Jest to ciasto znane pod wieloma nazwami. U mnie w domu jest od kiedy pamiętam zawsze podstawową wersją sernika na zimno. Przygotowywany przez mamę na każde
Malinowe PocałunkiMus kawowy to deser przygotowany na bazie żółtek, bitej śmietany i serka homogenizowanego oraz dodatków takich jak kawa i kakao. Mus jest dość prosty w wykonaniu
Smakołyki Berenikiniewielki tort czekoladowo-truskawkowy to prezent idealny dla każdego, kto lubi połączenie truskawki z czekoladą – proste i pyszne kremy. Składniki na biszkopt (średnica 18 cm): 4 jajka 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną(...)mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Biszkopt kroję na trzy równe blaty. Najlepiej zostawić biszkopt do następnego dnia, wtedy lepiej się kroi. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Przygotowuję mus czekoladowy: 120 g czekolady ciemnej 200 ml śmietanki 30% Czekoladę
Słodki sentymentoleju 3 łyżki kakao Krem owocowy: 1 galaretka truskawkowa 300ml śmietanki kremówki 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ok 200g owoców (typu truskawki, maliny, borówki itp.) *** Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru *** *** W osobnej misce miksujemy żółtka jaj z 3 łyżkami(...)dokładnie miksujemy *** *** Do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wylewamy ciasto i wyrównujemy *** *** Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto przewracamy na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier
Blog z Apetytemwymyślny i nieco skomplikowany, ale niestety brak czasu oraz inne obowiązki zmusiły mnie do zmiany planu. Dodatkowo przygotowałam jeszcze 3 ciasta, więc może zrobię go za rok, albo tak bez okazji... Tym razem zaskoczyłam gości szybkim tortem, który był naprawdę przepyszny i dość lekki. Krem rozpływał się w ustach oraz idealnie komponował się z kakaowym biszkoptem nasączonym sokiem(...)śmietanki 36% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru (płaskie) 2 śmietan-fixy truskawkowe (mogą być zwykłe + odrobina soku truskawkowego) Nasączenie: 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny Dodatkowo: 200g dżemu truskawkowego niskosłodzonego Ponadto: 1 opłatek na tort około 200-210g podłużnych biszkoptów ozdobna wstążka Moja dekoracja: kwaśne żelki kolorowe lentilki kwiatki
Di gotujeprostu przepyszna i co tu dużo mówić - znika w tempie błyskawicznym. Spróbujcie koniecznie! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 100 g płatków owsianych (w wersji bez glutenu należy pamiętać o wersji bez glutenu) 100 g wiórków kokosowych 150 g suszonych daktyli 80 g mielonych migdałów 60 g nierafinowanego oleju kokosowego 2 łyżki zimnej wody Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem, tylko(...)wyjmowanym dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę ciastem. Wstawić ciasto do lodówki. Budyń jaglany z nutą kokosową: puszka pełnotłustego mleczka kokosowego (400 ml) 100 g suchej kaszy jaglanej 60 ml wody 2 łyżki wiórków kokosowych dowolny zdrowy słodzik (ilość wedle uznania) oraz: 600 g świeżych dorodnych truskawek 3 łyżki konfitury truskawkowej (efekt błysku) Kaszę wrzucić na sito, dobrze
maniapieczeniaSZNY!" Dodała jeszcze, że gdybym jej wcześniej nie uprzedziła, nigdy nie pomyślałaby, że jest to sernik... z kaszy jaglanej. Rzeczywiście, jest pyszny... taki kremowy, rozpływający się w ustach. Bez ani grama sera! Ja na pewno jeszcze powtórzę ten przepis, a Was zachęcam do wypróbowania! ;) Składniki: na tortownicę o śr. 23 cm spód 100 g herbatników pełnoziarnistych(...)roztopionym masłem. masa jaglana 200 g suchej kaszy jaglanej 3 szklanki mleka 2% 120 g cukru 1/2 opakowania budyniu waniliowego mały jogurt naturalny 1 jajko dodatkowo słoiczek konfitury truskawkowej wiórki kokosowe/płatki migdałów (opcjonalnie) Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu
