roku na naszym świątecznym stole pojawił się tort makowo-orzechowy. biszkopt makowy: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 3/3 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1 łyżka proszku do pieczenia biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: 700 ml mleka(...)dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć gładki krem,pod koniec ucierania dodać ekstrakt waniliowy. poncz: Z wody soku z cytryny i cukru przygotować poncz i nasączyć nim makowe blaty. złożenie tortu: Na talerzu ułożyć jeden makowy placek,posmarować połową dżemu i porcją masy budyniowej. Na masie ułożyć orzechowy biszkopt i rozsmarować kolejną porcję masy budyniowej. Drugi makowy blat posmarować
Kolorowa kuchnia Elkimożna upiec tort bez grama mąki? Oczywiście, a do tego jest to tort bardzo smaczny i wilgotny. Nawet ten kto nie jest wielbicielem tego rodzaju ciast będzie mile zaskoczony i poprosi o dokładkę. Proponuję takim torcikiem uczcić początek Nowego Roku. Przy okazji życzę Wam wszystkim udanego i smacznego roku 2019. TORT MAKOWY Składniki: (forma 24 cm) ciasto(...)śmietany 30% 2/3 szkl cukru pudru 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy dodatkowo: wiśnie w syropie wiśniówka do skropienia ciasta (opcjonalnie) ok. 1/2 szkl maku do wykończenia tortu Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy w oddzielnym naczyniu na puszystą masę. Do żółtek dodajemy masę makową oraz kaszę manną. Do masy dodajemy ubite białka
Bon appetit mon amieWyjątkowy tort o wyjątkowym smaku. Będzie idealnym deserem do świątecznej kawy. Biszkopt ma delikatny piernikowy smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny. Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny(...)pierwszy krążek, lekko naponczować słodką herbatą, posmarować 1/3 konfitury z żurawiny i 1/3 kremu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim krążkiem. Na górze zrobić fantazyjne wzory łyżką. Boki tortu "wyrównać" nożem zostawiając widoczne warstwy tortu. Tort udekorować owocami ż urawiny i gałązkami rozmarynu. Schłodzić w lodówce
Smakołyki AsiBogaty w smaki tort świąteczny. Na biszkopcie makowym, wilgotny i dobrze nasączony z nieprzesłodzonym kremem śmietanowym z gorzką czekoladą i kremem nutella,o lekko migdałowym aromacie, wspaniale komponuje się z konfiturą wiśniową. Bardzo łatwo oczarować nim gości. Ten tort rozpływa się w ustach i zdobi świąteczny stół, udekorowany skromnie tylko pierniczkami i złotą posypką. Oto magia świąt! SKŁADNIKI: Biszkopt(...)ubić na gesty krem dodać roztopioną gorzką czekoladę, cukier puder oraz krem nutella, zmiksować tylko do połączenia. Poncz: Wystudzony lekko osłodzony napar z herbaty wymieszać z likierem amaretto. Złożenie tortu: Krem podzielić na 3 części. Pierwszy blat biszkopta nasączyć 1/3 ponczu wyłożyć połowę konfitury wiśniowej oraz posmarować 1 częścią kremu, przykryć drugim biszkoptem, czynność powtórzyć, przykryć ostatnim blatem, nasączyć resztą
Wanilia i Kardamonmango, przyprawy do piernika, krem czekoladowy! Takie aromaty wywołują na mojej buzi uśmiech. Śmieszne to może, ale kiedy robiłam ten torcik pokątnie uśmiechałam się sama do siebie. Wiem, że tort będzie stał obowiązkowo na naszym rodzinnym stole. Ciasto ,,przetestowałam” na mojej rodzinie. Rodzice z zachwytem koniecznie zamówili ten tort na święta, rodzeństwo nakładało sobie kolejne kawałki. A ja siedząc przy(...)Czasem warto pomyśleć, że te święta mogą być dla kogoś ostatnimi. Dlatego doceniajmy te magiczne momenty! Pozwólmy sobie na łakomstwo przy rodzinnym stole! "Przez żołądek do serca,, - trafiłam tym tortem we wszystkie podniebienia. Czas umiliła nam zastawa stołowa od Ambition . Deser podałam na talerzykach deserowych z serii KUBIKO . Pomimo awarii aparatu i braku komputera dałam radę przygotować
VioletoweKucharzeniektórej bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Do tortów, które ostatnio pojawiały się na ciastkożercach wykorzystałam ten przepis i muszę przyznać, że jestem nim zachwycona! :) Jeśli brakuje Wam praktycznych wskazówek lub chcielibyście zobaczyć jak robię biszkopt “na żywo(...)rynku Zelmer). Dla porównania na samym końcu wpisu dodaję również nowe zdjęcia – te dwa malutkie biszkopty zostały upieczone w sumie z 4 jajek, idealnie nadają się np. na tort jednorożec . Moja forma ma 16 cm średnicy więc stosunkowo niedużo, jeśli zatem zdecydujecie się piec biszkopt w formie od średnicy 22 do 26 cm podane składniki trzeba pomnożyć przez
