www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach, którego tematem przewodnim było pieczenie idealnego tortu. Odbyły się one w Studiu Kulinarnym Atuty , a prowadził je sam Walentyn Pankiewicz , znany jako "Twardy Szparag" (finalista "Polskiego Turnieju Wypieków", uczestnik I edycji "MasterChefa", absolwent Akademii Kurta Schellera). Relację zdam w osobnym poście (było suuuper), tak samo jak zdradzę Wam kilka trików(...)które w prosty sposób ułatwiają przygotowanie - nie tylko tortu. Poniżej podaję przepis na tort, który wyczarowałam na warsztatach. (Co prawda robiliśmy odrobinę mniejsze.) Jest przepyszny i jednocześnie tak prosty w przygotowaniu, że nawet osoba początkująca poradzi sobie z nim bez problemu. Sprężysty biszkopt pięknie wyrasta, a krem czekoladowy wprost rozpływa się w ustach. Do tego ganache czekoladowy... Pycha
Di gotujerodziców C. podzielić się wrażeniami i nieco odsapnąć. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym w zanadrzu nie miała ciasta. Tym razem nie jakiegoś zwykłego placka, ale pełnoprawnego, choć niewielkiego tortu. Długo się zastanawiałam, co by tu mu tym razem upiec. W końcu postawiłam na najprostsze rozwiązanie, czyli ulubione smaki C.: kokos i truskawki. Jest więc biszkopt z wiórkami, który niespodziewanie zyskał(...)wilgotności, najlepszy na świecie kokosowy krem, tak delikatny i lekki, że nie można mu się oprzeć, oraz kokosowa śmietanka zdobiąca dumnie wierzch tortu. Ja moją zebrałam z mleczka, bo nigdzie samej śmietanki znaleźć nie mogłam... Ubija się znakomicie, trzyma fason pierwszorzędnie, a przy tym jest bardzo lekka i niesamowicie intensywna w smaku. Z pewnością jeszcze z nią poeksperymentuję. Kokosową
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMój tort urodzinowy zawsze musi być z truskawkami! Nie wiem dlaczego tak, po prostu "bo tak". Nie będziemy dociekać dlaczego, bo czuję, że nie znajdziemy racjonalnego wytłumaczenia. W sumie czy to ważne? Otóż to! No i co roku tort na swoje urodziny muszę zrobić sobie sama, bo jeszcze nikt nie wpadł na to aby mi taki tort urodzinowy zrobić, kupić(...)się nim tylko Młody o czymś świadczy. Ja osobiście uważam, że to torcik mocno owocowy, bo przecież czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca, więc traktują ją jako owoc, a tort przejawia mocne działanie antydepresyjne, bo po jednym kawałku poziom serotoniny osiąga nieprawdopodobnie wysoki poziom, ale to normalne, skoro w to ciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej
Blondynka Gotujenajwspanialszego synka pod słońcem. Pamiętam ten dzień jak dziś – wyjątkowy. Aż cieżko uwierzyć, że ten czas tak pędzi… Tym razem to syn wybierał urodzinowy torcik. Pomysł na Tort Kinder przypadł mu do gustu. Wyszło minimalistycznie ale za to fajnie, ciekawie, dziecięco, słodko, bardzo słodko Klasyczne, wilgotne, pyszne blaty czekoladowe, odrobina konfitury, krem śmietankowy, czekoladowe ganache, słodycze i uwierzcie(...)blatem. Wykładamy pozostałą konfiturę i 1/3 kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Wykładamy pozostały krem. Polewamy czekoladowym, gęstym ganache. Wkładamy na 1-2 h do lodówki. Dekorujemy słodyczami, wbijając niektóre w tort, mikrotelefon rozrzucając. Batoniki na boki przyklejamy odrobiną zostawione ganache. The post Tort Kinder appeared first on Made
