Tort z kremem dyniowym to idealny tort na jesień, bo oprócz smakowicie przyprawionej dyni, ma w sobie konfitury z wiśni, które swym smakiem przypominają o niedawno minionym lecie. Pychotka Zachęcam do wypróbowania! Składniki (na małą foremkę tortownicy): Biszkopt (potrzebujemy takie trzy): 1/3 szklanki (80 ml) zwykłej mąki pszennej (może być też np. orkiszowa typ 550) 1 łyżka (15 ml) brązowego(...)biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia. Potrzebujemy TRZY takie biszkopty do naszego torta. Krem wiśniowy: Gdy biszkopty się upieką przygotowujemy krem wiśniowy do przełożenia tortu. Do garnku z grubym dnem wlewamy wodę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i gotujemy do uzyskania konsystencji kisielu. Gdy kisiel jest gootwy, dodajemy domowe konfitury z tego przepisu http://lamarida.pl/2019/07/30/domowy-sok-i-dzem-wisniowy/
Lamarida.plcukru pudru 50 g drobnego cukru 120 g zmielonych migdałów 3 białka jaja kurzego barwnik spożywczy (np. czerwony) Na krem 250 ml schłodzonej śmietanki 30% 1 opakowanie kremu do tortów o smaku waniliowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie makaroników zaczynamy od wymieszania zmielonych migdałów z cukrem pudrem. Białka ubijamy za pomocą miksera nastawionego na najwyższe obroty. Stopniowo dodajemy cukier(...)upieczone ale ich wierzch nie może być zrumieniony. Makaroniki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kolejne dziesięć minut do wystudzenia. Do miseczki wlewamy schłodzoną śmietankę i opakowanie kremu do tortów. Ubijamy za pomocą miksera najpierw na niskich a później przez kilka minut na wysokich obrotach. Konsystencja uzyskanej masy powinna być gładka – wówczas krem będzie gotowy. Uzupełniamy nim woreczek cukierniczy
ProstePesto.plTorty marchewkowe z reguły zamawiam w cukierniach. Jeśli prezentują się zachęcajaco za witrynami, ulegam pokusie mimo obawy, że już w pierwszym kawałku wyczuję posmak sody, którego nie lubię. Nie wiem dlaczego, to jedno z tych ciast, podobnie jak klasyczna W-Z ka, które omijam, gdy planuję na stole wyeksponować coś wyjątkowego i sprawdzonego jednocześnie. Marchewkowiec dla wielu jest(...)umilenie przerwy przy grabieniu liści, robieniu porządków z uschniętymi w doniczkach pelargoniami. Do rozgrzewającej herbaty i kieliszka czerwonego wina. To też mój plan, na kolejny raz z tym tortem. Bedziemy w trójkę, ciepłe koce na kolanach, szybko stygnąca na balkonie kawa i jeden tort. Mocno orzechowy, słodko - kwaśny, z korzennym aromatem. Masa - kremowa, subtelna, bez dodatku masła
Kronika PiekarnikaDziś coś nietypowego na blogu, post bez przepisu - zdjęcie niestylizowane, na szybko, z tortem i ze mną 😁 Zrobiłam je na 10 minut przed wyjściem do koleżanki, dla której przygotowałam tort w prezencie na jej ślub w ogrodzie 💗 W tle stoją jeszcze tła do zdjęć, dobrze, że chociaż w tym pośpiechu zdążyłam zamknąć szafę z propsami Panna Młoda zażyczyła sobie(...)drobnymi owocami i kwiatkami, w takim lekko rustykalnym stylu... Użyłam czerwonych porzeczek, malin i jeżyn oraz gipsówki, zielonych listków i różowo - fioletowych kwiatków Udało mi się również zerwać do tortu ostatnie gałązki lawendy... Tort składał się z tradycyjnego, przepysznego biszkoptu, przełożonego kremem śmietankowym z zatopioną w nim musową żelką truskawkową oraz drugiego kremu truskawkowego, na bazie śmietany kremówki i mascarpone
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepyszny i szybki przepis na tort urodzinowy, który wygląda bosko i nie wymaga pieczenia. Klasyczny śmietankowy smak połączony z białą czekoladą i malinami sprawia, że nie można się mu oprzeć. Czas przygotowania: 30 min Czas chłodzenia: min. kilka godzin, najlepiej całą noc Składniki: (na średnicę 16 cm) ok. 50 g biszkoptów 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki(...)Następnie ułóż drugą warstwę biszkoptów Powtarzając czynności połóż drugą część masy i drugą część malin Udekoruj czekoladą startą na tarce lub za pomocą obieraczki do warzyw oraz malinami Wstaw tort do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą
Słodki BlogWitam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne lody truskawkowe, które zrobiłam w formie tortu lodowego. Taki deser na pewno będzie wszystkim smakował, a szczególnie dzieciom, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania lodów będziemy potrzebowali: 500 g truskawek 3 żółtka 50 g cukru (około 4 łyżek) 40 g masła (około 3-4 łyżek) 500 ml śmietanki 36% 250 g mleka skondensowanego słodzonego(...)zagęszczonego (około ¾ szklanki 250 ml) na spód: jeden wafel tortowy oraz tortownica o średnicy 21 centymetrów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Tort lodowy Przygotowanie: Dokładnie umyte o oczyszczone z szypułek truskawki rozdrabniam blenderem i przecieram na sitku do rondelka (przecieram aby pozbyć się nasionek). Następnie do truskawek dodaję cukier, żółtka i dokładnie mieszam. Dodaję masło, rondelek
