Próbowałeś kiedyś połączyć jabłka z kajmakiem? Nie? Żałuj! Przedstawiam Ci pomysł na świetne ciasto – składające się z wielu tekstur i smaków. Znajdziesz w nim ciasto
Via Gustodomu brakuje fanów maślanych, ciężkich kremów, więc tworzę różne kompozycje bez masła lub z jego minimalną ilością. Niedawno wypróbowałam taką masę, a teraz trafiła się okazja, żeby znowu upiec tort... I tak powstał ten deser ;) Okazja trochę nietypowa... Kocia część "redakcji" tego bloga obchodzi urodziny i to nie takie zwykłe, bo już 15.(tak, piętnaste!) ;) Co prawda degustacja skończyła(...)wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt jak zwykle inspirowany tym przepisem. Krem: 1 opakowanie serka
FitKotKto nie chciałby wprowadzić do swojego życia chociaż odrobinkę letniej rozkoszy i na kilka minut w pełni oddać się słonecznym promieniom? Niestety nie zapewnię Wam
Kuchnia EllieCrème pâtissière – jeden z podstawowych kremów używanych we francuskim cukiernictwie. Tak naprawdę to nic innego jak dobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a
Słodki BlogOd jakiegoś czasu ,,chodził" za mną sernik, ale jakoś nie bardzo chciało mi się go zrobić. To chyba lenistwo:) W końcu postanowiłam znaleźć jakiś przepis na
Ciasteczkowy Potwórpierwszy zobaczyłam je z perspektywy stolika. Ta perspektywa też jest dość wesoła, bo Cactus słynie ze swoich margarit – klasycznej z triple sec i sokiem z limonki oraz truskawkowej, a na początek dostaje się kieliszek domowej nalewki pomarańczowej (i karafkę wody). W weekendy jest też muzyka na żywo wieczorem i pełna sala, więc tym weselej. Bardziej rodzinnie jest w weekendy(...)panierowaną papryczkę habanero (ogień, tylko dla fanów pikantnych smaków), quesadillę, czyli tortillę z serem oraz pieczone ziemniaki z serem. Całość jest ciężka od sera, smażona i pikantna. Ale przecież nie przyszłam do amerykańskiej knajpy, żeby schudnąć!. Najbardziej smakowało mi taquito czyli rulonik z pieczonej tortilli z musem z kurczaka w środku – będę musiała zrobić je w domu. W zestawie
Ugotowane pozamiataneformy i nie połamać delikatnych kawałków. Jednak piekąc z tego ciasta słodkie kruche babeczki najlepiej wykleić foremki bez smarowania, włożyć lekko nakłute do lodówki także już w foremkach przed pieczeniem, dzięki czemu ciasto nie zsunie się ze ścianek podczas pieczenia i babeczki będą wyższe i zachowają wyraźne karbowane wzorki na zewnątrz. Ja dzisiaj nasz zwyczajny placek(...)środek spulchniający, może to być proszek do pieczenia, a poza tym jest wzbogacane o śmietanę lub mleko. Zasadniczo to sprawia, że łatwiej się je wyrabia. Teraz ostateczne pieczenia, czyli znowu 15 minut w 190 lub 200 stopniach. Ile to będzie zależy od piekarnika. U mnie to 190. Kruche trzeba piec krótko i w wysokiej temperaturze, żeby
I tu będę miała takie teFakt nie opinia: ziemniak jest królem warzyw. I to do tego tak wszechstronnym, że aż trudno w to uwierzyć. A chyba najlepszą wersją są te pieczone
okolicepalnika.plTa wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Deser … a w nim chrupiąca granola, mango, banan, truskawki z miodem, a to wszystko przełamuje jogurt lub serek naturalny. Kolejny z drowy deser , w którym zasmakowała
Moja Delicjałyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie śmietankowe Emix 1 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g masła Galaretka: 2 galaretki truskawkowe Emix 800 ml wrzątku Poncz: 100 ml wody sok z połowy cytryny Krem budyniowy: Kilka godzin przed składaniem ciasta przygotowujemy bazę do kremu. Krem budyniowy, jak sama nazwa wskazuje, rozpoczynamy od ugotowania budyniu(...)ubitej piany dodajemy (ciągle mieszając, na mniejszych obrotach) mąkę wymieszaną z nasionami chia i proszkiem do pieczenia. Po dokładnym, ale delikatnym wymieszaniu ciasta, należy je przelać do dużej standardowej blaszki na ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto z nasionami chia pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu, postępujemy jak z biszkoptem, czyli zrzucamy 2 razy
MamaOskarkaPomysł na tą tartę podpatrzyłam na stronie Ani Starmach. Znalazłam tam mnóstwo pysznych przepisów, jednak ten urzekł mnie najbardziej. Troszkę go zmieniłam, mój rabarbar też nie
Cakes By Kejtjajka 4 płaskie łyżki cukru 4 płaskie łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao szczypta soli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Serduszka: 3 galaretki truskawkowe 0,75 litra wrzątku Polewa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół(...)mieszamy łyżką *** *** Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka *** *** Po wyjęciu z piekarnika odwracamy biszkopt i odrywamy od niego papier. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (można użyć ten sam który zdjęliśmy z biszkoptu
Blog z Apetytem