szpinaku mrożonego 2 jajka 125g cukru (pół szklanki) pół szklanki oleju 200g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru Wierzch ciasta: 1 galaretka truskawkowa 350ml gorącej wody garść rodzynek w czekoladzie *** Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy go najpierw rozmrozić i dobrze odcisnąć(...)mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką lub szpatułką (już nie miksujemy), do momentu, aż składniki się ze sobą połączą (nie za długo) *** *** Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy – użyłam foremki o średnicy 22 centymetry *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez około 35 minut
Blog z Apetytemowocowy niebyt. Jednak jest pewien owoc, który dobrze radzi sobie w naszych wiosennych warunkach klimatycznych. Mowa oczywiście o rabarbarze. Dla niektórych chwast, dla innych powiew wiosny i zapowiedź truskawkowego szału. Niegdyś rósł powszechnie na działkach i ogródkach. Wystarczyło wyjść z domu, żeby po chwili wrócić doń z naręczem różowawych łodyg. Rabarbar kupny versus ogrodowy Nie wiem czemu rabarbar jako roślina(...)akurat w składzie… Galaretka o smaku cytrynowym tym razem kupna (bez cukru!). Zaś pianka mleczna pochodzi z tego przepisu , tylko użyłam mleka kokosowego z kartonu zamiast śmietanki . No mówię Wam – niebo w gębie! Co więcej, w miarę szybko się je robi. Tylko spód wymaga chwili pieczenia, reszta to już gotowanie lub praca na zimno. Właściwie jedyny minus
Modern Cave GirlWczoraj wróciła do rodzinnego miasta. Na pociąg zdążyłam w ostatniej sekundzie (taka jest moja organizacja czasu) no i za karę przez godzinę i 40 minut miałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćRobiąc swój tort urodzinowy przy okazji zrobiłam mini tort dla mojego syna - tak bez okazji, tak po prostu. Zniknął jak kamfora - bardzo mu smakował i do tego bardzo się ucieszył. A uśmiech mojego dziecka to najlepszy prezent jaki mogłabym sobie wymarzyć. Biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody(...)proszek do pieczenia i mieszam szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150 -180 stopni około 25 - 30 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na dwa równe blaty. Krem z białej
Blondynka GotujeSezon truskawkowy w pełni. Stragany na rynku aż proszą aby do nich podejść. Truskawki to nie tylko sezonowy smakołyk ale również nieocenione źródło zdrowia dla naszego organizmu. Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są też małokaloryczne ponieważ ich skład(...)wody. Jedzmy je więc bez wyrzutów sumienia. Truskawki to również bezcenny skarb w naszej kuchni, doskonały dodatek do ciast, deserów czy przetworów. Ja mam dziś dla Was propozycję na łatwe, szybkie i tanie ciasto drożdżowe z truskawkami. Gwarantuję, że znika w mgnieniu oka. Składniki: 500 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 50 g drożdży
Fascynacje Anismaku. Nie kruszy się, ani nie pęka podczas pieczenia. Sernik należy piec w kąpieli wodnej, dzięki której ciasto będzie miało delikatną, piankową konsystencję. 10. Ciasto snikers bez pieczenia . Ciasto idealne dla wielbicieli masy kajmakowej i masła orzechowego. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. 11. Kolorowe jajeczka to deser na zimno, który zasmakuje każdemu. Wbrew pozorom jego(...)nasączonymi mocną kawą oraz frużeliną owocową. Wierzch posypany gorzkim kakao. 18. Deser czekoladowy - "odchudzona" wersja, tj. bez dodatku śmietany. Taki deser przypadnie do smaku osobom będących na diecie jak i fanom lekko galaretowatych/musowych słodkości. 19. Panna cotta z galaretką truskawkową - delikatny, rozpływający się w ustach deser śmietanowo-galaretkowy. 20. Pianka truskawkowa - błyskawiczny do przygotowania deser na bazie
