przygotowania tego ciasta. Są wersje z jogurtem oraz mlekiem. Śmietanowiec to deser, w którym pieczony spód, możesz zastąpić biszkoptami lub herbatnikami. Dzięki temu powstanie śmietanowiec bez pieczenia, czyli jeszcze szybsza wersja tego ciasta. Przepis na śmietanowiec z galaretką jest jednym z wielu(...)pieczenia: 1 płaska łyżeczka sok z cytryny: 1 łyżka szczypta soli Masa/Śmietana/Galaretka śmietana kremówka 30%: 650 g mleko w proszku: 3 łyżki cukier puder: 3 łyżki żelatyna: 4 łyżeczki woda: 1/3 szklanki galaretka truskawkowa
Kuchnia Na Wypasiesamym końcu dodac mąki i delikatnie wmieszac w ciasto. Wlac do tortownicy (srednica 28cm.) i piec około 35 min. w 170C. Mus truskawkowy i smietanowy - składniki; 1 kg truskawek ( z czego zostawić kilka do dekoracji) 2 galaretki truskawkowe 3 łyzki cukru 400 g. smietany kremówki ( ja uzyłam 30%) 1 "smietan- fix" 2 łyżeczki żelatyny ( normalnie daje jedna łyzeczke(...)łyzki odkładamy do dekoracji)Przykrywamy biszkoptem który takze ponczujemy a na niego wylewamy mus truskawkowy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Warstwy należy układac w tortownicy albo kominie cukierniczym. Ponieważ składniki są płynne nie ma możliwości zrobić tego bez formy. Ciasto nieco przewyższa tortownice, więc ja obręcz tortownicy umocowałm na górnym brzegu dolnego biszkoptu
Radość kipiąca uśmiechem.Wraz z każdym sezonem rabarbarowym (jak i truskawkowym) na stole stać musi ciasto drożdżowe- u mnie koniecznie ze szklanką kakao! :))) W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką. Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika nagrzanego na 35 stopni) na około 60 minut. Ciasto odkryć, ponownie wyrobić i przełożyć na blaszkę (27x20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), udekorować pokrojonym w 1 cm paski rabarbarem, posypać kruszonką i odstawić do napuszenia na około 15-20 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Kraina Miodem PłynącaSernik zebra na zimno to pyszny deser z masy serowej , który z wyglądu przypomina paski zebry. Bardzo prosty w wykonaniu, prezentuje się bardzo elegancko. Moja córka
Zrób to smacznieNaszło mnie w ostatni weekend na jakiś fajny deserek ;) Przeszukałam szafki, wyciągnęłam półprodukty, które już były otwarte i stwierdziłam, że coś się z tego na pewno
Kuchnia w czekoladzieWe wrześniu, zamiast rozgrzewających zup, ja po raz kolejny zapraszam na słodkie co nie co ;) Tym razem to po prostu sernik na zimno, którego przygotowanie ani
Kuchnia w czekoladzieZACZYN: drożdże świeże 10 dag, mleko ciepłe 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, mąka tortowa 2 łyżki NADZIENIE KISIELOWE: dżem 300 ml, konfitura niskosłodzona 200 ml, jabłka 3 sztuki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie duże CIASTO: mąka tortowa 6 szklanek, żółtka 8 sztuk "L", jajka 1 sztuka "L", cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 15 dag, sól - szczypta, aromat rumowy(...)wymieszać z dużym kisielem lub 1,5 paczki zwykłego bez cukru obrane jabłka ze skórki zetrzeć do nadzienia na tarce grubsze oczka, wszystko wymieszać ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na części, ręką ciasto rozciągnąć, nałożyć nadzienie, zawinąć i dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarowac pędzelkiem maczanym w wodzie, piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni Lubięjuż nic, ale na szczęście porcja była dosyć spora, więc mały zapasik będzie! Wprost idealnie nada się do nadziewania rogalików drożdżowych, czy też kruchych, bo jest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę(...)podgrzewamy na małym ogniu około 30 minut (bez przykrycia), aż owoce puszczą sok, odcedzamy (najlepiej na durszlaku, chociaż ja odcedzałam jak ziemniaki), do gara z truskawkami dodajemy różę i smażymy na małym ogniu około 60 minut (od momentu zagotowania). Pozostały sok możemy wypić bez dodatków lub dodać do orzeźwiającej lemoniady truskawkowej . Pamiętajmy, że garnek w którym przygotowujemy przetwory
Rozpustne gotowaniemasy przesiewamy 1/3 mieszanki mąk, kakao i proszku do pieczenia, krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Wsypujemy kolejne 1/3 mieszanki mąk, znowu krótko zmiksować i na koniec pozostałą 1/3 mieszanki. Masę wykładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do środkowej części piekarnika na kratkę i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie musimy przekroić(...)startej białej czekolady. Dodatkowo: 2 pomarańcze 1 szklanka musu truskawkowego kilka gałązek świeżej mięty 2 łyżki białej czekolady startej na tarce Każdy blat smarujemy najpierw musem, a potem masą. Musu użyłam zamiast ponczowania blatów biszkoptowych.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Obok mojego tortu widać mniejszy torcik, który zrobiłam przy okazji, tak bez okazji dla mojego syna. Przepis jest na blogu. Młody zjadł
