Jeden z najszybszych deserów i słodkich smakołyków – kawałki jabłka posmarowane masłem orzechowym i posypane ulubionym dodatkiem. U mnie zwykle to są grubsze plastry. Ale jeśli
Lamarida.plSezon truskawkowy w pełni, codziennie kupuję, bo nie możemy się najeść. Jeśli są truskawki, to białka zawsze się znajdą, u mnie najczęściej zamrożone. Pakuję je do słoiczka lub plastikowego pudełka zaznaczając na wierzchu, ile białek jest w środku. Jeśli dodaję nastepne, to dopisuję ilość i gdy nazbiera się osiem, robię bezę. Słodycz bezy, lekkość bitej śmietany i kwaskowość truskaweki(...)trio idealne! Składniki: Beza ? 8 białek z dużych jajek – 250 ml ? 450 g cukru ? 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej ? 2 łyżeczki octu Krem ? 3/4 l śmietanki 30% ? 3 łyżki cukru pudru ? truskawki Wykonanie: Beza ? Białka ubić na sztywno. ? Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. ? Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki. ? Na koniec dodać mąkę
To co kochamSernik z nerkowców to ciasto bez pieczenia, które zaskakuje smakiem. Mimo, że w składzie nie ma sera, to jednak smakuje prawie jak sernik Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na pyszne, świąteczne ciasto, które jest odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Wegański sernik to rodzaj ciasta na zimno, którego głównym elementem jest masa podobna do tradycyjnej masy sernikowej(...)zimno – z masą z orzechów nerkowca , z dodatkiem mleka kokosowego. To smak podstawowy, który można wzbogacić w miarę potrzeb o świeże owoce – wówczas uzyskamy sernik smakowy, np truskawkowy czy malinowy. Gdy do masy dorzucimy wiórki kokosowe, uzyskamy wegański sernik kokosowy. Możliwości jest wiele Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe .sub_header *, .sub_header { color:#000000; font
Wiszniówkatruskawkowy w pełni, codziennie kupuję, bo nie możemy się najeść. Jeśli są truskawki, to białka zawsze się znajdą, u mnie najczęściej zamrożone. Pakuję je do słoiczka lub plastikowego pudełka zaznaczając na wierzchu, ile białek jest w środku. Jeśli dodaję nastepne, to dopisuję ilość i gdy nazbiera się osiem, robię bezę. Słodycz bezy(...)lekkość bitej śmietany i kwaskowość truskaweki to trio idealne! Składniki: Beza • 8 białek z dużych jajek – 250 ml • 450 g cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki octu Krem • 3/4 l śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • truskawki Wykonanie: Beza • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa
To co kochamgłowie kłębi się jeszcze pełno, więc zaglądajcie, będzie mi Was niezmiernie miło gościć. A jak na urodziny przystało, nie może zabraknąć tortu. Zapraszam na kawową Pavlovą, w malinowo truskawkowej aranżacji. SKŁADNIKI: 4 białka szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej 200 ml śmietanki 30 % 200 g serka(...)kawę i delikatnie wymieszać, aż piana nabierze lekko brązowego koloru. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać pianę tworząc okrąg o średnicy około 22 cm. Boki trochę podnieść (nałożyć więcej piany, aby w środku powstało wgłębienie). Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni, włożyć bezę. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 70-80 minut. Pozostawić
Kuchnia w opałachłyżki galaretki truskawkowej (proszek)dodatkowo:125 g gęstego dżemu truskawkowegoMasło utrzeć na puszystą, jasną masę z cukrem pudrem. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać skórkę z cytryny, połączyć.Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka(...)piec w 180 st. C. przez 10 minut.Zdjąć z blachy, wystudzić.Białko ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier puder, cały czas ubijając. Na końcu dodać galaretkę, miksować, aż nie będzie w masie grudek.Schłodzić w lodówce przez 5-10 minut.Połowę ciasteczek posmarować dżemem - około 1/2 łyżeczki na ciastko. Na to wyłożyć krem, przykryć ciasteczkiem bez nadzienia.Przechowywa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW zeszły roku była buła z sercem . A w tym? Na jutrzejsze Walentynki upiekłam ciacho dla domownika (i trochę dla siebie ;)). Wymyśliłam sama recepturę, chciałam żeby
