tort - 16184 przepisów (strona:132/1079)

ZAKRĘCONY TORT 257

Pyszny tort kryjący niespodziankę, którą zobaczymy dopiero po przekrojeniu, zamiast tradycyjnego „schematu” blat biszkoptowy, krem i tak na przemian, ukarzą nam się poprzeczne paski, które   wyglądają zjawisko. Najładniej tort prezentuje się z kremem np. czekoladowym, kakaowy te barwy podkreślają jego niespotykany   urok. SKŁADNIKI (2 x forma 30x40 cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki(...)mąki ziemniaczanej Krem 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) 250ml śmietanki 36% Dodatkowo do dekoracji Fix śmietanowy Cukier waniliowy Do tego tortu polecam krem kajmakowy, będzie wtedy pięknie widać paski SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka  oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami

RAROSSA
delikatny tort biszkoptowy z kremem śmietankowym 598

śmietanki kremówki z 125 g serkiem mascarpone oraz cukrem do smaku + barwniki) składniki na nasączenie: ok. 200 ml naparu z herbaty wymieszane z 1 łyżeczką soku z cytryny wykonanie tortu: Pierwszy blat biszkoptu nasączamy, smarujemy dżemem, układamy część owoców, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, nasączmy go, smarujemy dżemem, układamy pozostałe owoce, wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Nasączamy(...)cały tort smarujemy pozostałym kremem. Przyklejamy biszkopty, związujemy wstążką i dowolnie dekorujemy wierzch tortu

Domowy Smak Jedzenia
Kakaowy krem maślany na bezie szwajcarskiej 676

szwajcarskiej, to krem z dodatkiem kakao będziecie wyjadać z miski łyżkami! W przypadku tego kremu nie miałam żadnego problemu ze zjedzeniem całego kawałka tortu ;). Do kakaowego kremu maślanego radzę nie zmieniać ilości masła podanego w przepisie. Kakao trochę rozrzedza masę i z mniejszą ilością może być luźniejszy, mniej stabilny

Słodki Pomysł
WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWY 266

przy kominku i dobrym jedzeniu...No i jest okazja żeby upiec coś wyjątkowego, bo na co dzień mi się nie chce 😉 Jedną z moich propozycji na Walentynki jest niebiański TORT TRUSKAWKOWY... Biszkopt przełożony fantastyczną truskawkową masą śmietanową z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady. Można go wykonać o każdej porze roku bo korzystamy z truskawek mrożonych. Jest trochę pracochłonny(...)kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie masę śmietanową łączymy z masą serową. Delikatnie wszystko mieszamy. Poncz: Sok z cytryny wyciskamy i łączymy z wodą. Wykonanie tortu: Biszkopt kroimy na 4 krążki, staramy się, aby były mniej więcej równej grubości ( mnie się to nie udało:)) Biszkoptowy krążek nasączamy ponczem i wykładamy na nim ok. 1/3 masy. Przykrywamy

Kuchnia MagdaLeny
Red Velvet Cake 305

Velvet Cake – W Małej Cukierence robi się bardzo romantycznie :). Zapraszam na tort w pięknym kolorze, bardzo wilgotny i aromatyczny, z kremem serowym. Oryginalnie krem do ciasta przygotowuje się z sera „cream cheese”, mnie nie udało się go kupić, więc użyłam serka mascarpone i gotowego sera na sernik. Przez to mój krem jest w smaku jakby bardziej „serowy”. Tort wygląda pięknie(...)docisnąć. Ciasto nasączyć połową pozostałego ponczu, wyłożyć znów około 4 łyżek kremu i wyrównać. Na wierzchu położyć ostatni kawałek ciasta i nasączyć go pozostałym ponczem. 9. Wierzch i boki tortu posmarować pierwszą, dosyć cienką warstwą kremu. Następnie tort posmarować drugą, grubszą warstwą kremu ( patrz FILM ). 10. Wierzch tortu posypać pokruszonym ciastem. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej

Mała Cukierenka
Tort Jamajka -tort motyl 194

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortuTort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował wszystkim.  U nas dwie wersje, klasyczna- tort okrągły i tort motyl:)   biszkopt 7 jajek 7 łyżek mąki pszennej ( lub5 mąki i 2 kakako) 7 łyzek cukru szczypta soli do białek łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietankowa

Takie tam pichcenie
Krem z truflami 355

Przepyszny krem do tortów i ciast o smaku moich ulubionych cukierków Trufle! Robiłam go kilka razy, gdyż zależało mi, aby smak nie odbiegał od oryginalnego smaku cukierków. W kremie brakuje tylko odrobiny rumu, ale ze względu na dzieci unikam alkoholu w wypiekach. Dlatego jeśli nie masz takiego

Słodki Pomysł
Cytrynowo-pomarańczowy torcik miniaturowy 210

śmietany kremówki Śmietanę z mascarpone wymieszać i ubijać na średnich obrotach, dodając łyżka po łyżce schłodzony lemon curd. Wymieszać do uzyskania gęstego kremu.  Maślany krem do posmarowania tortu z wierzchu 250 g masła 250 g słodkiego skondensowanego mleka sok z połowy cytryny kilka kropel żółtego barwnika Miękkie masło utrzeć na puszysto, dodać mleko skondensowane, cytrynę i barwnik. Ucierać(...)długo aż powstanie gładki krem. Krem w trakcie ucierania będzie wyglądał jakby się zważył, ale nie przejmujcie się tym tylko ucierajcie dalej- to naturalny etap . Tort naponczowany jest słodką lemoniadą, ale możecie użyć alkoholu na przykład cytrynówki Drip (polewa) z białej czekolady 1 tabliczka białej czekolady 150 ml śmietany kremówki kilka kropel żółtego barwnika Podgrzać śmietanę kremówkę i do gorącej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
TORT PIERNIKOWY 344

Pyszny tort piernikowy przełożony delikatnym i lekkim kremem pomarańczowym. Pięknie prezentujący się na stole i bardzo podzielny. Nie jest trudny i czasochłonny w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest to, że pracę można rozłożyć w czasie. Ponieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które(...)dzień nie pieką ciast i tortów.  Krem robimy ze śmietany 30%, którą ubijamy z niewielką ilością cukru pudru i śmietan-fixem. Pamiętajcie, aby śmietanka była mocno schłodzona, najlepiej, gdy dla pewności włożycie ją do lodówki dzień wcześniej.  Przygotowując tort, który widzicie na zdjęciach, do części bitej śmietany dodałam 2 łyżeczki sypkiej kawy rozpuszczalnej, którą przed dodaniem do ubitej

cool and minty
Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes r 312

Dziś chciałabym podzielić si ę  z Wami przepisem na "kul ę  śnieżną z niespodziank ą" ;)  Baz ą  tortu jest biszkopt, który odpowiednio uformowany tworzy kształt kuli. I tu czeka na nas niespodzianka, kula wypełniona jest przepyszn ą  niespodziank ą  - delikatnym kremem chantilly z bitej śmietany, cukru pudru i wanilii, którego smak(...)wzbogacony został dodatkiem czerwonej porzeczki i ziaren granatu.  Tort nie tylko ładnie zdobi nasz świąteczny stół, cieszy oko, ale co najważniejsze wybornie smakuje i jest rozkoszą  dla podniebienia. Polecam serdecznie :) **** Oggi vorrei condividere con voi la ricetta della “cupola natalizia con sorpresa”;) Per realizzarla bisognerà preparare una base di pan di spagna, che opportunamente

