KLOPSIKI Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM 106które z niego zrobiłam "utopiłam" w pysznym sosie koperkowym. Wyszedł obiad pierwsza klasa! Składniki: ok 500 g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej majeranek koperek sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana 18% bulion warzywny Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki(...)bułki tartej oraz 3 łyżki wody. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy majeranek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki. W garnku zagotowujemy bulion warzywny. Na wrzący bulion wkładamy delikatnie klopsy. Dodajemy także liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie klopsy wyjmujemy łyżką cedzakową i przygotowujemy sos. W miseczce roztrzepujemy rózgą czubatą
Walijskie Pichcenie
Szybkie kaszotto. 101kaszotto. Składniki: - pęczak w woreczkach lub luzem - mrożone warzywa na patelnię , Wasze ulubione - oliwki zielone lub inne - oliwa z oliwek - sól i pieprz do smaku - opcjonalnie czarnuszka - świeża bazylia - tarte pecorino Szybkie kaszotto. Jak zrobić kaszotto? Najpierw gotujemy kaszotto zgodnie z informacją na opakowaniu. Po ugotowaniu skrapiamy oliwą, mieszamy i odstawiamy na bok. Warzywa mrożone na patelnię przygotowujemy według(...)uważając aby za bardzo ich nie rozmiękczyć, lepiej aby warzywa były zawsze al dente. Kiedy osiągną pożądaną miękkość, wsypujemy kaszotto na patelnię, mieszamy z warzywami, dodajemy oliwki. Podajemy z tartym pecorino i świeżą bazylią. Kaszotto to danie niesamowicie zdrowe, szybkie do zrobienia i fajnie się przechowuje w lodówce. Jedzmy kasze i warzywa. Szybkie kaszotto. Orzo perlato
Z Kuchni Do Kuchni
Ciasta na komunię – 10 sprawdzonych przepisów 126składników #3 Ciasto przysmak sułtana Zobacz przepis na ciasto przysmak sułtana #4 Metrowiec Zobacz przepis na ciasto metrowiec #5 Ciasto Pleśniak Zobacz przepis na ciasto Pleśniak #6 Tarta czekoladowa z kremem pomarańczowym Zobacz przepis na tartę czekoladową z kremem pomarańczowym #7 Sernik słony karmel Zobacz przepis na sernik słony karmel #8 Ciasto Snickers Zobacz przepis na ciasto Snickers
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone steki z kalafiora 158Facebook: MeCooks Steki z kalafiora Składniki na pieczone steki z kalafiora. 60 dkg kalafiora 1/2 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka papryki Gochugaru 8 łyżek oliwy z oliwek 5 dkg tartego sera parmezan 1 duży ząbek czosnku 2 gałązki rozmarynu Steki z kalafiora Jak zrobić pieczone steki z kalafiora. W małej miseczce połączyć oliwę, sól, paprykę Gochugaru , przeciśnięty przez praskę(...)czosnek, posiekane listki rozmarynu oraz połowę tartego parmezanu. Kalafiora pokroić na kawałki o grubości około 2-ch centymetrów każdy. Jedną stronę każdego z kawałków kalafiora natrzeć połączonymi składnikami z miseczki, po czym ułożyć kawałki na blaszce do pieczenia, natartą stroną ku dołowi. Kolejno, tak samo postąpić z drugą stroną kalafiora, którą po posmarowaniu dodatkowo posypać pozostałym parmezanem. Piekarnik nagrzać
MeCooks
Gnocchi z chorizo i szpinakiem 94ząbków czosnku – 200 g śmietany 18% – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 garści świeżych listków szpinaku – 10 sztuk suszonych pomidorów – sól i pieprz – 2 – 3 łyżki tartego parmezanu, plus dodatkowy do podania PRZYGOTOWANIE: Gnocchi ugotuj zgodnie z przepisem na domowe gnocchi lub z instrukcją na opakowaniu gotowego produktu. Pod koniec gotowania odlej pół szklanki wody z garnka(...)razu wrzuć świeże liście szpinaku. Wszystko razem wymieszaj i podgrzewaj, aż szpinak zwiędnie. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj resztę odłożonej wody. Przekładaj danie na talerze i posyp tartym parmezanem lub grana padano i posyp świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! Artykuł Gnocchi z chorizo i szpinakiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.pl
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM (keto, redukcja) 143polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 500 g polędwicy wieprzowej sól kłodawska , pieprz czarny 25 g oliwy z oliwek 150 ml gorącej wody 70 g chrzanu tartego 250 g śmietany 30% 4 ziarenka ziela angielskiego , 2 liście laurowe , suszony tymianek i oregano Przygotowanie Mięso oraz śmietanę wyjąć z lodówki 30-45 minut wcześniej. Polędwiczkę(...)wlać gorącą wodę, dodać ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, suszony tymianek i rozmaryn. Mięso dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie w miseczce przygotować sos, mieszając śmietanę z tartym chrzanem. Gotowy sos dodać do mięsa, wymieszać i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i dalej gotować, aż woda odparuje i sos lekko zgęstnieje. Podawać z gotowanymi lub surowymi warzywami
Ola la LCHF
Tarta brokułowa z serami 94Brokuł to pyszne i bardzo zdrowe warzywo a to jest przepis tartę z jego dodatkiem. Bardzo smaczny i bardzo łatwy w przygotowaniu przepis. Artykuł Tarta brokułowa z serami pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
