Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem

Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem

Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem

Przepis na : śniadanie

Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem Danie z serii Œuf cocotte  - bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, jedno z moich ulubionych śniadań. Dodatkami można się naprzemiennie bawić i smakować. Zapraszam i smacznego! Proporcje na jedn ą kokilkę: 1 jajko (wysokiej jakości z wolnego wybiegu) 1 łyżka lekkiej gęstej śmietany (crème fraîche épaisse légère 15% tłuszczu)  1 łyżka koziego sera (fromage de chèvre) 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu czerwonego  1 łyżka świeżego szczypi... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Wino Francja Kuchnia

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.