włożyła w to swój czas, energię i przede wszystkim serce. Na naszym blogu jest wiele przepisów, z których możecie skorzystać decydując się na upominki DIY. Oto kilka z nich: - trufle daktylowe z rumem , - trufle czekoladowe z orzechami , - czekolada różana , - kuleczki daktylowe , - domowe snickersy . Polecam :) Składniki: 150 g daktyli 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów szczypta
zadanie-gotowanieTrufla to książka znanej polskiej blogerki Patrycji Doleckiej, która od 2007 roku dzieli się swoimi przepisami w sieci. Teraz postanowiła częścią z nich podzielić się z szerszą rzeszą odbiorców i wydała książkę! Książka jest połączeniem przepisów tradycyjnej kuchni polskiej (w nowoczesnym, bardzo atrakcyjnym ujęciu) oraz receptur na nowoczesne, zdrowe, dania kuchni międzynarodowej. Książka zawiera zbiór przepisów w większości niepublikowanych(...)kolacje Desery Napoje i przetwory Więc każdy z znajdzie coś dla siebie. Tytuł; Trufla - same dobre rzeczy Autor; Patrycja Dolecka Wydawnictwo: Buchmann Ilość stron: 320 Oprawa : Twarda Data premiery: 8 listopad 2017 Nie byłabym sobą gdybym nie przygotowała czegoś z tej książki. Padło na drożdżówkę
Radość kipiąca uśmiechem.Wspólną cechą Polaków i Włochów ze środkowych regionów kraju jest zamiłowanie do zbierania leśnych grzybów. We Włoszech prym wiedzie oczywiście cenna trufla, dodawana prawie do wszystkiego, od jajecznicy po makaron. A na drugim miejscu są porcini czyli prawdziwki, lubiane również u nas. Jak wiecie, tegoroczny sezon na grzyby w Polsce był bardzo urodzajny. Mój tata to zapalony grzybiarz i wraz(...)wielu lokalnych potraw, między innymi do zuppa di lenticchie , gęstej warzywnej zupy. W czasie uroczystej kolacji, w której miałam okazję uczestniczyć w Spoleto, kosztowałam takiej zupy z dodatkiem czarnej trufli i chipsa z parmezanu. To ona zainspirowała mnie do tego, aby połączyć w przepisie smak soczewicy i grzybów. Wolę jednak jej chłopską wersję, czyli podaną z pajdą opieczonego chleba. Zupa
Chilli Czosnek i Oliwagardła, zapalenie krtani, grypa, zapalenie migdałków.” Warto pić takie koktajle. Syrop z czarnego bzu możecie również dodawać np. do herbaty. Sprawdzi się idealnie w jesienne chłodne dni. Baton Trufla Miodowa A jeśli macie ochotę na wspaniały deser, to… polecam Wam spróbować batonu Trufla Miodowa . Po prostu słodkie niebo Osobiście próbowałam go dopiero pierwszy raz, ale… na pewno
Słodkie okruszkipieca okazał się chlebowym stworem potworem z wypustkami, te drugie urosły ładnie, były rumiane, chrupiące i miały piękne dziurki ale jednocześnie pozostały mocno wilgotne :) Przepis znalazłam u Trufli . Vermont Sourdough i bułki zaczyn: 150 g maki pszennej chlebowej 188 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego. Wszystkie skladniki wymieszac, zakryc szczelnie folia zostawic na 12-16 godzin(...)przepracowały. Po tym czasie ciasto posypujemy solą, mieszamy i krótko (2-3 min.) zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 2 godz. W trakcie wyrastania ciasto składamy dwukrotnie (Trufla ładnie pokazała o co chodzi na swoim blogu). Następnie dzielimy ciasto na 2 części. Ja z jednej uformowałam okrągły bochenek i włożyłam go do koszyczka do wyrastania. Z drugiej części
Dzieje kuchennej Wiewiórytych, co lubią lekkie kremowe smaki. Danie niczym nie zaskakuje, ale przyjemnie pieści podniebienie. Żółtko cudownie rozlewa się na rybie i pobudza zmysły, które miejscami zostają dopieszczone aromatem białych trufli. Jagnięcina, kawa i czekolada Kolejne danie to biodrówka jagnięca podana z chipsem z pasternaku, sensualnym sosem, w którym wyczuwalne są refleksy kawy i czekolady i borówkami. Połączenie wyszukane w smaku(...)kukurydziane, foccacia, brioszka. Amuse-bouche: jabłko / słonina / skóra wieprzowa. Przystawka: śledź / ziemniak / koper / chrzan / olej lniany. Przystawka: jeleń / kurki / borowik / pietruszka / nasturcja. Danie główne: łosoś / kalafior / żółtko / biała trufla / palone masło. Danie główne: biodrówka jagnięca / pasternak / borówka / czekolada / kawa. Deser: sernik / rokitnik / lody ze słonym karmelem. * VIVIAN Restaurant || Magnolia Park, Legnicka 58, Wrocław
Food SquareTrufle mają bardzo charakterystyczny smak i zapach, który mimo, że jest intensywny, może zostać stłumiony przez zbyt wyraźny smak innych dodatków do dania. Ten przepis to proste risotto, które mimo małego dodatku trufli w pełni eksponuje właśnie ich smak. Proste, z małej ilości produktów, a powstaje danie, które jest naprawdę na wyjątkowe okazje
