Jagielnik na zimno to chyba moje ulubione ciasto, zaraz po snikersie (tak, tak, w planach mam jagielnik snikersowy). Prawdopodobnie to wynik mojego uzależnienia od twarogu w
Fill The Bowladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z 3 składników to jeden z najłatwiejszych deserów, jakie znam. W dodatku jest to ciasto bez pieczenia . Wszystko, czego potrzeba do przygotowania tego ciasta to jedynie galaretka, jogurt naturalny skry oraz herbatniki. Wszystkie te składniki zakupicie w dowolnym markecie. Wiele osób pyta gdzie można zakupić jogurty naturalne skyr, otóż ja kupuję je w biedronce(...)bardzo lekki, dlatego też nawet osoby będące na diecie mogą sobie pozwolić na kawałek takiego smakołyku. PRZEPIS NA CIASTO Z 3 SKŁADNIKÓW Składniki 4 jogurty naturalne Skyr 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 24 herbatniki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętych, ale ciągle płynnych galaretek dodać dwa jogurty naturalne
Przepiski.plzrobiony z jogurtów greckich) - 25 dag mąki tortowej - 20 dag masła - 1 żółtko - 2 – 3 łyżki cukru pudru - szczypta soli Dodatkowo: - 1 białko do smarowania ciastek - 1 galaretka (truskawkowa, malinowa…) - 200 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki Do misy blendera przekładamy twaróg (ja miałam z jogurtów greckich, jeżeli używacie zwykłego najlepiej najpierw przecisnąć go przez praskę), wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy(...)foremką, wycinamy serca (można wycięte małe serduszka upiec lub zagnieść i ponownie wyciąć duże serca). Serca „pełne” układamy na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), smarujemy roztrzepanym białkiem i kładziemy na nie wykrojone serca bez wnętrza (jak wyżej – na gifie). Wierzch smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. W międzyczasie szykujemy
mojewypiekiinietylkozrobiony z jogurtów greckich) - 25 dag mąki tortowej - 20 dag masła - 1 żółtko - 2 – 3 łyżki cukru pudru - szczypta soli Dodatkowo: - 1 białko do smarowania ciastek - 1 galaretka (truskawkowa, malinowa…) - 200 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki Do misy blendera przekładamy twaróg (ja miałam z jogurtów greckich, jeżeli używacie zwykłego najlepiej najpierw przecisnąć go przez praskę), wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy(...)foremką, wycinamy serca (można wycięte małe serduszka upiec lub zagnieść i ponownie wyciąć duże serca). Serca „pełne” układamy na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), smarujemy roztrzepanym białkiem i kładziemy na nie wykrojone serca bez wnętrza (jak wyżej – na gifie). Wierzch smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. W międzyczasie szykujemy
mojewypiekiinietylkoekstraktu wanilii lub ziarenka z ½ laski wanilii kilka kropli aromatu migdałowego ( pominęłam) 1 ½ szklanki mąki pszennej szczypta soli około ½ słoika dżemu malinowego bez pestek ,które trzeba przetrzeć go przez sito ( ja użyłam dżemu truskawkowego którego nie przecierałam) 1 roztrzepane jajko do posmarowania brzegów ciastek Wykonanie: masło ucieramy z cukrem, na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy(...)przykrywamy je drugim pustym kółkiem, które dokładnie ze sobą sklejamy, na każdym ciasteczku wykałaczką robimy dwie dziurki tak aby dżem mógł z nich wypłynąć podczas pieczenia ( nie we wszystkich ciasteczkach dżem wypłynął, więc jeszcze na ciepłych dżemem domalowałam krwiste ślady ) ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnienie“Mamusiu, zrobisz mi lody truskawkowo-śmietankowe?” – usłyszałam pewnego słonecznego dnia od mojej 6-letniej córci po powrocie z przedszkola. Lody miały być “
Moja Delicjasię Wam podobała, że postanowiłem zrobić ją w nowej czekoladowo-truskawkowej odsłonie. Tym razem do spodu z mąki kokosowej dodałem kakao i przygotowałem waniliowy krem pâtissière. Tartę wieńczą oczywiście najlepsze czerwcowe truskawki. Dodatkowo, jeśli macie ochotę, na wierzch możecie przygotować cienką warstwę galaretki. Koniecznie wypróbujcie, bo takie ciasto bez cukru, nabiału i glutenu całkowicie niweluje wyrzuty sumienia. ;) * SKŁADNIKI Spód(...)pomocą łyżki, a później lekko wyrób dłońmi. Wyłóż nią posmarowaną uprzednio olejem kokosowym foremkę na tartę o średnicy 20 cm. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Krem waniliowy Jedną szklankę mleka kokosowego (250 ml) przelej do rondelka, dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii z uprzednio wybranymi ziarenkami (je również dodaj
