Znalazłam przepis na tartę rustykalną u Asi z Kwestia Smaku i postanowiłam według tego pomysłu zrobić tartaletki. Rabarbalove trwa od maja w nieskończoność, przynajmniej u mnie
Moje Małe CzarowanieDziś wariacja na temat francuskiej tarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi
W kuchni wieczorempatelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor. Składniki na farsz: * mięso z rosołu * 1 marchewka z rosołu * 1 cebula * trochę rosołu * pieprz * odrobina papryki słodkiej * jajko i bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Mięso obrać od kości. Przepuścić przez maszynkę do mięsa z marchewką i podsmażoną cebulą. Dodać(...)smaku pieprz, paprykę słodką i wlać rosołu tyle, by mięso nie było za suche. Naleśniki smarować farszem mięsnym, zwinąć w rulonik. Ja nie lubię dużych krokietów dlatego też zawsze od zwiniętego naleśnika odcinam brzegi i przekrawam naleśnika na pół (zdjęcie poniżej pokazuje wszystkie etapy). W jednej misce rozbić jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Każdego krokieta
Zrób to smacznieDzisiaj znowu tarta ale tym razem na słodko. Z serem i malinkami. Prosta, pyszna, delikanta, w sam raz na deser do herbatki czy kawki. składniki: ciasto na spód 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru nadzienie 450 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka 5 łyżek cukru, może być waniliowy(...)minut, funkcja góra-dół. Przygotować nadzienie. Zmielony ser przełożyć do miski. Dodać cukier, jajka oraz śmietankę. Całość zmiksować, jeśli jest za mało słodkie można dodać więcej cukru. Masę serową wyłożyć na przestudzony podpieczony spód. Rozłożyć maliny. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut, funkcja góra-dół
Monia miesza i gotujewiększość współczesnych receptur uwzględnia mniejszą ich liczbę lub posiłkuje się ciastem francuskim . Ja również pokusiłam się na ten mały przekręt mając na uwadze słowa mojego Męża -" tarta to tylko na słodko ", a ciasto francuskie akurat bardzo mu odpowiada. Kolejna modyfikacja tradycyjnego przepisu dotyczy sera - w oryginale używano sera o nazwie prescinseua , który w naszych warunkach(...)gałką muszkatołową oraz słodką papryką i dobrze wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki foremki wyłóż ciastem francuskim i nałóż połowę masy szpinakowej. Wetknij do masy jajka ugotowane na twardo obrane ze skorupek, a następnie przykryj je pozostałą masą szpinakową.* Przykryj wierzch tarty ciastem
Chilli Czosnek i OliwaTarta grzechu warta! Ale wyszło mi ciasto omg! Luby nazrywał ostatnich wiśni w ogrodzie, a ja wymyśliłam sobie kruchą tartę z kremem budyniowym, frużeliną
SMYKWKUCHNITarta serowa z kwaśną żurawiną, słodką gruszką i bezą. Robi się ją szybko, spód do tarty można upiec dzień wcześniej. Gruszka w serniku stanowi idealne połączenie. Moja tarta ma jeszcze nutę pomarańczy za sprawą skórki. spód tarty: 200 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 2 żółtka 1 łyżeczka skórki
wesoła kuchniapierzynką z sera żółtego i prażonej cebuli Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 3 łyżki śmietany 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia na wierzch: 2 garście startego sera garść uprażonej cebuli Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki
Tagebuch po polskucukinia 200 g. pieczarek 3 całe jajka 3 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka musztardy np. rosyjskiej odrobinę lub więcej soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, Do obtoczenia: bułka tarta Do smażenia: olej rzepakowy 1. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsmażamy
Kubki smakuprzepis na moje placki ziemniaczane. Grubo tarte i niesamowicie chrupiące! Takie placki są świetnym pomysłem na szybki i sycący obiad! Można do niech dodać tartą marchew – nada delikatny słodki posmak i pomarańczowy kolor! Polecam! SKŁADNIKI: * duże ziemniaki – 5 szt * cebula – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * jajko – 2 szt * sól
Ostra na Słodkowole kotlety z warzyw niż z mięsa. Składniki: 500 gram czerwonej soczewicy 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki płatków jęczmiennych Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, rozgniatamy widelcem. Cebule i czosnek obieramy, drobno(...)siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do soczewicy. Dodajemy jako, płatki jęczmienne, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchnianatknęłam się na panierkę w sezamie co od razu musiałam wykorzystać ;) poniżej przedstawiam efekty ^^ Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 1 jajko "warzywa na patelnię" sezam bułka tarta przyprawy: do kurczaka, słodka papryka, bazylia suszona, oregano Myjemy kurczaka. Do głębokiego talerza wbijamy jajko i rozkłócamy widelcem. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką i w zależności czy lubicie bazylią i oregano(...)sezamu i mieszamy z podobną ilością bułki tartej. Obtaczamy kurczaka najpierw w jajku a następnie w panierce i układamy do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik na ok. 220 stopni. Pieczemy aż do uzyskania chrupiącej skórki. Ja podałam kurczaka z warzywami na patelnię, które przygotowałam zgodnie z instrukcją przedstawioną na opakowanie i doprawiam słodką i ostrą papryką kilkoma kroplami tabasco
Pudełko rozmaitościWszyscy ostatnio pieką ciasta z rabarbarem , nabrałam chęci i ja :) Zapraszam dzisiaj na tartę z rabarbarem i
Sama słodycz i szczypta chililubicie ostrego ) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody 2 łyżki słodkiej śmietany 1 łyżeczka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól , pieprz do smaku żółty ser do nadziewania dodatkowo : 1 szklanka bułki tartej do obtaczania kotletów olej do smażenia Paprykę , cebulę , chilli i seler naciowy siekamy drobno . Na patelni(...)czasu aż całkowicie zmiękną . Na koniec dorzucamy mrożony groszek i kukurydze z puszki , granulowany czosnek, mieloną słodką paprykę , mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut . Zostawiamy do ostudzenia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy wystudzone warzywa , śmietanę , roztrzepane widelcem jajko , 2 łyżki bułki tartej , 2 łyżki wody , 2 łyżki śmietany , suszoną kolendrę , sól i pieprz do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Ogrodnik w podróżyniewielkiej, przeszklonej witrynki. Ślinotok murowany!!! :D Część specjałów przygotowywana jest na miejscu przez kuchnię lokalu. Jednak bardziej karkołomne słodkie wiktuały przybywają z Pracowni Cukierniczej Must Bake z Sopotu . Menu festiwalowe oferowało kawę americano lub flat white oraz tartę z mascarpone i owocami . Ja zdecydowałam się na flat white z misternie wylanym przez baristę liściem mlecznym. Sztuka " free(...)pour " jak widać ma się tu dobrze :) Filiżankę czarnego płynu otrzymałam słusznej wielkości . Pachniał i smakował wielce aromatycznie . Kofeinowego kopa dostałam od razu :) Na deser serwowano tartę przygotowywaną na miejscu w lokalu. Słodkie (ale bynajmniej nie mdłe) wypełnienie z mascarpone idealnie kontrastowało z kwaskowatą borówką . Porcja niestety minimalistyczna - to co dobre, zawsze zbyt szybko znika z talerza :) Choć w przypadku
Grunt to przepis!