mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam na gorąco, do przestudzonych już naleśników, (dzięki czemu nadzienie pięknie się trzymało), a całość smakowała wprost wyśmienicie! Możecie(...)zastąpić konfiturą truskawkową lub nawet dżemem, ale takim niskosłodzonym, najlepiej domowej roboty:) Od teraz to moje ulubione naleśniki! A tak w ogóle - to bez nadzienia smakują również wspaniale! Zostawiłam kilka sztuk dla Dzieci na rano, żeby sobie zjadły z dżemem albo syropem klonowym, ale niestety me łakomstwo zwyciężyło i pożarłam je łapczywie nim me niewinne, głodne dzieciątka otworzyły ślepka
Słodko-Słony Świat IlonyTIRAMISU TRUSKAWKOWE Z GLASSĄ BALSAMICZNĄ Tiramisu to jeden z moich ukochanych deserów. Mogę się nim zajadać bez końca. Dziś mam dla Was bardzo nietypową wersję, bo truskawkową z dodatkiem... glassy balsamicznej... To wyjątkowe połączenie sprawia, że truskawki zyskują niepowtarzalny, intensywny smak. Gęsta, idealnie gładka i słodka, z kwaskową nutą Glassa MONINI to idealne wykończenie tego wspaniałego deseru. Przeplatają się(...)warstwy delikatnych biszkoptów leciutko nasączonych sokiem pomarańczowym, domowa konfitura truskawkowa i oczywiście aksamitny krem z mascarpone i likieru Cointreau (możecie użyć dowolnego likieru pomarańczowego lub dodać inny ulubiony alkohol). Do tego truskawki (można zgrzeszyć raz w zimie i się na nie skusić:D) i najwyraźniejszy akcent w postaci polewy z glassy. Gwarantuję Wam prawdziwą rozpustę i cudowne doznania smakowe!:)) Bardzo
Słodko-Słony Świat IlonyCzym przywitać wiosnę, jak nie koktajlem. Truskawkowy wirek – pełen witamin, smaków, zapachów… i nie tylko. Może być uzupełnieniem śniadania, obiadu, czy kolacji. Składniki: - 400g truskawek- 400 ml mleka kokosowego- do słodzenia: cukier lub stewia- łyżeczka soku z limonki Samo przygotowanie koktajlu jest bardzo proste. Więcej czasu zajmuje jego podanie, a właściwie sposób podania. Odkładamy kilka dorodnych(...)umytych i pozbawionych szypułek truskawek. Pozostałe miksujemy w blenderze z dodatkiem cukru lub stewii (ilość według gustu). Do szklanki wlewamy kilka łyżek musu truskawkowego. Do pozostałej części wlewamy mleko kokosowe (zostawiamy trochę do ozdoby wierzchu koktajlu) – miksujemy i wciskamy 1 łyżeczkę soku z limonki (wyostrzy kolor i smak). Ponownie miksujemy z mlekiem i sokiem. Pozostawione truskawki kroimy na cienkie
mojewypiekiinietylkoPRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka (dżem) z czarnej porzeczkiGalaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka KompotyKompot agrestowy Kompot wiśniowyKompot czereśniowyKompot śliwkowyKompot mirabelkowyKompot z czarnych porzeczekKompot truskawkowyKompot winogronowy Owoce(...)cukrze na przeziębienieBrzoskwinie w syropieMorele w syropieWiśnie w syropieWiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie SokiSok malinowy Sok wiśniowySok winogronowySok z czarnej porzeczkiSok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYWSałatki:Buraczki z paprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka z cukinii i paprykiSałatka ogórkowa z papryką i kurkumąSałatka pieczarkowo-paprykowaSałatka szwedzka Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Mizeria
Kuchnia domowa Anijajka (żółtka i białka oddzielnie)1 szklanka cukru1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniamasło i bułka tarta do wysypania tortownicyWarstwa truskawkowa:500 g truskawek1 galaretka truskawkowaWarstwa śmietankowa:300 ml śmietany kremówki1 paczka ciastek OreoDo dekoracji:300 g truskawek1 galaretka truskawkowaDo nasączenia:0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy(...)Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części. (Można biszkopt podzielić na dwie części i wtedy na zastygniętą warstwę truskawkową należy wyłożyć warstwę śmietankową) 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki obrać i umyć. Zmiksować, wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu i dodać galaretkę rozpuszczoną w około
