Dziś początek truskawkowego weekendu na ciastkożercach! To zdecydowanie jedne z moich ulubionych owoców sezonowych (no, może tylko jagody je przebijają). Mam dla Was ekspresową i pyszną propozycję: proste ciasteczka truskawkowe z ciasta francuskiego w formie pierożków pieczonych na blaszce. Poziom trudności przepisu: niemal zerowy, a efekt gwarantowany! To przepis z kategorii tych “coś bym zjadła, ale nie chce(...)się piec drożdżowego” ;) Macie jakieś swoje patenty na takie szybkie słodycze? Możecie podzielić się nimi w komentarzach pod wpisem :) Po inne truskawkowe propozycje zajrzyjcie tutaj . Składniki: gotowe ciasto francuskie truskawki cukier puder Jak zrobić proste ciasteczka truskawkowe? Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką. Truskawki kroimy
CiastkozercyPojawiły się pierwsze truskawki, a u mnie już od tygodnia trwa truskawkowy zawrót głowy 😁 Dziś zapraszam na lekkie truskawkowe ciasto bez pieczenia z polewą z gorzkiej czekolady. Smakuje jak truskawkowe ptasie mleczko. Deser jest przygotowany na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem śmietanki, a polewa z gorzkiej czekolady sprawia, że nie jest za słodki. Dla mnie bomba, ale nie należę(...)osuszamy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki mus. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy. Śmietanę razem z cukrem pudrem lekko ubijamy, a następnie dodajemy jogurt grecki i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami mus truskawkowy, nie przerywając miksowania. Gotową masę wylewamy
Kuchnia MagdaLenyTruskawkowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym 2018-05-11 16:36:57 Porcje 2 Zrobiłam się trochę monotematyczna, gdyż wraz z pierwszym tchnieniem wiosny na blogu pojawiły się przepisy z czosnkiem niedźwiedzim i królują do dziś. Usprawiedliwiam się tym, że sezon na czosnek jest dość krótki. Starałam się więc ten czas wykorzystać maksymalnie, aby pokrzepić się(...)smakowo z zielonymi szparagami. Dodatkiem, który wzbogaca sałatkę są delikatne polędwiczki, dzięki którym danie staje się pełnym, pożywnym i zdrowym posiłkiem. Kropką nad „i” jest świeży i pyszny dressing truskawkowy, który wspaniale łączy ze sobą wszystkie smaki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia zachęcam Was do tego gorąco. To niesamowita i smaczna przygoda kulinarna, którą trzeba przeżyć! Drukuj Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniprosty i pyszny 😋 Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1 op. kisielu truskawkowego bez cukru szczypta soli 1-2 łodygi rabarbaru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Mus owocowy: 300 g truskawek 5 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru(...)galaretki truskawkowej Dekoracja: ok. 200 g truskawek maczek truskawkowy Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko
Kuchnia MagdaLenysernik na zimno. I tym właśnie deserem oficjalnie rozpoczynamy sezon na ciasta bez pieczenia i zimne desery. Nareszcie ! *tortownica 26 cm Składniki: 2 opakowania galaretki cyrtynowej 4 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 kg serka na sernik ( z wiaderka) 3/4 szklanki cukru szklanka mleczka zagęszczonego niesłodzonego (takiego do kawy) 600 g truskawek 4 żółtka Galaretki rozpuścić: cytrynowe razem(...)szklanki wrzątku, dwie truskawkowe w 1/2 szklanki wrzątku, pozostałe dwie truskawkowe w 1/2 litra wrzątku, krystaliczne w 1/2 litra wrzątku. Odstawić do wystygnięcia. Metalową miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać na parze, powoli dosypując cukier aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta. Zdjąć z pary, dodać ser, zmiksować. Mleczko zagęszczone ubić na pianę, dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki potrzebne do przygotowania truskawkowca: 60 dag truskawek + jeszcze kilka do dekoracji, 30 dag jogurtu naturalnego, 30 dag śmietanki kremówki (30% lub 36%), 20 dag cukru pudru, 2 galaretki truskawkowe, 6 łyżeczek żelatyny. Sposób przygotowania truskawkowca: Truskawki dokładnie miksuję za pomocą blendera, dodaję cukier puder oraz jogurt naturalny i mieszam. