ciepłych chwil. Wiosną też zazwyczaj częściej w tygodniu przygotowuję owocowe koktajle. Ten, który prezentuję Wam dzisiaj, jest słodki i po prostu…wyśmienity! Na zdrowie! Lody? Mamo, koniecznie truskawkowe! Są wyśmienite! Szukamy wiosny w Rzeszowie i w Krakowie. Składniki na 2 porcje 1 małe mango 1 kiwi 1 banan Obrane owoce kroimy na kawałki i umieszczamy w blenderze. Miksujemy
Raj dla PodniebieniaSezon truskawkowy. Proponujemy połączyć je z pyszną piersią z kaczki, do tego ser mozzarella, orzeszki piniowe... dla nas bajeczne połączenie smaków. Składniki 2 filety z piersi kaczki ze skórą Mix sałat ( z sałatą lodową ) 250 g truskawek opakowanie mozzarelli (małe kulki ) garść orzeszków piniowych polewa na bazie octu balsamicznego sól pieprz Przygotowanie Filety z kaczki umyłem
R'n'G Kitchenśmietany 30%, 2 opakowania śmietan-fixu, 2 opakowania cukru waniliowego, ½ szklanki wody, 1 łyżka żelatyny, Dodatkowo: ½ słoika dżemu wiśniowego, 400g truskawek, 1 kiść winogrona ciemnego, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelewam
Tradycyjna kuchnia Kasimleka 2% (ok. 160 g) 1 łyżka ksylitolu (ok. 10 g) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatki: 1/2 banana (ok. 60 g) garść winogron (ok. 70 g) 3 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego (ok. 45 g) 1/2 łyżeczki ciemnego kakao (ok. 3 g) 1 łyżeczka mleka 2% (ok. 5 g) 1 łyżeczka miodu (ok. 6 g) olej kokosowy
Vroblewska-fitlifedługie spacery. Dwa wolne dni to luksus, który trzeba wykorzystać, jak tylko się da. W związku z tym, że temperatura rośnie, mam dla Was kolejny przepis na lody. Intensywnie truskawkowe, można by rzec - banalne , gdyby nie pewien drobiazg. Otóż, rzeczone truskawki, które smakują już całkiem nieźle, ale do czerwcowych nadal im daleko, upieczone są z dodatkiem porto, a następnie zmiksowane
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 dużych łyżek gęstej śmietany 4 żółtka 1 łyżka spirytusu 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli olej cukier puder dżem truskawkowy lub konfitury Sposób przygotowania: Przygotować szklankę i 2 różnej wielkości kieliszki. Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę, a następnie ubijć
Przepisy kulinarne babci Antoninymakiem, następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 30 min, aż strucla będzie miała złocisty kolor. Upieczone strucle posypujemy cukrem pudrem. W moim przepisie użyłam dżemu truskawkowego, ale uważam że lepiej nadziewać strucle marmoladą, ponieważ jest twarda i możemy jej nałożyć o wiele więcej
kulinarne odsłony patiproszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka, 6 łyżek cukru, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny Dodatkowo: powidła truskawkowe 20 dag orzechów 5 dag bakalii 3 galaretki malinowe Wykonanie: Ciasto miodowe Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe
Podróż w kulinariaroku po raz pierwszy miała przygotować nadziewane kwiaty cukinii...?), cebulki i kilka gatunków (a może rodzajów ...?) chilli. Truskawki już dawno rozpleniły się aż w dwóch skrzynkach, rabarbar winny i truskawkowy (ten to będzie musiał mieć fantastyczny kolor!), mam nadzieję, wypełnią kolejną, a malusieńkie poziomki dopiero pokazują pierwsze listki. Wszystko jest tak ekscytujące, że aż dech mi zabiera. Jeśli choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzedeser znają wszyscy. Chętnie jedzona także na śniadanie. W sezonie letnim może być truskawkowa, jagodowa, malinowa. Poza sezonem podana z masłem i cukrem lub płatkami migdałów i kokosem jest równie smaczna. Kasza manna najsmaczniejsza jest moim zdaniem przygotowana na mleku. Dzisiejszy przepis to powrót do czasów mojego dzieciństwa, gdzie jadłam taką kaszę posypaną cynamonem. Kasza manna na mleku
Moja smaczna kuchniaSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze
W Mojej Kuchni Lubięjajeczkami, a i nam również spodobała się taka forma deseru. Jest on nieco pracochłonny, ale warto go zrobić, zwłaszcza przed świętami! kilka jajek 4 galaretki owocowe (np. cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, agrestowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z jajek zrobić wydmuszki - szerszą część jajka rozbić delikatnie robiąc niewielki otworek, zawartość wylać do miseczki i zrobić np. jajecznicę. Skorupki dokładnie opłukać, a następnie zalać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesłodko. SKŁADNIKI 1 szkl. maślanki, 1 szkl. mąki tortowej Basia , 1 łyżka cukru, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: do podania dżem truskawkowy WYKONANIE Maślankę miksujemy z jajkiem i olejem, dodajemy resztę składników. Gofrownicę natłuszczamy (użyłam tłuszczu w sprayu ) i rozgrzewamy, nakładamy porcję ciasta, smażymy ok. 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami
słodki bratekJogurtowe placuszki Jogurtowe placuszki kakaowe Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Omleciki biszkoptowe z cukrem pudrem Omlet biszkoptowy z koktajlem truskawkowym i kokosem Omlet biszkoptowy z pomarańczą i miodem Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką
Moja smaczna kuchnia