La grande e la piccola cuoca
Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem cynamonowym 213

prost nie mogłem się doczekać, aż w końcu podzielę się z Wami przepisem na ten tort! Ci, co śledzą mnie na Instagramie , chyba już widzieli te świąteczne filmiki z jego udziałem gdzieś na początku listopada, a ja cierpliwie wypatrywałem tego idealnego przedświątecznego momentu i myślę, że nadszedł on właśnie dzisiaj! (Wszak przygotowanie tego tortu najlepiej sobie podzielić(...)zastygnięcia polewy. *Dla pokrycia większych powierzchni rozrzedź lukier białkiem, aby był płynny. Krem cynamonowy Kremówkę ubij na wysokich obrotach miksera z mascarpone, cukrem pudrem i cynamonem przed samym składaniem tortu. Przełożenie tortu Na paterze ułóż pierwszy blat ciasta. Nasącz go częścią amaretto, posmaruj powidłami śliwkowymi i kolejno kremem. Czynność powtórz dla kolejnych blatów ciasta. Wierzch i boki tortu pokryj kremem

Food Square
ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ 191

Kolejne świąteczne ciasto mojego autorstwa 😀 Tym razem postanowiłam połączyć smaki ciasta makowego z piernikiem. Moja propozycja to świąteczny tort makowy- biszkoptowe blaty makowe przełożone żurawiną i masą piernikową oraz beza makowa na wierzchu. Tort nie jest za słodki, gdyż kwaśna żurawina i słodka masa piernikowa komponują się idealnie. Zadowoli on zarówno wielbicieli makowców, jaki i pierników 😉 Ciasto nie tylko rewelacyjnie(...)się prezentuje i z pewnością zrobi piorunujące wrażenie na gościach. Jest to ciasto przeznaczone na specjalne okazje - dość pracochłonne, ale raz do roku warto się "pomęczyć", aby upiec wykwintny tort 😉 Idealny na świąteczny stół! Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 1 szklanka maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli

Kuchnia MagdaLeny
Tort makowy z pomarańczą 172

Świąt czas zacząć. W tym roku adwent jest wyjątkowo krotki, dlatego już teraz zaczynam planowanie wigilijnego i świątecznego menu. A na blogu listę tegorocznych świątecznych przepisów otwiera makowy tort z pomarańczową nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;) Składniki: ciasto: 200g maku mielonego 150g cukru 3 łyżki(...)napęcznienia. W tym czasie wymieszać cukier i kakao, dodać pozostałe mleko, gotować ciągle mieszając kilka minut, aż polewa stanie się gęsta. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Składanie tortu: Pierwszy blat posmarować połową dżemu pomarańczowego, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i 1/3 kremu, przykryć trzecim blatem. Z wierzchu blat posmarować pozostałym kremem

Obiad gotowy
Tort Cappuccino Cream 199

niedzielny wieczór zapraszam na lekki, puszysty tort śmietanowo- kawowy. Kto go przygotuje nie pożałuje. Już jeden kęs tortu sprawi, że poczuje niezwykłą rozkosz dla podniebienia. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 2,5 łyżki oleju, ¾ szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu. Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki(...)Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz fixem. Dodaję serek mascaropne. Mieszam. Na końcu wlewam tężejącą żelatynę. Miksuję. Przygotowaną masą smaruję boki, wierzch tortu oraz dekoruję brzegi. 7. Migdały zaparzam we wrzątku i obieram ze skórek. Siekam na mniejsze kawałki. Migdałami obsypuję boki tortu. Wierzch tortu dekoruję cukrowymi ozdobami

Tradycyjna kuchnia Kasi
TORT BEZOWY PAVLOVA BEZ CUKRU, GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo) 430

bezpośrednio przed włożeniem blaszki do piekarnika należy ją obniżyć. 7. Pod żadnym pozorem podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika by zachować stała temperaturę. 8. Głównym źródłem węglowodanów zawartych w torcie są substancje słodzące w postaci ksylitolu czyli poliole, które nie powodują wyrzutów insuliny. Faktyczna ilość tzw. węglowodanów netto jest dużo mniejsza bo pochodzą one tylko z owoców, mąki ziemniaczanej (której(...)słodzik i wanilię. Do kremu dodać startą czekoladę i dokładnie wymieszać.   Gotowe blaty bezowe przełożyć dowolnym kremem i delikatnie docisnąć górny do dolnego uważjąc by ich nie połamać. Tort udekorować owocami i listkami świeżej mięty a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego! — BTW całości na bazie kremu kokosowego: 901 g, 1672 kcal

Ola la LCHF