tarta ze szpinakiem - 2327 przepisów (strona:93/156)

Tagliatelle z tuńczykiem i gorgonzolą 167

apetycznie wygląda. Szczerze polecam:) Składniki duża puszka tuńczyka w sosie własnym opakowanie makaronu tagliatelle ze szpinakiem lub zwykłego 1 czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku, posiekane 100g sera gorgonzola 150 ml śmietanki 30 % świeże zioła: oregano, bazylia lub nasze ulubione sól, pieprz olej tarty parmezan, opcjonalnie Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu skrapiamy oliwą i mieszamy

gotuj ze mną
Omlet ze szpinakiem i szparagami. 171

targu więc można  przygotowywać pyszne dania z ich udziałem. Dziś zapraszam na pyszne śniadanie. Omlet ze szpinakiem i oczywiście szparagami, ja wybrałam zielone. Szybko i smacznie, a tak lubimy najbardziej! Składniki; pół pęczka zielonych szparagów pół pęczka świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 6 jajek 2 łyżki oleju ser żółty w kawałku Przygotowanie(...)czosnkiem. Szpinak myjemy, drobno siekamy i chwilę smażymy na oleju aż się skurczy. Dodajemy do masy jajecznej. Wylewamy wszystko na patelnię, na tę samą na której smażył się szpinak i cebula. Przykrywamy i smażymy kilka minut. Jeśli jest potrzeba przekładamy na drugą stronę.  Przykrycie sprawia, że omlet też zcina się od góry. Podajemy na ciepło, posypany tartym żółtym

Radość kipiąca uśmiechem.
Sylwester 2017... Co zjeść, co wypić, żeby dobrze się bawić? 178

drożdżowo-kruche z pieczarkami Vol Au Vent, czyli francuskie paszteciki Roladki z łososiem na szpinaku Śledziowe rolmopsy z grzybami Roladki drobiowe z papryką i pieczarkami A może... Rolada wieprzowa faszerowana mięsem z indyka Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i rozmarynem Tarta z kolorową papryką Na deser... Rogaliki z różą Szarlotka tatrzańska Ciasteczka piwne Drobne ciasteczka

Kuchnia u Krysi
Przepis na… – Minestra maritata świąteczne danie z Neapolu 258

przede wszystkim w Lazio i Kampanii. Składniki: 200 gr brokułów 200 gr endywii 300 gr szpinaku cebula, 2 średnie marchewki 500 gr kapusty włoskiej dowolne mięso na bulion 300 gr polędwiczek wieprzowych 300 gr boczku 100 gr salami bazylia, ostra papryczka 100 gr tartego sera sól, pieprz Smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem

Bon Ton Italia
Kapusta włoska z wody a`la kalafior 186

odpowiednio dużym garnku, zalać wodą. Dodać 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości około 10-15 minut. Miękką odcedzić, poprcjować w rodelku stopić masło, dodać bułkę tartą i podgrzewać, aż masło się spieni. Polać kapustę masłem z bułką i podawać(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Nie odrzucaj zielonych liści. Są najwartościowsze z całej kapusty, zawierają tak jak szpinak duże ilości luteiny i zeaksantyny, wspierąjacych nasz wzrok

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą 271

masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia lub wysmarowanym tłuszczem i wysypanym mąką, bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut do 1 godziny

Życie zamknięte w smaku
Wegański quiche brokułowy 176

Quiche (czyt. kisz), czyli rodzaj tarty, tradycyjnie składa się z kruchego słonego ciasta i mięsnego lub warzywnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. A że my preferujemy wersję czysto roślinną, to w niej znajdziecie sycące ziemniaki, smakowite grzyby i dużo brokuła. A wszystko jest zalane bazyliowo-oreganową masą z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? Wprawdzie gdy pierwszy raz pomyślałam(...)średnie ziemniaki garść szpinaku lub jarmużu pieprz sos sojowy do smaku 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Masa tofu: 300 g tofu o smaku naturalnym 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki wody (lub więcej) Wykonanie: Mieszamy składniki na ciasto i wyrabiamy aż będzie sprężyste. Wykładamy je na blaszkę do tarty dokładnie dociskając

Lamarida.pl
Roladki z bakłażana 131

36/2012, s. 27 Składniki: 2 bakłażany sól, pieprz oliwa z oliwek 500 g mięsa mielonego 150 g mrożonego szpinaku opakowanie sera feta cebula 2 ząbki czosnku 800 g krojonych pomidorów z puszki 1 łyżka ziół prowansalskich 80 g tartego żółtego sera Wykonanie: Bakłażany umyć, wytrzeć do sucha, pokroić w plastry. Plastry posolić, odstawić na chwilę. Gdy puszczą sok, osuszyć(...)papierowym ręcznikiem. Na patelni   grillowej rozgrzać oliwę, plastry bakłażana podpiec z obu stron. Odłożyć do wystygnięcia. Na małej ilości tłuszczu podsmażyć mielone mięso. Dodać rozmrożony szpinak. Krótko podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Kiedy mięso nieco wystygnie, wymieszać z rozkruszonym serem feta.  Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na małej ilości oliwy. Dodać pomidory z puszki, gotować