UgotujmyTo.plKonstanty Ildefons GałczyńskiCiasto kawowo-truskawkoweSkładniki:(na formę 25x25 cm)biszkopt:3 jajka90 g cukru70 g mąki pszennej15 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa truskawkowa:500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)skórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek)masa kawowa:400 g jogurtu greckiego (10%)250 ml śmietany kremówki (38%)40 g cukru pudru120(...)posypać startą na tarce czekoladą.Smacznego!Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie truskawkową galaretką i cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się wyśmienicie. Poczyniłam drobne zmiany - do spodu dodałam kakao, do masy truskawkowej - mniej galaretki, żeby nie była za twarda. Do warstwy
Pożeraczka, czyli raz adobrzehomogenizowanego- 6 łyżek cukru pudru- 5 łyżeczek cukru waniliowego- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów- 1 galaretka o smaku pomarańczowym- 1 galaretka o smaku agrestowym- 1 galaretka o smaku truskawkowym- 1 galaretka o smaku cytrynowym- 1 galaretka o smaku owoców leśnych (niebieska)- 150g winogron zielonychSposób przygotowania:Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm, na jej spód wykładamy biszkopty. Jako pierwszą(...)biszkopty. Ponownie do miski dajemy 200g serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i miksujemy z galaretką agrestową. Po dokładnym zmiksowaniu umieszczamy w lodówce. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 250ml gorącej wody i odstawiamy. Masę agrestową wykładamy na masę pomarańczową i ponownie umieszczamy w lodówce. Do miski ponownie dajemy 200g serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, tym razem
Mentor Smakułyżki, sok z cytryny 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 2 opakowania, gruszki 8 sztuk, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana kremówka 330 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, kakao do posypania - ile potrzeba całe jajka "L", gorąca woda, cukier, cukier waniliowy(...)200C około 35-40 minut - zostawić upieczony do wystudzenia gruszki szarki - obrać ze skórki, podzielić je na "cztery" i usunąć pestki galaretka cytrynowa rozmieszana w 400ml gorącej wody galaretki truskawkowe rozmieszane w 800ml gorącej wody biszkopt podzielić na dwie połowy i jedną włożyć do formy dobrze nasączyć sokiem z cytryny wymieszaną z wodą na wierzch poukładać gruszki i dać połowę
W Mojej Kuchni Lubiętruskawkami.Co roku gdy mieszkalam jeszcze w Polsce moja Mama robila dla mnie to ciasto na imieniny. Ja zawsze sie martwilam, ze zabraknie truskawek, wszak imieniny mam na samym koncu truskawkowego sezonu. Mama dokladala wszelkich staran by na ta okazje zdobyc potrzebne owoce i w ten sposob robila mi najwieksza przyjemnosc tego dnia.Oczywiscie ja od razu zatesknilam za tym ciastem(...)myslach przywolywalam jego smak. Wlasciewie bylam juz gotowa zrobic sobie to ciasto sama, ale tu powstal problem. Nie posiadalam wystarczajacej ilosci galaretki truskawkowej. U mnie to towar deficytowy, ktory przywoze sobie czasem z Polski. Jakos przez te wszystkie lata nie doszukalam sie galaretki we francuskich sklepach.Przeszukalam doskladnie moja spizarnie i znalazlam 2 opakowania galaretki i zaraz tez wymyslilam jak odtworzyc
