zielonym groszkiem z fasolką szparagową z brokułami lub kalafiorem z cukinią i bakłażanem z ziemniakami z ciecierzycą lub soczewicą. A la leczo w rozmaitych wersjach smakowych zajadamy z tartym serem i natką, ot tak samo lub z gorącymi chrupiącym domowymi grzankami bądź bagietką. Wersja na bogato i mocno sycąco to podanie z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu, kto się(...)pomidorowego puszka kukurydzy wraz z sosem puszka czerwonej i białej fasoli, obie z sosem 2 szklanki bulionu 1 ostra papryczka 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka, suszona natka pietruszki, lubczyk i zioła prowansalskie do smaku olej lub oliwa do smażenia Przygotowanie: Na oleju przesmażam posiekaną w półksiężyce kiełbasę, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Smażę kilka
Zasmakuj Kuchniinnego, jak truskawki! Truskawki opanują naszą kuchnie, będziemy je jeść do znudzenia od śniadania, przez obiad i kolację. Ale truskawki będą miały swoją silną konkurencje w postaci czarnych czereśni słodkich do granic możliwości, malin, które w czerwcu są lekko kwaskowate ale kto by się tym przejmował. Na dobre zagoszczą u nas w kuchni ogórki, będziemy robić te małosolne i pierwsze(...)moment aby zjeść dobre rzeczy! 1. LETNIA SAŁATKA Z BOBEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ! 2. PLACUSZKI NA KWAŚNYM MLEKU Z WIŚNIAMI 3. AROMATYCZNE CIASTO Z RABARBAREM I KARMELEM! 5. TARTA Z RABARBAREM, JAK UŁOŻYĆ RABARBAR NA CIEŚCIE? 6. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 7. DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM! 8. GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI
SMYKWKUCHNITorcik piernikowy bo tak go nazwałam, jest super smaczny, nie za słodki i pasuje na świąteczny stół chociaż wyrósł mu dziwny czubek ;) Składniki na tortownicę 18 cm Ciasto : 1 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżka przypraw do piernika(...)puszysta masę. dodajemy następnie mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej oraz mleko. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę wysmarowana i wysypana bułka tarta. Pieczemy w 180 stop przez 40-45 min. 2. Teraz szykujemy krem grejpfrutowy. Wyciskamy sok z 1/2 części grejpfruta i jeśli brakuje nam go do 240 ml to dolewamy
Gotowanie...to proste !wołowy) olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='100 g wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku 2 łyżki masła sól i pieprz natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia'; document.write(" "); Krok 1 Wołowinę kroimy w kostkę(...)sosu odparuje dodajemy masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krok 5 Mieszamy mięso i grzyby z pęczakiem i posypujemy natką pietruszki. Zobaczcie też: Tarta z kurkami Artykuł Wołowina z kurkami z pęczakiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliikremu którymś kiedyś uraczyła nas wspominana już Ewa. Co z tego wyszło? Składniki: ok 1 kg dyni (najlepiej, tradycyjnej pomarańczowej) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki tartej marchewki i pietruszki 1/2 łyżeczki curry (u mnie oryginalne indyjskie) szczypta płatków chili solidna szczypta liści lubczyku (u mnie mrożony) 1 kostka rosołowa drobiowa ok 1 l wody(...)się aksamitny. Z tak małego kawałka dyni wyszły mi 3-4 solidne porcje zupy. Fakt, że dynia, którą dostałam od mamy była niesamowicie mięsista. Przy tym okazała się bardzo słodka, co niekoniecznie zgadzało się z moja koncepcja smakową. Koniec, końców - krem wyszedł smaczny i bardzo pożywny, ale w oryginalnym wydaniu smakował mi o wiele lepiej (zgodnie z zasadą, że lepiej
