delikatnie odklejamy i dekorujemy tort :). Wykonanie: Krem milky way dzielimy na trzy części. Dwie do przełożenia toru i jedna do ‘otynkowania’. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go wodą z cytryną. Nakładamy cienką warstwę frużeliny malinowej, a następnie krem milky way. Wygładzamy krem szpatułką i nakładamy drugi blat(...)wykładamy frużelinę malinową, krem milky way i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy. Cały tort ‘tynkujemy’ pozostałym kremem milky way. Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu. Jeśli zabraknie nam kremu to wykorzystujemy krem maślany. Przed dekorowaniem wkładamy tort na 1 godzinę do lodówki. Niebieski krem maślany umieszczamy w worku
Słodki PomysłEight. Tym razem całość nasączyłam mocno kawowym nakropkiem z sutym dodatkiem alkoholu;) Całość bajecznie nim nawilgła… Krem czekoladowy wykonałam tym razem na bazie śmietany, a nie masła, więc kremowe masy były nieco lżejsze i przyjemnie łączyły się z mokrym biszkoptem czekoladowym. Tort był naprawdę smaczny i dość efektowny( wykończony kryształkami szmaragdowej galaretki)i stąd ta nazwa;) Składniki(...)masę czekoladową: ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru cukier waniliowy 1 łyżka masła 2-3 łyżki kakao 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody 300-350 g śmietany 18 % tłuszczu Mleko, cukry, kakao, masło przekładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Stężałą masę miksujemy ze śmietaną( będzie szybko tężała). Krem miętowy
Domowe ciastaPrzedstawiam tort dla wybrednych... Czekoladowy biszkopt przełożony kremem na bazie masła orzechowego ( uwielbiam) i masą śmietanowo-kokosową obsypany posiekaną gorzką czekoladą. Pycha... W mojej kuchni królują zdrowe słodycze, ale zdarzają się wyjatkowe okazje, które pozwalają mi zaszaleć. Świętując czwarte urodziny mojego syna -fana dinozaurów, (ośmieliłabym się nawet powiedzieć psychofana) powstał cudowny tort. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek
Upiecz sobie babeczkęadwokatowy 750 ml mleka 250 ml adwokatu 1 szkl cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 400 g masła lub margaryny truskawki płatki czekoladowe Przygotowanie: Krem: do szklanki mleka wlać adwokat, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko i energicznie mieszając zagotować. Nakryć(...)Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż do uzyskania dwóch placków. Na pierwszy placek wyłożyć 2/3 kremu, ułożyć 2 okręgi z truskawek, przykryć drugim plackiem. Boki i górę tortu posmarować resztą kremu. Włożyć do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem udekorować na górze truskawkami i posypać płatkami czekoladowymi. Inspiracją był ten tort klik biszkopt z mojego przepisu i proporcje kremu zmieniłam
Ala piecze i gotujeformie keksówce i podaje jako czekoladowy chlebek. Ja jednak zmieniłam proporcje i upiekłam je w tortownicy, żeby powstał tort. Ciasto jest baaaardzo czekoladowe, zbite i gliniaste, strukturą przypomina mi brownie. O dokładnie taki efekt mi chodziło. Przełożyłam je kremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych(...)ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania), aż 500 g mascarpone i 3 tabliczek czekolady. Ale mimo to naprawdę warto je zrobić, jeśli macie akurat ochotę na totalnie czekoladową bombę:) Tort jest bardzo wydajny, jeden malutki kawałeczek nasyci każdego:) Polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:320 g maki pszennej350 g cukru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią80 g kakao1 płaska łyżeczka sody
Słodko-Słony Świat Ilonycieście biszkoptowym, przekładany kremem lub bitą śmietaną, wykończony lukrem bądź masą cukrową, piętrowy albo płaski – zawsze dopasowany do okazji i niezmiennie pyszny. Jednak smak tortu to nie wszystko. Ważna jest również odpowiednia jego dekoracja, która podkreśli wzniosły charakter uroczystości. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo stworzyć samodzielnie elegancką dekorację wypieku! Ponadczasowa błyszcząca polewa czekoladowa Jeśli lubisz ponadczasowe rozwiązania, jako dekoracja(...)Dopasuj jej rozmiar do wielkości tortu. Wygładź jego wierzch i boki, a resztę lukru odetnij i uformuj z nich ozdoby. Krem na bazie bezy szwajcarskiej Swiss meringue buttercream to nic innego jak krem bezowo-maślany. Idealnie nadaje się on do dekorowania wszelkiego rodzaju wypieków, w tym tortów. Wśród innych ozdób, takich jak polewa czekoladowa czy lukier plastyczny, krem maślany
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneniespodziankę, którą zobaczymy dopiero po przekrojeniu, zamiast tradycyjnego „schematu” blat biszkoptowy, krem i tak na przemian, ukarzą nam się poprzeczne paski, które wyglądają zjawisko. Najładniej tort prezentuje się z kremem np. czekoladowym, kakaowy te barwy podkreślają jego niespotykany urok. SKŁADNIKI (2 x forma 30x40 cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej
RAROSSAcukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz szczyptę soli- miksujemy do momentu, aż nie bedzie żadnych grudek. Dodajemy czekoladowe kropelki i delikatnie- ręcznie mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy do foremek [ do wysokości 3/4 foremki ] i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 do 25 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia(...)mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Nakładamy krem na babeczki za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Na kremie układamy elementy posypki…i pyszne babeczki są gotowe Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Czekoladowe babeczki z wiosennym akcentem pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortymasy czekoladowej - drugi blat biszkoptu - 1/3 ponczu - cienka warstwa truskawkowa - połówki truskawek - reszta tężejącej masy truskawkowej - trzeci blat biszkoptu - reszta ponczu. Dekoracja: Górę tortu smarujemy pozostawionym wcześniej białym kremem. Boki pozostałą masą czekoladową zostawiając trochę do dekoracji przy pomocy rękawa cukierniczego. Ja brzegi, czyli łączenia obu mas wykonałam płaską tylką jednostronnie ząbkowaną do plecionki, tą samą tylką(...)dołożyłam czekoladowe gwiazdki i oprószyłam płatkami czekoladowymi (gotowa posypka). Moje sugestie: Jeśli chodzi o nasączanie blatów biszkoptu ponczem to nie lałam go dużo - tyle tylko, aby biszkopt nie był suchy. Jeśli lubisz mocno wilgotne torty zrób więcej ponczu. W smaku tort nie jest przesłodzony i celowo użyłam gorzkich czekolad do kremu - chciałam, aby ta nuta przeważała w całości
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj zapraszam Was na tort urodzinowy, który sama sobie upiekłam, bo na urodziny to obowiązkowo musi być tort. Ten tort jest niezwykle pyszny. Czekoladowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z masłem orzechowym, do tego dekoracja z pysznych i chrupiących ciasteczek. Nawet nie wiecie jaki ten tort jest pyszny i jak pięknie pachnie. A jak lubicie masło orzechowe to na pewno
IzabelawkuchniTORT CZEKOLADOWO-KAWOWY Z POWIDŁAMI Idealny tort na urodziny, bądź inną szczególną okazję. Jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jakie dotąd jadłam i robiłam. Bardzo czekoladowy, mocno nasączony likierem kawowym, przełożony kremem śmietankowym i wyrazistymi powidłami. Do tego miękka i błyszcząca polewa, która nadaje mu elegancji. Tort nie jest trudny w wykonaniu. Jest mokry, lekki(...)blaty czekoladowe. Robić to powoli i starannie, by wyciąć równe kawałki. PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANKOWEGO Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się
Calzonella.comCześć! Przed Wami kolejne wydanie tortu. Tym razem w wersji dla wielbicieli tych o bardziej wyrazistych, czekoladowych nutach, coś a’ la torcik wedlowski.. Bez owocowego akcentu, jedynie mocne, bardzo aromatyczne nasączenie . Mokry biszkopt z wódką , gdzie chrupkie nawiązanie do wspomnianego wcześniej słodyczą stanowi kilka andrutów tworzących koronę na szczycie słodkiego wypieku. Nie za nadto słodki(...)Potem wbijamy żółtka , mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut w temp 180 stopni. PO ostudzeniu kroimy ma 3 blaty. Krem kawowo- czekoladowy: 3 czubate łyżki kawy mielonej 250 ml wrzącej wody 3 czubate łyżki kakao
Domowe ciastastarłam na tarce i wsypałam do ubitej śmietanki. Tak powstał pyszny krem. Czas na złożenie tortu: Najpierw odłożyłam 2 łyżki kremu śmietankowego do posmarowania boków tortu. Na paterę położyłam pierwszy krążek ciasta. Napączowałam delikatnie. Rozłożyłam połowę powideł śliwkowych i rozsmarowałam na całym krążku. Na powidłach położyłam połowę kremu śmietankowego. Równomiernie posmarowałam. Ułożyłam drugi krążek ciasta i napączowałam. Wyłożyłam dżem wiśniowy(...)czekoladowy. Kolej na trzeci krążek, który również polałam ponczem. Posmarowałam resztą powideł śliwkowych i wyłożyłam resztę kremu śmietankowego. Wierzch przykryłam ostatnim czwartym krążkiem. Napączowałam go. Boki tortu wysmarowałam odłożonym kremem śmietankowym i wstawiłam do lodówki. Teraz zrobiłam polewę czekoladową: Czekoladę połamałam na kawałki i roztopiłam w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzałam w rondelku. Kiedy była gorąca przelewałam ją porcjami
Kuchnia u KrysiKREM WANILIOWY: 500 ml śmietanki kremowej 36 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej (ja użyłam tej ze sklepu SKWORCU) Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, który dodajemy w dwóch częściach. Miksujemy tylko do połączenia składników, albo mieszamy szpatułką. POLEWA CZEKOLADOWA(...)wszystko razem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. WYKONANIE TORTU: Blaty nasączamy wiśniówką wymieszaną z wodą. Przekładamy blaty kremem waniliowym zostawiamy trochę kremu na boki tortu i dekoracyjne rozetki na wierzch. Przełożone blaty obsmarowujemy kremem po bokach, górę pozostawiamy czystą, bez kremu. Na wierzch, czyli tzw. naszą górę tortu wylewamy polewę czekoladową, na brzegach tworzymy malutkie zacieki. Na polewie układamy świeże
Blondynka Gotujełyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy zbożowej 350 g mlecznej posiekanej czekolady 2 łyżki cukru pudru opakowanie czekoladowych kulek z biedronki (Rido) Robienie tortu rozpoczynamy od przygotowania kremu, ponieważ musi on odstać w lodówce ok 12 (najlepiej zostawić na całą noc w lodówce). Do rondelka lub garnuszka wlewamy śmietanę kremówkę, podgrzewamy(...)piekarnika na 175 stopni i pieczemy 25 minut. Po ostudzeniu spodów biszkoptowych zostaje nam już tylko zrobienie tortu. Kładziemy ciemny spód, smarujemy kremem, następnie jasny i całość smarujemy grubą warstwa kremu. Nie zapominamy o bokach. Na tak przygotowane ciasto kładziemy czekoladowe kuleczki, tak gęsto jak się da. Smacznego :) przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com
Kolizje Smaków