się obejrzałam a już minęły cztery lata pisania bloga. Czas leci bardzo szybko, zwłaszcza kiedy jest się czymś pochłoniętym na całego. Blogowanie ( a dokładniej samo pieczenie) wciągnęło mnie tak bardzo, że teraz nie wyobrażam sobie, żebym mogła robić cokolwiek innego. W blogowym świecie zwyczajem jest podsumowanie roku, ja na takie posumowanie w kilku słowach skuszę się po czterech latach(...)super fantastycznym hotelu. Tak więc mam pełne ręce roboty a głowę pełną pomysłów. Oby tylko czasu starczyło, żeby to wszystko zrealizować. A nie byłoby tego wszystkiego bez Was moi kochani Czytelnicy. Bardzo dziękuję za to że jesteście, że czytacie, korzystacie z moich przepisów, wytykacie mi błędy i dajecie mi mega kopa do działania. Z wieloma
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWraz z wiekiem rozwinęło się u mnie zamiłowanie do serniczków na zimno. Lubię każde – i te delikatne z dodatkiem kremówki i te, bardziej serowe w
Smaki Na TalerzuPomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę
Z Majeczką w kuchniChyba nie ma osoby, która nie lubi frytek. Tym razem przygotujemy domowe frytki, które będą chrupiące z zewnątrz i delikatnie wilgotne i miękkie w środku. Pewnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!macie link . Co sprawia, że jest to najlepsze ciasto truskawkowe? Odpowiedź jest prosta…niebiańska pianka truskawkowa połączona z kruchym ciastem i orzeźwiającym smakiem truskawek. Nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste. Idealne na imprezy okolicznościowe Jak wiadomo okres wiosenno-letni obfituje w okazje(...)stanie w kuchni i urabianie się po łokcie. Dobrze jak taki wypiek nie jest też super skomplikowany oraz mega drogi. Ciasto truskawkowe Bogusi spełnia te wszystkie kryteria, co sprawia że jest idealne na imprezy okolicznościowe. Z łatwością znosi także przechowywanie w lodówce, nawet przez kilka dni. Zapraszam
kuron.com.plCiasto łyżką mieszane to jeden z najprostszych przepisów na coś słodkiego do kawy. Ciasto takie przygotowuje się bez użycia miksera, czyli można je zrobić dosłownie w kilka chwil (oczywiście nie licząc czasu pieczenia). Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać drewnianą łyżką. Aby ciasto wyszło puszyste i miękkie nie należy zbyt długo mieszać składników. Kakaowe ciasto(...)łyżką mieszane zachowuje długo świeżość, a przygotowane z bakaliami może stanowić idealny wypiek na świąteczny stół. Ciasto łyżką mieszane każdemu powinno się udać, nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w pieczeniu ciast. Miękkie, pyszne i wilgotne w środku ciasto łyżką mieszane możemy przygotować w każdej chwili, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na keksówkę o wymiarach
Danka Pichciporzeczek i borówek, po prostu pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone składniki: 250 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 galaretka truskawkowa opakowanie czerwonej porzeczki garść borówek Spód: 150 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone wykonanie Masło kroimy nożem na drobne(...)folie i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną masłem formę. Pieczemy pod obciążeniem około 20 minut w 180 stopniach. Następnie jeszcze 5 minut bez obciążenia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Można przygotować dzień wcześniej. Masło ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Wykładamy krem na wierzch. Następnie
Delusional Trinegazety GoodFood Polska. Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Ilość porcji: 12 Składniki: Na spód: 12 pełnoziarnistych herbatników 90g masła Masa sernikowa: 250s sera ricotta 50g cukru pudru Skórka z jednej cytryny Sok z ½ cytryny 2 jajka Niecała łyżeczka ekstraktu z wanilii 150ml śmietany kremówki Wierzch: Dżem truskawkowy Ulubione owoce Listki mięty W małym garnuszku rozpuszczamy masło(...)pianę. Następnie szpatułką delikatnie łączymy zawartość obu misek. Powstałą masę sernikowa wykładamy na herbatnikowy spód. Masy nakładamy nieco poniżej wysokości papierków. Wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika ( bez termoobiegu) na 30-35 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy serniczki wewnątrz, aby ostygły. Kiedy ostygną wstawiamy je na całą noc do lodówki. Następnego dnia dekorujemy je łyżeczką dżemu
