Tort truskawkowo karmelowy z orzechami. Czy może być coś lepszego. Dużo w nim likieru słony karmel, oczywiście karmelu który bardzo łatwo się robi. Do tego truskawki świeże i liofilizowane. biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki tortowej(...)patelnię z ognia i wlewam strumieniem małym śmietanę i cały czas mieszam. Na końcu dodaję sól. Wlewam do miseczki. Sos jak ostygnie zgęstnieje. Trzy łyżki sosu odkładam do dekoracji tortu. Krem: Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijam mikserem. Dodaję połowę zimnego sosu karmelowego i mieszam. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję dwie łyżki masy karmelowej
wesoła kuchniazaczynając przy brzegu blaszki. Na truskawki wylać pozostały krem, wyrównać i torcik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja wstawiłam na całą noc. Dekoracja: 9. Dobrze schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i położyć na paterze. 10. Truskawki przepołowić. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. W czekoladzie maczać połówki truskawek(...)połowy) i układać je na torcie, posypać posypką cukrową, patrz FILM . Uwaga: Posypka cukrowa będzie się troszkę topiła na torcie, dlatego radzę dekoracje zrobić w dniu podawania ciasta. Smacznego! :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook . Related
Mała Cukierenkastopni, funkcja góra-dół, przez około 20 minut. Krem Składniki: 330ml śmietanki 30%, 250g sera mascarpone, truskawka liofilizowana, 30g, świeże truskawki, 250g, około 100g borówek do dekoracji tortu, 1/4 łyżeczki agaru + łyżka wrzątku, 1 dojrzała gruszka. Sposób przygotowania *śmietanka i ser mascarpone powinny być dobrze schłodzone Najpierw obierz gruszkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Miąższ(...)truskawki i wymieszaj. Przed samym nakładaniem kremu na biszkopt rozpuść agar. Wystarczy zalać proszek wrzątkiem i bardzo dokładnie wymieszać. Dolej płyn do kremu i wymieszaj przed nadziewaniem biszkoptów. Przygotowanie tortu Upieczony i ostygnięty biszkopt przekrój na pół. Na pierwszym blacie rozsmaruj najpierw pozostałą część gruszkowego musu, a następnie połowę truskawkowego kremu. Następnie nałóż drugi biszkopt. Na nim rozsmaruj pozostałą część
Natka PietruszkiTakim tortem z bitą śmietaną zajadaliśmy się na urodzinach mojej Mamy. Tort jest lekko słodki, dzięki czemu doskonale czuć smak owoców. Wiśni można użyć świeżych lub mrożonych. Z uwagi na porę roku tort przełożyłam i udekorowałam mrożonymi wiśniami. Oprócz wiśni tort zdobią gęsto ułożone borówki amerykańskie
Przepisy KulinarnePyszny deser, lekki jak chmurka. Na zewnątrz chrupiąca beza, a w środku delikatna pianka. Wierzch przykryty masą śmietankową z mascarpone i ulubionymi owocami. To właśnie Pavlova. Wspaniały tort bezowy, który po raz pierwszy został przygotowany dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, prawdopodobnie w 1926 roku. Ja przygotowałam go dla męża na urodziny, zamiast tradycyjnego tortu. Jeśli(...)jeszcze nigdy nie robiliście Pavlovej, to konieczne musicie spróbować. Postaram się, jak najdokładniej opisać Wam sposób przygotowania. Tak, żeby każdy, bez problemu mógł zrobić swój tort bezowy w domu. Składniki: 6 białek 1,5 szklanki cukru (moja szklanka ma 230 ml) 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu Krem: 250 ml. śmietanki
Agusiowe smakołykiwspaniały tort miałam zaszczyt wykonać na wyjątkowe urodziny, dla wyjątkowego mężczyzny, który jest towarzyszem mojego życia od wielu lat. I choć co roku staram się obdarować go małym, słodkim tortem, to tym razem chciałam, aby tort był naprawdę wyjątkowy. W końcu tak okrągłe urodziny […] Artykuł Tort orzechowy z kremem z białej czekolady i żelką kawową pochodzi z serwisu Wędr
