sobie po równo. Dlatego nasza przyjaźń przetrwała tyle lat i tak wiele dzielących nas kilometrów. Z okazji Światowego Dnia Pieczenia z Kasią, który obchodzimy 21. maja, upiekłam mocno czekoladowy tort z prażonymi włoskimi orzechami. Upiekłam go właśnie dla Grażyny, mojej przyjaciółki. Nie jest ona łasuchem, ale czasami lubi zjeść coś dobrego. Mieszkamy dość daleko od siebie i kiedy się spotykamy(...)cenne chwile. Wiemy, co druga lubi i czym można sprawić radość. Ten tort nie jest bardzo słodki, więc na pewno będzie smakował mojej przyjaciółce. To ciasto smakuje prawdziwą, dobrą czekoladą. Tak dobrą, jak dobra jest nasza przyjaźń. Okazujcie swoim najbliższym, że są dla Was ważni. Światowy Dzień Pieczenia z Kasią to dobra okazja, aby coś pysznego upiec 😊 a jak już
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś chciałabym zaprezentować tort, który wykonałam niedawno na urodziny pewnej małej damy. Julka jest miłośniczką koni, dostałam od niej figurki wraz z życzeniem, aby umieścić je na torcie. Mama Julii poprosiła zaś o zrobienie tortu tak, by można go było swobodnie podzielić na 2 części, bowiem przyjęcie dziewczynki odbywało się w ciągu dwóch kolejnych dni. Zrobiłam więc prostokątny tort złożony
6nieboblaty. Jeżeli wyrośnie wyższy, można pokroić go na 4 części. Krem: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone. Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć krem śmietanowy. Następnie(...)wiśnie - ilość według uznania (należy dobrze sprawdzić czy nie mają pestek) i wykładamy ponownie krem śmietanowy. Na górę kładziemy trzeci blat ciasta, który również należy nasączyć. Górę i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy według własnego uznania :) Gotowy tort należy włożyć do lodówki do schłodzenia. Smacznego
W kuchni u MonikiKilka dni temu mój mąż obchodził swoje "18" urodziny ;) Na tę okazję przygotowałam tort... czekoladowy biszkopt z kremem na bazie śmietany kremówki a całość udekorowałam malinami i prażonymi migdałami. Tort wyszedł pyszny, lekki a co najważniejsze smakował solenizantowi :) Do upieczenia biszkoptu użyłam maki pszennej tortowej typ 450 od Młyny Stoisław . Składniki na biszkopt: * 5 jajek(...)szklanki mąki tortowej * 1/3 szklanki kakao Dodatkowo: * 750 ml śmietany kremówki 36 % * 1 serek mascarpone * cukier puder (ilość według uznania) * świeże maliny do dekoracji * płatki migdałowe do dekoracji boku tortu Najpierw zajmiemy się upieczeniem biszkoptu. Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając pracy miksera dodawać stopniowo po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę
Zrób to smacznieJako, że rozdział tortu na dwa warianty wyszedł całkiem spontanicznie i w dodatku wciąż jestem w posiadaniu jedynie prodiża (a w nim pieczenie - suszenie bezy jest raczej niewykonalne), skorzystałam z gotowego podkładu bezowego. Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się dopiąć swego i zrobić wersję z własnoręcznie zrobionym podkładem bezowym. Tort bezowy z masą cytrynową podkłady bezowe(...)odrobinę zgęstnieje wrzucamy paseczki z cytrynowej skórki i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną i delikatnie ściemnieją. Wyciągamy je i rozkładamy na płaskiej powierzchni każdą z osobna, by wystygły. Tort składamy przekładając blaty bezowe masą cytrynową. Dekorujemy skórką cytrynową i bezikami. Warto wstawić tort do lodówki (albo jeszcze lepiej zamrażalnika
