Z racji, że sezon na truskawki dobiega końca postanowiłam z nimi zrobić ostatnie ciasto. Doskwierały niesamowite upały więc włączenie piekarnika nie wchodziło w grę. Powstało ciacho
Pani na deserNie macie pojęcia ile osób nabrało się na ten Fałszywy "Sernik"! Każdy kto próbował myślał, że zjada sernik na zimno z truskawkami, nawet mój podejrzliwy syn
Blondynka GotujeSkładniki: palma 250 gram, cukier 1 szklanka, jajka 6 sztuk "M", twaróg z wiaderka naturalny 1 kg, dżem truskawkowy niskosłodzony 1/2 słoiczka, budyń waniliowy 3 opakowania + 1/2 litra mleka, herbatniki 250 gram, czekolada gorzka 100 gram czekolada bananowa 100 gram lub inna mleczna, śmietana 18% gęsta 3-4 łyżki, posypka kolorowa - ile potrzeba W garnku, który nie przypala roztopić palmę(...)ogniu. Następnie dodać dżem truskawkowy niskosłodzony i również rózgą wymieszać mocno, cały czas garnek jest na średnim ogniu. Budyń waniliowy wymieszać z mlekiem i od razu wlewać do masy serowej szybko mieszając do zagotowania i zagęszczenia, gdy zaczną być pęcherzyki, to zdjąć garnek z ognia. Forma dość głęboka 30x25, wys.7 cm z papierem do pieczenia, na dnie poukładać herbatniki
W Mojej Kuchni Lubiędostępne, a samo przygotowanie na pewno nie sprawi Wam problemów. Ciasto za grosik przygotowujemy na jasnym biszkopcie - najłatwiejszym, bez oddzielania żółtek od białek. Masa z budyniu i galaretki to po prostu ugotowany na gęsto budyń w proszku z dodatkiem galaretki truskawkowej - sprawdzi się też brzoskwiniowa, pomarańczowa albo malinowa. Oprócz tego, że ciasto jest tanie, to zawiera również bardzo mało(...)tortownicę o średnicy 25 cm: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: na biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 100 g mąki pszennej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1/2 szklanki wody plus kilka łyżeczek soku z cytryny do nasączenia biszkoptu na masę z budyniu i galaretki: 2 galaretki truskawkowe (albo malinowe, brzoskwiniowe, pomarańczowe), 2 budynie waniliowe
Lekcje w kuchnigorącej wody Składniki na galaretkę: 1 truskawkowa galaretka 300 ml gorącej wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier, a następnie stopniowo dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i miksujemy jedynie do połączenia składników(...)Blaszkę o wymiarach ok. 26x37 cm smarujemy masłem, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzony biszkopt kroimy na pół. W jednej połowie przy pomocy foremki wycinamy różne wzory (u mnie kwiatuszki *zdj. poniżej). KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Pozostawiamy w chłodnym miejscu
My Culinary Artostatni kawałek :D W ostateczności podzieliliśmy resztki na cztery :DDD Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 100 g herbatników (użyłam Petitki) 90 g wafelków kokosowych bez polewy 2 łyżki ciemnego kakao 50 g masła SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 1 kg twarogu naturalnego mielonego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 200 ml śmietany kremówki(...)czekolady 8 łyżek cukru pudru + około 4 łyżki 4 łyżki żelatyny 5 łyżek wrzącej wody WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki , wafelki i kakao zmiel w blenderze na piasek, na koniec dodaj rozpuszczone masło i ponownie dokładnie zmiksuj. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, uklepując dłońmi, aby spód był
Słodko-Słony Świat IlonyCzekoladowa babeczka z wiśniami – babeczka z kubeczka Są czasem takie dni, gdy mam ogromną ochotę na ciasto, ale nie mam czasu (lub ochoty) na pieczenie
Słodkie okruszkiSzybki, prosty i lekki deser z truskawek (świeżych lub mrożonych), biszkoptów i jogurtu naturalnego. Idealny na wiosenne i letnie dni :) Składniki na 4 pucharki: ok
Czarnawisienkav\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Propozycja idealna dla tych, którzy lubią
Mania Wypiekaniawołowa w sosie truskawkowym z warzywami i ziemniakami – 65zł W tym daniu szczególną uwagę zwróciłam na truskawki połączone z balsamico oraz świeże, smaczne warzywa. Wszystkie te składniki były doskonałe. Mięso jednak między nimi zniknęło, a przecież powinno być królem? Może to wina zbyt wielu dodatków? Sama nie potrafię ocenić. Kurczak zapiekany w musztardzie z pieczonymi warzywami – 35zł(...)danie było smaczną, tradycyjną propozycją obiadu. Mięciutki kurczak, delikatne puree i porcja pieczonych warzyw. Jedyne czego mogłabym się czepić: dodałabym więcej musztardy, aby kurczak bardziej nią przeszedł, ale to przecież kwestia gustu. Crème brûlée z rozmarynem – 16zł Był idealny, taki jak lubię. Rozmaryn nadał mu ciekawego aromatu. Bardzo podobny w smaku do mojego mojego przepisu od Witka Iwańskiego ( Creme