Blondynka Gotujedodatkowy atut. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 150ml śmietany 30% 1 śmietan - fix 100g serka waniliowego 20g mlecznej czekolady 20g gorzkiej czekolady 1 galaretka przezroczysta o smaku waniliowo - truskawkowym kilka ciastek kakaowych (mogą być herbatniki lub inne kruche) Sposób przygotowania: Galaretkę wsypałam do miseczki. Zalałam ją 300ml gorącej wody i mieszałam tak długo, aż cały proszek rozpuścił się(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/deser-mocca.html), tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html), cappuccino cytrynowe na zimno (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/cappuccino-cytrynowe-na-zimno.html), cappuccino kawowe bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/kawowe-cappuccino-bez-pieczenia.html) czy tort kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/tort-kawowy-trojkolorowy.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjepochodzą ze sklepu alfa-koszyk.pl :) Naturalna pasta słonecznikowa BIO to delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki: nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej wytwarzana jest w opatentowanym procesie(...)mleka roślinnego ~40-50ml mleka roślinnego ~40g mąki gryczanej (lub owsianej, z innymi nie próbowałam) ~łyżeczka octu jabłkowego ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~100-150g jabłka (lub innych drobno posiekanych owoców) Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lekko ponad ich poziom i odstawiamy. Chia łączymy z mlekiem i również odstawiamy
breakfast of dreamsjest wybredny. Nie jakoś bardzo i namolnie, ale jednak. Idąc do restauracji spodziewa się takiego a nie innego jedzenia, i jeśli jest nieusatysfakcjonowany, wyraża swoją opinię bez skrępowania. Nie jest też przesadnym łasuchem. Owszem, lubi ciasta, je chętnie to, co przygotowuję, ale nie popada w dziki zachwyt z powodu byle babki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy(...)byłabym sobą, gdybym nie zaczęła kombinować. Generalnie opierałam się na założeniach tego przepisu, jednak jakoś tak wyszło, że mi się truskawki zmiksowały z masą, wyszedł więc serniczek truskawkowy, zamiast z truskawkami. W dodatku na kakaowym spodzie, bo skoro już kupiłam kakao, to doszłam do wniosku, że należy go używać. I tu C. zadziwił mnie po raz drugi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTruskawki zbliżają się do końca swojego słodkiego sezonu. To oznacza, że wkraczamy w kolejną odsłonę lata, pełną głębokich słodyczy borówek, czereśni i wszelkich brzoskwiniowych nut przeplatanych
Kuchnia w Słońcu Skąpanadekoracji (truskawki, maliny, jeżyny, borówki) cukier puder do obsypania tortu Na czekoladowy ganache: 100 ml śmietany kremówki 100 gramów gorzkiej czekolady 70% R ozgrzać piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 20cm wysmarować masłem. W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Dodawać jajka, jedno po drugim miksując za każdym razem(...)najwięcej powietrza. Dodać kakao i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać masę łyżką, aby składniki ładnie się połączyły. Uważać, aby nie przebić masy, aby nie straciła na puszystości. Przelać masę do formy i piec ok 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie na kratce. Kiedy ciasto
olalacookingwcale nie taki krótki) opłacił się, bo te które były zdecydowanie zadowoliły nasze podniebienia i to jak, u mnie: lawendowe/biała czekolada i marchewkowe u D: truskawkowe z ananasem i... coś jeszcze xd potem jeszcze poleciał po mandarynkowe ^^ Były też gdzieś indziej w środku miasta, też całkiem dobre u mnie: liczi z cytryną, cynamonowe z imbirem(...)serwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger , D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła, to bardziej
More food, love and dreamsTruskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych
mojewypiekiinietylkoszpinaku mrożonego 2 jajka 125g cukru (pół szklanki) pół szklanki oleju 200g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru Wierzch ciasta: 1 galaretka truskawkowa 350ml gorącej wody garść rodzynek w czekoladzie *** Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy go najpierw rozmrozić i dobrze odcisnąć(...)mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką lub szpatułką (już nie miksujemy), do momentu, aż składniki się ze sobą połączą (nie za długo) *** *** Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy – użyłam foremki o średnicy 22 centymetry *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez około 35 minut
Blog z Apetytemowocowy niebyt. Jednak jest pewien owoc, który dobrze radzi sobie w naszych wiosennych warunkach klimatycznych. Mowa oczywiście o rabarbarze. Dla niektórych chwast, dla innych powiew wiosny i zapowiedź truskawkowego szału. Niegdyś rósł powszechnie na działkach i ogródkach. Wystarczyło wyjść z domu, żeby po chwili wrócić doń z naręczem różowawych łodyg. Rabarbar kupny versus ogrodowy Nie wiem czemu rabarbar jako roślina(...)akurat w składzie… Galaretka o smaku cytrynowym tym razem kupna (bez cukru!). Zaś pianka mleczna pochodzi z tego przepisu , tylko użyłam mleka kokosowego z kartonu zamiast śmietanki . No mówię Wam – niebo w gębie! Co więcej, w miarę szybko się je robi. Tylko spód wymaga chwili pieczenia, reszta to już gotowanie lub praca na zimno. Właściwie jedyny minus
Modern Cave Girl