Moje Pyszne Siódme Nieboroku na urodziny córki zrobiłam klasyczny tort kakaowy z wkładką kokosową. Wyszedł naprawdę fajny. Polecam serdecznie! Składniki (tortownica o średnicy 24-26 cm) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wkładka kokosowa: 3 białka 2/3 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Krem: 5 żółtek 1 litr mleka(...)budyń zgęstnieje. Pozostawić do wystudzenia. 4. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń. 1/3 gotowego kremu przełożyć do osobnego naczynia, dodać krem typu nutella i wymieszać. 5. Przełożyć tort: 1 blat kakaowy nasączyć herbatą, posmarować cienko dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć 1/2 białego kremu, następnie wkładka kokosowa, 1/2 białego kremu, biszkopt kakaowy posmarowany od spodu dżemem porzeczkowym. Nasączyć biszkopt kakaowy
Kuchnia domowa AniOryginalnie jest to tort, upieczony z 5 jajek i przekrojony na 4 blaty. Kiedy robiłam ciasto po raz pierwszy, wykonałam je w tej właśnie formie. Potem przy różnych innych, większych uroczystościach piekłam je już w standardowej, prostokątnej blaszce, zwiększając ilość upieczonych biszkoptów do dwóch. Ciasto jest PRZE-PYSZ-NE!:) Poważnie. Ja je wprost uwielbiam. Jest co prawda dosyć drogie(...)ciasto uzupełniłam jednak mąkę ziemniaczaną, zwykłą mąką tortową, dodając tej pierwszej może z jedną łyżkę (suma sumarum otrzymałam 1 szkl. mąki). Jeśli nie potrzebujecie sporej wielkości wypieku lub potrzebujecie tort właśnie, wystarczy z podanych składników upiec jeden biszkopt w tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy go około 40 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na 4 blaty. Decydując się
Smaki Na Talerzubiszkoptowe blaty nasączone ponczem cytrynowym, przełożone klasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do wykonania ani czasochłonny. Idealny tort urodzinowy. Składniki: Tortownica 23 cm: Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 660 ml śmietany kremówki(...)świeże lub mrożone ½ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 listek żelatyny Dr.Oetker 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Ponadto: Dowolne dodatki do dekoracji wierzchu tortu Sposób przygotowania: Biszkopt: Najlepiej upiec go dzień przed złożeniem toru, wtedy ładnie się kroi i nie kruszy. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier
Wanilia i KardamonWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na cudowny, intensywnie czekoladowy tort Paganini. Orzechowo-bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem, udekorowane czekoladowym ganache, czyż może być coś pyszniejszego? Jak dla mnie numer jeden wśród tortów! Trochę pracochłonny, ale wyjątkowe okazje zasługują na odrobinę więcej pracy. Baaardzo polecam! Składniki na tort Paganini: na klasyczną formę z wyposażenia piekarnika CIASTO: 17 białek(...)połamaną w kostki czekoladę i mieszamy do połączenia składników, studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce około 4 godzin. Zimne ganache chwilę miksujemy, część odkładamy do dekoracji, resztą obkładamy wierzch tortu. Dekorujemy według uznania, chłodzimy jeszcze około 1 godziny. Gotowe
Rozpustne gotowaniemoim domu przyjęło się, że nie zamawiamy tortów na nasze rodzinne święta. Zawsze to ja przygotowuję taki słodki deser dla moich najbliższych. Tym razem wypadło, że przygotowywałam go sama dla siebie :) Ci którzy mnie znają wiedza, że lubię rozpieszczać swoją rodzinę i zawsze zaskakuje ich czymś innym niż zwykle... Chociaż potrafię zaskoczyć zwykłymi maślanymi ciasteczkami bo tak rzadko goszczą(...)naszym stole to tym razem zaszalałam z tortem ... Zaszalałam bo to mój pierwszy wypiek tego rodzaju. Że jest to tort kawowy nikogo nie dziwiło, w końcu uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie dnia bez tego napoju ale w środku ukryłam słodziutkie ptasie mleczko .... Koniecznie pokuście się na tę kompozycję. Uważam, ze całość komponowała się idealnie pod każdym względem. Kawowo
