Tworzenie wyjątkowego tortu czekoladowego zaczyna się od wyboru odpowiednich składników. Czekolada, będąca sercem każdego takiego deseru, powinna być starannie wyselekcjonowana. Najlepsza jest ta pochodząca z renomowanych plantacji, gdzie ziarna kakaowca są odpowiednio fermentowane i suszone. Tajemnice tworzenia idealnego tortu czekoladowego na zamówienie -- Przepisy na ciasta, ciasteczka, torty | Pyszne domowe wypieki
AleTorcikKrem z białej czekolady to świetny dodatek do tortów i deserów. Aksamitna konsystencja i słodki smak sprawiają, że stanowi idealne przełamanie dla kwaśnych owoców, dżemów lub galaretek. Krem po ubiciu i ochłodzeniu jest stabilny, nadaje się do tworzenia słodkich dekoracji . A w rzeczy samej krem z białą czekoladą jest słodki. Dlatego ja rzadko stosuję ten krem samodzielnie. Najczęściej występuje(...)stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-rating-7-66 stop { stop-color: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser, Dodatek do deseru Cuisine worldwide Keyword klem do tortu, krem czekoladowy, krem z białej czekolady Prep Time 15 minutes Czas studzenia 2 hours Total Time 2 hours 15 minutes Servings 350 ml Calories 440 kcal Equipment waga kuchenna mały garnuszek
SmartBake.plsmaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z pomarańczy doskonale wypełnia korzenny smak całego tortu. Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi -- AleTorcik! | Przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikTort ten znalazłam na blogu Gotowanie w mniejszym mieście i od razu przypadł mi do gustu, a jest to pomysł kuchni rosyjskiej. Nie zrobiłam jednak kopca lecz tradycyjny kształt tortu z jadalną ściółką leśną na wierzchu. Dla wielbicieli kruszonki to idealny deser. Nastepnym razem zrobię kuleczki w czekoladzie! Składniki: Kruszonka ? 200 g masła ? 4 szklanki mąki ? 3 łyżki cukru ? cukier(...)minut, dwa razy w międzyczasie wymieszać kruszonkę. ? Upieczoną kruszonkę zsypać do miski i pokruszyć jeszcze rękami jeśli jest zbyt zbrylona. Tak przygotowana może czekać kilka dni na dokończenie tortu. Krem ? Masło zmiksować z cukrem waniliowym, aby zrobiło się gładkie, dodawać po łyżce mleka skondensowanego cały czas ucierając. ? Gdy powstanie gładki krem dodać mak i wymieszać. ? Do kruszonki dodać pokrojone orzechy
To co kochamPonieważ pojawiły się już pierwsze truskawki, które smakują jak prawdziwe, to koniecznie musiałam je wykorzystać do tortu na Dzień Matki . Tort jest prosty, szybki i bardzo smaczny… no bo kto nie lubi tiramisu? Składniki: Biszkopt ? 6 jajek ? 1 szklanka mąki ? 1 szklanka cukru ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa ? 500 g serka mascarpone ? 500 ml śmietany 30% ? 4 łyżki(...)posmarowanie boków – 2:2:1. ? Położyć drugi krążek, docisnąć aby równo się rozłożył. ? Dopiero teraz pozostałym ponczem nasączyć drugi biszkopt i rozsmarować masę na wierzchu i na bokach tortu. ? Tort wstawić do lodówki na kilka godzin. ? Przed samym podaniem ułożyć na wierzchu i po bokach umyte i pokrojone ozdobnie truskawki. ? Ozdobić listkami melisy
To co kochamTort z masłem orzechowym przełamany kwaskowymi porzeczkami. Biszkopt jak najbardziej polski, bez dodatku, spulchniaczy i tłuszczów. Spokojnie mogą zjeść go dzieci. Składniki Biszkopt mąka pszenna 170 g 5 jajek cukier drobny 200 g kakao ok. 1 łyżeczka Poncz-nasączenie wrząca woda ok. 200 ml herbata Earl Grey 1 saszetka lub łyżeczka cukier, sok z cytryny do smaku Krem serek mascarpone(...)serek mascarpone, masło orzechowe o temperaturze pokojowej i cukier, dokładanie mieszamy łyżką na gładką masę. Masa jest dość kleista i nie chowamy jej do lodówki, tylko od razu przekładamy tort. Składanie tortu. Jasny biszkopt kroimy na pół. * jasny biszkopt * poncz * cienka warstwa dżemu i porzeczki * krem ( równomiernie nakładamy małe porcje kremu i rozprowadzamy za pomocą łyżki nawilżonej w ponczu ) * ciemny
Smaczne mojeukładamy ciasto orzechowe. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy drugi blat biszkopta. Całość pokrywamy masą do obłożenia. Polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. czekoladkami, wafelkami, pralinami… Tort najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem
Domowy Smak Jedzeniasię składa, że u nas w święta bardzo często gości na stole tort, a to dlatego że jedna z osób w mojej rodzinie ma urodziny tuż przed Wigilią i najczęściej właśnie podczas świąt je obchodzimy. Ten tort - niespodziankę przygotowałam właśnie na jej urodziny. Szukałam pomysłu na ciasto, które idealnie wpasowałoby się w świąteczny klimat. Inspirację znalazłam na tym blogu(...)tort makowy. Mak w Boże Narodzenie jest elementem obowiązkowym, bo potrawy z makiem symbolizują pomyślność, płodność i dostatek na cały, zbliżający się Nowy Rok. Tradycja podawania dań z makiem w wigilijny wieczór jest bardzo stara, dania z makiem są zgodnie z dawnymi wierzeniami magiczne i przynoszą szczęście. Wobec tego nie mógł powstać inny tort. Dodatkiem jest warstwa wiśniowa, krem
Bernika - moj kulinarny pamietnikroku w październiku piekę tort. Do warstwy owocowej użyłam gruszek i powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Tort wyszedł niezwykle pyszny. Składniki (tortownica, średnica 26cm): Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich 1 niepełna(...)galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Śmietanę 36% ubić, dodać serek mascarpone, a potem nutellę i kakao i dokładnie wymieszać. Na razie nie dodawać gruszek. 5. Przełożyć tort, połowę kakaowego biszkoptu lekko nasączyć syropem z gruszek, wyłożyć tężącą galaretkę, wyrównać i włożyć do lodówki. Jak stężeje, wyjąć z lodówki. Biszkopt orzechowy posmarować od spodu cienką warstwą kremu czekoladowego
Kuchnia domowa Animotywujecie mnie najbardziej i sprawiacie, że w chwilach zwątpienia i chęci rezygnacji mam motywację, by działać dalej. Za wszystko co to dziękuję, proszę o więcej i zapraszam na tort. Biszkopt: 7 jaj szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody Białka oddzielamy od żółtek(...)mieszamy do momentu aż żelatyna się rozpuści. Gotową żelkę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej by tortownica miała średnicę o 1-2 cm mniejszą od naszego tortu) i odstawiamy do zastygnięcia. Dodatkowo: 1/2 szklanki herbaty z cytryną lub kieliszek nalewki malinowej Złożenie tortu: Biszkopt kroimy na 3 równe części. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy herbatą lub nalewką
Cynamonowe szczęścieDelikatny i lekki jak puch, rozpływający się w ustach tort śmietankowo karmelowy z owocami. Blaty biszkoptowe przełożone są pyszną karmelową bitą śmietaną z dodatkiem borówki amerykańskiej. Dodatkowo smak wzbogacają karmelizowane gruszki. Na wierzchu ułożyłam owoce sezonowe. Ten tort jest wyśmienity! Składniki na biszkopt: - 6 jajek w temperaturze pokojowej -nieco więcej niż połowa szklanki uniwersalnej mąki pszennej Szymanowskiej(...)przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt. Zanim wstawisz ciasto do lodówki bardzo cienką warstwę pozostałej bitej śmietany rozsmaruj na wierzchu i ułóż owoce według swojej fantazji i upodobań. Tort wstawić do lodówki ,przygotować krystaliczną galaretkę i kiedy zacznie tężeć wyłożyć ją na owoce. Gotowy tort włożyć do lodówki najlepiej na noc Smacznego. Jak już jesteśmy w temacie wypieków, to oprócz
Z Kuchni Do Kuchnilodówce. Następnie układamy drugą warstwę, wyrównujemy i ponownie wkładamy na kilka minut do lodówki *** *** Owoce kroimy w plasterki, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyklejamy na krem ganache do schłodzonego tortu. Całość wkładamy do lodówki na kilka minut *** *** Rant wykładamy folią rantową (folię i rant mam o wysokości 12 cm) *** *** Rant z folią układamy na podkładce. Ciasto umieszczamy w rancie i zapinamy(...)lodówki, lub na chwilę do zamrażarki, aby galareta stężała. Po tym czasie dekorujemy ciasto owocami od góry i całość delikatnie zalewamy lekko tężejącą galaretką. Galaretkę wlewamy do wysokości tortu, górne owoce mają być polane, ale nie całkowicie zalane galaretką *** *** Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z rantu, folię rantową najlepiej ogrzać przez chwilę delikatnie suszarką, aby równo
Blog z Apetytem