Wychodząc na przeciw leniuszkom, których przeraża czasochłonny proces przygotowywania rogali marcińskich, zapraszam na pyszne trufle z białego maku i bakalii. To nic innego jak stanowiąca serce każdego rogala masa makowo-bakaliowa, dopasowana do diety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam! Składniki: 150 g białego maku 50 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru pudru 80 g orzechów 50 g blanszowanych
Domowa Cookierenka Agiwkładać w mini papilotki, bo wtedy wyglądają tak elegancko, a motywem papilotek możemy dopasować słodkość do okazji. Ja użyłam papilotki firmy Tescoma . Składniki na 12 szt większych trufli: 1/2 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek) 1/2 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 szklanka orzechów pecan (100 g) ok. 1/2 szklanki kakao gorzkiego 4 łyżki syropu klonowego , można
Blondynka Gotujegodziny. Ze schłodzonej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zatemperować. Trufle oblewać czekoladą, układać na papierze do pieczenia. Natychmiast wierzch dekorować liofilizowanymi truskawkami. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie u Alicji - wyobrażacie sobie takie pralinki na tak niezwykłym talerzu...? Ależ
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoje pierwsze samodzielnie zrobione trufle, a zawdzięczam je karto_flanej i jej akcji, która zmobilizowała mnie do ich zrobienia, za co j estem jej ogromnie wdzięczna. Tak mi się to spodobało, że na pewno jeszcze coś przygotuję. Wykorzystałam do nich gorzką i mleczną czekoladę oraz oczywiście poświąteczne pierniczki. Jeśli ktoś woli mniej słodkie może użyć wyłącznie gorzkiej czekolady. Ja właśnie
Wiem co jemprzepis na nie powstał dość spontanicznie, po tym jak mój wzrok padł na granulowane otręby i suszoną żurawinę. Żurawinę dodałam do masy truflowej, a granulowane otręby wykorzystałam do obtoczenia trufli. Dodatkowo do masy truflowej dałam jeszcze otręby owsiane. Czytaj więcej
Wiem co jemJutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki
Domowa Cookierenka AgiPieczemy przez 50 -55 minut, następnie mięso wyciągamy z piekarnika lekko przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na ok. 15 minut, żeby doszło. Smacznego :) * u mnie parmezan i ser z truflami
Plate of JoySkładniki: na 4-5 porcji 1 op makaronu Fusilli 1 por 1 cebula 1 kubeczek słodkiej śmietany 30% 2 trójkątne serki topione z truflą 1 trójkątny serek topiony cheddar 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano 2- 3 filety z kurczaka 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz 1 łyżeczka imbiru 4 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka miodu sól pieprz
Luźna KuchniaTrufle, praliny -można powiedzieć, że symbol luksusu ;) W cukierniach i kawiarniach ciągle kosztują „krocie”, a w domu za niewielkie pieniądze możemy przyrządzić swoje ulubione. Dziś mam dla Was przepis przywodzący na myśl włoską krainę. Amaretto , migdały i czekolada – trio ideale, które połączone razem zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Idealne na prezent np. dla ukochanej osoby. Polecam! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkoukryta pod liściem nagroda. Chyba niesłusznie pozostają w cieniu wciąż królujących truskawek. Amber! Mam dla Ciebie pudełko poziomkowych czekoladek oraz serce pełne poziomek i słów " Dziękuję! ". POZIOMKOWE TRUFLE W BIAŁEJ CZEKOLADZIE Z RÓŻOWYM PIEPRZEM /na ok. 20 sztuk/ 100 g poziomek 35 g cukru 100 g śmietany kremówki 10 g różowego pieprzu, opcjonalnie szczypta sproszkowanego chilli (polecam
KUCHARNIATrufle domowej roboty.Trufle hand made.Trufle idealne. Mokre, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach. Nie wierzyłam, że kiedyś je zrobię i że wyjdą takie pyszne :) A wszystko zaczęło się od tych małych uroczych papilotek, to je najpierw kupiłam, a później musiałam je czymś wypełnić... Czytaj więcej
bistro mamaJapońską zieloną herbatę planowałam kupić już dawno. Obtoczenie w niej trufli, bajaderek czy czegoś podobnego, było na drugim miejscu. Bo ja ten piękny proszek pragnęłam dodać do świątecznej paschy. I dodałam! Ale o tym za jakiś czas... W sobotę znalazłam w szafce paczkę suchych ciastek, które kupiłam kiedyś z myślą o zrobieniu z nich spodu do sernika. Nie miałam jednak
bistro mamauważać by czekolady nie przegrzać. Herbatniki oraz ciasto biszkoptowe zmielić. Dodać pokruszoną chałwę, cukier puder i płynną czekoladę. Na koniec do masy dodać rum - wyrobić - najlepiej rękoma. Formować trufle, obtoczyć w wiórkach, orzechach lub innych posypkach. Gotowe bajaderki wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego
kolorowotorcikowosię da, upiec. Żeby przełamać smak, postanowiłem podać z czerwoną kapustą. Zaniosłem to dzisiaj do pracy żeby poszerzyć horyzonty współpracowników, dlatego zdjęcie z zakładowej stołówki. Składniki: - bulwy topinamburu aka trufli kanadyjskich aka karczochów jerozolimskich - czosnek niedźwiedzi - kapusta czerwona - chrzan tarty - ocet Wykonanie: Topinambur obieramy, co zajmie nam pewnie sporo czasu, polewamy olejem i wkładamy do piekarnika nastawionego do poziomu
Kryzysowa Książka Kucharskastarłam na tarce, na największych oczkach i wrzuciłam z kilkoma plasterkami czosnku na sos z żeberek ( mięso usunęłam wcześniej) podlałam wodą (około pół szklanki), dosmaczyłam solą, pieprzem, suszoną miętą, truflami. Dusiłam do miękkości. Na koniec oddzieliłam mięso od kości, pokroiłam i wrzuciłam do garnka. W międzyczasie ugotowałam makaron, który po odcedzeniu wrzuciłam do garnka z sosem. Wymieszałam , dodałam sporo
Z Kuchni Do Kuchni