Milion Smakówdiecie. Jestem wielką fanką czekolady, niezależnie czy tych słodkich czy tych gorzkich, mała porcja czekoladowych pyszności , skutecznie zaspokaja głód na słodycz na długi czas a jedna lub dwie migdałowych trufli sprawi, że zapomnimy nie tylko o cukrze ale i o całym świecie. Składniki na około 16 sztuk trufli: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki
Wanilia i Kardamonmąki z czerwonej soczewicy 75 ml wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli Bonduelle (425 ml) 1 łyżka oliwy truflowej 2 łyżeczki borowikowej pasty z dodatkiem trufli sól truflowa świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki kiełków fasoli mung Bonduelle 6 plasterków ogórka 6 plasterków rzodkiewki świeży majeranek świeży tymianek szczypiorek jadalne(...)nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy krem. Fasolę odsączamy z zalewy, płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy. Przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy oliwę truflową, pastę borowikową z truflami, sok z cytryny, doprawiamy solą truflową i pieprzem, bardzo dokładnie wszystko miksujemy, aż do uzyskania aksamitnej, kremowej konsystencji. Upieczone miseczki wypełniamy kremem, ozdabiamy kiełkami, plasterkami warzyw, kwiatami, posypujemy ziołami
Quinoa Raz!naponczowania: 1 filiżanka mocnej kawy z 3 łyżkami rumu masa: 500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 150g śmietanki kremówki ponadto: 1/2 puszki kajmaku o smaku trufli,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) i zmielonych orzeszków pistacjowych (50g), owoce do dekoracji Wykonanie: biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier(...)krem i delikatnie rozsmarować, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym kajmakiem. Całość wysmarować kremem, ozdobić zmielonymi orzeszkami pistacjowymi i migdałami. Udekorować owocami. Artykuł Tort kawa cappuccino z truflą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaZapewne nie raz słyszeliście o "kulkach mocy". Cóż to takiego ? Otóż, są to słodkie kuleczki, przypominające trufle. Zrobione są na bazie daktyli z dowolnymi dodatkami - orzechami, bakaliami, nasionami. Moje kuli zrobiłam z dodatkiem herbaty matcha. Kulki także obtoczyłam w herbacie, dzięki temu zyskały nietuzinkowy wygląd. Prawda, że ten zielony kolor zachęca do skosztowania ? Daktylowe "trufle" to pożywna przekąska. Dobre przed
kolorowotorcikowoUpieczoną pizzę dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy z oliwą cytrynową. „Do niedawna najdroższa pizza przygotowywana była przez Gordona Ramseya. Jeden kawałek kosztował $178 i zawierała między innymi trufle. Ostatnio przebiła go jednak pewna pizzeria z Kanady, która sprzedaje kawałek po $450. W jej skład wchodzą homary, czarne dorsze z Alaski, wędzone łososie, krewetki tygrysie i Rosyjski kawior Osetra(...)Trudno mi powiedzieć jak smakuje jedna i druga (może już doszła trzecia – jeszcze droższa), ale jedno wiem na pewno. Pizza z boczniakami (nie truflami) i mozarellą (nie mozzarella di bufala – najbardziej ceniony ser bawoli) jest naprawdę wyśmienita. Moja pizza nie zawiera sosu, ani pomidorów, aby nie zabić delikatnego smaku boczniaków. Jedynym aromatycznym dodatkiem, bez którego też można się obejść, jest
mojewypiekiinietylkoTRUFLE KOKOSOWE Z RICOTTĄ (FIT) Ależ to przyjemność kosztować swoich słodkości, a zwłaszcza, gdy są lepsze od tych ze sklepu. Trufelki smakują jak oryginalne Raffaello. W przygotowaniu są bardzo szybkie i super łatwe. Bardzo długo zastanawiałam się jak smakują domowe pralinki, ponieważ ostatnio zawojowały w internecie, więc stwierdziłam, że muszą być bardzo smaczne. Przygotowałam własną wersję trufli, która jest
Kuchnia Paulettesmakaron wstążki w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym z cielęciną, z szynką speck i serem Grana Padano) Tagliatelle al tartufo con champignon e pomodoro secco (makaron wstążki z pastą z trufli, z pieczarkami i suszonymi pomidorami, z Grana Padano) Pappardelle con manzo e pomodoro (makaron szeroka wstążka z kawałkami polędwicy w sosie śmietanowo pomidorowym z czosnkiem, papryczką chili i tymiankiem) Pizza(...)nawet z podróży poślubnej z Włoch). Uwielbiam makarony. Ten zdecydowanie jest jednym z najlepszych. Cielęcina i szynka dodały tak bogaty aromat, że trudno to wyrazić słowami. Kolejna pasta z truflami była mi już znanym, charakterystycznym smakiem. Jest to coś zdecydowanie innego, odskocznia od sosów pomidorowych. Polecam osobom, szukającym czegoś nowego. Ostatnie, pappardelle, było zupełnie innym makaronem. Każdy z nich miał
Karola gotuje