Mozzarella w kuchni – tak czy nie? 137śródziemnomorskiej. Pierś z kurczaka w stylu włoskim zapiekana z mozzarellą i pomidorami Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 4 pomidory 2 duże kulki mozzarelli (250 g) garść tartej mozzarelli świeża bazylia 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Wykonanie: Piersi z kurczaka oczyścić i ponacinać każdą co około 2 cm, uważając(...)pomidory pokroić na plastry. Oliwę, bazylię, szczyptę soli i pieprzu zmiksować w blenderze. W każde nacięcie włożyć po plastrze mozzarelli, pomidora polać sosem bazyliowym, na końcu posypać tartym serem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec kurczaka około 40 minut. Podawać w towarzystwie ziemniaków i mizerii. Smacznego! *artykuł sponsorowany The post Mozzarella w kuchni – tak czy nie? first
Słodkie okruszki
Jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia zrobić? Lista 135jajek, ogórków kiszonych, zielonego groszku i majonezu, nietypowa sałatka z kurczakiem i granatem , sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i cebulą, wymieszana z majonezem, estetycznie podana sałatka warstwowa z tuńczyka, tartego sera i jajek, przekładana majonezem, sałatka z wędzonym kurczakiem, kukurydzą, ogórkami kiszonymi i tartym żółtym serem, z dodatkiem majonezu, śmietany i musztardy. Jakie potrawy na Boże Narodzenie powinny
Rozdomowiona
Jesienna zupa z dynią i jarmużem 129użyłam warzywnej, BIO 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 łyżki sosu sojowego skórka po parmezanie Do podania: około 3 duże łyżku tartego parmezanu, do posypania świeże pieczywo Zaczynamy od obrania i posiekania na drobno cebuli. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, rogrzewamy i wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy, aż cebula się(...)zupa jest gotowa. Próbujemy jeszcze i doprawiamy do smaku przyprawami jeśli jest potrzeba. Odławiamy skórkę z parmezanu, wyrzucamy gdyż spełniła już swoją rolę. Zupę podajemy gorącą, z dużą ilością tartego parmezanu na wierzchu i świeżym pieczywem. Przejdź na początek strony
Smaczna Strona
Tatrzańska szarlotka - klasyczna 108szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka jaj, rozmiar L 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % szczypta soli 200 gram zimnego masła ( koniecznie prawdziwego, 82 %) 1 łyżka bułki tartej Owoce: 1,5 kg - 2 kg jabłek ( u mnie wspomniane golden delicious i szara reneta ) sok z cytryny opcjonalnie cynamon do smaku, cukier do dosłodzenia Wykonanie: Owoce: Jabłka obieramy(...)boki tortownicy. Widelcem nakłuwamy ciasto na całej powierzchni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, podpiekamy około 15 minut. Po podpieczeniu posypujemy ciasto łyżką bułki tartej i wykładamy delikatnie, równymi warstwami plasterki jabłek. Jabłka wypełnią prawie całą tortownicę. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach pozostałą, mniejszą część ciasta, z zamrażarki. Tortownicę
Kronika Piekarnika
Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym 132ryżem lub tak jak ja, z makaronem :) Składniki (4 porcje): 200 g. suchej ciecierzycy 1 listek laurowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki ulubionych ziół (u mnie natka pietruszki i lubczyk) 4 łyżki oleju 2 puszki (2x400 g.) pulpy pomidorowej Mutti 1 duża cebula sól, pieprz, cukier 320 g. makaronu(...)ziół, drobno starte ząbki czosnku i jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób jednolitą masę, a następnie zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Odtaczaj pulpeciki w bułce tartej. Klopsiki usmaż na patelni na 2 łyżkach oleju. Zdejmij z patelni. Na dużej patelni rozgrzej pozostały olej i usmaż drobno posiekaną cebulę do zrumienienia. Wlej do cebuli pulpę pomidorową
Delicious Place
