W Słonecznej Kuchni wciąż dryfuję na chmurkach pełnych smaku! Ostatnim razem chlebki chmurki, a dziś... Dziś, w truskawkowym uniesieniu, częstuję kawałkami mlecznej tarty o
Kuchnia w Słońcu Skąpanajajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki pietruszki suszonej 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Wbijamy jajko oraz wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę, aby mięso mniej
Emskie Smakipowitać Was dziś pierwszym postem z serii SŁODKIE PIĄTKI! Cel tej serii jest prosty. Nie traćcie czasu na zastanawianie się co smacznego upiec lub przygotować na weekend dla Waszej rodzinki. W kuchni wieczorem znajdziecie gotową odpowiedź. Zacznę w duchu kuchni francuskiej, którą poznajemy w tym miesiącu. Tarte tatin to tarta z jabłkami w karmelu na cieście francuskim
W kuchni wieczoremmorszczuka, miruny, mintaja, dorsza) 1 mały kubek gęstej kwaśnej śmietany (200 g) 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu (u mnie ze słoiczka) 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek drobnego szczypiorku sól, pieprz i papryka słodka do smaku (do doprawienia ryby) mąka pszenna, jajka, bułka tarta do panierowania ryby olej rzepakowy do smażenia sól i pieprz do smaku (do doprawienia(...)reguły jak mam dość długie filety, to kroję je na pół. Następnie doprawić każdy kawałek z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Kolejno otoczyć każdy filet w mące pszennej, rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć każdy opanierowany filet z obu stron na złoto. Po usmażeniu ułożyć ryby na ręcznikach papierowych, by odsączyły się
Kulinarne Przebojekażdy z nas je zna. Jednak ile osób, tyle przepisów. Ostatnim czasem miałam okazję spróbować jej różnych wersji i moja jest dla mnie idealna. Połączenie słodkiego kruchego ciasta z kwaśnymi tartymi jabłkami, to jest to, co łasuchy lubią najbardziej. U mnie na podwórku w tym roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak ilość(...)jabłka na tarce o grubych oczkach, posłodzić je do smaku (3-5 łyżek). Gdy ktoś lubi bardziej słodko, to radzę dosłodzić, bo jabłka będą dla niego zakwaśne. 5. Posmarować formę masłem oraz posypać bułką tartą, następnie wyłożyć w niej ciasto wyjęte z lodówki. 6. Ciasto
Fabryka pomysłówTak jak w poprzednim tygodniu, miałam w kuchni dwie lewe ręce, tak w ten weekend czuję, że moc jest ze mną ;) Koniecznie spróbujcie zrobić tę limonkową
W kuchni wieczoremTo jest mega pyszne ciasto i czy nazwać je szarlotką z kruszonką czy tartą z jabłkami smakuje obłędnie. To jest szarlotka idealna, jak spróbujecie
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 2 piersi z kurczaka 1 słoik szparagów z zalewy OLE! 100 gram sera żółtego Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Przyprawa do kurczaka Ostra i słodka papryka 1 jako Bułka tarta Olej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz słodką i ostrą papryką. Szparagi odsączamy
Bajeczna KuchniaOto pomysł na coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory – śliwki z cynamonem pod orzechową kołderką w otoczeniu niezwykle kruchego ciasta. Mniam! Składniki Ciasto (porcja na 2
Kulinarne Inspiracjejajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa.Do mięsa wbijamy jajko,dodajemy musztardę, bułkę tartą,paprykę i doprawiamy
Mała w garnku mieszaKotlety mięsne w cukinii SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1 duża cukinia 1 cebula sól pieprz suszona natka pietruszki zioła prowansalskie olej do smażenia bułka tarta 2 jajka papryka słodka szczypta chili natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Cukinie obieramy ze skórki i kroimy na ok 1 -2 cm plastry. Usuwamy środek z pestkami tworząc obręcze. Obręcze z cukinii lub kabaczka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTarta z brzoskwiniami i mascarpone Może i nasze krajowe brzoskwinie są mniejsze i mniej słodkie od swych południowych kuzynek, ale jako dodatek do tarty sprawdzają się wprost idealnie. A dodatek w postaci delikatnego serka mascarpone sprawi iż całość nabierze prawdziwie niecodziennego charakteru. składniki na ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki(...)jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na wierzch tarty 5-7 niewielkich brzoskwiń 2 jajka 3-4 łyżki cukru 30 ml słodkiej śmietany 30 % 250 g serka mascarpone Sposób przygotowania Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo ( najlepiej przy pomocy
Miód i pieprzszklanki wody 7-8 suszonych pomidorów z oleju 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 4-5 łyżek wody szczypta pieprzu 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka tartego parmezanu dodatkowo: rukola, słodka papryka Kaszę gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Suszone pomidory, olej, wodę nasiona słonecznika i parmezan umieszczam w malakserze i miksuję
Mango PapajaDostałam bardzo fajny przepis na piwne ciasto, które można wykorzystać na wiele sposobów. Można go użyć do przygotowania słodkich rogalików lub wytrawnych pasztecików. Ciasto jest proste, szybko się je robi i równie szybko znika ;) Przymierzałam się do tego ciasta z nieufnością, gdyż nie lubię piwa. Wydawało mi się, że jego dodatek pozostawi charakterystyczny gorzki posmak. Na szczęście, ku mojemu zaskoczeniu(...)środek spulchniający. Charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście :) Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wykleić foremki do tarteletek - lub dużą formę do tarty. Na surowym cieście ułożyć cząstki ulubionych owoców . Ja wykorzystałam banany pokrojone w grube plastry oraz niewielkie cząstki jabłek . Łasuchy mogą przed pieczeniem posypać lekko owoce
Codzienna kuchnia niecodziennaoregano, 1 ½ mielonej słodkiej papryki, pęczek nać pietruszki, ewentualnie suszonej, 1 puszka cieciorki ok. 240 g, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, bułka tarta, ponadto: ziemniaki, mielona papryka słodka wędzona, olej rzepakowy, kapusta czerwona, sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży. Przygotowanie: Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ziemniaki kroimy na ćwiartki. Przekładamy na blachę od piekarnika, delikatnie(...)przez praskę czosnek, przyprawę suszone pomidory z chilli i oregano, mieloną słodką paprykę, serek kremowy i całość mieszamy. Następnie dodajemy cieciorkę, garść pietruszki lub 1 łyżkę suszonej (można dać więcej), mieszamy ponownie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy formułujemy równe krążki, które obtaczamy w bułce tartej. Rada: żeby masa nam się nie kleiła podczas lepienia, wystarczy
Moniki Smakołyki