CiastkozercyMój mąż zrobił swój pierwszy tort własnie z tego przepisu. Totalnie mnie rozkochał w tym smaku! Wszyscy smakosze czekolady pokochają ten tort. Jest mocno czekoladowy, wilgotny z nutą kwaśnych malin. Naprawdę nie jadłam lepszego. Składniki na biszkopt czekoladowy: 110g miękkiej margaryny 1,5 szklanki maślanki naturalnej 2 duże jaja 60g gorzkiej stopionej czekolady 1 płaska łyżeczka soli 1 niepełna szklanka(...)masa będzie puszysta. Polewa : Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy 2-3 minuty, a następnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy. Studzimy. Przekładanie tortu: Biszkopt po wystudzeniu dzielimy na 3 placki. Jeśli ktoś lubi można lekko skropić alkoholem (nalewką malinową lub innym ulubionym, ja użyłam amaretto). Na warstwę biszkoptu wykładamy tężejące maliny, chłodzimy
Słodki ZakątekTort bezowy Dacquoise (dakłas) bywa u nas bardzo dawna. Na blogu jest już przepis na Dacquoise od Sowy (najlepszy i najbardziej znany tort bezowy w kraju). Ja od kilku lat poczyniłam w nim małe zmiany, m.in. nie dodaję daktyli (nie każdemu u nas odpowiadały, było wybieranie ich z masy...), cukier biały zamieniłam na nierafinowany trzcinowy (minimalnie zdrowszy niż rafinowany(...)beza jest smaczniejsza) Składniki na 2 blaty bezowe: - 6 białek od dużych jaj ("L") - 300g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego) - 1 łyżeczka octu winnego (daję jabłkowy) - szczypta soli Masa do tortu: - 200g kremówki - 200g mascarpone - 120g masy krówkowej (kajmak) - 80g orzechów włoskich (lub pekan) Dodatkowo: - puder i kakao do oprószenia tortu Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Umieścić w misie miksera, dodać
Smaczne ZdroweKrem kakaowy to właściwie czekoladowa wersja kremu budyniowego , wszystko, co trzeba zrobić, to dodać trochę kakao. Jest bardzo stabilny, sztywny, idealny do dekoracji tortów i babeczek. Dodatkowo jest też po prostu pyszny – aksamitny, delikatny, mocno napowietrzony. Przez to, że wybieracie swój ulubiony budyń (śmietankowy lub waniliowy, firma dowolna) ma lekki posmak, deseru, który lubicie. Można delikatnie zmieniać proporcje masła(...)Krem z dużą ilością masła jest łatwiejszy do formowania w fantazyjne dekoracje, jest także bardzo trwały – po schłodzeniu masło twardnieje i dodatkowo utrwala wygląd dekoracji na babeczce czy torcie. Podane proporcje wystarczą na przełożenie i dekorację średnich rozmiarów tortu o średnicy 20-22 cm lub na dekorację (duże rozetki) 2 blaszek babeczek (24 sztuki). Składniki: 1 budyń waniliowy
Ciastkozercytort, który robi od pewnego czasu furorę na każdym przyjęciu, niezwykle efektowny i prosty w wykonaniu, ale za to trochę czasochłonny. Blaty najlepiej upiec wieczorem dzień przed imprezą, kremem przekładać rano, a dekorować tuż przed samym podaniem tortu. Jest to konieczne, aby kruche spody zdążyły zmięknąć od kremu, tak by tort był później łatwy do krojenia (polecam kroić(...)miski i miksować na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnego kremu. Tak przygotowany krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać na blaty z kruchego ciasta. Udekorować tort wedle uznania (u mnie były to owoce, trufle czekoladowe i migdały oraz ciasteczka, które upiekłam z ciasta, które zostało mi po upieczeniu blatów). SMACZNEGO!!! Inspired by mojewypieki.com
Malinowo w kuchniMalinowy curd to przepyszny dodatek to wypieków. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem malinowy. Malinowy curd to owocowy budyń
Słodki PomysłCześć Kochani! Wczoraj obchodziłam 31 urodziny z tej okazji zrobiłam pyszny tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami – truskawkami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. To kto go upiecze? Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm 5 jajek (białka odzielone(...)ubij – pod koniec dodając cukru pudru. Pierwszy blat nasącz 1/2 soku, wyłóż 1/2 kremówki, dodaj 1/3 owoców. Dodaj drugi blat nasącz sokiem, pozostałą kremówkę, udekoruj owocami. Smacznego! Artykuł Tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakukolejny do kolekcji moich tortów. Marchewkowy z serowym kremem. Proste składniki, prosty w wykonaniu, prosta dekoracja. Jeśli lubicie marchewkowe ciasta (a kto nie lubi:), to ten torcik sprawi, że polubicie je jeszcze bardziej. Upiekłam go kiedyś na niedzielną kawę u naszych przyjaciół, dlatego zdjęcie w przekroju zrobiłam z telefonu i na szybko, póki ostatni kawałek jeszcze zostawał na talerzu(...)ciasto ostudzić, owinąć folią i pozostawić do całkowitego wystudzenia na kilka godzin. Czasem ciasto wyrasta z górką, wtedy ją odcinam i za pomocą foremek wykrawam z ciasta dekoracje na tort. krem: 300g serka śmietankowego 100g masła 100ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru sok z połowy cytryny polewa: 50g czekolady (gorzkiej lub deserowej 2 łyżki śmietanki 30% do nasączenia
Obiad gotowyO tym kremie do tynkowania mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku
Słodki Pomysł