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Łączę śmietankę(...)masą truskawkową mieszając delikatnie i rozlewam całość na dwie równe porcje. W niewielkiej ilości bardzo gorącej wody rozpuszczam 3 łyżeczki żelatyny i dodaję do jednej porcji truskawek szybko mieszając. Wylewam masę truskawkową do tortownicy (średnica 24cm) i odstawiam do lodówki żeby stężało. Rozpuszczam 1 galaretkę według przepisu na opakowaniu, studzę i też wkładam
Gotuj Się Kto Możemną zrobienie zakręconego chleba. Nie było okazji bo to albo brak czasu, albo zmęczenie. Jako, że zaczynam urlop postanowiłam, że teraz abo nigdy. Chlebek jest pszenny z dodatkiem dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz . Wyszedł miękki i chrupiący. Składniki: 10 g suszonych drożdży (lub 40 g świeżych) 1 łyżka cukru 300 g maślanki 500 g mąki pszennej +100 g mąki do części(...)truskawkowej 4 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz niskosłodzonego 25 g masła migdały Drożdże, mąkę, cukier, maślankę i rozpuszczone schłodzone masło ugniatamy do sprężystej masy. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część odkładamy w ciemne ciepłe miejsce. Do drugiej dodajemy dżem truskawkowy Łowicz i ugniatamy. Dodajemy mąkę i ugniatamy aż masa będzie sprężysta. Odkładamy drugą część masy w ciemne ciepłe miejsce
Kuchnia w oparachPyszne i bardzo bogate w smaku ciasto z musem truskawkowym, delikatną jogurtowo cytrynową oraz czekoladową warstwą. Efekt bąbelków na cieście uzyskałam za sprawą specjalnej silikonowej formy, ale ciasto można wykonać w zwykłej tortownicy lub innej dowolnej formie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: WARSTWA TRUSKAWKOWA: ok. 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek 2-3 łyżki cukru 2 truskawkowe galaretki(...)jogurtu greckiego galaretka cytrynowa 2-3 łyżki pudru łyżka żelatyny WARSTWA CZEKOLADOWA: 330 ml śmietanki 30 % czekolada mleczna 3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki żelatyny WYKONANIE: WARSTWA TRUSKAWKOWA : Truskawki przekładamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy, aż się zaczną rozpadać. Gorące blendujemy, dosładzamy i wsypujemy galaretki oraz żelatynę, którą wcześniej zalewamy niewielką ilością wody. Mieszamy i odstawiamy
Pani na deserSernik z Ricottą i Polewą Truskawkową – Zapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik z ricottą i truskawkami. Jest bardzo smaczny, aromatyczny, delikatnie cytrynowy i waniliowy. Do tego jest wilgotny i smakuje fantastycznie. Polewa z truskawek wygląda smakowicie i dzięki niej sernik nabiera charakteru. Moi goście byli zachwyceni, sernik zniknął błyskawicznie. Sernik mało rośnie i po upieczeniu, może trochę opaść. Bardzo(...)polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z Ricottą i Polewą Truskawkową Składniki: Spód: 230g ciastek typu digestive 100g masła, roztopionego Masa serowa: 800g ricotty 250g serka mascarpone 220g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta z 1 cytryny Polewa truskawkowa: 500g truskawek
Mała CukierenkaWyśmienite, lekkie i mega truskawkowe ciasto dla wszystkich, którzy kochają wyjątkowy smak tych orzeźwiających owoców, uważanych za jedne z afrodyzjaków. Składniki: Spód: 200g ciastek herbatników „czarnych” 80g masła extra Masa serowa: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 100g masła extra 600g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki żelatyny 12 łyżek mleka 200ml śmietany 30% Mus truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa(...)rozrobioną w mleku. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Mus truskawkowy Galaretkę rozrobić w gotującej wodzie. Truskawki zmiksować blenderem (zostawić kilka na dekorację), zagotować i dodać przygotowaną galaretkę. Wystudzony mus truskawkowy wylać na wierzch masy serowej. Wstawić do lodówki na około