Kolizje SmakówZapewne nie raz zdarzyło się Wam, że zadzwonili znajomi i poinformowali Was, że niedługą wpadną na kawę. I na pewno nie raz w takiej sytuacji zdarzyło
Zrób to smacznieJako, że już kilkukrotnie słyszałam od mojej mamy, że zjadłaby tradycyjnego lodowca postanowiłam jej sprawić to przyjemność i stworzyłam to cudeńko. Jako, że ja ciasto jadłam
Cynamonowe szczęścieDzisiaj pomysł na dodatek idealny do jogurtów, mleka czy też samodzielnego podjadania - domowa granola przygotowana z płatków owsianych górskich, ziaren słonecznika, sezamu i musu truskawkowego. Prosto
UgotowaćSezon na truskawki trwa w najlepsze, więc przygotowałam sernik na zimno z truskawkami i galaretką . Prosty i pyszny deser bez pieczenia , idealny na upalne dni. Sernik na zimno z truskawkami jest lekki i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Sernik na zimno jest szybki i prosty w przygotowaniu, nie ma tu żadnej filozofii. Uda się z pewnością każdemu(...)trzykrotnie zmielonego z wiaderka (u mnie President) 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody dodatkowo około 100 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa 400 ml gorącej wody około 400 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki cytrynowej w 250 ml wrzątku. Galaretkę zostawiamy do całkowitego przestudzenia. Następnie wkładamy
Gotuj z PrezesemTort przygotowaliśmy w niedzielę bez specjalnej okazji, choć mamy nadzieję, że nasi Czytelnicy zainspirowani tym przepisem podadzą tort z truskawkami na urodziny, imieniny lub zbliżający się Dzień Ojca. Udostępnij Składniki na tort truskawkowy Biszkopt: 4 jajka wielkości L 110 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 100 g drobnego cukru 1 szczypta soli Krem truskawkowy: 500 g truskawek(...)Wsypać część przesianej przez sito mąki pszennej i ziemniaczanej, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać resztę mąki i wmieszać ją w masę z jajek. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 25 minut , do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, ciasto zostawić w piekarniku
niecodziennikparyNiezwykle pyszny i szybki sernik na jogurcie z owocami i galaretką. To deser bez pieczenia, bez miksera. Sernik na zimno z trzech składników, który przygotujesz w chwilę i przez cały rok. Idealny deser na letnie dni, orzeźwiający, lekki, bez dodatku cukru.. Sernik na zimno możesz dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową, tartą czekoladą, siekanymi orzechami, świeżymi(...)wrzątku czterech galaretek o smaku cytrynowym. Możesz użyć dowolnych: przezroczystych smakowych lub kolorowych pamiętając, że finalnie kolor sernika zmieni się używając np. czterech galaretek o smaku truskawkowym, wiśniowym, malinowym (czerwonym) lub agrestowym (zielonym). 500 ml wrzątku to dwie szklanki o pojemności 250 ml. Sypkie galaretki wsypuję kolejno do wrzątku i mieszam energicznie rózgą kuchenną lub łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Galaretki
Zasmakuj Kuchniwykorzystać również przy innych okazjach. Póki co, więcej piątków z piłką nie będzie. Ale kto wie, jak się życie ułoży; może jeszcze kiedyś do tematu wrócimy. Tort piłka truskawkowy Składniki: (na miskę o pojemności 3 l) 65 g surowego marcepanu 65 g cukru pudru 85 g miękkiego masła 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej(...)partiami dodając cukier. Marcepan, cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę. Dodać czekoladę, zmiksować. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę równomiernie rozłożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-18 minut. Ostudzić. Miskę wyłożyć folią spożywczą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ricottę zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrze