pączki, lody czy typowe amerykańskie ciasta. Jednego mlecznego shake’a poproszę! Najlepiej… truskawkowego! Ciekawym miejscem jest także kantyna na u-boocie, który jest główną kryjówką naszego bohatera. Mamy tam nietypowe maszyny z podgrzewanymi daniami, widocznymi przez szyby – m.in. kolby kukurydzy, pieczone udka kurczaka czy pancakes. Co więcej, w pewnym momencie fabuły za sterami kuchni na statku staje(...)zwyczajach Warszawy. Bo dobra kuchnia to polska kuchnia. Twórcy gry trafnie określili także kulinarne warunki na stacji na Wenus, oferując stacjonującym… wafle proteinowe. W kwaterach dowództwa królują zaś pieczone prosiaki, deski serów, owoce i trunki. Może würfelka na deserek? Wyższe sfery wiedzą jak dogadzać kubkom smakowym. W grze wzmianki o jedzeniu pojawiają się także na rozwieszonych plakatach reklamowych
Nerds Kitchenpączki, lody czy typowe amerykańskie ciasta. Jednego mlecznego shake’a poproszę! Najlepiej… truskawkowego! Ciekawym miejscem jest także kantyna na u-boocie, który jest główną kryjówką naszego bohatera. Mamy tam nietypowe maszyny z podgrzewanymi daniami, widocznymi przez szyby – m.in. kolby kukurydzy, pieczone udka kurczaka czy pancakes. Co więcej, w pewnym momencie fabuły za sterami kuchni na statku staje(...)zwyczajach Warszawy. Bo dobra kuchnia to polska kuchnia. Twórcy gry trafnie określili także kulinarne warunki na stacji na Wenus, oferując stacjonującym… wafle proteinowe. W kwaterach dowództwa królują zaś pieczone prosiaki, deski serów, owoce i trunki. Może würfelka na deserek? Wyższe sfery wiedzą jak dogadzać kubkom smakowym. W grze wzmianki o jedzeniu pojawiają się także na rozwieszonych plakatach reklamowych
Nerds Kitchenmożemy mieć już w 15 minut – łącznie z pieczeniem. I to wcale nie takie z kubka! To niesamowite ciasto w 15 minut robiłam już w tym tygodniu trzy razy. Dopiero za ostatnim razem udało mi się je sfotografować. Było tak smaczne, że od razu znikało. Smakuje jak pieczone tradycyjnie odpowiedniki, a dżem sprawia, że jest wyjątkowo wilgotne. Warto(...)pieczemy cztery i pół minuty. Po tym czasie wbijamy w środek wykałaczkę – jeśli ciasto jest surowe, pieczemy jeszcze dodatkową minutę. Odczekujemy ok. dwie minuty i wyjmujemy z naczynia (najpierw należy odkroić nożem brzegi). Dekorujemy (np. kajmakiem z tubki i bananami, czy tak jak ja – białą czekoladą i jeżynami – można też podać ciasto bez żadnych dodatków). Ciasto
Poezja smakuTo jeden z tych pomysłów, które przychodzą mi do głowy zupełnie nieplanowane i które smakują obłędnie ( a zresztą u mnie wszystko smakuje obłędnie, ot co! :D
Ostra na Słodkoteż przetworów, do których "wpadły" m.in. cudowne lokalne mirabelki z przydrożnych gospodarstw. Jednym z piękniejszych momentów było wspólne wypiekanie chleba, chwila magiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba. Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa(...)truskawek w czekoladzie czy rabarbarowo-truskawkowej. Większość produktów trafiła jako podarunki do czerwonych toreb Eterno i ku wielkiej radości powędrowała z uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła naszym warsztatom. Dzięki niezawodnym kuchennym "pomocnikom" nasze ciasta, chleby i brioszki wyrastały i piekły się dosłownie jak na drożdżach. Miłośnicy konfitur, które "gotują
KUCHARNIAmielonym czosnkiem. Składniki na chłodnik litewski: duży pęczek botwinki z buraczkami około 0,5 litra bulionu warzywnego lub wody 500ml kefiru 400ml kwaśnej, gęstej śmietany 1 pęczek posiekanego koperku, bez łodyżek 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2-1 łyżeczka czosnku granulowanego sok z cytryny lub koncentrat z buraków do smaku sól i biały pieprz do smaku Dodatkowo do podania: jajka(...)Lemoniada brzoskwiniowa>>> Fasolka szparagowa z bułką tartą>>> Lemoniada cytrynowa>>> Balsamiczne, pieczone filety z kurczaka z serem mozzarella>>> Sałatka z pomidorów>>> Lemoniada truskawkowa>>> Kokosowe stripsy z kurczaka>>> Mam nadzieję, że przepis na chłodnik litewski spodoba się Tobie i twoim bliskim
Moja Książka KucharskaTrochę ostygło to moje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek
W kuchennym oknie Ewyłyżka po łyżce do masy, nadal miksując na najniższych obrotach, aby nam piana nie opadła. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy o wymiarach 25×40 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez ok 20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Odkrawamy cieniutki wierzch biszkoptu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Masa truskawkowa: 1000 g truskawek świeżych ¾ szklanki wody 1 szklanka cukru 2 galaretki truskawkowe 2 budynie śmietankowe bez cukru ¾ szklanki wody Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier oraz ¾ szklanki wody