Wędrówki po kuchniinna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę(...)ponczu. Odłożyć pół szklanki śmietany, a resztę wyłożyć na blat. Położyć drugi blat, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować polewę. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1 m. Na torcie zrobić nacięcia, sugerujące wielkość porcji. Każdą porcję udekorować rozetką, ułożyć wisienkę. Gotowe. Smacznego! *następnym razem dodam dwie łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku, ponieważ przy krojeniu torcik rozjeżdżał się
moj przepis nabyła tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka). Ponadto: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu Wykonanie: Jeden z blatów tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać czekoladowe okruchy
moj przepis nainna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę(...)ponczu. Odłożyć pół szklanki śmietany, a resztę wyłożyć na blat. Położyć drugi blat, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować polewę. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1 m. Na torcie zrobić nacięcia, sugerujące wielkość porcji. Każdą porcję udekorować rozetką, ułożyć wisienkę. Gotowe. Smacznego! *następnym razem dodam dwie łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku, ponieważ przy krojeniu torcik rozjeżdżał się
moj przepis nabyła tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka). Ponadto: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu Wykonanie: Jeden z blatów tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać czekoladowe okruchy
moj przepis naTort oreo z borówkami to efekt połączenia tego, co lubimy. Piekłam go niedawno na imieniny taty i tak bardzo wszystkim smakował, że postanowiłam go zrobić także na dziś. Nie dziwiły mnie te pochlebne opinie o torcie, bo naprawdę byłam z niego dumna. Wyobraźcie sobie puszysty, mocno czekoladowy biszkopt nasączony ponczem z odrobiną rumu, delikatną masę śmietanową z mascarpone, w której(...)oreo. Przykryć środkowym blatem biszkoptu, który także nasączyć ponczem. 20. Na drugi blat biszkoptowy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać i przykryć trzecim blatem. Nasączyć. 21. Wierzch i boki tortu obłożyć trzecią częścią masy. Tort dowolnie ozdobić. Przechowywać w lodówce. Smacznego
W mojej kuchniTort z serii dużo kawy do kawy :-) Uwielbiam kawowe ciacha bo są mega aromatyczne. Dla osłody na zimowe popołudnia idealny. Do tortu dodałam też baton marcepanowy i mak biały który uwielbiam. Dla mnie o niebo lepszy od niebieskiego. biszkopt makowy: szklanka o pojemności 250 ml 2/3 szklanki maku białego nie mielony 1/2 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)rozpuszczalnej 2 łyżki wody gorącej 3 łyżki cukru pudru nasączenie: 125 ml wina białego półsłodkiego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 50 ml wody przełożenie: 1 baton marcepanowy 125 g obsypanie tortu: kakao dekoracja: czekoladki różne,ziarna kawy Biszkopt makowy: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam
wesoła kuchniasłoiczek dżemu wiśniowego ok. 200 g wiśni z nalewki lub kompotu ok. 100 ml kompotu z wiśni lub nalewki wiśniowej wymieszanej z kompotem składniki na krem do obłożenia tortu tzw. tynk: 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem. składniki na drip: 70 g śmietanki kremówki(...)Śmietankę podgrzewamy, zestawiamy z ognia dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy na jednolitą polewę. Jeśli drip jest za rzadki dodajemy trochę czekolady, a jeśli jest za gęsty dolewamy ciepłą kremówkę. złożenie tortu: Pierwszy blat biszkopta układamy na paterze, nasączamy. Smarujemy 1/2 częścią dżemu (zostawiamy ok. 1 cm od brzegu), układamy 1/2 część wiśni i na całości wykładamy cały krem czekoladowy. Przykrywamy drugim
Domowy Smak Jedzenia