Sernik z wiaderka z truskawkową pianką, lekki i puszysty, rozpływa się w ustach. Przyznam, że nie jestem fanem masy serowej z wiaderka, która jest rzadsza i niestety jeśli chodzi o skład to cóż …mało sera w serze;) Natomiast są różne sytuacje kiedy to nie mamy możliwości dostania dobrego sera, czy po prostu czasu aby go trzykrotnie zmielić. Wtedy(...)smaczne….są inne. Należy pamiętać, że gdy zastępujemy „normalny ser” tym z wiaderka nasz serniczek będzie się piekł inaczej. Przepis na sernik z truskawkową pianką zaczerpnęłam z bloga MW. Wprowadziłam zmiany, zastąpiłam maliny truskawkami, i „normalny ser” tym z wiaderka dodając dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej. Składniki: Ciasteczkowy spód: 160 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych
Rusty Forkpianki wyszły idealne. Polecam! Uwaga! Te pianki szybko znikają z talerzy :) Liczba porcji : "góra" ptasiego mleczka SKŁADNIKI: 2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego (po ok. 530g każda) 2 opakowania galaretki truskawkowej Winiary 1 opakowanie galaretki agrestowej Winiary 1 opakowanie galaretki np. jagodowej Winiary dodatkowo: kwadratowa lub prostokątna forma (tak, aby każda wylana warstwa pianki miała około 1cm wysokości) - ja użyłam tortownicy(...)mleczka (nieforemne okrawki od razu synek zjadł) Ostry nóż Naczynie powinno mieć przynajmniej 4,5cm wysokości. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy galaretki : galaretki agrestową, jagodową i jedną truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody (każdą oddzielnie). Drugą, pozostałą galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Wszystkie galaretki odstawiamy do wystudzenia. Krok 2. Dobrze schłodzone mleko dzielimy
Moja Książka Kucharskasłonecznych Włoch. Piękne krajobrazy, ciepłe morze, gorący piasek i ... przepyszne lody :) Nigdy nie jadłam tak wyśmienitych lodów jak podczas tegorocznego urlopu. Najbardziej przypadł mi do gustu smak kokosowo - truskawkowy i postanowiłam odtworzyć go w domu. Lody wyszły idealne! Wykorzystałam pieczone truskawki, w których po odparowaniu wody zostaje więcej smaku i aromatu. Najlepsze domowe lody przygotujemy z użyciem maszynki do lodów(...)masy umieszczamy ją w zamrażalniku i miksujemy co 30-60 minut by nie powstały kryształki lodu i czynność powtarzamy aż do całkowitego stężenia masy. Polecam! Lody kokosowo - truskawkowe Na masę kokosową: puszka mleka kokosowego (400g) 250ml śmietanki kremówki pół szklanki cukru (lub więcej) 2 łyżki likieru kokosowego (użyłam ekstraktu z wanilii na bazie alkoholu) pół szklanki
Smak mojej kuchniSernikobrownie z musem truskawkowym to pomysł na upieczenie trzech ciast w jednym wypieku. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale pomimo tego jest bardzo smaczne, ponieważ smaki (czekoladowy, waniliowy i truskawkowy) idealnie się ze sobą komponują. Składniki na tortownicę do średnicy 24 cm: czekoladowy spód 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g) 3/4 kostki masła (150 g) 1/2 szklanki zwykłego(...)truskawek mrożonych 4 łyżki jogurtu greckiego (100 g) 1 galaretka, np. o smaku malinowym 1 szklanka wrzącej wody 1/4 szklanki zwykłego cukru (80 g) Najpierw przygotować mus truskawkowy . Mrożone truskawki przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i gotować, aż do rozmrożenia. W szklance wrzącej wody rozpuścić galaretkę. Gdy truskawki będą już miękkie to odlać sok i zmiksować je za pomocą blendera
Ugotowaćnależące do najszybszych ciast - sernik na zimno. Chwila cierpliwości i można cieszyć się smakiem. Składniki: Masa serowa: 3 opakowania (900g) jogurtu greckiego np. Bakoma 1 galaretka np. truskawkowa (o obniżonej zawartości cukru) Wierzch: 1 galaretka np. pomarańczowa (o obniżonej zawartości cukru) Sposób przygotowania: Opakowanie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy i lekką stężałą mieszamy z jogurtami greckimi. Masę przelewamy
Truskawkowa FiestaCiasto doskonałe, łączy w sobie wszystko co kocham - truskawki, sernik i brownie, wszystkie warstwy w jednym kawałku ciastka sprawiają, że to mój "ciastowy" hit tego lata. Dodatkowo mus truskawkowy można dowolnie modyfikować, truskawki zamienić na maliny, borówki lub wiśnie. Dla mnie truskawki doskonale łączą się z czekoladą więc zostawiłam jak jest. Inspiracja z lekkimi modyfikacjami "Kwestia smaku" Składniki na formę(...)czekolady 4 jajka 1 szklanka cukru 180 g mąki pszennej Sernik 1 kg zmielonego twarogu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 1 szklanka cukru 2 jaja Mus truskawkowy 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek * 1/2 szklanki cukru 200 g jogurtu greckiego *poza sezonem można użyć mrożonych Przygotowanie: 1. Mus truskawkowy - galaretki przygotowujemy z 800 ml wody
Słodki KompromisOstatnio dosyć popularne ciasto ,, Biały puch" zainteresowało i mnie. Jednak ze względu na to , że udało mi się kupić tanio truskawki postanowiłam pokombinować i przełożyłam musem truskawkowym ten tzw.puch. Jedząc ma się wrażenie jakby sezon truskawkowy już się zaczął. I oto właśnie chodziło. Składniki: ciasto 170-200 g herbatników 3/4 kostki masła 100 g białej czekolady krem(...)śmietany 30-36 % 300 g białej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny mus truskawkowy 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe pół szklanki wody Wykonanie: ciasto Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno. Czekoladę, masło i herbatniki dokładnie połączyć wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając. Odstawić do lodówki