Made By Mom And SonBezglutenowy tort smocze jajo Jako fanka Gry o Tron musiałam się postarać świętując premierę kolejnego sezonu serialu. Postanowiłam zrobić tort, który był też spóźnionym urodzinowym prezentem dla mojego męża. Lekki w środku, z puchowym kremem z mascarpone i kwaskawymi malinkami, ciężki na zewnątrz od maślanych smoczych łusek ;) Polecam! Poziom trudności: średnie Czas przygotowania(...)całym kremem. W taki sam sposób dodajemy kolejne porcje barwnika (ja korzystałam z barwnika w proszku) aż do uzyskania odpowiedniego koloru. 4. Składanie tortu i ozdabianie Na kartce A4 drukuję obraz jajka, który następnie wycinam z biszkptu. Jajo przekrawamy na pół i nakładamy cały krem z macarpone, na który kładziemy maliny. Biszkoptu
Bazując na smakuJakoś tak się przyjęło, że w ramach jakichkolwiek uroczystości rodzinnych moim prezentem dla solenizanta, jubilata czy dla osoby, wokół której tworzy się to całe „zamieszanie” jest tort. Tutaj warto jednak zwrócić uwagę, że nie zawsze chodzi o ten tradycyjny, na biszkopcie, przełożonymi kilkoma warstwami super kremu i mega dekoracjami na wierzchu. Obchody imienin taty wypadły akurat w jeden(...)fajne ciasto. Na coś, co na pewno mu zasmakuje. Pamiętałem jak zajadał się babeczkami cytrynowymi, które kiedyś robiłem. Dlatego więc, to właśnie ciasto cytrynowe postanowiłem wziąć na bazę „tortu”. A krem… powstał z tego, co było pod ręką. Przypominam, iż po ponad 12 godzinach pracy w kuchni nie zrobiłem absolutnie żadnych zakupów. W zamrażarce znalazłem jednak jagody
Jacob TastesBył biszkopt więc musi być tort :) Tort z kremem śmietanowo- ananasowym zrobiony dla małego przystojniaka na jego pierwsze urodzinki :) Przepis na biszkopt do tortu znajdziesz tutaj . KREM: Składniki na krem: * 3 śmietany kremówki 36% duże * 2 serki mascarpone po 120g * cukier puder do smaku według uznania * 4 plastry ananasa z puszki Wykonanie: Schłodzona śmietanę kremówkę ubić(...)kremu ananasowego, rozsmarować i zakryć drugim płatem ciasta, reszta kremu ananasowego i na to trzeci płat ciasta. Ciasto obsmarować kremem wymieszanym z barwnikiem i udekorować według uznania. Boki tortu udekorowałam kolorową posypka wymieszaną ze startą na tarce białą czekoladą
Zrób to smacznieWitajcie :) Dzisiaj dla mnie wyjątkowy dzień :) 21 rocznica ślubu :) Chciałam Was zaprosić na pyszny torcik o smaku cytrynowym z kremem śmietanowo-mascarpone. Do dekoracji tortu użyłam pięknych dekoracji od Sempre i cytrynek od firmy Eterno . Torcik wyszedł pyszny i co najważniejsze jest prosty w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 4 jajka 3,4 szklanki mąki tortowej(...)cytrynek, delikatnie wymieszać. Krem podzielić na 2 części, jedną połowę wyłożyć na spodni blat biszkoptu i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch i boki posmarować resztą kremu, na górze tortu robiąc dekoracyjne rozetki.Boki tortu udekorować posypką waflową.Górę tortu udekorować koralikami i storczykami. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chililata!! To już 2 lata mija odkąd powstało Ps. Gotujemy :) Z tej wyjątkowej i niepowtarzalnej okazji przepyszny tort tiramisu. Nie jest za słodki, lubiany zarówno przez kawoszy, jak i osoby smaku kawy nie tolerujących. Lekki i rozpływający się w ustach w smaku, choć do najlżejszych kalorycznie nie należy. Ale w końcu każdemu należy się chwila przyjemności z przepysznym kawałkiem tortu(...)kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać serek mascarpone i szybko wymieszać. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach Wykonanie [TORT]: Jeden blat biszkoptu kładziemy na tortownicy. Nasączamy 1/3 mieszanki kawy z likierem. Wykładamy 1/3 masy z mascarpone, którą posypujemy 1/3 wiórków gorzkiej czekolady. Następnie wykładamy 2 blat, nasączamy, wykładamy