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 169łyżka masła 1 i 1/2 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki świeżo-mielonego pieprzu 50 dkg mięsa mielonego drobiowego 1 bułka mały pęczek natki pietruszki 1 jajko 8 łyżek bułki tartej olej do smażenia kotletów Jak zrobić kotlety mielone faszerowane pieczarkami. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki i włożyć na patelnię. Dodać drobno krojoną cebulę, masło, 1/2 łyżeczkę soli oraz(...)chwilę dłonią, po czym nabierać łyżką i rozpłaszczać na dłoni. Na środku układać podsmażone pieczarki, sklejać masę mięsną ku środkowi i formować w kulkę. Kulkę mięsną obtaczać w bułce tartej i lekko spłaszczać dłonią. Na patelnię wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy gorący układać mielone. Smażyć na średniej wielkości ogniu pomiędzy 10-12 minut lub do momentu
MeCooks
Krem z pieczonych brokułów 99najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – zupa taco – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie(...)mieszanki przypraw za’atar 800-1000 ml bulionu warzywnego 1 łyżka skórki z cytryny sok z 1/2 cytryny 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 kilka kromek bagietki pół szklanki tartego sera cheddar PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Brokuła podziel na średniej wielkości różyczki, a twarde części odkrój i nie wyrzucaj ich. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia połóż
nietylkopasta.pl
Klopsiki w sosie a’la carbonara 170carbonara: 150 g wędzonego boczku 1 cebula 330 ml śmietanki 30% świeżo zmielony pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki około 20 g tartego parmezanu dodatkowo: 300 g makaronu tagiatelle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 2. Czerstwą bułkę zalać mlekiem lub wodą(...)konsystencji. Masę wyrabiam około 5 minut, następnie sprawdzam czy mogę uformować z niej pulpeta, który zachowuje swój kształt. Jeśli masa jest mało spójna można dodać jeszcze 1 łyżkę bułki tartej, ale zazwyczaj mięsna masa jest idealna. Z podanej porcji otrzymałam 20 klopsików. Pulpeciki obtoczyć w mące i odłożyć na talerz. 4. Do szerokiego garnka wlać 1 litr bulionu. Bulion
Gotuj z Prezesem
Makaron z dynią i kurczakiem 122zawiedziecie się na 4 porcje: około 300 g dyni hokkaido 300-350 g polędwiczek z kurczaka 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 150 ml śmietanki 30% 40 g tartego parmezanu 1-2 łyżki posiekanej natki mielona papryka słodka i ostra zioła prowansalskie mielony imbir sól, pieprz około 1/3 wędzonego twarogu – opcjonalnie olej/masło klarowane makaron spaghetti(...)podlewamy około 1/3 szklanki zimnej wody i dusimy pod przykryciem, aż do miękkości dyni. Miękką dynię oprószamy szczyptą mielonego imbiru oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy kurczaka. Wlewamy śmietankę wymieszaną z tartym parmezanem. Podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku szczyptą ostrej papryki oraz pieprzem. W międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku makaron na al dente. Odcedzamy. Makaron
Smaki Na Talerzu
Rolada serowa z kurczakiem 119zimną przekąskę na imprezie. Składniki Ciasto serowe: 40 dag żółtego sera 4 jajka 3 łyżki majonezu Pozostałe składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 50 dag pieczarek 2 łyżki bułki tartej 2 jajka Przygotowanie Starty ser, jajka i majonez mieszamy. Wylewamy na blaszkę do ciasta i pieczemy 20-30 min w 180 st. Jak wystygnie wykładamy potłuczoną pierś z kurczaka(...)przyprawiamy według własnego uznania). Przesmażamy pieczarki, przyprawiamy do smaku i gdy wystygną dodajemy 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej i wykładamy na mięso. Zwijamy w roladę. Owijamy papierem do pieczenia i do piekarnika na 40 min. 180 st. Autor przepisu: Urszula Artykuł Rolada serowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Tartaletki z bakłażanem i szynką 108opakowanie ciasta francuskiego – 300 g 1 bakłażan – 300 g 1 mała cebula – 80 g 1 czerwona papryka – 180 g 2 ząbki czosnku 30 g tartego żółtego sera lub parmezanu 3 duże plastry szynki – 120 g 5 listków świeżej bazylii 3 łyżki oliwy sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki i ziół prowansalskich PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie koszyczków(...)dwanaście kwadratów. Pokrojonym na kawałki ciastem wykładam foremki na muffinki (papierowe lub silikonowe), delikatnie dociskając ciasto do foremek nadaje mu kształt. Łyżką nakładam farsz warzywny z szynką, równomiernie posypuję tartym serem. Tartaletki piekę w temp. 200 st. C (grzaniem góra plus dół bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Od razu po upieczeniu koszyczki wyjmuję