Pysznie & PięknieProste i popularne ciasto 3 bit tym razem w wersji truskawkowej. Smak truskawek świetnie orzeźwia to już i tak słodkie ciasto. Składniki: dwie szklanki truskawek 1 puszka masy kajmakowej 1,5-2 paczki herbatników 50 g gorzkiej czekolady 400 g śmietany 30% 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki(...)łyżkami cukru. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkiem, 1,5 łyżkami mąki ziemniaczanej i pszennej. Stopniowo wlewać do gorącego mleka. Zagotować cały czas mieszając. Ostudzić i utrzeć z masłem. masa truskawkowa: Żelatynę rozrobić z 3 łyżkami wrzątku. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić w 3 łyżkach zimnej wody. Oczyszczone truskawki zasypać kilkoma łyżkami cukru. Owoce podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Następnie dokładnie zmiksować
Pysznie & PięknieCiasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki(...)galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 1 paczka biszkoptów okrągłych masa jogurtowa: 400 ml jogurtu greckiego 1/2 szklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukier puder 1 i 1/2 łyżeczki płaskie żelatyny wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki musu truskawkowego 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka fix do śmietany truskawki do dekoracji Biszkopt: Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, dodaję stopniowo
wesoła kuchniaTruskawkowo mi ... wciąż. Dziś będzie słodko! Najpierw o cieście w stylu poczciwej W-Z-tki z masą truskawkową. Ciasto podałam z truskawkami. Kostka truskawkowa ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki cukru 2 duże jaja 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masa: 300 ml kremówki 50 dag twarożku śmietankowego (lub mascarpone) 3/4 szklanki wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka zmiksowanych truskawek polewa: stopiona czekolada deserowa biała czekolada (50 g) 1 łyżeczka galaretki truskawkowej 1 łyżeczka masła dodatkowo truskawki do przybrania (około 1/2 kg) Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec przecier jabłkowy i olej
Gotuj Sam!taki nie jest. Do przygotowania go użyłam produktów marki Delecta. Ich galaretka jest naprawdę świetna i szybko gęstnieje. Truskawki użyte do ciasta mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Truskawkowa rozkosz CIASTO 1 kostka margaryny 7 żółtek 25 dag cukru cukier wanilinowy 25 dag mąki kilka kropel aromatu pomarańczowego Delecta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta PIANA 7 białek(...)cukru pudru MASA TRUSKAWKOWA 70 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta 1 litr śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. CIASTO I PIANA: Margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy dać do miski i ucierać cały czas mikserem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia
Gotuję Testujęnich tego oto biszkopta. Jest przepyszny. A jeśli nie macie własnych truskawek mrożonych, można je bez problemu kupić w większości sklepów o każdej porze roku. Masa śmietankowa i mus truskawkowy rozpływają się w ustach. Z pewnością goście to docenią. Spróbujcie! -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej(...)ILOŚĆ PORCJI: ok. 15 Biszkopt z musem truskawkowym BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 opakowanie śmietan fix MUS TRUSKAWKOWY 450 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 500 ml wody BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal miksować
Gotuję TestujęBiszkopt z kremem truskawkowym. Polecam na urodziny wszystkim urodzonym, tak jak ja, w sezonie truskawkowym. Przepis na blachę o średnicy 27 cm. Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek(...)gorącej wodzie, lekko przestudzić. Dodać do truskawek i zamieszać. Z bitej śmietany odłożyć kilka łyżek do dekoracji (użyłam 3 czubatych łyżek). Do pozostałej śmietany dodawać po łyżce masy truskawkowej i mieszać na niskich obrotach miksera do połączenia. Odstawić na około pół godziny do lodówki. Wystudzony biszkopt pokroić na trzy części. Układać warstwy: biszkopt, masa truskawkowa, pokrojone truskawki. Całość posmarować pozostałym
BullioSernik z musem truskawkowym przygotowany z sera z jogurtów greckich. Doskonały pod każdym względem - robiłam go wielokrotnie z różnymi owocami i zawsze jest to rozkosz dla podniebienia. Wypiek trzeba zaplanować sobie z wyprzedzeniem, ale naprawdę warto. Jest cudownie kremowy, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Inspiracja z Kwestii Smaku. Pysznie polecam! SKŁADNIKI: MASA SEROWA 2200 g jogurtu(...)greckiego 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy 1 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 6 jajek MASA TRUSKAWKOWA 500 g truskawek około 1/4 szklanki cukru 3 łyżki kisielu truskawkowego (op.30 g) POLEWA JOGURTOWA 300 g jogurtu greckiego DEKORACJA 400 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru truskawki Schłodzony jogurt grecki dobrze wymieszaj. Na dużym sicie ułóż 2 warstwy gazy
Kuchnia bezglutenowaNaleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową 2016-07-22 16:48:17 Naleśniki to tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. To jedno z dań, popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. To bardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można(...)podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity
Wędrówki po kuchni