Szybka akcja: znajomi zadzwonili, że wpadną za godzinkę? W sezonie truskawkowym warto postawić na to brownie! Jestem pewna, że znajomi jeszcze poproszą o przepis. Ciasto robi się wyjątkowo prosto – wrzucamy wszystkie składniki do rozpuszczonego, ciepłego masła, mieszamy, układamy na wierzchu czekoladę i pokrojone truskawki. Pół godziny w piecu i gotowe. To także świetne ciasto, które można zabierać na piknik(...)cynamon i pastę/masło orzechowe (u mnie z laskowych). Mieszamy do połączenia i dodajemy mąkę. Blachę do pieczenia o wielkości 28×24 cm lub nieco mniejszą (ciasto jest słodkie i nie powinno być wysokie) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i na wierzchu układamy w niewielkich odstępach truskawki – pokrojone na plasterki (małe truskawki można pokroić
Poezja smakuskładniki wkładamy do dużej miski i mieszamy razem. To takie proste :) Następnie wszystko, co musisz zrobić to ułożyć skrzydełka na blaszce do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec, aż będą gotowe. Zwykle piekę skrzydełka przez 45 minut. Jeżeli jednak wolisz, aby były bardziej chrupiące, możesz dać im dodatkowy czas w piekarniku. Dlaczego warto przygotować skrzydełka(...)Krok 1. Wymieszane z przyprawami i sosem hoisin skrzydełka z kurczaka obtoczyć w skrobi ziemniaczanej, nadmiar mąki strząsnąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrzydełka wstawić do piekarnika - piec w 190 stopniach przez około 45 minut lub do momentu, aż mocno się zarumienią i będą miękkie w środku. Krok 2. W tym czasie przygotować sos hoisin
Moja Książka Kucharskaglikemicznym, który wynosi 40. To powinno ucieszyć cukrzyków, a i osoby na diecie będą zadowolone. Porcja truskawek o wadze 100 g to tylko 28 kcal można więc jeść je bez ograniczeń. Choć niewielki to owoc to ma w sobie spore zasoby witamin w 100 g truskawek, znajduje się dzienna porcja witaminy C oraz sporo witamin z grupy B. Ważna(...)bardzo wartościowa i najlepsza w wersji na surowo, czyli taka jak w dzisiejszej tarcie z musem truskawkowym. Zapraszam! Print Tarta z musem truskawkowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Obłędna tarta z przepysznym musem truskawkowym! Course Desery Cuisine Polska Keyword mascarpone, truskawa Prep Time 25 minutes Cook Time 17 minutes Total Time 42 minutes Servings
SprawdzonaKuchnia.plciacho, inspirowane przepisem znalezionym tutaj. U mnie ciasteczkowy, bo akurat białko o takim smaku mam w domu. Ale każdy inny smak też będzie dobry, można próbować do woli: czekoladowy, truskawkowy, waniliowy… co kto chce, na pewno będzie pyszne😀 Składniki – spód kokosowy : 3 jajka 50g mąki kokosowej 30g wiórków kokosowych 15g oleju kokosowego – zimnego Opcjonalnie: jakieś słodzidło do dosłodzenia(...)jabłek – ale tak naprawdę to dowolnie duża ilość jabłek😉 40g dobrej odżywki białkowej – u mnie o smaku ciasteczkowym 2 jajka Cynamon – do smaku Opcjonalnie: odrobina ekstraktu waniliowego (u mnie bez😉 ) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania jabłek, bo one zajmą nam najwięcej czasu😉 Nie obieramy ich ze skórki tylko dokładnie myjemy i kroimy w nie-za-drobną
Jak gotować i nie zwariowaćłyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Rady: Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietana powinna być zimna, wyjęta z lodówki w ostatniej chwili przed ubijaniem. Sposób wykonania: Najpierw starannie oddzielam białka od żółtek. Żółtka mieszam z proszkiem do pieczenia i zostawiam aż "urosną". Białka ubijam w misce ze szczyptą(...)ubijam. Na koniec przesiewam mąkę i dodaję ją stopniowo do zawartości miski, mieszam delikatnie trzepaczką. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.Wystudzony biszkopt dzielę na dwie części. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu
Cukiernia PychotkiDeser, który powstał gdy myślałam nad tym jakby tu wykorzystać serek homogenizowany, który zalegał w lodówce, a którego termin przydatności do spożycia dobiegał końca. No i
Opowieści z piekarnikawięc nie trudno się domyśleć, że właśnie ciasto będzie tematem dzisiejszego wpisu Z wyglądu ciasto przypomina trochę słynną W-Z, ale prócz wyglądu to nic ich nie łączy. Ciasto bez masy, może stanowić doskonałą bazę do tortów. Jest łatwe i szybkie do przygotowania. Dodatkowo nie potrzeba do niego wyszukanych składników, wiec można go zrobić w każdej chwili. Samo(...)przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i również dokładnie miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je, po kilka łyżek do ciasta delikatnie mieszając, niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam formy o wymiarach 25 cm x 36 cm) i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 160°C, do tak zwanego