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTort ten był niespodzianką dla najlepszej koleżanki z pracy z okazji trzydziestych urodzin. Był częścią prezentu i oczywiście miałyśmy coś słodkiego do kawy. Prosty i banalny w przygotowaniu ale efektowny na pewno i pięknie się prezentuje. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * dżem wiśniowy * 600ml śmietany kremówki * 2 łyżki cukru pudru * 200g serka mascarpone * polewa -150g cukru, 100g(...)mleka skondensowanego słodzonego, 75ml wody, 1 łyżka żelatyny, 60ml wody, 150g białej czekolady * czerwony barwnik sp ożywczy * czekoladowe literki oraz ozdoby na tort Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Nało ż yć trochę kr emu na dżem. Tak samo przyg otować drugi blat. Na trzeci
Magiczne Życie Martywykładamy drugą część masy i przykrywamy trzecim blatem. Torcik odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc aż blaty bezowe zmiękną. Kroimy ostrym niżem najlepiej z piłką. Kategoria: Deser , Torty Tagged: cukier puder , kremówka , likier Malibu , płatki migdałowe , rafaello , serek mascarpone , tort bezowy , tort rafaello , wiórki kokosowe
Mam apetyt na ...Witajcie kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszny, fantastyczny tort bezowy. Uważam, że jest prosty w przygotowaniu, wszystko dokładnie opisałam i pokazałam na filmie . Tort jest chrupiący od bezy, delikatnie cytrusowo – waniliowy i dobrze smakuje z kwaskowatymi pestkami granatu. Na jednym kawałku nie można poprzestać, dlatego tort zniknął u mnie błyskawicznie :). Jest to świetny przepis na zużycie zalegających białek w lodówce(...)bardzo polecam…. (inspiracja z książki „The great british bake off”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem Składniki: Beza: 10 białek 500g cukru Krem: 750ml śmietanki kremówki 36% 260g lemon curd (link do przepisu: https://malacukierenka.pl/przepis-prosty-lemon-curd.html ) 3-4 łyżki likieru pomarańczowego skórka starta
Mała CukierenkaTaki torcik zrobiłam sobie na moje urodziny, które były w ubiegłym tygodniu. Tort smakował nam wspaniale i na pewno jeszcze kiedyś go zrobię ;) Składniki na tortownicę o szerokości 18 cm Na biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Na krem: 250 gr mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki(...)około 100 gr wiórków kokosowych 3-4 łyżki wódki bądź likieru kokosowego Na kulki raffaello: reszta kremu z obłożenia tortu lub/i przełożenia 1/2 suchego wafla (andruta) wiórki kokosowe (tak aby masa się zagęściła) i do obtoczenia 1 łyżka wódki/likieru kokosowego (ewentualnie ) Do napączowania biszkoptu: 1/5 szkl wody 5 łyżek wódki Przygotowanie Biszkoptu 1. Dno tortownicy wykładamy papierem
Gotowanie...to proste !przełożone gęstym kremem czekoladowym, ułożone na cieniuteńkim kruchym spodzie i oblane grubą warstwą czekolady. Nie ma potrzeby ponczowania blatów, bo biszopt orzechowy jest wilgotny. Robi wrażenie i smakuje wybornie. Tort jest upieczony bez glutenu, bo mąkę zastępują zmielone orzechy laskowe i bez cukru, ponieważ cukier zastąpiłam ksylitolem. Polecam skusić się na ten przepis, bo jest cudowny w smaku i bardzo(...)Posmarować 1/3 kremu, ułożyć drugi blat i posmarować 1/3 kremu. Torcik przykryć trzecim blatem biszkoptu. Z pozostałego kremu odłożyć kilka łyżek na zrobienie rozetek, resztą posmarować górę i boki tortu w małym garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Lekko przestudzoną czekoladę wylać na górę tortu. Odstawić do zastygnięcia. Z pozostawionego kremu wykonać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!