Food Squarepudru 5 łyżeczek żelatyny (+ ok.4-5 łyżek zimnego mleka) 2 galaretki truskawkowe Ok.1 kg truskawek (umytych i obranych) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy(...)niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy z garnuszka i dodajemy do niej zimne mleko. Całość mieszamy. Musi być płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy z powrotem do garnuszka z ciepłą woda i mieszamy do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę o płynnej konsystencji dodajemy po trochu do śmietanki i szybko mieszamy. Śmietankę
Smakowy RajTo chyba nasz najbardziej truskawkowy czerwiec odkąd się znamy i prowadzimy bloga. Większość owoców wykorzystujemy do robienia ciast, tym razem sięgnęliśmy po sprawdzony przepis i zrobiliśmy
niecodziennikparyNadciągnęła do nas fala upałów i częściej sięgamy po różnego rodzaju zimne desery, jak np. lody. Jednak najlepsze i najzdrowsze są lody domowe, przygotowane z naturalnych
Kuchnia MagdaLenymoże by tak wrócić do czasów dzieciństwa i w Święta delektować się pomarańczowo-kakaową zebrą? Jeżeli chodzi o babki wybór zawsze jest najcięższy. Babka pomarańczowa z lukrem Babka truskawkowa Babka cytrynowo-limonkowa z chia Babka pomarańczowo-kakaowa Zebra Są Święta… musi być sernik. Serowce to temat rzeka, w którym chyba nigdy nie zostanie powiedziane ostatnie słowo. Można eksperymentować i testować(...)ilości kombinacji, a dodatki niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki całkowicie zmieniają charakter ciasta. Mój ulubiony to pomarańczowy sernik z polewą z białej czekolady, ale sernik z fistaszkami oraz czekoladowy bez wątpienia w niczym mu nie ustępują. Pomarańczowy sernik świąteczny Sernik z fistaszkami Sernik czekoladowy Sernik z polewą czekoladowo-orzechową Dobrym rozwiązaniem może okazać się kombinacja ciasta z serem, dlatego
Fitsweet.medrewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno), wyrównać. Piec w 165 stopniach przez ok. 20 minut do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na ziemie z wysokości 30 cm, odstawić do wystudzenia. Krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 250 ml mleka 3 łyżki cukru(...)przełożyć mascarpone, chwilę zmiksować, dodawać stopniowo budyń, ciągle miksując. Do żelatyny dodać łyżkę masy budyniowej, przemieszać, całość przełożyć do kremu i zmiksować do połączenia. Dodatkowo: 350g truskawek 2 galaretki truskawkowe Truskawki umyć i odszypułkować. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Przestudzić, schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia. Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy, wyrównać. Na kremie poukładać przepołowione truskawki, odstawić
kulinarnyswiatdomipieczenia Cykoria 3/4 kg owoców [ u mnie maliny] kisiel truskawkowy Cykoria UWAGA: Kisiel dajemy tylko do soczystych owoców jak rabarbar, truskawki, maliny, jagody, soczyste brzoskwinie itp. Do czarnej, czerwonej porzeczki, agrestu, borówki itp. kisiel jest zbędny. Drobne owoce trzeba trochę wcisnąć w ciasto, bo same nie wejdą w czasie pieczenia. KRUSZONKA: 50 g cukru pudru 50 g mąki tortowej(...)wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia- dodatkowo przesiać, następnie przesypać do płynnej masy i wymieszać dłonią [ ja mieszałam łyżką]. Przelać do formy- ciasto jest gęstawe.Maliny ułożyć na cieście, wcisnąć lekko [ zapomniałam] i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z włączoną górą i dołem, bez termoobiegu ok. 45 minut
Moje domowe kucharzenieTegoroczny sezon truskawkowy otwieram bezami. Super prosta propozycja na pyszny deser: kruchy i delikatny spód bezowy, na górę krem śmietankowy i duużo truskawek! Czy może być lepiej? :) Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany(...)powinno być tam drobinek cukru. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Ubitą pianę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy krążki. Mnie wyszły 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. 1 godzinę. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około pół godziny. Po tym czasie wyłączamy
CiastkozercyJak to mówią „coś się zaczyna, coś się kończy”…A ja wciąż nie mogę uwierzyć, że kończy się tak szybko. Dopiero co zaczynałam
Fill The Bowl