ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu na tydzień, najpierw wybraliśmy się do dyskontu w Tymbarku(...)małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki: 2 łyżki tartego twardego sera (dziugas, parmezan) Pobierz listę zakupów Zanim ruszycie do sklepu z listą
Niedzielny kucharzkasza będzie miękka. Pilnujmy, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę ostudzić. Wymieszać ze szpinakiem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem świeżo zmielonym. Białka rozbełtać, dodać do kaszy i wymieszać. zwilżonymi dłońmi formować kluski, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne dodać łyżkę bułki tartej. Ja wolę masę troszkę luźniejszą, trudniej formować kluski, są może mniej foremne, ale delikatniejsze. Kluski wrzucać
królestwo garówmoim blogu, zapraszam! Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya Puree z kalafiora Gordona Ramsaya Sałatka jajeczna z awokado Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią Makaron z kurczakiem w sosie
karmelowyPolecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać z różnymi sosami. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki w proszku pomidory w puszce ząbek czosnku bazylia
AZgotuj!Placuszki z komosy ryżowej, szpinaku, buraków i fety z dodatkiem ekspandowanych ziaren komosy ryżowej U wielbiam tego typu kotleciki. Są świetnym rozwiązaniem na szybki i zdrowy obiad w tygodniu, a także znakomitym sposobem na czyszczenie lodówki z resztek warzyw. Można dodać absolutnie wszystko: tartą cukinię, suszone pomidory, pora, poszatkowaną kapustę, pieczarki. Kotleciki są pełnowartościowym, zdrowym posiłkiem, a jeśli(...)mnie od firmy Soligrano http://www.soligrano.pl/bio-produkty/quinoa-ekspandowana-bio-bez-glutenu) 5-6 jajek 200 gramów sera feta 1 średni upieczony lub ugotowany burak, starty na tarce o grubych oczkach 100 gramów szpinaku, dość drobno posiekanego 2 łyżki ziaren czarnego sezamu 3 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz do smaku olej do smażenia W dużej misce umieścić ugotowaną komosę, płatki jęczmienne, jajka, ser feta, szpinak
olalacookingłyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata do tofu 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki tartego imbiru 2 łyżki brązowego cukru 4 starte ząbki czosnku Marynata do marchewki ½ szklanki octu ryżowego lub winnego ½ szklanki wody 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczki cukru brązowego ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty do tofu. Pokrój(...)godziny lub na całą noc. Krok 3 Ugotuj kaszę (ryż) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przemieszaj. Dopraw sosem sojowym. Krok 4 Zagotuj w garnku litr wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj. Krok 5 Pokrój grzyby w plastry. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż
Niedzielny kucharzSałatka ziemniaczana z musztardą Chrupiące nacinane ziemniaczki Tarta z ziemniaków Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem Chrupiące pieczone ziemniaki w parmezanie Placek po węgiersku Mega chrupiące placki ziemniaczane Ziemniaki pieczone z białym serkiem Placki z gotowanych ziemniaków Ziemniaki z gzikiem Ziemniaki jak z ogniska! Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Ziemniaczana tortilla ze szpinakiem i łososiem Pieczone ziemniaki z guacamole Kopytka ruskie(...)przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku lub oregano, 1/3 łyżeczki suszonego czosnku – do nasmarowania formy: masło lub połączenie masła i bułki tartej – opcjonalnie: 1 szklanka pokrojonego w kostkę boczku lub kiełbasy, albo jedno i drugie + tłusz do smażenia – do podania: kwaśna śmietana, plasterki podsmażonego wędzonego boczku, świeże zioła: najlepsze
nietylkopasta.plSzpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę wraz z sokiem z cytryny. Jajka płuczemy przez ok. 30 sekund w gorącej wodzie, wycieramy, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem i sodą. Wysoką tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm (moja ma 18, choć na opakowaniu było napisane 20) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą(...)wysokich obrotach miksera, aż białka będą lśniące i porządnie ubite. Dodajemy wtedy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty i powoli dolewamy cienką strużką olej. Dodajemy szpinak. Przesiane mąki stopniowo, łyżką, dodajemy do masy – cały czas miksując, ale już na małych obrotach miksera. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy. Ciasto szpinakowe pieczemy przez około 50-60 minut. Przez
Poezja smakumoje zdanie. To co włożymy do środka to już jest nasza wyobraźnia. Grzyby, mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty ser * sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra Bataty wyszorowałam pod bieżącą wodą
Pieprzyć z FantazjąSoczyste, delikatne kieszonki z piersi z kurczaka faszerowane rozdrobnionym szpinakiem z dodatkiem serka wiejskiego. Wersja light tradycyjnych dewolajów. Bez kalorycznej panierki - jedynie zapiekane w piekarniku. Aromatyczne i wyjątkowo smaczne danie. Polecam szczególnie z dodatkiem mojej ulubionej kaszy tatarczanej i tartych buraczków z chrzanem. Pyszności :) Składniki: 4 pojedyncze filety
Krokusowy Domgrillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – makaron ze szpinakiem i łososiem mousaka Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 2 h Składniki: – 1 kg bakłażanów – 800 g ziemniaków – 80 ml oliwy z oliwek – 1 łyżeczka suszonego tymianku – sól, pieprz – bułka tarta Mięso: – 750 g mielonej wołowiny – pół cebuli
nietylkopasta.plzdanie. To co włożymy do środka to już jest nasza wyobraźnia. Grzyby, mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty ser * sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra Bataty wyszorowałam pod bieżącą wodą i odkroiłam
Pieprzyć z Fantazjątartę na talerz, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Ciasto piekło się lepiej niż w blaszce w dodatku samo zjechało na talerz. Patelnie tytanowe linia Woll diamond DIETETYCZNA PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SZPINAKIEM
Kulinarne Fantazje Mariolimleko i roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masę jajeczną, wystudzony szpinak, starty na grubych oczkach ser oraz przyprawy – wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy ( abo miksujemy ). Wylewamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami albo wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 25 minut 180C. Podajemy z serkiem szczypiorkowym oraz świeżym koperkiem. Smacznego! Wpis
Ostra na Słodkokuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Buraczki tarte Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Gęsta jarzynowa z brukselką Koktajl pomarańczowy
Moja smaczna kuchnia