Szalona Kuchnia EwelinySernik truskawkowy bez pieczenia to kremowy, o wyraźnym smaku truskawek deser, który na pewno sprawi przyjemność ukochanej osobie. Łatwe i mało pracochłonne przygotowanie powinno zachęcić do jego wykonania. Zimą często mam ochotę na letnie smaki, niestety, w tym okresie świeże truskawki są drogie i nie tak smaczne i aromatyczne, jak latem. Świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie mrożonych truskawek, które(...)rozmrożeniu nie wyglądają może zbyt apetycznie, ale ich smak jest zachowany i doskonale sprawdzą się w serniku. Sernik truskawkowy bez pieczenia jest o umiarkowanej słodyczy, po jego zjedzeniu czujemy się lekko i z pewnością sięgniemy po następny kawałek. Latem do tego sernika wykorzystuję świeże truskawki, którymi również dekoruję wierzch ciasta. U mnie proporcje składników są na dużą formę, wykonując deser
Kuchcik gotujewodę i gotowe! Jako dodatki do biszkoptu, wykorzystałam to co miałam w domu i tak o to powstało „ Kuszące orzeźwienie ” , czyli biszkopt z warstwą jogurtową, musem truskawkowym i bitą śmietaną 💗 Zapraszam do spróbowania ciasta 😊 Składniki: biszkopt: gotowa mieszanka do biszkopta POLSKIE MŁYNY, jajka 4 szt, woda ok. 4 łyżki, warstwa jogurtowa: jogurt naturalny 3 szklanki, galaretka truskawkowa(...)opakowania, cukier puder 4 łyżki, woda 1 szklanka, mus truskawkowy: truskawki mrożone 1 kg, cukier 4 łyżki, galaretka truskawkowa 2 opakowania, żelatyna 1,5 łyżeczki bita śmietana: śmietanka 30% 330 ml, śnieżka w proszku 2 opakowania, dodatkowo: starta czekolada mleczna do ozdoby, Sposób przygotowania: Biszkopt: Gotową mieszankę POLSKIE MŁYNY, wsypujemy do garnka, dodajemy jajka i wodę. Całość
kulinarne odsłony patimoże się doczekać jak wyciągnie z piekarnika kolejne pyszne ciacho! Tak było własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej(...)kokos – 200 g KREM BUDYNIOWY: * mleko – 450 ml * budyń śmietankowy – 1 op * cukier – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier pduer – 2 łyżki MASA TRUSKAWKOWA: * truskawki ( mogą być mrożone ) – ok. 400 g * cukier – 5 łyżek * galaretka truskawkowa – szt * budyń śmietankowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno
Ostra na Słodkookoło 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery części. Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa 100 g wody 300 g śmietany kremówki Galaretkę truskawkową rozpuśćcie w 100 ml gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do przestudzenia ale uważać(...)zacznie gęstnieć dolewać schłodzoną galaretkę. Ubijać aż zrobi się puszysta. Pianka kiwi 1 galaretka kiwi 100 g wody 300 ml śmietany kremówki Postępować dokładnie tak samo, jak przy piance truskawkowej. Krem waniliowy z malinami 125 g mascarpone 250 g śmietany 1/2 łyżeczki wanilii 100 g malin Krem do posmarowania tortu z wierzchu 400 g masła 400 g mleka słodzonego
Piekarz-Kucharz-GarkotłukNajłatwiejszy tort jaki znajdziecie na blogu. Puszysty biszkopt i lekki, truskawkowy krem na śmietanie. Smakuje niebiańsko ;) Skradł nasze serca, jak dobrze, że zamroziłam sporą ilość truskawek! ;) Bardzo dobrze się prezentuje, w prosty sposób deserowo zadowolicie swoich bliskich ;) Polecam! PS innbusiness.pl - kompleksowa realizacja wdrożeń systemów do obsługi biznesowych procesów, praktykowana w 3 punktach - wdrożenie, utrzymanie, rozwijanie. Sprawdźcie sami ;) Jeżeli przygotowałaś(...)komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa truskawkowa: 700 g truskawek 750 ml śmietany kremówki 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać . Do białek dodawać żółtka, jedno
Domowa cukiernia Ewy