Kuchnia EllieSą różne Teściowe. Kawały o nich krążą niesamowite, a niektóre wręcz groteskowe. Dowcipy z tej serii - choć czasem bardzo śmieszne są fantastycznym źródłem i
Kuchnia po mojemumamuniu jakie to było dobre, powiem więcej to było obłędnie dobre, a do tego w wersji fit - bez białego cukru i innych niepotrzebnych dodatków. Daktylowy spód, żelka z truskawek (jeszcze mrożonych bo mam zapas, ale świeże także dadzą radę), serowo -skyrowa kołderka i kropka nad cieniutka warstwa Nutlove Coco Crunch przepysznego kokosowego kremu z dodatkiem chrupiących migdałów. Tylko(...)conajmiej 15 minut. Odlewamy wodę, dodajemy mielone migdały, olej kokosowy i blendujemy całość. Tortownicę (moja miała średnicę 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i na jej spodzie rozprowadzamy równą warstwą masę daktylową. Wstawiamy do lodówki. Żelka truskawkowa 500 g truskawek 3 czubate łyżeczki żelatyny odrobina soku z cytryny Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, tak by dosłownie ją zakryła
Cynamonowe szczęścieDeser jest naszym domowym HITEM! Uwielbiany przez wszystkich domowników,który znika w oka mgnieniu. Składniki: 250 g serka mascarpone 700 g śmietany 18% 200 g ciasteczek
Anielskie wypiekiZ takim drugim śniadaniem celebruje się każdą sekundę. To nic, że za oknem zima, jeśli macie na talerzu puszyste, mięciutkie bułeczki lżejsze niż chmurka z przypominającym
Quinoa Raz!jogurtu na zimno. W tym cieście jogurtowym smaku warstwom nadała herbata Matcha i kakao oraz oczywiście truskawki. Ciasto to jest idealnym deserem na lato. Moja wersja ciasta bez pieczenia z jogurtów jest o bardzo delikatnej słodyczy i umiarkowanym delikatnie wyczuwalnym smaku herbaty i kakao. Osoby lubiące bardziej wyraziste smaki powinny dodać więcej cukru pudru, herbaty i kakao(...)ciasta na zimno: 100 g masła 150 g herbatników śmietankowych Masa z truskawek: 500 g dojrzałych truskawek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 2 galaretki truskawkowe lub 4 łyżki żelatyny Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto na zimno z jogurtu? Spód do ciasta: Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać
Kuchcik gotujeUwielbiam przeróżne serniczki na zimno. Akurat mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam wykorzystać go do zrobienia takiego serniczka. Rabarbar sam jednak jest bardzo kwaśny więc połączyłam
Monia miesza i gotujedodawać po kolei żółtka, po jednym nie przestając ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec bez termoobiegu przez 40 min lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i natychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat(...)czekolady (startej na tarce o dużych oczkach) do nasączenia: 120 ml likieru Amaretto* * W wersji dla dzieci, likier można z powodzeniem zastąpić mocnym naparem z czarnej herbaty np. o truskawkowym aromacie. Wykonanie tortu: Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić wzdłuż na pół. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Skropić kilkoma łyżkami likieru lub herbaty
maniapieczeniawstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkować i umieścić w formie na tartę, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180ºC, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić.Panna cotta:400 ml śmietany kremówki 30-36%1 laska wanilii2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyKremówkę(...)pozwolić jej napęcznieć. Następnie wymieszać ją w gorącym winie aż do rozpuszczenia. Dolać resztę wina, a następnie schłodzić w lodówce.* Galaretkę z białego wina można zastąpić zwykłą galaretką truskawkową.Dodatkowo:truskawkimalinyOwoce umyć, a truskawki pozbawić szypułek. Układać je pionowo na stężałej śmietance. Następnie zalać galaretką z białego wina i schłodzić. Gotowe
Food Square