carbonara Gnocchi z sosem pomidorowym i serem Spaghetti z pesto Tagliatelle z krewetkami i pomidorami Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem Tagliatelle z krewetkami w winie Makaron z warzywami w winnym sosie Makaron ze szpinakiem i kurczakiem Makaron z sosem grzybowym Składniki na 2 porcje: 3 średniej wielkości borowiki (ok 200g(...)szalotka lub nieduża cebula 1 ząbek czosnku 100ml śmietanki 18% 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy tymianek sól pieprz makaron tarty ser orzechy Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Masło dodać do cebuli. Grzyby pokroić w plasterki lub kostkę, wrzucić na patelnię do cebuli, smażyć, często mieszając
Obiad gotowyMój zeszłoroczny czosnek niedźwiedzi nie obrodził tak jakbym sobie tego życzyła, ale coś tam zawsze "oskubałam". Za to szpinak póki co nadal dzielnie współpracuje ku mojej ogromnej radości! I bardzo dobrze, bo wymyśliłam sobie kiedyś, by upiec chałkę drożdżową (no bo kto teraz w domu nie ma nadmiaru drożdży...?) i właśnie w niej te dwa składniki wykorzystać. Najprościej, a zarazem(...)łyżeczka soli Pesto z czosnku niedźwiedziego i szpinaku: 50g czosnku niedźwiedziego 50g świeżego szpinaku Garść orzechów włoskich 30g parmezanu Ok 70ml oliwy z oliwek ½ łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Nature Ewentualnie pieprz do smaku (u mnie nie było takiej potrzeby) Dodatkowo: 1 ubite białko do posmarowania chałki 2-3 łyżki tartego parmezanu do posypania po wierzchu Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladziepapryka 1 kalarepka 2 marchewki Rzodkiewka pęczek Boczniaki 200 g Szpinak 300 g Pęczek bazylii Pęczek pietruszki 2 jabłka (najlepiej szare renty) Kasze Soczewica 1 szklanka Komosa 1/2 szklanki (100 g) Makaron Kokardki/rurki 200 g Makaron ryżowy 100 g Ravioli 200 g Orzechy Migdały 2 szklanki Sery Szklanka tartego parmezanu Dodatki Oliwa 1/2 szklanki Cukier brązowy 4 łyżki
Niedzielny kucharzogrodu mogę zbierać już konkretne plony. Cebula pięknie wyrosła, szpinak, już zaczęła się nawet fasolka szparagowa. Bób czeka na zrywanie, ale może dziś sobie daruję. Leje jak z cebra i średnio mam ochotę wychylić nos z domu. Fasolkę po pierwszym zrywie robię znanym wszystkim sposobem z bułką tartą i masłem. Tak podaną mogę jeść garściami. Chyba nie trzeba
Pieprzyć z Fantazjąkalarepka 2 marchewki Rzodkiewka pęczek Boczniaki 200 g Szpinak 300 g Pęczek bazylii Pęczek pietruszki 2 jabłka (najlepiej szare renty) Kasze Soczewica 1 szklanka Komosa 1/2 szklanki (100 g) Makaron Kokardki/rurki 200 g Makaron ryżowy 100 g Ravioli 200 g Orzechy Migdały 2 szklanki Sery Parmezan tarty szklanka Dodatki Oliwa 1/2 szklanki Cukier brązowy 4 łyżki Sos sojowy
Niedzielny kucharzlubię – choć już wiem, że kaczą niekoniecznie. Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem długodojrzewającym Krem kawowy z pomarańczami i słonecznikiem zatopionym
Kucharzycawyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku, jarmużu, botwiny 100g białego sera 100g fety 50 g bryndzy 1-2 ząbki czosnku 1 surowe jajo Farmio + osobno surowe białko i żółtko 6 jaj Farmio ugotowanych na twardo 4 łyżki startego grana padano 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Mąkę wymieszać z solą. Połączyć z olejem i wodą. Dodać(...)lodówki na 1 godzinę. Liście umyć, osączyć, drobno posiekać. Ewentualnie poddusić na łyżce oleju. Sery, czosnek, 1 surowe jajo i 1 surowe białko zmiksować w malakserze. Wymieszać z bułką tartą. Dodać zieleninę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Formę na babkę z kominem nasmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar otrzepać. Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie
Pełny talerzprzykłady moich "wypełnień" tych pyszności. Z innego dania pozostał mi szpinak smażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą oraz pieprzem z dodatkiem kurczaka, ser parmezan starty na wierzchu W kolejnej sakiewce kryją się: czerwona papryka pokrojona w kosteczkę, pomidor, kurczak oraz kukurydza z puszki, na wierzchu żółty ser Trzecie wnętrze kryje w sobie kabanosy podzielone na centymetrowe kawałki, papryka, pomidor(...)kwadraty o boku 7 czy 8 cm, bo nie wiem jakie macie formy na muffinki, ja mam na 12 sztuk. Każde wnętrze formy smaruję masłem oraz posypuję delikatnie bułką tartą, by sakiewki łatwo dało się wyciągnąć po upieczeniu. Wykrawamy z ciasta kwadraciki, by około centymetra wystawały ponad formę, gdyż nadmiarem ciasta będziemy przykrywać farsz. I to wszystko. Można
upichcichuevos rancheros Szybka pizza z jajkiem Ziemniaczana tortilla ze szpinakiem i łososiem Naleśniki z jajkiem Omlet z serem ricotta ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ – FRITTATA Z CUKINIĄ PRZYGOTOWANIE: 60 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 6 jajek – 500 g cukinii (mniej więcej 2 cukinie) – 100-150 g sera feta – 3/4 szklanki tartego sera gouda – 4 łyżki śmietany 18% – sól, pieprz