Kuchnia po mojemulistki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka) 3-4 ząbki czosnku pełna łyżeczka soli Królik polski w dobrej cenie (KLIK) do pasztetu: papryka słodka ( łyżka) sól do smaku pieprz czarny mielony ( łyżeczka) imbir ( płaska łyżeczka) gałka muszkatołowa ( 2 -3 łyżki) kolendra mielona ( pół łyżeczki) 1 długa bułka wrocławska(...)bułką, w maszynce do mięsa , przez sitko o najmniejszych oczkach. Dodaję przyprawy, wbijam jajka , całość dokładnie wyrabiam, do uzyskania jednolitej masy. Blaszki ( keksówki) smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Nakładam pasztet, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st C około 90 minut. Studzę, następnie zawijam w folie i chłodzę w lodówce. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Takie tam pichceniepiesek, więc musiałam zostać w domu. Dopiero w niedzielę wieczorem gdy upał trochę odpuścił zdecydowałam się coś upiec. Wybór padł na ciasto ucierane z porzeczkami. Połączenie kwaskowatych owoców z słodką kruszonką dało wspaniały wypiek :-) Nie pamiętam skąd wzięłam ten przepis.. Miałam spisany na kartce z jakiegoś bloga, próbowałam usilnie znaleźć ale na nic.. Składniki na ciasto(...)jednym jajku i nadal ucierać. Do utartej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olejek wanilinowy, budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą a następnie wlać do niej gotowe ciasto. Na wierzch ułożyć owoce. Przygotować kruszonkę: z masła lub margaryny, mąki i cukru pudru zagnieść ciasto a następnie rozkruszyć
Na słodko lub wytrawnieDżemik ze śliwek jest bardzo słodki dlatego nie wymaga słodzenia :) Jednak, gdyby komuś było za mało słodyczy bądź śliwki były kwaśne - można dodać stewię bądź ksylitol :) Odrobina agaru zagęściła lekko konsystencję powideł. Dżemik nie jest mocno gęsty ani też lejący, taki "w sam raz" :) Idealnie sprawdza się do polania twarożku na kanapce, jako dodatek do owsianki czy wyjadania prosto(...)momentu uzyskania średnio gęstej konsystencji, kiedy woda odparuje a śliwki całkowicie się rozpadną. Gotową masę należy przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek. Należy mocno trzeć, by uzyskać jak najwięcej musu a jak najmniej odpadów. Masę ponownie zagotować, dodać roztwór z agaru. Ciągle mieszać, aby zapobiec przypalaniu. Przelewać do wcześniej przygotowanych słoiczków, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. UWAGA
Zdrowie na języku :Plubi trochę świeżo startej gałki muszkatałowej i 2 łyżki bułki tartej do środka. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, łączymy i formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na patelni z dodatkiem oleju. Do kotletów ziemniaczanych podałam sos grzybowy, z grzybów z naszych wielkopolskich lasów lub np. zwykłe jajka sadzone. Niedawno z ziemniaków przygotowałam(...)maśle wraz z pokrojoną cebulką, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Wlewamy sos sojowy, doprawiamy pieprzem, jeśli chcemy by sos był jaśniejszy to możemy dodać słodką śmietankę i gotujemy jeszcze chwilkę. Sos podajemy z ciepłymi kotletami ziemniaczanymi. The post Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmój syn zrobił wielkie oczy, pojawił się uśmiech na twarzy i powiedział tylko: Wow. Taka reakcja - bezcenna. Biszkopty upiekłam z przepisu pochodzącego z notesu rodzinnego, krem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki , wygląd tak jak wcześniej wymienionego bloga widziałam w galerii internetowej. Ja jednak zamieniłam Kit Kat`y na wafelki w czekoladzie:) Składniki na 1 cienki biszkopt: 2 białka ubić(...)przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni około 25-30 minut. Musimy upiec 3 biszkopty w dowolnie wybranych przez nas kolorach. KREM MILKY
Blondynka GotujeAmerykańska zapiekanka z mielonym i sosem serowym Zapiekanka , to danie pojawia się u nas dość często ,szczególnie kiedy mam mniej czasu . Zazwyczaj przygotowuję ją wieczorem dzień
Ogrodnik w podróżyAleż dawno nie było tu żadnych naleśników ! Pora nadrobić zaległości! Dziś zapraszam Was na pyszne, zapiekane naleśniki z kurczakiem, pesto oraz serem. Pyszne, sycące, bardzo aromatyczne
