tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:50/562)

Klops z jajkiem 193

robiliście przygotowałam dla Was przepis na tą pyszną przystawkę. Pychotka Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki 4 jajka 2 suche bułki mleko bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 ząbki czosnku 2 garści natki pietruszki świeżej lub mrożonej Sposób wykonania: Dwa jajka gotujemy na twardo, studzimy.  Pozostałe jajka mieszamy z mięsem, namoczonymi w mleku i wyciśniętymi

Cukiernia Pychotki
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ 180

ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 większych ziemniaków, 2 kiełbasy śląskie, 2 duże cebule, papryka słodka, papryka ostra, 15 dag sera tartego + 4 plastry, 300 g śmietany, rozmaryn, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz,  sól, jajko, łyżka masła. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry. Kiełbasę(...)kroję w kostkę, cebulę drobno siekam. Podsmażam z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej do momentu aż się zarumieni. Śmietanę mieszam z jajkiem, serem tartym i przyprawami (rozmarynem, bazylią, solą, pieprzem i gałką). Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, pozostała kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Całość zalewam śmietaną. Piekę

JejKuchnia
Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną 152

które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta z pstrągiem wędzonym i pieczoną papryką.   Składniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g) - ok. 400 g wędzonych filetów z pstrąga - 300g tartej mozzarelli - 2 kulki mozzarelli(...)części. Dwie z nich tniemy na paski, które będą brzegami. Łącznie wyjdzie nam 6 tart. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Na krawędziach tart układamy wycięte paski, zaczynając od dłuższych boków (krótsze uzupełnimy kawałkami, aby nie zmarnować ciasta). Ułożone paski również smarujemy białkiem. Wewnątrz każdą tartę posypujemy tartą mozzarellą, pokrojonym w półkrążki porem, układamy naprzemiennie kawałki pieczonej papryki, wędzonego pstrąga

mojewypiekiinietylko
Makaronowe gniazdka z klopsikami 130

mamy dostęp do świeżych i smacznych pomidorów to polecam użyć właśnie takich.   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa 8 gniazdek makaronowych 1/2 szklanki startego żółtego sera   Składniki na sos pomidorowy: 1,5 kg świeżych pomidorów ( zamiennie można użyć pomidorów(...)wszystko blendujemy na gładką masę. Śmietankę mieszamy z dwiema łyżkami sosu pomidorowego i dodajemy do całości, mieszamy *** *** Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą a także dodajemy posiekaną bazylię *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- przyprawiamy do smaku, tak jak na kotlety mielone. Masę dzielimy na 8 części i formujemy klopsiki *** *** W żaroodpornym naczyniu

Blog z Apetytem
Makaron z sosem pieczarkowo – wieprzowym 113

soczysta i delikatna . Polecam ! Składniki : 0,3 kg łopatki wieprzowej 8-9 pieczarek 2 cebule średniej wielkości 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej kremówki 2 łyżki tartego sera, gran padano lub parmezanu szczypiorek do posypania sól do smaku 1 opakowanie makaronu muszelki ( lub innego ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę siekamy nożem , na jak najcieńsze kawałki(...)Pieczarki i cebulkę kroimy w plasterki , czosnek wyciskamy przez praskę . Na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy wieprzowinę z cebulą, czosnkiem i słodką papryką . Tak długo , aż wszystko się zrumieni . Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy jeszcze chwilkę . Doprawiamy solą do smaku , podlewamy kremówką ,dodajemy starty ser i gotujemy na małym ogniu ,aż sos się zagęści . Makaron najlepiej ugotować , wedle przepisu z opakowania , gdyż

Ogrodnik w podróży
Rolada z karkówki 177

danie obiadowe. Polecam Składniki: ok. 1 kg karkówki 2 garście szpinaku świeżego 2 duże pieczarki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól pieprz 2 łyżki tartego żółtego sera papryka słodka, curry sznurek Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kotlety. Każdy kotlet rozbijamy oraz oprószamy solą i pieprzem z obu stron-odkładamy. Cebulę i czosnek obieramy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tarta z nadzieniem z białego maku i bakalii 118

 Kolejna propozycja na wykorzystanie białego maku, jeśli znudziły Wam się standardowe makowce i makówki. Biały mak jest delikatniejszy w smaku, od ponad roku wypieki z

Mango Papaja
Kotleciki ryżowe z soczewicą 194

kotlecików: torebka ryżu basmanti puszka soczewicy – 425 ml 1/4 czerwonej papryki mała cebula troszkę szczypiorku ząbek czosnku 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania kotlecików pół łyżeczki curry łyżeczka słodkiej papryki szczypta tymianku pieprz i sól do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='torebka ryżu basmanti puszka soczewicy - 425 ml 1/4 czerwonej(...)papryki mała cebula troszkę szczypiorku ząbek czosnku 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania kotlecików pół łyżeczki curry łyżeczka słodkiej papryki szczypta tymianku pieprz i sól do smaku'; document.write(" "); Krok 1 Gotujemy ryż. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Soczewicę odcedzamy. Paprykę, cebulę, szczypiorek i czosnek siekamy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy. Krok 2 Do podanych składników

Kuchnia Bazylii
Wytrawne galette z młodą cukinią i twarogiem 240

Szybka i prosta wytrawna tarta na kruchym cieście. Idealna na letni obiad, lekką ciepłą kolację, na spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku wina. Aromatyczna, chrupiąca i kremowa jednocześnie. Cukinie myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki – najwygodniej zrobić to na mandolinie. Twaróg wkładamy do miski, rozcieramy go dokładnie widelcem razem z jogurtem lub śmietaną. Cebule i czosnek kroimy(...)folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Piekarnik rozgrzewamy na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Wyjmujemy ciasto z lodówki na papier do pieczenia i wałkujemy w okrąg lub prostokąt grubości około

Karo in the Kitchen
Roladki z kurczaka z pieczarkami 183

szklanki bułki tartej Sól, pieprz Mielona słodka papryka Nitka/ sznurek Olej Bulion / woda Wykonanie: Każdego  fileta kładziemy na desce i przekrajamy tak aby uzyskać dwa płaty ( poziomo ). Następnie delikatnie rozklepujemy przez folię, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki, cebulę kroimy, podsmażamy na oleju i doprawiamy również solą i pieprzem. Gdy pieczarki ostygną dodajemy jajko oraz bułkę tartą

Smaki Ewy
Tarta jaglana z rabarbarem 185

Rabarbalove love trwa u mnie dopóki można zakupić rabarbar na straganach czyli do późnych dni wrześniowych a czasami i dłużej. Tym razem zdrowa, pyszna i szybka

Moje Małe Czarowanie
Tarta z brzoskiwniami i morelami 179

    Nie wiem od czego to zależy ale czasem jest tak, że bardzo chce się żeby zdjęcia były piękne i wtedy te zdjęcia jeszcze bardziej

Mango Papaja
Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną 204

bułki tartej, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka szczypiorku, 4 łyżki śmietany 18%, 5 dag sera żółtego 3 łyżki oleju, sól, pieprz, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. 2. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Razowa tarta z kremem budyniowym i rabarbarem 114

Warzywniaki aż roją się od rabarbaru, więc trzeba było go kupić! Tylko co z niego zrobić? Domowa granola z rabarbarem już była, orkiszowe ciasto z rabarbarem

Be Fit Be Strong
Tarta ze śliwkami i winogronami pod owocową pianką. 121

Dziś mam dla Was przepis na znakomitą, kruchą, maślaną tartę ze śliwkami, winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania