razem przepadłem na dłużej, ale już wróciłem i na te chwilę się nigdzie nie wybieram. Wracam na słodko, orzechowo, korzennie i miodowo, a na dodatek w formie tortu. Zaczął się etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba(...)ciasta zrobimy coś prostego, wszystkie składniki łączymy na ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało dwie warstwy kremu orzechowo
Kuba GotujePyszny tort makowy z masą z kawy prawdziwej, raj dla podniebienia dla smakoszów kawy. Tort ten zrobiłam na swoje 40 urodziny i szybko znikał z talerzyków. Składniki: Blaty makowe: 12 jajek 50 dkg maku 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki bułki tartej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru(...)garnka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Wystudzony tort przekrawamy dwa razy, troszeczkę masy zostawiamy do posmarowania wierzchu, a pozostałą masę dzielimy na dwie części. Jeden blat tortu smarujemy masą, przekładamy drugim blatem, smarujemy masą, przekładamy trzecim blatem i smarujemy
Kuchnia u BietkiJasny tort śmietankowy o orzeźwiającym cytrynowym smaku przełożony kremem i powidłami śliwkowymi. Idealne połączenie słodko-kwaśne, dla tych którzy uwielbiają bezy i powidła śliwkowe. Tort był nie tylko wyjątkowy ze względu na smak, również dla wyjątkowych gości - mojej rodziny. Tak zwieńczyliśmy nasze leniwe niedzielne spotkanie! Składniki na tort śmietankowy z powidłami śliwkowymi Składniki na biszkopt do tortownicy(...)kremówkę umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny. Nasączenie tortu: sok wyciśnięty z 2 cytryn pół szklanki wody Wymieszać. Ponadto: 1 słoik powideł śliwkowych - użyłam firmy Jamar świeże borówki lub jeżyny do dekoracji małe beziki - można przygotować z 2 dużych
Zasmakuj Kuchnilodówki 20 min przed podaniem. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami dotyczącymi pieczenia, to zapraszam Cię do grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’ . Gdzie razem z innymi czytelniczkami
Słodki PomysłFrużelinę wiśniową miałam okazję przetestować w ubiegłym oku, przy okazji robienia tortu Czarny Las, którym świętowaliśmy drugie urodziny Błażeja :). W tym roku piekłam babeczki Czarny Las, które podarowałam przyjaciółce jako słodki dodatek do prezentu (przepis na babeczki wkrótce). Do ostatniej chwili zastanawiałam się z jaką frużelinę dodać do babeczek. Wiśniową
Słodki PomysłPrażone orzechy laskowe to bardzo aromatyczny dodatek do ciast, tortów i deserów. Nigdy nie myślałam, że taki zabieg, jak prażenie orzechów w piekarniku może wydobyć z nich tak wspaniały aromat i smak. Dlatego bardzo polecam taki szybki zabieg przed pieczeniem ciast z dodatkiem orzechów laskowych :). Składniki: orzechy laskowe Wykonanie
Słodki PomysłBardzo prosty i orzeźwiający tort. Do ciasta dodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony jest cytrynowym kisielem, którego kwaśny smak idealnie łączy się z kremem czekoladowym. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 0.5 szklanki
Via Gustocałkowicie improwizowałam. Biszkopt orzechowy przełożyłam konfiturą z fig i bitą śmietaną z bakaliami moczonymi w rumie. A z zewnątrz obłożyłam dekoracją z czekolady na folii bąbelkowej i świeżymi kwiatami. Tort był tak smaczny, że zjedliśmy od razu. Na przyjęcia dla dorosłych będzie jak znalazł, zwłaszcza, jeśli lubicie wypieki z procentem. *tortownica 24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek(...)dekorację: 300 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka truskawki świeże kwiatki (np. bez) Śliwki posiekać, wymieszać z rodzynkami i zalać rumem. Można to zrobić kilka dni przed pieczeniem tortu. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna, nadal ubijając dosypywać po trochę cukru. Następnie dodawać po żółtku, później wlać wodę i olej. Mąki przesiać, wymieszać z orzechami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacałkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. dodatkowo: opakowanie cukierków lentilek (ok. 230 g) 2 opakowanie rurek z kremem wstążka wykonanie tortu Jeden biszkopt jasny układamy na paterze, nasączamy go, smarujemy 1/2 cz. dżemu. Spód ciemnego biszkopta smarujemy 1/3 cz. masy i układamy masą na dżemie. Wierzch ciemnego biszkopta nasączmy, smarujemy pozostałą(...)częścią dżemu. Spód jasnego biszkopta smarujemy 2 częścią masy i układamy masą na dżemie. wierzch delikatnie nasączamy. Cały tort pokrywamy pozostałą częścią masy. Przycinamy rurki (wg uznania) i przyklejamy je do toru. Na wierzch wysypujemy lentilki