Uwaga Babcia GotujeTort urodzinowy. Poprzeczka wysoko. Solenizantka wypieki cytrynowe stawia ponad innymi. Stresująca zatem ta chwila, tuż po zdmuchnięciu świeczek :) Nie byłam przekonana czy proporcje mas - cytrynowej i śmietanowej są odpowiednie. Zapewnić dziś już mogę, że owszem. Smak, proporcje, intensywność są idealnie wyważone. Ilość masy cytrynowej wystarcza, by całość była odpowiednio cytrusowa. Masa śmietanowa obficie wtłoczona w torcik(...)jest uzupełnieniem i tłem dla wyrazistej wkładki cytrusowej. Tort jest słodki i kwaskowaty zarazem, lekki i sycący. Są okazje, które proszą się o uświetnienie klasycznymi, sprawdzonymi smakami. Skorzystajcie z mojej propozycji, gdy jedna z takich okazji, wpisana już w Wasz kalendarz. Za składanie torcika zabierzcie się dzień przed, noc powinien spędzić w lodówce. Składniki: na tortownicę
Kronika Piekarnikaefektów. Spodziewałam się właśnie takiego scenariusza, a tym czasem - biszkopt puchaty, śmietana ubita na sztywno nawet bez fixu, wlewany adwokat pięknie rozprowadził się w masie. Podejrzanie bezproblemowo tort trafił do lodówki, by czekać na pierwszy dzień świąt. Pomimo wysokiej warstwy mas, bardzo wygodnie się kroi, nie rozpadając na boki. Jest lekki, pomimo zawartości ciężkiego likieru(...)sporej ilości zmielonych orzechów. Masa jest jak delikatna pianka. Jeśli planujecie spotkanie z okazji, która wymaga postawienia na stole eleganckiego, wyszukanego w smaku tortu, nie przewidujecie dzieci wśród gości - polecam go z pełnym przekonaniem. Składniki: na tortownicę o średnicy 20 - 22 cm Biszkopt upieczony z gotowej mieszanki do biszkopta firmy Delecta - wykorzystałam 1/2 paczki
Kronika Piekarnikamojprzepisna.pl | Owocowy tort drożdżowy Jest to propozycja dla amatorów wilgotnych wypieków owocowych czyli chyba wszystkich :) Tort powstał pod wpływem chwili, w zasadzie z resztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest
moj przepis namojprzepisna.pl | Owocowy tort drożdżowy Jest to propozycja dla amatorów wilgotnych wypieków owocowych czyli chyba wszystkich :) Tort powstał pod wpływem chwili, w zasadzie z resztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest
moj przepis napotrafią wyczuć różnicy 😉 Podobnie jest z gośćmi, którzy zawsze się dziwią, że ta opływająca czekoladą pychotka […] The post Czekoladowe ciasto wegańskie i bezglutenowe appeared first on Domowe Torty
Domowe TortyPolecam Wam dziś przepyszny tort. Spóżniony to wpis, bo czekał na swą kolej od Trzech Króli. W tym roku 6 styczeń uczyniliśmy spóźnioną, zaległą Wigilią. Nie zabrakło karpia, barszczu i tego, czym nie mieliśmy okazji dzielić się z bliskimi 24 grudnia. I był tort. Własnie ten. Wyjątkowa okazja i wyjątkowe ciasto. Jego głównym atutem jest szybkość przygotowania. Posłużyłam się(...)gotową mieszanką do wypieku biszkoptów ( czasem po prostu nadchodzi moment na chodzenie skrótami ). Tort jest lekki, masy o przyjemnej konsystencji pięknie zastygają w lodówce i komponują całość w dzieło wyjątkowo smaczne, nie za słodkie. Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm Opakowanie mieszanki do wypieku biszkopta ( użyłam Delectę - 330 gram ) 250 gram serka mascarpone 400 gram śmietany kremówki
Kronika PiekarnikaTort dla tych którzy lubią się zdrowo odżywiać lub z jakiegoś innego powodu nie jedzą glutenu i laktozy. Migdałowy biszkopt z kremem czekoladowym na bazie kaszy jaglanej. Dla przełamania smaku wzbogacony frużeliną malinową. Proporcje na biszkopt do jednego przełożenia jeżeli chcemy dwa przełożenia to należy upiec dwa biszkopty. Średnica 19 cm Biszkopt 3 jajka M 50 gramów(...)papierem do pieczenia przelać masę biszkoptową wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni. Pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed składaniem tortu. Krem czekoladowy z kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i odcedzić na sicie. Wodę ze szczyptą soli zagotować wsypać kaszę i gotować pod przykryciem 5 minut
Andzia Pichcisłodko-kwaskowatymi powidłami i kremem na bazie bitej śmietany oraz serka mascarpone, a taką wizualną kropkę nad "i" stanowi granat. Koniecznie spróbujcie! Ps. Jeśli chcecie przygotować tort o innych wymiarach to tutaj macie przepis na sam Biszkopt piernikowy - klik . Tort piernikowy - składniki: (Tortownica o średnicy 18 cm) Biszkopt: 3 jajka 100g cukru (ciup mniej niż(...)120g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (płaskie) Nasączenie: około 80 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny/herbaty/kawy Ponadto: 200g powideł śliwkowych 1/2 świeżego granatu Tort piernikowy - przygotowanie: Biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili po 1 żółtku. Na koniec delikatnie
Di gotuje