Ugotowaćproponuję część truskawek pokryć ciemną, a część białą czekoladą. Można je wtedy posypać siekanymi pistacjami. Mi się jednak nie udało namierzyć białej czekolady, która byłaby zarówno niskowęglowodanowa, jak i bez laktozy. Musiałam się więc bardziej napracować, żeby uzyskać efekt negatywu. Ukręciłam więc mój ulubiony lukier z tego przepisu , który powstał na bazie musu kokosowego i jogurtu kokosowego. Obtoczyłam(...)świetny deser. Zdecydowanie do wypróbowania! Koniecznie dajcie znać która wersja bardziej przypadła Wam do gustu! Keto truskawki w polewie dwóch wersjach Truskawki w polewie Pyszny deser na zakończenie sezonu truskawkowego, czyli keto truskawki w polewie w dwóch wersjach kolorystycznych zdobędą uznanie każdego łasucha. Zwłaszcza, że w tej wersji mogą sobie na nie pozwolić także osoby na diecie niskowęglowodanowej. Dania Deser
Modern Cave Girlpszennej 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g białej czekolady 1 listek żelatyny dodatkowo: 115 g konfitury z bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść(...)rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. kolejne 15 minut. Wystudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 75 ml kremówki zagotować. Zdjąć garnuszek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami, które dostarczy nam białka. Ciasto zdecydowanie należy do tych zdrowych! Ciasto owsiane z truskawkami i odżywką białkową
Via Gustoporów i koziego sera podana z pastą z czarnych oliwek Mostek cielęcy faszerowany grasicą podany z gnocchi z pieczonej marchwii i sosem Gravy aromatyzowany rozmarynem Pierogi faszerowane kaszą gryczaną i twarogiem podane z sosem yakisoba Ciasto ptysiowe faszerowane kremem pistacjowym, pieczone migdały Zupa waniliowa podana z piankami, prażonymi migdałami i sosem karmelowym Dodo Roti Niepozorna, mała restauracja, której nie zauważyłabym(...)podawany z ryżem i jajkiem Coco Sago – tapioka zanurzona w mleku kokosowym, podana z chipsem papa dam Rozmaryn na słodko – brownie z lodami waniliowymi podane z sosem truskawkowym z rozmarynem
KucharzycaTo chyba najszybszy i najprostszy deser jaki robiłam, a do tego efektowny i pyszny. Tym razem przygotowałam go w wersji z granatem, ale jeśli nie lubicie
Cynamonowe szczęścieJeśli nie macie jeszcze pomysłu na deser w dniu zakochanych to polecam delikatne, lekkie i pyszne walentynkowe ciasto. Idealne dla tych, którzy nie mają piekarnika i
Ola la LCHFnaszym kanale już są, jednak od nadmiaru głowa nie boli i teraz przepis na bułeczki z truskawkami. A dokładniej bułeczki z truskawkami i kruszonką. 👉Jak zrobić bułeczki truskawkowe❓ Warto pomyśleć o takim przygotowaniu by wyeksponować truskawki i były od razu widoczne. Można je schować do środka i będą niczym jagodzianki. Forma jaką wybierzecie zależy(...)pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia. Gdy placki wyrosną dnem szklanki wyciskamy dołeczek. W każdy dołeczek wsypujemy płaską łyżeczkę mąki kokosowej lub bułki tartej (w celu wchłonięcia soku z truskawek), układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Boki ciasta smarujemy śmietanką. Gotowe bułeczki pieczemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekryształ 2 łyżki cukru pudru 400 ml śmietanki 30% (schłodzona) 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny SKŁADNIKI na wykończenie ciasta: 500 g świeżych truskawek 1 saszetka (75 g) galaretki truskawkowej PRZYGOTOWANIE ciasta kruchego: Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Wszystko ciekamy nożem, aż składniki częściowo się ze sobą(...)formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu
kulinarnyJaCały czas miksując, wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×24 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przygotowujemy bezę. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na najwyższych obrotach miksera(...)obroty miksera i dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Pianę rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (24x24cm). Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Bezę pieczemy około 1h 20 minut z termoobiegiem. Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy masę budyniową. Około 700 ml mleka z cukrem zagotowujemy. Resztę
e-PrzepisyKulinarneDomowe batoniki bounty to niebo w gębie! Te oryginalne ze sklepu nie umywają się do nich. Do tego są łatwe w przygotowaniu, a jedyny minus jest
Kuchnia MagdaLeny