obłożenia tortu - kakaowych rurek waflowych z kremem czekoladowym - kremu do wykonania kakaowych dekoracji - białej czekolady - wstążek do dekoracji Masa do obłożenia tortu średnicy 21- 23 cm Tort na zdjęciu ma dwie masy – jedna dookoła tortu, druga na wierzchu. Wynika to z tego, że masy do przełożenia warstw tortu było na tyle dużo, że szkoda było jej nie wykorzystać. Jednak(...)sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone oraz barwnik i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować. Tort obłożyć masą zaczynając od boków. Rurki waflowe do dekoracji boku tortu : 2,5 opakowania kakaowych rurek waflowych z kremem (1 opak. = 280 g ) Rurki delikatnie dociąć małym nożykiem z piłką na pożądaną wysokość. U mnie celowo długość rurek jest
Trzeci talerzBrownie to klasyk, jakich mało. Uwielbiam ! Za smak i za prostotę przygotowania. Ale, żeby nie było tak prosto i zwyczajnie, proponuję brownie "torcik". Nie jest to prawdziwy tort, przekładany kremem, a jedynie czekoladowe ciasto, polane czekoladą i udekorowane malinami i ciasteczkami migdałowymi. Taki "torcik" brownie możecie przygotować tylko i wyłącznie dla siebie...no i przyjaciółki, ale równie dobrze, ciasto
kolorowotorcikowopołączenia. Krem maślany do posmarowania tortu (pod masę cukrową) 400 g masła w temperaturze pokojowej 300 ml skondensowanego słodzonego mleka aromat waniliowy Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać słodkie skondensowane mleko. Miksować aż krem zrobi się jedwabisty i biały -około 7 do 10 minut (może miedzy czasie wydawać się Wam, że krem się zważył -nie przejmujcie(...)ciastek (użyłam nakrętki od wina) Wykonanie: Wystudzony pierwszy blat ciasta ułożyć na podstawce i posmarować kremem czekoladowym. W taki sposób złożyć cały tort. Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort posmarować masą maślaną. Posmarować go równo, aby krem maślany stanowił gładką izolację (inaczej masa cukrowa rozpuściła się od kremu śmietanowego) Schłodzić około 2 godzin
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKawałek po kawałku cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy. Masa będzie wyglądała jakby się zważyła, ale się nie przejmujcie- to chwilowe. Krem jest gotowy jak mieszając wydaje takie klaskanie, obijając się o miskę. Krem czekoladowy 500 ml śmietany kremówki 400 g czekolady deserowej posiekanej na kawałki Śmietanę podgrzać i do gorącej wsypać pokruszoną czekoladę. Odstawić(...)podstawce, posmarować warstwą frużeliny żurawinowej i kremem czekoladowym. Następnie przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Posmarować frużeliną i kremem czekoladowym i przykryć ciastem. Tak złożony tort należy schłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. Schłodzony tort posmarować dokładnie z wierzchu kremem waniliowym. Wygładzić i wyrównać wszelkie nierówności. Schłodzić co najmniej 1 godzinę. Masę cukrową wyrobić rękoma, aby nabrała konsystencji
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKawałek po kawałku cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy. Masa będzie wyglądała jakby się zważyła, ale się nie przejmujcie- to chwilowe. Krem jest gotowy jak mieszając wydaje takie klaskanie, obijając się o miskę. Krem czekoladowy 500 ml śmietany kremówki 400 g czekolady deserowej posiekanej na kawałki Śmietanę podgrzać i do gorącej wsypać pokruszoną czekoladę. Odstawić(...)podstawce, posmarować warstwą frużeliny żurawinowej i kremem czekoladowym. Następnie przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Posmarować frużeliną i kremem czekoladowym i przykryć ciastem. Tak złożony tort należy schłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. Schłodzony tort posmarować dokładnie z wierzchu kremem waniliowym. Wygładzić i wyrównać wszelkie nierówności. Schłodzić co najmniej 1 godzinę. Masę cukrową wyrobić rękoma, aby nabrała konsystencji
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpołamaną czekoladę i odstawić na kilka minut, następnie wymieszać do uzyskania sosu czekoladowego. Schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin. Schłodzony krem zmiksować do uzyskania kremu - powinien podwoić objętość. Ponad to będziecie potrzebowali 300 g owoców leśnych (można użyć frużeliny, albo dżemu owocowego) Do nasączenia tortu użyłam 2/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy, ostudzonej i posłodzonej do smaku(...)cienko kremem kawowym. Przykryjcie blatem czekoladowym, nasączcie i posmarujcie kremem kawowym. Ostatnim blatem przykryjcie nasz tort nasączcie i schłodźcie w lodówce około 2 godzin. Schłodzony tort posmarujcie z wierzchu kremem kawowym i włóżcie do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzony tort polejcie sosem czekoladowym i ozdóbcie owocami. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :) P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek(...)się nie zważył). Krem podzielić na 3 części - 2 większe do przełożenia tortu i 1 mniejsza do dekoracji boków i góry tortu. Blaty ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Boki i górę tortu wyrównać resztą masy. Obłożyć czekoladową opaską. Przygotowanie czekoladowej opaski na tort: 18 dkg gorzkiej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali
Maślane ciasteczkopieczemy ok. 35-45min. krem Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, śmietankę i stopione (przestudzone) czekolady. Całość miksujemy na gładki krem. Dodajemy cukier i olejek. Miksujemy do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. Krem schładzamy w lodówce. tort Na paterze układamy blat orzechowy( ja oba blaty nasączyłam mocną herbatą), na niego wykładamy gęsto masę czekoladową, przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko(...)dociskamy i ponownie wykładamy krem czekoladowy. Na sam koniec bardzo delikatnie na warstwę kremu przekładamy bezę. Tort schładzamy w lodówce. I jemy! Artykuł Tort orzechowo-czekoladowy z bezą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniapołową kremu milky way. Położyć kolejny biszkopt i resztę kremu (zostawić trochę do posmarowania boków). Przykryć tort ostatnim biszkoptem i rozprowadzić na nim polewę czekoladową. Boki posmarować kremem milky way i posypać wiórkami kokosowymi. Tort ozdobić według uznania batonikami i perełkami. Schłodzić w lodówce
Trufelkowotortu. Tort najlepiej składać w rancie cukierniczym, lub w wysokiej tortownicy. Dzięki temu będzie równy. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na podstawce (dobrze jest posmarować podstawkę odrobiną kremu, aby biszkopt sie przykleił i tort nie przesuwał). Nasączcie, ale nie za dużo będzie to nasza podstawa tortu i musi być stabilny. Podzielcie krem na cztery części. Posmarujcie częścią kremu, poukładajcie(...)postępujcie dokładnie tak samo jak z pierwsza częścią biszkoptu. Na końcu posmarujcie wierzch ostatnią częścią kremu, wyrównując dokładnie, i schłodźcie tort conajmniej 2 godziny w lodówce (lub 20 minut w zamrażarce) Schłodzony tort wyjmijcie delikatnie z tortownicy. Wyrównajcie boki i oblejcie czekoladową polewą. Ozdóbcie według uznania. Użyłam owoców sezonowych, ale równie dobrze możecie użyć czekoladowych batoników
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTort gruszkowy z białą czekoladą Tort gruszkowy z białą czekoladą Delikatny, lekki, świeży tort gruszkowy z czekoladowym akcentem. Na jego wyjątkowy, oryginalny smak składa się: domowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem z dodatkiem gruszek i serka mascarpone- gruszki i bita śmietana w elemencie ozdoby- wszystko delikatnie opruszone czekoladową posypką i kropelkami z białej czekolady. Oto najlepszy dowód(...) linie. PRZEKŁADANIE TORTU : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: umieszczamy na paterze, nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy drugim blatem, który lekko dociskamy. Drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Pozostałym kremem smarujemy górę oraz boki tortu- wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji! DEKOROWANIE : Opruszamy tort czekoladową posypką. Boki tortu
Domowe Tortyformy o wymiarach, spód 129x125 mm, wysokość 35 mm Piec w 175 stop, przez ok. 25 minut. Wyjąć ciasto z formy , ostudzić, przekroić na 3 placki. Krem czekoladowy : Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)dalej miksować. Na samym końcu wlać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta, ułożyć na tacy, nasączyć ponczem. Wyłożyć porcję kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Tak samo postąpić z trzecim blatem. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem, obsypać wiórkami czekoladowymi, udekorować perełkami i posypką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia DanusiSłodki Pomysł’ zdradzam Wam przepis na idealny i przepyszny tort Rocher! Częstujcie się :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni: Dzień 1: Prażymy orzechy laskowe i pieczemy biszkopt. Dzień 2: Robimy krem Rocher, składamy i dekorujemy tort. Składniki na biszkopt (tortownica, śr 20cm): 5 białek szczypta soli(...)porcję kremu Rocher. Rozprowadzamy krem równomiernie za pomocą szpatułki i posypujemy całość połową pokruszonego wafelka. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go. Nakładamy konfiturę, a następnie drugą porcję kremu Rocher. Wyrównujemy go szpatułką i posypujemy pokruszonym wafelkiem. Całość przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również delikatne nasączamy. Za pomocą szpatułki ‘tynkujemy’ cały tort cienką
Słodki PomysłRozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj masło z ostudzoną czekoladą. W osobnej misce zmiksuj serek z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce serowej masy do czekoladowego kremu stale miksując. Montowanie tortu. Umieść pierwszy placek na talerzu. Rozsmaruj połowę owocowego musu, przykryj drugim plackiem. Posmaruj placek białym kremem serowym i przykryj kolejnym plackiem. Rozsmaruj resztę musu i przykryj ostatnim
codojedzenia