Ostra na SłodkoProsta zapiekanka z młodych ziemniaków Prosta zapiekanka , doskonale nada się dla osób zapracowanych , ale dbających o stan swojego żołądka Można ją przygotować dzień wcześniej i po
Ogrodnik w podróżyTo bardzo proste, jesienne ciasto, które robi się naprawdę szybko, gdyż zarobionego ciasta nie trzeba schładzać. Od razu wylepia się nim foremkę, wykłada owoce i zapieka
Raj dla PodniebieniaOrzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z owocowej herbaty RED HOT GINGER Basilur i rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać
Wanilia i KardamonDzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Ja
Mama Gotujeszklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 200 g truskawek świeżych lub mrożonych opcjonalnie słodzik (u mnie bez bo owoce są wystarczająco słodkie Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone, śmietanę i wanilię zmiksować do uzyskania puszystej masy. Opcjonalnie podczas miksowania dodać zmielony na puder słodzik. Do masy serowej(...)masę serową a następnie desery wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowy sernik w szklance można podawać z bitą śmietaną. Świetnie komponuje się wizualnie ze świeżą truskawką, tartą gorzką czekoladą i listkiem mięty. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 650 g, 1625 kcal, B 16 g, T 161 g, W 28 g. W 100 g; 250 kcal
Ola la LCHFszklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 200 g truskawek świeżych lub mrożonych opcjonalnie słodzik (u mnie bez bo owoce są wystarczająco słodkie Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone, śmietanę i wanilię zmiksować do uzyskania puszystej masy. Opcjonalnie podczas miksowania dodać zmielony na puder słodzik. Do masy serowej(...)masę serową a następnie desery wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowy sernik w szklance można podawać z bitą śmietaną. Świetnie komponuje się wizualnie ze świeżą truskawką, tartą gorzką czekoladą i listkiem mięty. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 650 g, 1625 kcal, B 16 g, T 161 g, W 28 g. W 100 g; 250 kcal
Ola la LCHFCiasto wychodzi bardzo kruche, intensywnie jagodowe i z pysznym słodkim nadzieniem z kwaśnej śmietany której kończyła się ważność, a marnować jedzenia nie lubię więc idealnie wstrzeliła się w to ciasto :) Zapraszam :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Kruche ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka z jajek kl. L 130 g masła 1/2 łyżki(...)chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 1/2 i wykładamy je blaszki albo najpierw smarujemy blaszkę masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto. Nadzienie 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy
Gotowanie...to proste !Chyba o każdym serniku, który upiekę to piszę, że pyszniejszego nie jadłam, ale ten, którym Was częstuję jest wyjątkowo najpyszniejszy. Wydawałoby się, że z taką ilością cukru będzie zbyt słodki, ale nie jest. Użyłam dość kwaśnych owoców i to one przełamały słodycz ciasta. Zrobiłam bardzo cieniutkie kruche ciasto, masa serowa wyszła mi bardzo aksamitna i poprzeplatana porzeczkowym musem...jednym słowem(...)szklanki cukru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej
IzabelawkuchniCiasto, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Jest pyszne i bardzo słodkie. Składniki: Ciasto : 40 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 12 dkg cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: dowolna konfitura lub dżem orzechy rodzynki Piana: 6 białek 40 dkg cukru pudru troszeczkę kwasku cytrynowego kilka kropli aromatu cytrynowego czekolada na wierzch Na stolnicę(...)koniec dodajemy kwasek cytrynowy i aromat, jak piana będzie gorąca, to odstawiamy aby chwilę przestygła. Przestudzony placek smarujemy dowolną konfiturą lub dżemem, posypujemy tartymi orzechami i rodzynkami, wykładamy pianę i posypujemy tartą czekoladą. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiMarchewkowe słodkie szaleństwo na stole, przysmak ... miękkie, wilgotne, smaczne i zdrowe. A dla lubiących ostrzejsze smaki zamiast bakali można dodać drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli z gorzką czekoladą jako polewą do ciasta - smakuje wówczas niesamowicie :) Składniki: 2 szklanki utartej marchewki 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dokładnie wymieszać marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i wraz z bakaliami dodać do ciasta, zamieszać wyłożyć ciasto do keksówki - formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką piec około 40 minut w gorącym piekarniku ok. 190 st.C po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować miodowo-serkową polewą Smacznego
Z notatnikaRabarbar to warzywo a nie owoc , ale w deserach i wszelkich słodkich wypiekach sprawdza się świetnie. Sezon rabarbarowy trwa dość krótko , więc tym bardziej warto teraz przygotować coś słodkiego z dodatkiem tych kwaśnych łodyg. Dziś zrobiłam muffiny z kruszonką. Ciasto przygotowałam z dodatkiem maślanki. Można z niego też upiec jedno większe ciasto . Składniki : 3 jajka 1 szklanka maślanki pół(...)palcami połączyć ,aż otrzymamy grudkowatą konsystencję. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki (ok 1cm grubości ) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub też wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. W każde wgłębienie wkładać ok 1 łyżki ciasta , ułożyć kilka kawałków rabarbaru i posypać dość obficie kruszonką. Piec ok 15 min w 170'C Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkałyżki miodu lipowego, 10 g żelatyny, 2 łyżki cukru pudru Rozdrobnione herbatniki i czekoladę włożyć do miski malaksera. Masło rozpuścić, dodać do herbatników. Zmiksować. Ciastem wyłożyć formę do tarty lub tortownicę (dno i 2cm boków) -wyłożoną folią spożywcą, łatwiej będzie wyjąć ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Zagotować 150 ml wody. Żelatynę rozmieszać z 50 ml zimnej(...)Udekorowałam plasterkami limonki i herbatą matcha. *ja użyłam czekoladę deserową, ale może być czekolada gorzka lub mleczna. Od tego jakiej czekolady użyjemy zależy czy ciasto będzie bardziej lub mniej słodkie. zastawa
królestwo garówjuż ostatnia babka przed Świętami…;) Mam nadzieję, że znajdą się chętni do jej przetestowania Ta babka kawowa jest bardzo smaczna i wilgotna. Nie jest za słodka. Idealnie będzie się nadawać na świąteczny stół, ale również jako zwykłe ciasto na niedzielę. Na blogu znajdziecie również inne babki http://ugotujmyto.pl/slodkosci/ciasta/babki/ Babka kawowa Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)kakao. Do utartej masy dodawać -ciągle miksując- na przemian po trochu przesianej mąki i po trochu naparu. Blachę do babki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 45 minut- do suchego patyczka. Po wyjęciu zostawić w blaszce na około 15 minut
UgotujmyTo.plJest to bardzo delikatny i puszysty chlebek. Można robić na słodko lub na słono. Dziś my zrobimy na słono, jako dodatek do oliwy z oliwek, sosów lub marmolady. Taki umaczany smakuje najlepiej. Będziesz zachwycona/y. Do 80 g ciepłego mleka 3,2% (niecałe pół szklanki) dodajemy 1łyżkę miodu lub cukru, oraz 30 g drożdży . Wszystko razem mieszamy. Teraz(...)zwilżoną ściereczką na ok.30-40 min.,powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbijamy ręką i dzielimy na dwie części. Wkładamy do foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Znowu przykrywamy ściereczką na ok.30 minut. Piekarnik włączamy na 190°. Gdy ciasto ponownie urośnie (20-30 min) wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut na drugą od dołu półkę
Pasje Jolki