Przysmaki KarolkiKrem budyniowy: budyń śmietankowy na 3/4 l gotujemy w 1/2 litrze mleka ( możemy budyń zrobić sami) 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: 1/3 słoika dżemy truskawkowego wiórka kokosowe galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250 ml wody Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, zostawiając 3/4 szklanki, w której rozpuszczamy proszek budyniowy. Do rondelka wsypujemy cukier i gotujemy. W momencie(...)folia dotykała powierzchnię budyniu i studzimy. W misce masło ubijamy na puch, do którego dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując. Wykonanie całego ciasta: Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy dżemem truskawkowym, ja posmarowałam moim domowym musem truskawkowym, który robiłam zeszłego lata. Następnie na dżem wykładamy masę budyniową. W górnym blacie biszkoptowym małą okrągłą foremką wycinamy kółeczka, serduszka, co będziemy chcieli
Blondynka Gotujełatwe w przygotowaniu i pyszne! W tym wpisie znajdziecie 10 propozycji na ciasta z truskawkami bez pieczenia. Każde z nich jest pyszne i warte przygotowania. Zapraszamy! 1. Lekki sernik truskawkowy na zimno Przepis na: ProstaKuchnia.pl 2. Truskawkowy przekładaniec Przepis na: KulinarneCuda.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Kostka truskawkowa Przepis na: Alledobre.pl 4. Truskawkowa chmurka bez pieczenia Przepis na: Przepiski.pl 5. Ekspresowe
Damusia.plSernik na zimno truskawkowy z galaretką , nie może go zabraknąć w sezonie truskawkowym. Składniki Biszkopt (22 cm) lub paczka biszkoptów 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanka mąki pszennej łyżki mąki ziemniaczanej Masa serowa 500g sera 500g śmietany 36% 1/2 szklanki cukru pudru, Galaretka krystaliczna, rozpuszczona w 1/2szklanki gorącej wody 300g truskawek, galaretka truskawkowa, przygotowana według przepisu Sposób przygotowania
RAROSSAkopiec skrzata Przepis na rewelacyjne ciasto kopiec skrzata , z frużeliną truskawkową i kremem straciatella . Pokryte od góry pokruszonym zielonym ciastem, udekorowane truskawkami i listkami mięty. Ciasto te jest połączeniem przepisów na kopiec kreta i leśny mech , a wędrówki po kuchni były moją inspiracją na zrobienie tego ciasta. Jak wykonać kopiec skrzata pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania(...)pszenna (380 g) jajka (3 duże) cukier (1 szkl.) proszek do pieczenia (3 łyżeczki) oliwa z oliwek (1 szkl.) szpinak świeży (220 g) - same listki bez łodyżek Frużelina truskawkowa : truskawki świeże (350 g) cukier (2 łyżki) woda zimna (50 ml.) mąka ziemniaczana (1 łyżeczka) sok z cytryny (1 łyżka) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (80 ml.) Krem straciatella
RITA food channelprostej i szybkiej, dlatego zdecydowaliśmy się na ryż z truskawkami . Jednak sięgamy po ten posiłek nie tylko z konieczności, ale przede wszystkim dlatego, że ryż z sosem truskawkowym i serem jest bardzo dobrą odmianą dla tłustych dań i można go jeść także późniejszą porą, gdy wieczorem wraca się głodnym do domu. Użyliśmy świeżych truskawek, ale można je zastąpić jakimkolwiek dżemem(...)owocowym, wystarczy go podgrzać i ewentualnie dosłodzić. Udostępnij Składniki na ryż z sosem truskawkowym i serem 3 / 4 szklanki ryżu 250 g białego sera 5-6 łyżek śmietany 18% 1 opakowanie cukru wanilinowego 500 g świeżych lub mrożonych truskawek cukier do posłodzenia sera i truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ryż opłukać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Biały
niecodziennikparyprzecież do nowego sezonu z każdym dniem coraz bliżej. Najwyższy więc czas na przygotowanie apetycznego deseru z tymi słodkimi owocami. Zrobiliśmy więc mus z truskawkami , podawany z bitą śmietaną. Truskawkowa pianka to deser lekki, puszysty, mocno truskawkowy i niezbyt słodki, w sam raz do podania po sycącym obiedzie lub w cieplejsze dni jako orzeźwiający element posiłku. Składniki 350 g truskawek(...)miksując na wysokich obrotach. Na koniec tak samo dodawać truskawki. Przelać do salaterek. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, dodać wymieszany śmietan-fix z cukrem wanilinowym, ubić na sztywno. Wyłożyć na truskawkowej piance, wstawić do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Truskawkowa pianka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary