, przelewamy mus truskawkowy. Wierzch deseru dekorujemy plasterkiem kiwi i truskawką
Bajeczna KuchniaPoniżej przygotowałam krótkie zestawienie niektórych moich ulubionych letnich przysmaków. Lody, dwa szybkie ciasta, drożdżówki i zimne napoje. Częstujcie się ;) Domowe lody truskawkowe Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą Drożdżówki z jeżynami Najprostsze ciasto z owocami Koktajl maślankowy z truskawkami Napoje arbuzowo-porzeczkowe Błyskawiczna kawa mrożona Orzeźwiający napój z cytryną i świeżą miętą
Codzienna kuchnia niecodziennaKoktajl truskawkowy, to smak dzieciństwa. Ja najbardziej lubię z kefirem i daktylami. A Wy? Składniki: 1 szklanka truskawek 1 l kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki 6 daktyli lub 2 łyżki miodu listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umyj obierz z zielonych szypułek, przełóż do kielicha. Dodaj jogurt daktyle i zmiksuj na gładki koktajl. Listkami mięty udekoruj
KukuleczkiCIASTO 150 gram mąki bezglutenowej 250 g amarantusa ekspandowanego 175 g masła 2 jajka 2 czubate łyżki kakao 30 g cukru (niekoniecznie) WYPEŁNIENIE 1/2 kg truskawek 2 łyżki powideł truskawkowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto . Wkładamy do lodówki na 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy na blaszce do tarty (22-23 cm). Wkładamy do nagrzanego
WYSPA SZCZĘSLIWADlaczego tort podwójnie truskawkowy ? A dlatego, że są w nim truskawki świeże i jest też konfitura z truskawek. Niestety konfitura nie jest mojego wyrobu ale jest smaczna. Taki tort zrobiłam na szybko, mąż wybył na ryby, ja zostałam z Kamilkiem w domu i znalazłam czas na upieczenie takiego torcika na szybko. A na kolację będą płotki więc jak najbardziej
Ewa w kuchniudaje! 500g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego (czubata) Kruszonka: 50g masła 50g cukru 75g mąki pszennej Dodatkowo: 30-50g czekolady (użyła białej, mlecznej i mikro kropli truskawkowej ) Przygotować kruszonkę. Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć. Formę (lub kokilki) wysmarować masłem i wyłożyć truskawkami (mogą być całe lub przekrojone - ja pokroiłam). Owoce posypać cukrem waniliowym i rozdrobnioną kruszonką
Di gotujeSkładniki: (na ok. 10sztuk) 1 jogurt naturalny typu greckiego (400g) 2 sztuki jaj 1 i 3/4 szkl. mąki tortowej (220g) olej rzepakowy dżem truskawkowy i borówkowy 1 i 3/4 szkl. wody gazowanej szczypta soli świeże owoce Sposób przygotowania: 12 łyżek jogurtu greckiego wymieszać z wodą gazowaną. Dodać jajka i miksować. Następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli, miksujemy nadal i odstawiamy
Prosto i Smacznie z Anetąanonimowo błotem, pomyśl, że nie wszyscy muszą żyć według cudzych wyobrażeń i upodobań. No. Żyj i daj żyć im innym :) A teraz muffinki. Na szybko, w środku sezonu truskawkowego.... zrobiłam z mrożonymi truskawkami. Co za profanacja! Ale był środowy wieczór... w czwartek Boże Ciało. Moje jeszcze zielone, a świeżych już nigdzie nie można było kupić :) Ale za to przepis
bistro mamaTruskawki w galaretce na pewno każdy lubi i często przyrządza w sezonie truskawkowym. A co powiecie na galaretkę z zsiadłego mleka? Wyszło pysznie. Składniki: ½ kg świeżych truskawek 15 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka zsiadłego mleka 2 dag żelatyny 5 łyżek wody świeża mięta Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie a cukry w zsiadłym mleku. Mleko połączyć z letnią
Tradycyjna Kuchnia