pocie czoła Idealnego ciasta na tartę . Przyznam szczerze, że typowego ciasta kruchego rzadko używam w kuchni. Opieram się przeważnie na cieście półkruchym, jako bazie pod ciasteczka, tarty czy inne słodkie wypieki. Diabeł tkwi tu w szczegółach, a zwłaszcza w proszku do pieczenia, białku czy śmietanie , którymi to składnikami półkruche ciasto się charakteryzuje, a kruche wręcz przeciwnie. Kruche
Grunt to przepis!osolonej wodzie około 3 minut. Można podawać prosto z wody lub podsmażyć na masełku. Można serwować z podsmażonym boczkiem, cebulką, zasmażką z bułki tartej lub na słodko z cukrem
Jadło i czytadłoKilka dni temu miałam ochotę na coś słodkiego i zrobiłam tartę na spodzie z ciastek z bananami, mascarpone i z kiwi tylko takie zdjęcie udało mi się zrobić, gdyż ciasto poszło w jednym dniu całe tak smakowało mojej rodzince zrobiłam według tego przepisu tylko, że zamiast czekoladowych ciastek użyłam maślanych http://motylkowakuchnia.blogspot.com/2014/07/tarta-na-ciastkach-czekoladowych-z.html
Motylkowa Kuchniakefiru/ maślanki 1 szklanka mąki 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego kilka suszonych pomidorów 2 łyżki tartej mozzarelli szczypta słodkiej papryki Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki (poza serem, pomidorami i papryką) umieść w misie miksera i zmiksuj. Dodaj ser i suszone pomidory- wymieszaj łyżką
Wielki apetytTarta to najszybsze ciasto świata przynajmniej dla mnie. Wystarczy wylepić blachę ciastem, zrobić jakieś płynne wnętrze, dodać owoce i do pieca, potem już tylko
Moje Małe Czarowaniegorgonzola 10 rzodkiewek 20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy 0,5 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku sos 2 łyżeczki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka soku z pomarańczy
Niezły Młynekfajna czosnkowa odmiana kotletów mielonych, formowanych w wałeczki.Składniki:50 dag mięsa mielonego (u mnie łopatka)1 jajko1 bułka namoczona i odciśnięta1 cebula2-3 ząbki czosnkułyżeczka mielonej słodkiej paprykisól, pieprzbułka tarta do panierowania i olej do smażeniaSposób przygotowania:1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną drobno cebulką, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, odciśniętą bułką i przyprawami.2. Z masy mięsnej formujemy
Kuchnia domowa Animłoda cukinia skórka starta z cytryny i 3 łyżki soku ok. 1 łyżki ziół do pizzy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% tarty oscypek sól i pieprz Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Umytą cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i poddusić na oleju z solą, pieprzem i ziołami
Czerwień i błękittakiej bezie na tarcie? Wygląd piorunujący. Wystarczą tylko białka, cukier, odrobina wody i palnik gazowy. Do takiej bezowej warstwy idealnie pasują wszystkie tarty, które nie są słodkie. U mnie cytrynowo - malinowa. Normalnie duet idealny! Składniki: Upieczona i wystudzona tarta 3 białka półtorej szklanki cukru 1/4 szk wody opcjonalnie zapach W większy
Malinowe PocałunkiSkładniki: 60 dag mielone z łopatki, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 2 łyżeczki kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 1 łyżeczka kurkuma, 1,5 łyżki śmietana gęsta słodka, 1 łyżka tarta bułka, 1 sztuka cebula, - ile potrzeba ziemniaki tłuczone, - jaką lubisz surówka, - ile potrzeba olej rzepakowy dzięki śmietanie mielone są soczyste, puszyste a pomysł na jej użycie zasugerował
W Mojej Kuchni Lubięserowym spodzie, otoczyłam zakładkami i całość zapiekłam w 200st. przez 30- 40min. P.S. Zamiast ricotty pasuje każdy inny twaróg. Cukier trzcinowy też można zastąpić zwykłym. Moja tarta wyszła mało słodka, ale o to mi chodziło. Jeśli jednak wolicie posłodzić sobie życie, proponuję dodać trochę więcej cukru do sera
bastalenaBardzo słodki i prosty mazurek. W tamtym roku na święta było moje pierwsze spotkanie z tym ciastem. Moja wersja jest prosta no i bardzo słodka ale
Monia miesza i gotujekilka minut. Od dziś będą często gościły na moim stole. 3 duże ziemniaki 1 biała cebulka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka 1 jajko Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostudzeniu przeciskamy ziemniaki przez praskę. Wbijamy jajko, wlewamy mleko. Cebulkę(...)kroimy w bardzo drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z ziemniaczanego ciasta formujemy podłużne paluchy. Każdy obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzeniebiszkoptowa z lodami i malinami , dzisiaj przygotowałam deser dla amatorów soczystych, kwaśnych cytryn i słodkiej bezy. Opakowanie lodów zawiera sześć gotowych do nałożenia rozetek, które bez problemu można wyjąć z opakowania i zaserwować. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego smaku cytrynowych lodów z kawałkami tarty i bezy, polane cytrynowym sosem to bardzo polecam. Lody Carte d’Or Chocolate(...)smaku sosu i aksamitnych lodów, posypanych najwyższej jakości dodatkami. Carte d’Or Lemon Pie to przepyszny deser lodowy z delikatną kwaśną cytrynową nutą, polany gęstym słodkim sosem cytrynowym oraz posypany kawałkami tarty i bezy. To doskonale zbalansowany kwaśno-słodki deser, dla wielbicieli orzeźwiających, cytrusowych nut. Doskonała propozycja na zwieńczenie posiłków w upalne dni. The post Lody z owocami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTarta sernikowa na czekoladowym spodzie Dziś zapraszam Was na pyszną tartę sernikową na czekoladowym spodzie. Prosta w przygotowaniu. Idealna dla wielbicieli serników. Często pytacie
Słodkie okruszki