kulinarnyswiatdomiNajlepszy jaki jadłam! Robi się go błyskawicznie i błyskawicznie znika ze stołu. Plusem jest też to, że wszystkie składniki są łatwo dostępne i do tego jest
CookYourselfkakao oraz łyżkę śmietany i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki ciasta białego i jedną brązowego. Wygładzamy wierzch. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 minut do tzw. “suchego patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy(...)godzinę. Ciasto Słodki Pocałunek – mocno czekoladowe Zobacz inne przepisy na ciasta z czekoladą: Ciasto Paź Królowej – ciasto czekoladowe z kremem ananasowym i bezą Szybkie ciasto czekoladowe Czekoladowe brownie z wiśniami Ciasto czekoladowo-miętowe Pyszne ciasto czekoladowo-truskawkowe Artykuł Ciasto Słodki Pocałunek – mocno czekoladowe pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneSezon truskawkowy w pełni! Te pyszne owoce z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania pysznego, lekkiego deseru. Słodkie truskawki świetnie komponują się z kremową śmietanką kokosową i chrupiącą granolą pełną bakalii. Składniki: 500g truskawek Łyżka miodu Łyżeczka balsamico Puszka mleka kokosowego (400g) Granola: 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki słonecznika łuskanego(...)nakładamy na truskawki. Opcjonalnie można użyć śmietanki bezpośrednio z puszki bez ubijania. Granola: Wszystkie sypkie składniki granoli wymieszać. Miód wymieszać z olejem i cynamonem. Lekko podgrzać do połączenia składników. Składniki płynne połączyć z sypkimi i dokładnie wymieszać. Całość wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut mieszając
Pyry na Gaztruskawkowa Delecta 2 opakowania, orzechy włoskie opcjonalnie do posypania margarynę użyłam miękką-nie stopioną = ciasto jogurtowe wsypać do pojemnika,wlać mleko, jogurt, wbić jajka, dodać miękką margarynę, mikserem wyrabiać z 4 minuty na gęste ciasto forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec(...)przycisnąć do masy, wierzch posmarować jabłkami, posypać orzechami włoskimi, w chłodnym miejscu lub lodówce na kilka godzin do stężenia galaretkowych jabłek ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i smakuje wybornie bez okazji jak i na świąteczny stół.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSezon rabarbarowo truskawkowy w pełni. Na ryneczku na którym robię zakupy roznosi się cudowny aromat opalonych w słońcu truskawek i błyszczących czereśni wkrótce pewnie pojawią się maliny. Jest cudownie! Ja szukam poziomek - czas rozpocząć sezon nalewkowy. A nalewka z poziomek musi być przepyszna - będę ją robić pierwszy raz i już się nie mogę doczekać... Rustykalne ciasto z rabarbarem i truskawkami(...)Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok godzinę. Ciasto można przykryć bezą z pozostałych białek (ubić białka i dodać do nich ok 1/2 szklanki cukru pudru) - zapiekać wtedy jeszcze dodatkowe 15-20 minut - aż beza się zarumieni; lub zrobić kruszonkę tak jak na spód i przykryć nią masę i również dodatkowo chwilę podpiec. Ja postanowiłam ciasto zostawić bez ,,przykrycia
sierotka maRysia w kuchnisłodkie i malusie ... Można je przyozdobić jak tylko dusza zapragnie - dżemem, konfiturą, syropem, przetartymi owocami czy też samymi owocami ... Mogą być poziomkowe, borówkowe, malinowe, truskawkowe lub porzeczkowe ... Na kruchym lub biszkoptowym spodzie, zawsze smakują bosko ... Idealne do kawy z przyjaciółką, do zrobienia na szybko gdy zaskoczą nas niespodziewani goście ... Pokochają je wszyscy za wszystko(...)zmiksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 150 stopni (bez termoobiegu), program góra/dół. Wymieszaj dokładnie śmietanę z masą serową. Wlej mieszankę do każdej z papilotek, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut, następnie zostaw w piekarniku, żeby serniczki wystygły. Podawaj polane owocowym sosem i przyozdobione owocami
Garniec Magaliemożecie rogaliki nadziać praktycznie wszystkim na co macie ochotę :) U mnie ser, bo miałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ). 'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki (na 24 szt): * ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 1/3 szklanki letniego mleka(...)części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Podzielić go na 8 trójkątów. Następnie na brzegu ciasta ułożyć farsz i formować rogaliki. Uformowane rogaliki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok.20min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180C. Wyrośnięte rogaliki nasmarować mlekiem ew. żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec ok 15-20 min do zarumienienia się rogalików. Studzić
CookYourself