Trza korzystać z sezonu truskawkowego ile się da...no i tak oto mamy drożdżówki z truskawkami i orzechową kruszonką..przepis gdzieś z netu..z moimi drobnymi zmianami. Owocowe szaleństwo trwa także u : Dagmary , Małgosi , Asy .. 500 g mąki około 250 ml mleka 60 g margaryny 40 g drożdży 3 łyżki cukru 1 duże jajko
Moje domowe kucharzeniebanalne w przygotowaniu, że zastanawiałam się czy dodawać przepis, ale są jednocześnie tak smaczne, że szkoda, żebym się z Wami nie podzieliła tym pomysłem. Jedzcie, póki sezon truskawkowy trwa! :) Składniki: - 1/2 szklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka roślinnego (lub wody) - u mnie 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki + 1 szklanka wody - 1 rozgnieciony banan - garść rozgniecionych truskawek Płatki gotujemy
Smakuje zdrowozwolenniczką wszystkiego, co domowe. Zrobienie domowych lodów nie jest trudne i nie wymaga posiadania maszynek, jak to niektórzy myślą. W ubiegłym roku wielką popularnością cieszyły się moje domowe lody truskawkowe , które ja również bardzo lubię. Ich przygotowanie wymaga jednak troszkę więcej pracy niż lody, na które dzisiaj Was zapraszam. Wodne lody są chyba jeszcze większym polem dla wyobraźni
Codzienna kuchnia niecodziennakokosowym z dodatkiem oleju kokosowego i szczypty soli. Posłodź do smaku ksylitolem. Truskawki z syropem różanym rozgniatam widelcem na gęsty sos. Ciepłą jaglankę wykładam na talerz, polewam obficie sosem truskawkowym, oprószam płatkami migdałów. Gotowe! Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu
SMYKWKUCHNItrzymamy kawy w lodówce! Nie samą kawą człowiek żyje, tak więc płyn uzupełniły pyszne, ciepłe gofry z bitą śmietaną i truskawkami, kilka rodzajów znakomitych owocowych przetworów ( najlepsza galaretka truskawkowa z tymiankiem - mniam!) i dwa rodzaje focacci. Polecam i kawę i warsztaty z Marco Ghia, mogłabym tak co tydzień :) Poniżej parę fotek - najlepiej jednak sprawdzić osobiście. Bardzo dziękuję za zaproszenie
Stare Garyupalne dni, polecam przygotować mleczny koktajl. Shake truskawkowy to połączenie zimnego mleka, lodów i zmiksowanych truskawek. Taki koktajl warto udekorować ubitą, słodką śmietaną i kolorową posypką. Podawać od razu po przygotowaniu. Składniki na 2 porcje: 200 g obranych truskawek 1 szklanka zimnego mleka (250 ml) 150 g lodów, np. śmietankowych do dekoracji bita śmietana cukrowa posypka świeże truskawki Do kielicha
Ugotowaćczekoladowa: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki (ok 400 g) 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i mieszać cały czas, aż otrzymamy lśniącą i gładką bezę. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy partiami mąkę
My simple kitchenpiwnicy. Dzieciom bardzo smakuje więc w tym roku też nie mogło go zabraknąć. Gęsty, słodki, świetny na kanapki i do wypieków. Ale trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, bo dżem truskawkowy lubi się przypalać. truskawki (u mnie cały garnek 5 litrowy) 1 kg cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawki umyć, odszypułkować, włożyć do garnka najlepiej z grubym dnem. Zagotować i gotować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie*składniki: ok. 55 g płatków owsianych 300 ml mleka 50 g truskawek miód do smaku dodatkowo: garstka orzechów parę truskawek wykonanie: Płatki owsiane zalewamy wieczorem 250
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam dżemy truskawkowe, ale nie zawsze mam czas na przygotowanie ich w tradycyjny sposób, więc zamiast smażenia wybieram gotowe zagęszczacze. Wykorzystuję je nie tylko do słodkich obiadów, ale także do kremów i ciast. Składniki: 2 kg truskawek 2 opakowania konfitur-fix 1 kg cukru 1 cytryna Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a także nadpsute owoce. Kroimy na mniejsze
Kuchnia w czekoladzieDziś przepis na pyszny i orzeźwiający kompot z soczyście czerwonych truskawek i kwaskowatego rabarbaru! :) Sezon truskawkowy już powoli dobiega końca, ale na blogu musiał pojawić się przepis na ten pyszny kompot. Jego intensywny kolor sprawia, że aż cieszy mi się buzia. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub drożdżowego placka. Pychotka! :) Kompot: 600 g truskawek (mogą być także mrożone
Cooking Monstersezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O tym jak smakują nie trzeba pisać, dlatego też skupię się na kilku cennych wskazówkach- które zapewne znacie i o których warto wspomnieć- by te przepyszne kule wyszły Wam idealne :) Otóż: * ziemniaki powinny być całkowicie zimne
Kraina Miodem PłynącaTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy :) Za oknem pochmurno, wieje wiatr... a u mnie w kuchni zapachy kojarzące się z ciepłym latem. Delikatnie maślane, mięciutkie, ze sporą ilością owoców i kruszonką - drożdżówki z truskawkami. Można je przygotować również z innymi owocami miękkimi np. z jagodami, na 100% będą również przepyszne :) Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka
Świat Ciastapodanych proporcji zrobiłam 4 kubeczki o pojemności 220 ml każdy. Składniki: 300 g śmietany kremówki 50 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 płaska łyżka żelatyny + galaretka truskawkowa, świeże lub mrożone truskawki, 200 g śmietany kremówki do dekoracji W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę – zwykle opakowanie wystarcza na 500 ml, dlatego to czego nie wykorzystałam wlałam w inne
CiastkozercyDziś przepis, który od lat mam zapisany w swoim zeszyciku, sprawdza się z truskawkami, jagodami i innymi owocami lub dżemem albo powidłami. :) Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba korzystać póki można. U mnie też pojawi się sporo przepisów, zaczynamy od tych bułeczek. Są chrupiące, nie przesadnie słodkie, drobne, ale wypełnione owocami po brzegi, a takie lubię najbardziej. :) Bułki
Cooking Monster