trufle - 1014 przepisów (strona:26/68)

Trufle marcińskie 165

Wychodząc na przeciw leniuszkom, których przeraża czasochłonny proces przygotowywania rogali marcińskich, zapraszam na pyszne trufle z białego maku i bakalii. To nic innego jak stanowiąca serce każdego rogala masa makowo-bakaliowa, dopasowana do diety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam! Składniki: 150 g białego maku 50 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru pudru 80 g orzechów 50 g blanszowanych

Domowa Cookierenka Agi
Trufle ze Śliwkami, Daktylami i Orzechami Pecan 213

wkładać w mini papilotki, bo wtedy wyglądają tak elegancko, a motywem papilotek możemy dopasować słodkość do okazji. Ja użyłam papilotki firmy  Tescoma .   Składniki na 12 szt większych trufli: 1/2 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek) 1/2 szklanki suszonych daktyli  (bez pestek) 1 szklanka orzechów pecan (100 g) ok. 1/2 szklanki kakao gorzkiego 4 łyżki syropu klonowego , można

Blondynka Gotuje
Słodkie maleństwa z poziomkami 196

godziny. Ze schłodzonej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zatemperować. Trufle oblewać czekoladą, układać na papierze do pieczenia. Natychmiast wierzch dekorować liofilizowanymi truskawkami. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie u Alicji - wyobrażacie sobie takie pralinki na tak niezwykłym talerzu...? Ależ

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Trufle piernikowe 118

moje pierwsze samodzielnie zrobione trufle, a zawdzięczam je karto_flanej i jej akcji, która zmobilizowała mnie do ich zrobienia, za co j estem jej ogromnie wdzięczna. Tak mi się to spodobało, że na pewno jeszcze coś przygotuję. Wykorzystałam do nich gorzką i mleczną czekoladę oraz oczywiście poświąteczne pierniczki. Jeśli ktoś woli mniej słodkie może użyć wyłącznie gorzkiej czekolady. Ja właśnie

Wiem co jem
Trufle żurawinowe z otrębami 159

przepis na nie powstał dość spontanicznie, po tym jak mój wzrok padł na granulowane otręby i suszoną żurawinę. Żurawinę dodałam do masy truflowej, a granulowane otręby wykorzystałam do obtoczenia trufli. Dodatkowo do masy truflowej dałam jeszcze otręby owsiane. Czytaj więcej

Wiem co jem
Trufle piernikowe 142

Jutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki

Domowa Cookierenka Agi
Zapiekany filet z piersi indyka 151

Pieczemy przez 50 -55 minut, następnie mięso wyciągamy z piekarnika lekko przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na ok. 15 minut, żeby doszło. Smacznego :) * u mnie parmezan i ser z truflami

Plate of Joy
Fusilli Z Sosem Miodowo- Truflowym i Porem 190

Składniki: na 4-5 porcji 1 op makaronu Fusilli 1 por 1 cebula 1 kubeczek słodkiej śmietany 30% 2 trójkątne serki topione z truflą 1 trójkątny serek topiony cheddar 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano 2- 3 filety z kurczaka 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz 1 łyżeczka imbiru 4 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka miodu sól pieprz

Luźna Kuchnia
TRUFLE CZEKOLADOWE Z AMARETTO I MIGDAŁAMI 215

Trufle, praliny -można powiedzieć, że symbol luksusu ;) W cukierniach i kawiarniach ciągle kosztują „krocie”, a w domu za niewielkie pieniądze możemy przyrządzić swoje ulubione. Dziś mam dla Was przepis przywodzący na myśl włoską krainę. Amaretto , migdały i czekolada – trio ideale, które połączone razem zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Idealne na prezent np. dla ukochanej osoby. Polecam! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
TU I TAM po raz 12! Urodzinowo, poziomkowo! 193

ukryta pod liściem nagroda. Chyba niesłusznie pozostają w cieniu wciąż królujących truskawek.  Amber! Mam dla Ciebie pudełko poziomkowych czekoladek oraz serce pełne poziomek i słów " Dziękuję! ".  POZIOMKOWE TRUFLE W BIAŁEJ CZEKOLADZIE Z RÓŻOWYM PIEPRZEM /na ok. 20 sztuk/  100 g poziomek 35 g cukru 100 g śmietany kremówki 10 g różowego pieprzu, opcjonalnie szczypta sproszkowanego chilli (polecam

KUCHARNIA
Trufle czekoladowe 148

Trufle domowej roboty.Trufle hand made.Trufle idealne. Mokre, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach. Nie wierzyłam, że kiedyś je zrobię i że wyjdą takie pyszne :) A wszystko zaczęło się od tych małych uroczych papilotek, to je najpierw kupiłam, a później musiałam je czymś wypełnić... Czytaj więcej

bistro mama
Czekoladowo-herbaciane kule 156

Japońską zieloną herbatę planowałam kupić już dawno. Obtoczenie w niej trufli, bajaderek czy czegoś podobnego, było na drugim miejscu. Bo ja ten piękny proszek pragnęłam dodać do świątecznej paschy. I dodałam! Ale o tym za jakiś czas... W sobotę znalazłam w szafce paczkę suchych ciastek, które kupiłam kiedyś z myślą o zrobieniu z nich spodu do sernika. Nie miałam jednak

bistro mama
Trufelki a'la bajaderki 177

uważać by czekolady nie przegrzać. Herbatniki oraz ciasto biszkoptowe zmielić. Dodać pokruszoną chałwę, cukier puder i płynną czekoladę. Na koniec do masy  dodać rum - wyrobić - najlepiej rękoma. Formować trufle, obtoczyć w wiórkach, orzechach lub innych posypkach. Gotowe bajaderki wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pieczone trufle kanadyjskie z czosnkiem niedźwiedzim i kapusta w sosie chrzanowym 103

się da, upiec. Żeby przełamać smak, postanowiłem podać z czerwoną kapustą. Zaniosłem to dzisiaj do pracy żeby poszerzyć horyzonty współpracowników, dlatego zdjęcie z zakładowej stołówki. Składniki: - bulwy topinamburu aka trufli kanadyjskich aka karczochów jerozolimskich - czosnek niedźwiedzi - kapusta czerwona  - chrzan tarty - ocet Wykonanie: Topinambur obieramy, co zajmie nam pewnie sporo czasu, polewamy olejem i wkładamy do piekarnika nastawionego do poziomu

Kryzysowa Książka Kucharska
Makaron z pieczonymi żeberkami i brokułem w myśl idei zero waste 91

starłam na tarce, na największych oczkach i wrzuciłam z kilkoma plasterkami czosnku na sos z żeberek ( mięso usunęłam wcześniej) podlałam wodą (około pół szklanki), dosmaczyłam solą, pieprzem, suszoną miętą, truflami. Dusiłam do miękkości. Na koniec oddzieliłam mięso od kości, pokroiłam i wrzuciłam do garnka. W międzyczasie ugotowałam makaron, który po odcedzeniu wrzuciłam   do garnka z sosem. Wymieszałam , dodałam sporo

Z Kuchni Do Kuchni