Pasja Smaku
Kotlety ziemniaczane 191

szpinaku, koperku, szczypiorku lub różnych innych przypraw mogą smakować inaczej. Z resztek obiadowych nie zrobisz za wiele kotlecików, ale mogą być smacznym dodatkiem do kolacji. Kotleciki podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty pekińskiej - to idealna propozycja obiadowa dla wegetarian. Składniki: około 600 g ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz gałka muszkatałowa masło ghee do smażenia bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna lub ziemniaczana - opcjonalnie Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do przestudzenia drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu do puree z ziemniaków dodać cebulkę, jajko, przyprawy i wymieszać, doprawić dość intensywnie. W zależności od odmiany ziemniaków, gdyby masa się źle formowała można dodać łyżkę skrobii ziemniaczanej. Formować kotleciki lekko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki szpinakowe z białą czekoladą i kremem cytrynowym 175

czas po ich zamrożeniu i wykorzystać wtedy, gdy nam będą potrzebne. Po trzecie zaś, mrożone warzywa w okresie zimowym są bardziej ekonomiczne dla naszego portfela niż te świeże na półkach. W zimie (choć w sumie nawet przez większość roku), najczęściej zdarza mi się korzystać z mrożonego szpinaku. Wykorzystuję go zazwyczaj do naleśników czy zapiekanek. A co byście powiedzieli, na szpinak

My simple kitchen
Kremowe gnocchi z pieczarkami i szpinakiem 76

gotowych gnocchi 250g małych pieczarek – użyłam brązowych 2 garście liści szpinaku 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 100ml białego wytrawnego wina 150ml bulionu – użyłam warzywnego z kostki 150ml śmietanki kremówki 30% łyżka musztardy kremowej – może być Dijon, kremska, delikatesowa 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do podania łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej(...)musztardę i wsypujemy gnocchi – wszystko dokładnie mieszamy, a gdy zacznie bąblować, zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy i dusimy 3 minuty.   Po upływie 3 minut, do gnocchi dorzucamy szpinak, wlewamy kremówkę – wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy kolejne 3 minuty.   Po tym czasie ściągamy potrawę z ognia. Dodajemy parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy drobno

Smaczna Strona
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 156

ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu na tydzień, najpierw wybraliśmy się do dyskontu w Tymbarku(...)małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki: 2 łyżki tartego twardego sera (dziugas, parmezan) Pobierz listę zakupów Zanim ruszycie do sklepu z listą

Niedzielny kucharz
Kluski jaglane ze szpinakiem 121

kasza będzie miękka. Pilnujmy, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę ostudzić. Wymieszać ze szpinakiem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem świeżo zmielonym. Białka rozbełtać, dodać do kaszy i wymieszać. zwilżonymi dłońmi formować kluski, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne dodać łyżkę bułki tartej. Ja wolę masę troszkę luźniejszą, trudniej formować kluski, są może mniej foremne, ale delikatniejsze. Kluski wrzucać

królestwo garów
Najpopularniejsze przepisy w 2016 roku 229

moim blogu, zapraszam! Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya Puree z kalafiora Gordona Ramsaya Sałatka jajeczna z awokado Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią Makaron z kurczakiem w sosie

karmelowy
Kule jaglane smażone ala arancini 177

Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać  z różnymi  sosami. Składniki:  2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki w proszku pomidory w puszce  ząbek czosnku  bazylia

AZgotuj!
Placuszki z komosy ryżowej, szpinaku, buraków i fety z dodatkiem ekspandowanych ziaren komosy ryżowej 159

Placuszki z komosy ryżowej, szpinaku, buraków i fety z dodatkiem ekspandowanych ziaren komosy ryżowej U wielbiam tego typu kotleciki. Są świetnym rozwiązaniem na szybki i zdrowy obiad w tygodniu, a także znakomitym sposobem na czyszczenie lodówki z resztek warzyw. Można dodać absolutnie wszystko: tartą cukinię, suszone pomidory, pora, poszatkowaną kapustę, pieczarki. Kotleciki są pełnowartościowym, zdrowym posiłkiem, a jeśli(...)mnie od firmy Soligrano http://www.soligrano.pl/bio-produkty/quinoa-ekspandowana-bio-bez-glutenu) 5-6 jajek 200 gramów sera feta 1 średni upieczony lub ugotowany burak, starty na tarce o grubych oczkach 100 gramów szpinaku, dość drobno posiekanego 2 łyżki ziaren czarnego sezamu 3 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz do smaku olej do smażenia W dużej misce umieścić ugotowaną komosę, płatki jęczmienne, jajka, ser feta, szpinak

olalacooking