Pulpeciki dla niemowlaka 93jest klasycznym mięsem, które się mieli, bo jest bardzo delikatna, ale dla dziecka to idealny wybór. Marchewkę obieramy i dokładnie myjemy. Ja ścieram ja na tarce przeznaczonej do tarcia ziemniaków, chcę uzyskać bardzo drobne wiórki, a wręcz „papkę”. Marchewkę dodaję do mięsa. Do mięsa dodajemy również kaszę manną. Jeśli jej nie macie to możecie zastąpić ją bułką tartą. Przygotowane mięso powinno być dość zwięzłe. Z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki. Bardzo ciekawym rozwiązaniem będzie przygotowanie ich w postaci podłużnej. Wtedy Wasze dziecko będzie mogło je wziąć w rękę i samodzielnie jeść. W dużym garnku wstawiamy ok. 1,5 litra wody i dodajemy do niego obraną marchewkę, pietruszkę, listek laurowy i ziele angielskie. Bulion gotujemy przez 15 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Quiche Lorraine 139Quiche Lorraine to rodzaj przepysznej wytrawnej tarty. Jest to tradycyjny, francuski przepis, który warto poznać i wypróbować. Quiche jest prosty do zrobienia i smakuje rewelacyjnie. - super pomysł na wyjątkowe danie - dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków - tartę można upiec dzień wcześniej i podgrzewać
AniaGotuje.pl
Wykwintny sos chrzanowy 95Dobrze, że zrobiłam z całej porcji, bo jest tak pyszny, że z pewnością będzie hitem świątecznym. Idealny do pieczonych mięs, wędlin czy jajek. W oryginale przepisu były 2 szklanki tartego chrzanu, ale bałam się tej ilości i dodałam jeden słoiczek szklankowy gotowego chrzanu. Przepis dostałam od Regimki, z którą pracowałam w Tarnogrodzie. Reginka miała mnóstwo pomysłów na różne(...)dania, świetnie gotowała i piekła, i jestem w posiadaniu wielu smacznych przepisów od niej. Składniki: ? 5 jajek ? 2 szklanki kwaśnej śmietany 18% ? 1 słoik chrzanu tartego – 290 g ? 5 łyżek cukru ? 5 łyżek octu 10% ? 2 płaskie łyżeczki soli ? koncentrat buraczany opcjonalnie Wykonanie: ? Jajka ubić z cukrem na parze na gęsty krem. ? Przełożyć do garnka, w którym dalej
To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 100dużych pieczarek ? 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych ? 1 jajko ugotowane na twardo ? 1 jajko surowe ? 1/2 małej cebuli ? 2 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku ? 6 łyżeczek bułki tartej Wykonanie: ? Pieczarki umyć, odciąć trzonki i posiekać je drobno. ? Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić razem z pokrojonymi trzonkami pieczarek na maśle. ? Do lekko przestudzonej masy dodać posiekane jajka(...)orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. ? Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. ? Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić palcami ciasto tworząc koperty. ? Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut
To co kocham
Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką 96Cudowne pierogi z jagodami pachnące słońcem, lasem i pyszną, waniliową śmietaną… To kolejny smak dzieciństwa i smak lata. Super prosty farsz z dodatkiem bułki tartej z przepisu mojej babci i pewnie jeszcze prababci, aby wchłaniała sok jagodowy podczas gotowania. Po prostu pierogi idealne – mięciutkie, delikatne, nie za kwaśne, nie za słodkie… Pychota! Składniki: Ciasto(...)szklanki gorącej wody ? 1/2 szklanki ciepłego mleka ? 2 łyżki oleju ? 1 jajko ? mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki ? szczypta soli Farsz ? 0,5 kg jagód ? 1 łyżka bułki tartej ? 2 łyżki cukru Do gotowania ? sól ? 1 łyżka oleju Do podania ? 1 szklanka kwaśnej śmietany ? 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Farsz ? Jagody ostrożnie przepłukać i osuszyć. ? Wymieszać jagody razem
To co kocham
Pyszne sałatki wielkanocne – co zrobić na świąteczny stół? 9 sprawdzonych przepisów 184szczypiorku (do posypania sałatki) 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Jeśli nie lubisz marynowanych pieczarek, możesz z nich zrezygnować lub zastąpić je tartym chrzanem, który sprawi, że sałatka będzie bardziej wyrazista w smaku. Wielkanocne sałatki z tuńczykiem Tuńczyk jest świetnym składnikiem do przygotowania wielkanocnych sałatek. Pasuje zarówno do mixu sałat i lekkich(...)oleju z ziołami) pokroić w kostkę 1 ogórek zielony pokrojony drobno 5 łyżek pestek słonecznika 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki tartego parmezanu (do posypania gotowej sałatki) sól i pieprz do smaku Parmezan to składnik nieobowiązkowy, jeśli z niego rezygnujesz, to do środka sałatki możesz dodać też pokrojoną w kostkę mozzarellę
Rozdomowiona
Kofty z indyka i warzywami 138Składniki/ ok. 10 kotlecików: – 400g mięsa mielonego z indyka – 2-3 ząbki czosnku – 1 duża cebula – 1 łyżeczka bułki tartej – 3 łyżki mleka – garść świeżej mięty bądź czubata łyżeczka suszonej – garść świeżej pietruszki lub łyżka suszonej – 1 łyżeczka kuminu – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/3 łyżeczki chilli – 1 łyżeczka czosnku(...)łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego. Następnie dodajemy 3 łyżki mleka, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę bułki tartej. Dobrze wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa podłużne kotleciki a następnie nakłuwamy mięso na długą wykałaczkę. Grillujemy kofty około 10 minut w międzyczasie
I LOVE LIFE