Kuchnia Bazyliisię dzieje za sprawą migdałów i truskawek. Muffinki są aromatyczne, puszyste i wiosennie truskawkowe. U piekłam je w kolorowych papilotkach od PapilArt . Składniki (12 sztuk): 150 g truskawek 160 g mąki pszennej typ 500 140 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 40 g drobno krojonych migdałów 60 g oleju 130 g jogurtu naturalnego 1 płaska(...)mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników (około 20 sekund). Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffinki pieczemy około 35 minut w temperaturze 175 stopni (grzanie: góra + dół, bez termoobiegu). Przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem sprawdzamy, czy babeczki są upieczone. Patyczek powinien być suchy. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę
Smak mojego domusię, że z wiekiem człowiek statecznieje i poważnieje, tak dziś, bazując na własnym "dorastaniu", stwierdzam, że jest wręcz odwrotnie i moje "dziecięce ja" bawi się i cieszy życiem niemal bez ograniczeń. Podobnie jest z miłością do czekolady. To wartość niezmienna, choć w rzeczy samej wzrasta nieustannie. I tak jak slalom między tyczkami kończy się na mecie, tak chęć(...)dodawała parę kryształków soli, zanim wsunęła placek do pieca. "Sól podkreśla słodycz", mawiała, oblizując palce" . * Smarując brownie moim ukochanym solonym karmelem nie raz oblizywałam palce i za każdym razem powtarzałam sobie w głowie "Tak, solony karmel, brownie i pistacje to jest to co zawsze będę uwielbiać, nawet w środku rabarbarowo-truskawkowej wiosny!". A Wy? BROWNIE Z SOLONYM KARMELEM I PISTACJAMI
KUCHARNIAłyżki-mąka ziemniaczana-2 łyżki-cukier-9 łyżek-4 jajka-2 łyżki oleju-aromat śmietankowy-żelatyna-galaretka cytrynowa i truskawkowa-2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml-jabłka-cukier puder Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem Ubijamy na sztywno pianę z białek.Dodajemy 4 łyżki cukru nadal ubijając.Dodajemy 4 żółtka(...)aromat.Do ubitej masy dodajemy 2 łyżki oleju a na koniec wsypujemy wymieszane mąki.Wszystko łączymy i wykładamy na blaszkę. Pieczemy ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na ścierkę i zdejmujemy papier . Biszkopt razem ze ściereczką zwijamy w rulon. Biszkopt stygnie. W międzyczasie przygotowujemy jabłka, czyli rozgotowujemy 3-4 jabłka
Maminek kulinarnyłyżki masła, 3 łyżka śmietany 18% Dodatkowo: dżem truskawkowy, słodycze do dekoracji Do nasączenia: gorzka herbata WYKONANIE: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy(...)połową kremu czekoladowego, 2 krążek smarujemy kremem oreo z ciasteczkami, 3 krążek smarujemy dżemem i kremem czekoladowym, przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem oreo bez ciasteczek. Boki ciasta ozdabiamy polewą. Na wierzchu układamy czekoladki i ciasteczka
słodki bratekmąki pszennej typ 450 2 żółtka 40 gr roztopionego i ostudzonego masła 1/2 szkl cukru parę kropel esencji waniliowej 200 gr truskawek 2-3 łyżki marmolady różanej lub konfitury truskawkowej cukier puder Diamant <--klik 1. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Mąkę, żółtka, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce(...)ślimaczki i układamy jeden obok drugiego w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia. Kiedy ślimaczki już podrosły, smarujemy je tą resztką tego masła, jeśli nie zostało nam masło, nic się nie stało, ślimaczki będą równie ładne i smaczne bez niego ;) Ślimaczki pieczemy 180-190 stop przez około 35-40 minut. Grzanie
Gotowanie...to proste !Sezon truskawkowy w pełni. Wprost nie można przejść obojętnie obok pysznych, czerwonych owoców. Idealne do koktajli, do naleśników, śniadań i… oczywiście słodkich wypieków. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) . Ciasto jest proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, a nawet na przyjęcie. Kusi nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Osobiście uwielbiam połączenie(...)zimnej margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Emix) 3 czubate łyżki ziemnego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru wanilinowego (u mnie Emix) 1/3 szklanki cukru *ja używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott Ponadto: 14 większych truskawek 2 budynie śmietankowe bez cukru (u mnie Emix) 3 szklanki mleka (można ciut mniej) niespełna
Słodkie okruszki" Z rodzynkami czy bez?" - ten spór zawsze pojawia się przy przygotowywaniu tego sernika. Mój tata za każdym razem próbuje przemycić do niego chociaż ich garstkę
DefinicjaSmakutego lata zaraz obok ciasta jak marzenie :) Na blogu pojawi się niedługo nowa kategoria - ciasta bez pieczenia . Znajdziecie tam przepisy na desery i ciasta, które nie wymagają użycia piekarnika, są więc idealne na letnią porę, kiedy za oknem upał, a stanie przy gorącym piekarniku nie należy do najprzyjemniejszych zajęć. Do przygotowania spodu wykorzystałam herbatniki w czekoladzie kupione(...)pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia. Nadzienie: 250 g mascarpone 100 g białej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Wymieszać z serkiem, gdy lekko przestygnie. Wyłożyć na twardy spód, dokładnie rozprowadzić do brzegów, tak, aby galaretka się nie wylała. Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa
Chocolate Muffin Blog