PatiGotujewykorzystaniem kasz, owoców i warzyw. Przygotowane posiłki zabierzcie do pracy, do szkoły lub spakujcie dzieciom na śniadanie. Wszystkie przepisy są niedrogie w przygotowaniu, ze składników dostępnych w sklepach bez problemu. Warto zaopatrzyć się w pudełka śniadaniowe na sałatki, sprawdzą się także moje ulubione ostatnio słoiki od Quattro Stagioni. Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Chrupiąca sałatka z rukoli(...)kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl pietruszkowy Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Lemoniada arbuzowa, arbuzada
Moja smaczna kuchniamrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu od 6 do 10 pełnych łyżek (do tortu pokrywanego lukrem plastycznym polecam mniej słodki(...)przepisie już nieco zmniejszyłam ilość składników, ale sposób pieczenia pozostaje ten sam. Będziemy więc potrzebowali dwóch blaszek wyłożonych na spodzie papierem do pieczenia. Jeden biszkopt przygotowujemy z 7, drugi z 3 jajek. Biszkopt z 7 jajek:2/3 szklanki mąki i 2/3 szklanki kakao oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy w misce, a później
Ratunku obiadPanna cotta to po włosku po prostu gotowana śmietanka, to jeden z najprostszych deserów jaki można sobie wyobrazić, a przy tym naprawdę pyszny. Tradycyjnie podawana jest
Ciastkozercyrazie przedstawiam sernik kajmakowy znaleziony u Kasi na Bake and Taste. Sernik z nutą kajmaku, polewą i chrupiącymi migdałami… który ma jedną ogromną wadę… znika bez śladu w bardzo szybkim tempie;)! Musiałam się napracować, żeby nie dopuścić do zniknięcia tego kajmakowego cudeńka przed zrobieniem mu zdjęć..;)! A…i jeszcze jedno… masa krówkowa, której użyłam była(...)pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Utrzeć masło z cukrem i wanilią, dodać 230 g masy kajmakowej i dobrze zmiksować. Ciągle miksując dodać jajka, po łyżce sera i na koniec mąkę. Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia sernik będzie
UgotujmyTo.plskładniki: 600 g serka homogenizowanego waniliowego (3x po 200g) 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 galaretki cytrynowe 400 ml gorącej wody ok. 450 g truskawek biszkopty
Domowy Smak JedzeniaCiasto smerfowe to szybki i prosty deser bez pieczenia.... a'la sernik na zimno... waniliowy z borówkami. Nazwę swą zyskało dzięki lekko niebieskiemu kolorowi. Lekki deser - pianka w stylu ptasiego mleczka, który błyskawicznie znika z talerza. Ciasto to powstało z potrzeby chwili i zostało już u nas na stałe. Wśród moich gości zrobiło dużą furorę - zajadali się(...)podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Rada: 1) Serniczek możemy wykonać w różnych wariantach. Zamiast galaretki niebieskiej i borówek możemy użyć: np. galaretkę malinową i maliny, galaretkę truskawkową i truskawki, galaretkę porzeczkową i porzeczki, galaretkę brzoskwiniową i brzoskwinię lub zrobić mix...inna galaretka i inne owoce 😉 2) Gdy chcemy, aby deser miał intensywniejszy kolor to zamiast żelatyny możemy
Kuchnia MagdaLenyPrzeglądając ostatnio przepisy na różnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż(...)wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz, około 15 minut i formujemy z niego nieduże kulki. Bułeczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (u mnie był rękaw foliowy, bo dziwnym trafem papier akurat wyszedł :)), posypujemy ziarnami słonecznika i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Moje bułeczki wyszły bardzo zbite w środku, przez co o wiele bardziej
Spektrum SmakuSkładniki: brzoskwinie 8 sztuki duże, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kasza manna 5 łyżek, budyń waniliowy 2 opakowania, twaróg naturalny 1 kg wiaderko, mascarpone 250 gram, śmietana 18% 200 gram, ciastka kruche 300 gram + 4 markizy kakaowe duże Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej= opłukane brzoskwinie wypestkować, pokroić na kawałeczki(...)środek będzie upieczony) , na dnie formy wyłożyć brzoskwinie, przycisnąć je do dna, na wierzchu układać herbatniki lub ciastka kruche. Wylać masę serową na ciastka i wygładzić wierzch masy serowej. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie na termoobiegu z 8 minut na 160C, w formie sernik dobrze wystudzić i do lodówki, aby kisiel
W Mojej Kuchni Lubię