nietylkopasta.plpokrojon y w plasterki czosnek . Dodać umyty i osuszony szpinak i przesmażać kilka minut aż zmięknie. Dołożyć obrane z pancerzy krewetki i przesmażyć krótko (2-3 minuty) na dużym ogniu. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Na patelnie dodać odcedzony makaron i przemieszać. Serwować z tartą skórką cytrynową oraz suszonymi pomidorami. Czas przygotowania: 20' Trudność
Pyry na Gazogrodu mogę zbierać już konkretne plony. Cebula pięknie wyrosła, szpinak, już zaczęła się nawet fasolka szparagowa :D Bób czeka na zrywanie, ale może dziś sobie daruję. Leje jak z cebra i średnio mam ochotę wychylić nos z domu. Fasolkę po pierwszym zrywie robię znanym wszystkim sposobem z bułką tartą i masłem :D Tak podaną mogę jeść garściami
Pieprzyć z Fantazjąfirmy Rolnik , które można stosować jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaronów... Dziś postanowiłam wypróbować jak sprawdzą się jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym. Pasta ta ma wyrazisty i orientalny smak, zawiera marchew, dynię, szpinak, seler oraz przyprawy, dzięki temu danie stałą się bardziej aromatyczne. Idealnie
Kuchnia MagdaLenyobrać ze skorupek. Do mięsa mielonego dodać wystudzony szpinak, surowe jajko, odciśniętą bułkę i dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Mięsną masę podzielić na mniej więcej 7 równych części. Następnie każdą część rozpłaszczyć, na środku ułożyć ugotowane jajo i dokładnie je oblepić. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju, ja smażę na patelni i wlewam więcej oleju
Monia miesza i gotujeObecnie w naszej sytuacji tego typu „obiady” naprawdę się sprawdzają. Wy możecie sobie tę potrawę potraktować jako posiłek do pracy, albo drugie śniadanie. Sałatka z komosą ryżową, szpinakiem i pieczonym kalafiorem wyszła naprawdę super. Dodatek pasty sezamowej też ciekawie podbija smak. Wszystko ze sobą bardzo sympatycznie współgra. Bardzo Wam to polecam. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Jeżeli ktoś(...)zakaźnika i przede wszystkim dietetyków. Mam nadzieję, że przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: pół kalafiora 1/3 szklanka suchej komosy ryżowej garść szpinaku 1 mała czerwona cebula 2 łyżki obranych pestek dyni 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka tahini (pasty sezamowej) 1 duży ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy (przepis
KardamonovyObecnie w naszej sytuacji tego typu „obiady” naprawdę się sprawdzają. Wy możecie sobie tę potrawę potraktować jako posiłek do pracy, albo drugie śniadanie. Sałatka z komosą ryżową, szpinakiem i pieczonym kalafiorem wyszła naprawdę super. Dodatek pasty sezamowej też ciekawie podbija smak. Wszystko ze sobą bardzo sympatycznie współgra. Bardzo Wam to polecam. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Jeżeli ktoś(...)wytycznymi lekarza zakaźnika i dietetyków. Mam nadzieję, że przepisy z tagu candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: pół kalafiora 1/3 szklanka suchej komosy ryżowej garść szpinaku 1 mała czerwona cebula 2 łyżki obranych pestek dyni 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka tahini (pasty sezamowej) 1 duży ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy (przepis
Kardamonovycałość przez kilka minut, a następnie osuszony szpinak. Gdy szpinak straci jędrność dodajemy kaszę kuskus i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki, smarujemy olejem z suszonych pomidorów i lekko solimy. Kapelusze wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy tartym serem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia MagdaLenykarczochy, pietruszka i … mnóstwo tartego parmezanu. I tyle!!! Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron
nietylkopasta.plformuj małe kule, panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Przepis dodaję do akcji: W Magicznych Smakach po raz drugi: wegeburgery – wersja wegetariańska. Naprawdę na bogato i trochę można odgapić bo warto: w roli kotletów falafle, mnóstwo warzyw - papryka czerwona, rukola, szpinak, pomidor, ogórek kiszony (lub konserwowy?), czerwona cebula
Qlinarnie i Qlinarnierozbić, lekko posolić Szpinak udusić. Oliwki posiekać, dodać do szpinaku. Wcisnąć 2-3 ząbki czosnku - w zależności od ilości szpinaku. Dodać serek twarogowy śmietankowy - połączyć - by powstała masa. Farszem smarować mięso, zwijać w roladkę. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Ja użyłam do smażenia olej rzepakowy RAPSO . Podawać z ryżem i sałatą. Smacznego
kolorowotorcikowo