Zasmakuj Kuchni
Gruszka z pieprzem 107wypełnione migdałowym kremem, do tego soczyste gruszki i słodki aksamitny krem z białej czekolady z nutą pieprzu. Moja kolejna entremetowa propozycja to prawdziwa bomba. Kto spróbuje nie pożałuje. MINI TARTY GRUSZKA Z PIEPRZEM Składniki: (10 porcji) tartaletki/foremki: 200 g mąki 90 g cukru pudru 90 g masła 30 g mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałowych 1 jajko krem(...)silikonowymi matami, a następnie wkładamy (z papierem lub matą) do zamrażalnika na 30 minut. Z zamrożonego ciasta, z pomocą ringów do pieczenia foremek /tj. perforowane ranty do mini tart/ wycinamy koła oraz paski o szerokości ringu. Ciastem wykładamy ringi, które ponownie wstawiamy do zamrożenia (dzięki temu ciasto nie powinno "spływać" podczas pieczenia). Ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem, wstawiamy
Bon appetit mon amie
Ciasto z brzoskwiniami z puszki i bezą 129proszku do pieczenia, beza / piana: 150 g cukru, 3 białka, łyżeczka skrobi ziemniaczanej nadzienie: dokładnie odsączone brzoskwinie z puszki (puszka ok. 820 g) łyżka skrobi ziemniaczanej, kilka łyżeczek bułki tartej cukier puder do posypania ciasta lub polewa czekoladowa Ciasto z brzoskwiniami z puszki i bezą, przygotowanie: Przygotować ciasto: mąkę, proszek, kakao, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło(...)widelcem i schłodzić (w zamrażarce około 10 minut lub w lodówce minimum 30 minut (ma być mocno zimne i twardsze). Schłodzone ciasto na dnie blaszki posypać odrobiną bułki tartej (wchłania wilgoć z owoców). Na cieście ułożyć odsączone, pokrojone w kostkę brzoskwinie wymieszane ze skrobią ziemniaczaną. Ubić pianę z białek na sztywno, a następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier
Lekcje w kuchni
Zupa z pieczonego czosnku 307być z kostki 100ml mleka 100ml śmietanki kremówki 30% sól i pieprz do smaku Na grzanki: 2 kromki chleba oliwa do skropienia sól i pieprz do smaku 3 łyżki tartego parmezanu Nastawiamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy blachę do pieczenia i spory arkusz folii aluminiowej. Przycinamy z wierzchu główkę czosnku, tak aby był widoczny miąższ ząbków. Układamy(...)Układamy kostki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, najlepiej palcami, aby pokryły się wszystkim. Układamy kostki chleba wierzchem do góry, posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy dpo nagrzanego piekarnika na 4 minuty. Ugotowaną zupę blendujemy na gładko. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Serwujemy gorącą
Smaczna Strona
Kapsalon z mięsem mielonym 96naczyniu żaroodpornym. Składniki na Kapsalon z mięsem mielonym: około 1 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego, u mnie z indyka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 garście tartego sera np gouda, mozzarella, ementaler 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 1 ogórek 200 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 łyżka cukru pudru 1-2 łyżki octu(...)kwaśną śmietaną. Dodajemy miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Składanie: Na upieczone ziemniaki rozkładamy warstwę mielonego mięsa. Posypujemy je tartym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika (pieczemy kilka minut, aż ser się roztopi). Po wyjęciu z piekarnika na ziemniaki z mięsem wykładamy surówkę. Skrapiamy sosem czosnkowym. Podajemy od razu po przygotowaniu
Smaki Na Talerzu