Domowy Smak Jedzeniaśmietanki 36 % 1/2 szklanki cukru pudru 2 banany masa maślana: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: masa cukrowa ozdoby na tort Mąkę, sodę i sól przesiewamy. Kefir łączymy z połową szklanki wody i cukrem waniliowym, Odstawiamy. Kakao mieszamy z połową szklanki letniej wody, dokładnie, aby nie było grudek. Jajka trzepiemy widelcem(...)jednego poziomu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Wstawiamy do lodówki. Teraz przygotowujemy masę maślaną. Masło i cukier ucieramy na puszystą masę, na koniec dodajemy sok z cytryny. Obkładamy cały tort, bardzo dokładnie masą maślaną. To ważne aby masa cukrowa dobrze się trzymała. Tort powinien stać w lodówce ok 6 godzin. Dopiero po tym czasie przechodzimy do dekorowania. Tort wyjmujemy
KuchcikoweLovewszystkich ukochanych Babć i Dziadków z okazji ich święta składamy najserdeczniejsze życzenia stu lat życia w zdrowiu i szczęściu. Dla Was dzisiaj torcik czekoladowo - miętowy. Niebo w gębie! Polecam. Tort czekoladowo - miętowy Składniki na 3 blaty 20cm: Na biszkopty: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na krem miętowy: 300g mascarpone(...)kremówkę i barwnik umieszczamy w misce, miksujemy do powstania gęstego kremu, dodajemy cukier i pastę miętową, miksujemy do połączenia składników. Z kremu odkładamy taką część, by wystarczyła na dekorację tortu. Na paterze układamy pierwszy blat, nasączamy go posłodzoną miętową herbatą, wykładamy połowę kremu. Następnie układamy drugi blat, nasączamy go i smarujemy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy trzeci blat, nasączamy
Smak mojej kuchnidłuuugiej przerwie reaktywuję bloga, dlatego dziś zapraszam na tort bezowy. Jest naprawdę szybki w wykonaniu, a ile daje słodyczy ;) Tort ten idealnie nadaje się na okres wiosenno-letni, kiedy pojawiają się świeże owoce. Nie obawiajcie się, że beza Wam nie wyjdzie, że jest za trudna w wykonaniu....zachęcam do próbowania! Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru pół łyżeczki(...)łyżki cukru pudru świeże owoce Sposób przyrządzenia: Na blachę z piekarnika wykładam papier do pieczenia i rysuję na nim okrąg o średnicy 20 cm. Nie pieczemy tortu w tortownicy, bo nie uda się go wyjąć po upieczeniu a cały urok w wyglądzie :) W misce umieszczamy 6 białek z odrobiną soli, wtedy piana na pewno ubije się szybciej...stopniowo dodajemy
upichcicprzełożne brzoskwiniami i pysznym, śmietankowo-brzoskwiniowym kremem, oblane polewą czekoladową. W elemencie ozdoby bita śmietana oraz czekolada w postaci eleganckich zdobień, […] Artykuł Czekoladowy brzoskwiniowiec pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyMój drugi tort wyszedł zdecydowanie dużo lepiej niż pierwszy. A nawet mogę się przyznać, że wyszedł naprawdę pyszny. Wszystkim bardzo smakował, z czego bardzo się cieszę. Z bloga Moje Wypieki wykorzystałam przepis na biszkopt - kliknij tu jeżeli masz ochotę odwiedzić ten blog. Z pewnością znajdziesz tam mnóstwo wspaniałych przepisów na słodkości. Składniki: Biszkopt: ( tortownica o śr.23cm(...)blaty. Jeżeli wyrośnie wyższy, można pokroić go na 4 części. Krem: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone. Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki ( około 3-4 łyżeczki
W kuchni u Monikiszybko później znikają ze stołu…no może znikają troche szybciej 😉 Mają jeszcze jedna zaletę- można łatwo zmieniać […] Artykuł Trufelki rumowe w czekoladzie pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Torty