huevos rancheros Szybka pizza z jajkiem Ziemniaczana tortilla ze szpinakiem i łososiem Naleśniki z jajkiem Omlet z serem ricotta ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ – FRITTATA Z CUKINIĄ PRZYGOTOWANIE: 60 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 6 jajek – 500 g cukinii (mniej więcej 2 cukinie) – 100-150 g sera feta – 3/4 szklanki tartego sera gouda – 4 łyżki śmietany 18% – sól, pieprz
nietylkopasta.plpokrojon y w plasterki czosnek . Dodać umyty i osuszony szpinak i przesmażać kilka minut aż zmięknie. Dołożyć obrane z pancerzy krewetki i przesmażyć krótko (2-3 minuty) na dużym ogniu. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Na patelnie dodać odcedzony makaron i przemieszać. Serwować z tartą skórką cytrynową oraz suszonymi pomidorami. Czas przygotowania: 20' Trudność
Pyry na Gazogrodu mogę zbierać już konkretne plony. Cebula pięknie wyrosła, szpinak, już zaczęła się nawet fasolka szparagowa :D Bób czeka na zrywanie, ale może dziś sobie daruję. Leje jak z cebra i średnio mam ochotę wychylić nos z domu. Fasolkę po pierwszym zrywie robię znanym wszystkim sposobem z bułką tartą i masłem :D Tak podaną mogę jeść garściami
Pieprzyć z Fantazjąfirmy Rolnik , które można stosować jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaronów... Dziś postanowiłam wypróbować jak sprawdzą się jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym. Pasta ta ma wyrazisty i orientalny smak, zawiera marchew, dynię, szpinak, seler oraz przyprawy, dzięki temu danie stałą się bardziej aromatyczne. Idealnie
Kuchnia MagdaLenyobrać ze skorupek. Do mięsa mielonego dodać wystudzony szpinak, surowe jajko, odciśniętą bułkę i dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Mięsną masę podzielić na mniej więcej 7 równych części. Następnie każdą część rozpłaszczyć, na środku ułożyć ugotowane jajo i dokładnie je oblepić. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju, ja smażę na patelni i wlewam więcej oleju
Monia miesza i gotujeObecnie w naszej sytuacji tego typu „obiady” naprawdę się sprawdzają. Wy możecie sobie tę potrawę potraktować jako posiłek do pracy, albo drugie śniadanie. Sałatka z komosą ryżową, szpinakiem i pieczonym kalafiorem wyszła naprawdę super. Dodatek pasty sezamowej też ciekawie podbija smak. Wszystko ze sobą bardzo sympatycznie współgra. Bardzo Wam to polecam. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Jeżeli ktoś(...)zakaźnika i przede wszystkim dietetyków. Mam nadzieję, że przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: pół kalafiora 1/3 szklanka suchej komosy ryżowej garść szpinaku 1 mała czerwona cebula 2 łyżki obranych pestek dyni 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka tahini (pasty sezamowej) 1 duży ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy (przepis
KardamonovyObecnie w naszej sytuacji tego typu „obiady” naprawdę się sprawdzają. Wy możecie sobie tę potrawę potraktować jako posiłek do pracy, albo drugie śniadanie. Sałatka z komosą ryżową, szpinakiem i pieczonym kalafiorem wyszła naprawdę super. Dodatek pasty sezamowej też ciekawie podbija smak. Wszystko ze sobą bardzo sympatycznie współgra. Bardzo Wam to polecam. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Jeżeli ktoś(...)wytycznymi lekarza zakaźnika i dietetyków. Mam nadzieję, że przepisy z tagu candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: pół kalafiora 1/3 szklanka suchej komosy ryżowej garść szpinaku 1 mała czerwona cebula 2 łyżki obranych pestek dyni 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka tahini (pasty sezamowej) 1 duży ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy (przepis
Kardamonovycałość przez kilka minut, a następnie osuszony szpinak. Gdy szpinak straci jędrność dodajemy kaszę kuskus i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki, smarujemy olejem z suszonych pomidorów i lekko solimy. Kapelusze wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy tartym serem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia MagdaLenykarczochy, pietruszka i … mnóstwo tartego parmezanu. I tyle!!! Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron
nietylkopasta.plformuj małe kule, panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Przepis dodaję do akcji: W Magicznych Smakach po raz drugi: wegeburgery – wersja wegetariańska. Naprawdę na bogato i trochę można odgapić bo warto: w roli kotletów falafle, mnóstwo warzyw - papryka czerwona, rukola, szpinak, pomidor, ogórek kiszony (lub konserwowy?), czerwona cebula
Qlinarnie i Qlinarnierozbić, lekko posolić Szpinak udusić. Oliwki posiekać, dodać do szpinaku. Wcisnąć 2-3 ząbki czosnku - w zależności od ilości szpinaku. Dodać serek twarogowy śmietankowy - połączyć - by powstała masa. Farszem smarować mięso, zwijać w roladkę. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Ja użyłam do smażenia olej rzepakowy RAPSO . Podawać z ryżem i sałatą. Smacznego
kolorowotorcikowoinspirowany blogiem gimmesomeoven.com Składniki: Polędwica z indyka 200 g 1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego 1 szklanka groszku (może być mrożony) Garść fasolki szparagowej żółtej Garść fasolki szparagowej zielonej Garść szpinaku 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 jajko 3 łyżki masła 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu hoi sin Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj filet(...)dość dużym ogniu. Zdejmij z patelni. Krok 2 Przetrzyj patelnię ręcznikiem, rozgrzej na niej łyżkę masła i wsyp drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty, następnie dodaj czosnek i tarty imbir i smaż jeszcze minutę. Krok 3 Do cebuli dodaj ryż, wymieszaj, rozprowadź równomiernie po patelni i dociśnij do dna. Smaż na dość dużym ogniu przez 2 minuty. Przewróć
Niedzielny kucharzrodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola, Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób robiło sobie tzw. hash browns czyli nic innego jak placki ziemniaczane. Wystarczy(...)odcisnąć wodę i dodać ulubione przyprawy. Następnie piec w piekarniku lub w grillu elektrycznym do chrupkości. Niestety ta opcja nie przypadła mi do gustu, gdyż nie chciało mi się trzeć ziemniaków. Pieczone placki ziemniaczane z kiełkami i sałatką Ja natomiast najczęściej na śniadanie jadłam po prostu gotowanie/pieczone ziemniaki z sałatką i słodkim sosem chilli. Ziemniaki
wegujemysurówkę z marchwi w wersji najbardziej podstawowej. Do tartej marchewki dodaję tylko kilka składników, które wydobywają jej naturalny smak. Taka surówka jest świetnym dodatkiem do obiadu dla dziecka. Ma dużo witamin i jest bardzo zdrowa. Bardzo dobrze będzie się komponować z tłuczonymi ziemiankami oraz roladkami schabowymi z serem i szpinakiem
AniaGotuje.plbył Filet z indyka faszerowany pastą z bobu i szpinaku i filetem z kurczaka .Trochę tego dużo ,pracy przy tym jest również sporo , ale obiad znika w kilka chwil i nikt nie marudzi . Skladniki filet z indyka filet z kurczaka 1/2 kg bobu (miałam mrożony) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 mały słoiczek musztardy ostrej 1 łyżeczka masła(...)osolonej wody wrzucam bób. Krok 4 . czosnek i cebulę kroję w kawałki i podsmażam Krok 5 . ugotowany bób obieram z łupin przekładam do miski dodaje jajko,bułkę tartą,cebulę z czosnkiem,masło , łyżeczkę musztardy i pieprz ziołowy
Eli Gotowaniepotrafię wyjaśnić dlaczego ta tarta kojarzy mi się z wiosną. Może dlatego, że jej kolory sprawiają, że robi się też kolorowo na sercu, zwłaszcza, że za oknami powoli robi się zielono i słonecznie :) W każdym razie posmakuje każdemu, kto lubi słonawy smak fety, połączony ze szpinakiem, kurczakiem i kukurydzą. Składniki: duży płat ciasta francuskiego (375g) duża pierś
ChilliJemypieprzem. Na patelnie rozgrzewamy masło, wrzucamy zamrożony szpinak i smażymy do czasu, aż wyparuje nam woda. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i pokruszoną fetę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbitej piersi rozsmarowujemy farsz i zwijamy w roladki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy przez kilka minut z każdej strony. Smacznego
charlotte gotujeodcinamy ogonki liściowe. Dorzucamy na patelnię. Kiedy liście szpinaku zwiędną dodajemy 3/4 śmietany oraz serek topiony. Czekamy aż się rozpuszczą i doprawiamy. Dorzucamy ciepły makaron (najlepiej nie przelany wodą, gdyż wtedy lepiej się połączy z sosem) i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą śmietaną. Przekładamy do niego zawartość patelni. Ser trzemy na dużych oczkach i posypujemy zapiekankę. Wstawiamy na 10 minut
Kolizje Smaków