Koktajl truskawkowy, to smak dzieciństwa. Ja najbardziej lubię z kefirem i daktylami. A Wy? Składniki: 1 szklanka truskawek 1 l kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki 6 daktyli lub 2 łyżki miodu listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umyj obierz z zielonych szypułek, przełóż do kielicha. Dodaj jogurt daktyle i zmiksuj na gładki koktajl. Listkami mięty udekoruj
KukuleczkiCIASTO 150 gram mąki bezglutenowej 250 g amarantusa ekspandowanego 175 g masła 2 jajka 2 czubate łyżki kakao 30 g cukru (niekoniecznie) WYPEŁNIENIE 1/2 kg truskawek 2 łyżki powideł truskawkowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto . Wkładamy do lodówki na 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy na blaszce do tarty (22-23 cm). Wkładamy do nagrzanego
WYSPA SZCZĘSLIWADlaczego tort podwójnie truskawkowy ? A dlatego, że są w nim truskawki świeże i jest też konfitura z truskawek. Niestety konfitura nie jest mojego wyrobu ale jest smaczna. Taki tort zrobiłam na szybko, mąż wybył na ryby, ja zostałam z Kamilkiem w domu i znalazłam czas na upieczenie takiego torcika na szybko. A na kolację będą płotki więc jak najbardziej
Ewa w kuchniudaje! 500g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego (czubata) Kruszonka: 50g masła 50g cukru 75g mąki pszennej Dodatkowo: 30-50g czekolady (użyła białej, mlecznej i mikro kropli truskawkowej ) Przygotować kruszonkę. Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć. Formę (lub kokilki) wysmarować masłem i wyłożyć truskawkami (mogą być całe lub przekrojone - ja pokroiłam). Owoce posypać cukrem waniliowym i rozdrobnioną kruszonką
Di gotujeSkładniki: (na ok. 10sztuk) 1 jogurt naturalny typu greckiego (400g) 2 sztuki jaj 1 i 3/4 szkl. mąki tortowej (220g) olej rzepakowy dżem truskawkowy i borówkowy 1 i 3/4 szkl. wody gazowanej szczypta soli świeże owoce Sposób przygotowania: 12 łyżek jogurtu greckiego wymieszać z wodą gazowaną. Dodać jajka i miksować. Następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli, miksujemy nadal i odstawiamy
Prosto i Smacznie z Anetąanonimowo błotem, pomyśl, że nie wszyscy muszą żyć według cudzych wyobrażeń i upodobań. No. Żyj i daj żyć im innym :) A teraz muffinki. Na szybko, w środku sezonu truskawkowego.... zrobiłam z mrożonymi truskawkami. Co za profanacja! Ale był środowy wieczór... w czwartek Boże Ciało. Moje jeszcze zielone, a świeżych już nigdzie nie można było kupić :) Ale za to przepis
bistro mamaTruskawki w galaretce na pewno każdy lubi i często przyrządza w sezonie truskawkowym. A co powiecie na galaretkę z zsiadłego mleka? Wyszło pysznie. Składniki: ½ kg świeżych truskawek 15 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka zsiadłego mleka 2 dag żelatyny 5 łyżek wody świeża mięta Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie a cukry w zsiadłym mleku. Mleko połączyć z letnią
Tradycyjna KuchniaLubicie smażone sery. Ja bardzo. Jednak najbardziej camembert. Chrupiąca skórka, a w środku roztopiony, lejący się. Do tego sos truskawkowy z dodatkiem chilli. Rewelacja! Koniecznie wypróbujcie ten smakołyk. Na blogu znajdziecie również inne propozycje podania tego sera. Camembert z ananasem lub zapiekany w cieście francuskim Składniki: 2 serki camembert 2 zółtka 2 łyżeczki śmietany bułka tarta sól olej
O kuchni z uczuciemZrobiło się bardzo ciepło i sezon truskawkowy już w pełni, dlatego dzisiaj przepis na prosty sernik na zimno z truskawkami. Kremowy, pyszny, z dużą ilością owoców, delikatnie waniliowy. W letnim okresie robię go dosyć często. Przygotowałam go z serka mascarpone, ale jeśli chcemy, aby sernik był lżejszy, to 250g serka możemy zastąpić gotowym serem na sernik, który jest mniej tłusty
Mała CukierenkaDżem truskawkowy z gorzką czekoladą Co prawda nie jest to typowy wyrób, który przygotowuję na zimę i raczej służy do bieżącej konsumpcji.Wykorzystując okazję iż sezon na truskawki właśnie się zaczął, przygotowałem słuszną porcję tego smakowitego przetworu. składniki 1 kg truskawek 100 g gorzkiej czekolady
Miód i pieprzniesamowicie kuszące receptury - oto, czego oczekuję od książki kucharskiej. Ta spełnia wszystkie moje wymagania; z nawiązką . Nie bez trudu w końcu wybrałam odpowiedni wypiek. Idealne ciasto na sezon truskawkowy, pełne jest bowiem tych pysznych owoców. Do tego wyraźna, ale nie dominująca nuta różana, przewijająca się niczym refren w cieście i frużelinie. To taki kobiecy, delikatny tort. Romantyczny trochę
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobicie takie ciacho. Składnik 5 serków homogenizowanych (każdy 175 g ) 5 łyżek cukru pudru 200 g śmietany kremówki dałam 30% 8 łyżeczek żelatyny 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty. Serki zmiksować z cukrem pudrem i ze śmietaną. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a następnie podgrzać w mikrofalówce
O kuchni z uczuciemwszystkich Mam z okazji ich święta pyszny tort czekoladowy z bananowym wnętrzem i truskawkową dekoracją. Składniki Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm ) 3 x 3 jajka 3 x 3/4 szkl mąki 3 x 1/2 szkl cukru 3 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykilka herbatnikow pełnoziarnistych (można pominąć) 900 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej 100-150 g ksylitolu (lub innego słodziwa) 1 laska wanilii 25 g żelatyny 2 opakowania galaretki truskawkowej 200 g świeżych truskawek gorąca woda Jogurty przelewamy do dużej miski, dodajemy ksylitol. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, nożem wyskrobujemy ziarenka, dodajemy je do masy jogurtowej i wszystko razem mieszamy. Żelatynę
Zawsze głodna!sałaty z truskawkami i bananem, koniecznie musisz spróbować! Powstał bardzo smaczny koktajl, którego wierzch posypałam młodym jęczmieniem. Jeszcze kilka przepisów i na blogu będzie ich ponad 50! Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 banan 100 g truskawek 3 - 4 liście świeżej zielonej sałaty plus kilka jasnych do dekoracji cukier lub miód do smaku młody
Moja smaczna kuchnia