Quinoa Raz!czubata łyżeczka proszku do pieczenia (8 gram) 60 g masła 1 małe jajko 50 g jogurtu naturalnego 25 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego marmolada truskawkowa do nadzienia Wykonanie: Ilość ciasteczek na 1 blachę z piekarnika (około 40). Do małej miski wsypujemy produkty suche: mąkę i proszek do pieczenia oraz dodajemy posiekane masło. Masło rozcieramy z mąką rękoma(...)każdy kwadrat nakładamy marmoladę i składamy przeciwległe rogi ciasta, aby powstało zrolowane ciasteczko. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasteczka pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki: Masa serowa: 500 g sera białego 330 ml śmietanki 30% 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 200 ml mleka
Ciastka - domowe słodkościCiasto z galaretką z truskawkami i musem czekoladowym jest nie tylko smaczne, ale również świetnie się prezentuje. Mi udało się je przygotować z mrożonych truskawek, ale najlepsze będą bez wątpienia świeże. Każdą z warstw ciasta przygotowuje się banalnie prosto. Najlepiej w celu dodawania kolejnych warstw wykorzystać wysoką obręcz. Ja ostatnio w taką zainwestowałam i jestem bardzo zadowolona(...)cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej tortowej 10 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nasączenie: 1 torebka białej lub szarej herbaty 1 łyżeczka cukru opcjonalnie 1 kieliszek wódki Galaretka z truskawkami: 600 g truskawek (można wykorzystać również mrożone) 2 galaretki truskawkowe 700 ml wody 1 płaska łyżka żelatyny Mus czekoladowy: 160 ml mleka 3 łyżki kakao
Passions hobbies lifeLato to czas kiedy królują desery na zimno, przynoszące orzeźwienie i pozwalające wykorzystać potencjał sezonowych owoców. Dlatego dziś podrzucam propozycję na taki właśnie lekki, owocowy deser
HealthyCreationspapierem do pieczenia lub małą tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasteczkowy, kruchy spód: 8-10 herbatników 50 gram ciasteczek w białek czekoladzie np. WW 30 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 200 gram chudego twarogu 150 gram waniliowego serka homogenizowanego 6 łyżek śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Galaretka z owocami: 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej(...)spód mocno go przygniatając. Obręcze ze spodem umieszczam w lodówce na kilkanaście minut. Masa serowa Twaróg miksuję z serkiem waniliowym, połową śmietany i cukrem pudrem na gładką, kremową masę bez grudek w malakserze. Żelatynę zalewam wrzątkiem, odciskam nadmiar wody, podgrzewam i łączę z pozostałą śmietaną (patrz opis na opakowaniu żelatyny). Do masy serowej dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszam
Mango Papajajabłek 1 słoik dżemu truskawkowego Mus truskawkowy: 6 białek 1/4 szkl. cukru pudru 1 kisiel truskawkowy Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oddzielamy białka od żółtek. Margarynę miksujemy z cukrem aż zbieleje, dodajemy po jednym żółtku, proszek do pieczenia, a na koniec mąkę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy(...)ciastem (łyżką lub krótko na najwolniejszych obrotach miksera). Ciasto dzielimy na 2 części (lekko nierówne "połowy"). Mniejszą częścią równo smarujemy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25x36). Większą część mieszamy z jabłkami i wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 50 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach na grzałce dolnej (żeby jabłka się nie spaliły). Lekko przestudzone ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy pianę
Kolorowy PrzepisownikPogoda na majówkę co prawda nie dopisała, ale sezon lodowy można już zacząć ;) U mnie i tak trwa właściwie cały rok (w zimie numerem jeden są
FitKotKetchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując go w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!