psgotujemyDacquoise to tort, w którym zakochałem się od pierwszego kęsa. Słodka beza, słodki krem z daktylami i chrupiącymi orzechami. Po prostu niebo w gębie. A za wszystkim stoi szef kuchni i założyciel restauracji La Pyramide Fernand Point. Eksperymentował on nad tortem będącym połączeniem bezy i kremu maślanego. Jego pierwotna wersja znana dzisiaj pod nazwą Marjolaine została lekko zmodyfikowana i nabrała(...)kształtu okrągłej bezy przełożonej słodkim kremem. Podobno właśnie taka wersja zyskała wielkie uznanie mieszkanek francuskiego miasteczka Dax. I to właśnie na ich cześć tort ten otrzymał nazwę Dacquoise. Wykonanie go nie zajmuje aż tak wiele czasu. Przyznam się, że poszedłem na łatwiznę i użyłem gotowych bez. Następną wersję jednak przygotuję z własnoręcznie zrobionych rantów bezowych. W tym przypadku niestety gonił
Jacob Tastesobawy okazały się bezzasadne. Wegański „biszkopt” przygotowuje się o wiele łatwiej i szybciej niż ten na bazie jajek , a kokosową śmietankę ubija się w mig. I tym sposobem wegański tort okazuje się być prostszy – tak, prostszy! Wegański „biszkopt” ma nieco bardziej zwartą strukturę, choć nadal delikatną, a śmietanka kokosowa w przeciwieństwie do zwykłej zdecydowanie ciekawszy smak. Mogłabym pisać bez końca(...)temat tortów to temat rzeka, dlatego trzeba napisać osobny poradnik. A tymczasem najprostszy przepis dla Ciebie: Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: „Biszkopt”: 2 szklanki zwykłej pszennej mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki ksylitolu ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii szczypta soli 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka sody
Roślinna - blog wegańskiprzekazywanych z pokolenia na pokolenie, które w miarę poznawania nowych składników i rozszerzania wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania ewoluują, dając ciekawe kulinarne kombinacje. Przykładem takich smacznych eksperymentów jest tort piernikowy, którego bazą jest ciasto upieczone z dużą porcją puree z batatów z dodatkiem siemienia lnianego. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i nie wymaga dodatkowego nawilżania. Nadzienie to domowa konfitura(...)owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu (w wersji dla dorosłych) , które zostały po wyrobie Crème de cassis , oraz prosty krem mascarpone z masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki , które upiekliśmy dzień wcześniej. Pierniczki użyte do dekoracji jak i sam tort ozdobiliśmy naturalnymi posypkami Decorada Delecta. Czas przygotowania: Składniki: Ciasto piernikowe: 550 g puree
SzczyptaSmaQpudrem, dodać roztopioną czekoladę, miksować do uzyskania puszystości. Z kwadratowego biszkoptu wyciąć pożądany kształt. Biszkopty przekroić na równe blaty, nasączyć ponczem i przełożyć masą czekoladową. Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Obłożony masą maślaną tort wstawić (najlepiej na noc) do lodówki. Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować(...)uznania. Do dekoracji tortu użyłam ok. 700 g masy cukrowej
Domowa Cookierenka Agiinna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę(...)ponczu. Odłożyć pół szklanki śmietany, a resztę wyłożyć na blat. Położyć drugi blat, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować polewę. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1 m. Na torcie zrobić nacięcia, sugerujące wielkość porcji. Każdą porcję udekorować rozetką, ułożyć wisienkę. Gotowe. Smacznego
moj przepis nabyła tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka). Ponadto: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu Wykonanie: Jeden z blatów tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać czekoladowe okruchy
moj przepis na