Barbie: brunatny, matowy, dziwny jakiś. Ale dajcie mu szansę, ugotujcie a zmienicie o nim zdanie. Soba ma charakter – to na pewno. O ile pszenne pasty są zazwyczaj lekko słodkie, to japoński makaron z mąki gryczanej ma posmak lekkiej goryczy, jakby spalenizny, która tylko dodaje mu uroku. Soba często zawiera dodatek mąki pszennej – jeśli szukacie makaronu bezglutenowego sprawdźcie dokładnie(...)makaronu z mąki gryczanej 250 g krewetek surowych lub obgotowanych 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki lub starte na tarce 1 łyżka tartego imbiru 1/4 szklanki sosu sojowego 4 łyżki wody 1 łyżka miodu Mała cukinia Pęczek rzodkiewki 4 łyżki sezamu 4 łyżki siekanego szczypiorku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę, wrzuć makaron
Niedzielny kucharzPyszne słodkie mazurki w wersji mini. Wypełnione czekoladowym nadzieniem i jak zwykle udekorowane bakaliami. Prezentują się cudnie aż szkoda jeść. Kto nie ma małych foremek może oczywiście zamiast mini mazurków zrobić jeden duży. składniki: 250 g mąki 150 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g czekolady (dałam(...)lodówki do schłodzenia, na ok 40 minut, aby zesztywniało dzięki temu nie będzie lepić się do rąk i wygodniej będzie nim wylepić foremki. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do mini tart, u mnie wyszło 6 sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, funkcja góra-dół
Monia miesza i gotujeTak, wiem. Seler w cieście brzmi conajmniej dziwnie. Przepis pochodzi z warsztatów Akademii Sztuki Cukierniczej . Tym przepisem dziewczyny skusiły mnie. Dla tego przepisu przyszłam na warsztaty
KucharzycaDomowy majonez smakiem nie dorównuje nawet najlepszemu półkowemu egzemplarzowi. Idealnie doprawiony octem i musztardą, wyrazisty, o kremowej konsystencji, naturalny. Lata doświadczeń i eksperymentów doprowadziły mnie do
Słodki KompromisAromatyczny obiad na słodko...no w sumie nie tylko na obiad. Spokojnie może robić za deser. Nam bardzo posmakowała taka wersja <3 Składniki Farsz: 1 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru Ciasto: 300 g mąki 1 łyżka kurkumy 50 g masła 150 ml wrzątku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy ze śmietaną lub podsmażoną na maśle bułką tartą z dodatkiem cukru. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenWiadomo jesień, a jak jesień to albo jabłka, albo śliwki albo....gruszki. Ten owoc daje naprawdę wiele możliwości, tak na słodko jak i na słono, wystarczy tylko uruchomić wyobraźnię i pozwolić jej zaszaleć. W tym cieście nie ma nic szaleńczego, mało tego to ciasto jest dla leniwych. Nie ma żadnego ucierania, ubijania i dokładnego mieszania, a takie przepisy(...)długo aby nie uwolnić glutenu, wiadomo ten gość jest złośliwy i może nam zaszkodzić. Spód tortownicy 27 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy obficie bułką tartą. Boków nie smarujemy, aby ciasto miało się pod czym wspinać. Obrane gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wierzch nacinamy kilka razy nożem i układamy na cieście, lekko dociskając. Wstawiamy
Dieta moja pasjaupiekę blachę jakiegoś ciasta. Od pomysłu do działania - wyszło szybkie, chrupiące i smakowite ciasto, które najlepiej smakuje na ciepło. Wykorzystałam do niego resztę swojskich węgierek. Były tak słodkie, że po upieczeniu nie dosładzałam już ciasta, posypując go np. cukrem pudrem. Składniki (na dużą blachę): 150 g krupczatki 350 g mąki pszennej 40 g cukru trzcinowego demerara(...)cieście ułożyć ciasno rozłupane i pozbawione pestek śliwki (miąższem do góry). Piec w temp. 200 stopni C. przez 40 minut. Podawać ciepłe, ale nie gorące. ----- Podobne: Rustykalna tarta ze śliwkami Tarta z gruszkami Ciasto śliwkowo-kokosowe
Weekendy w domu i ogrodziehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jest to wersja podstawowa, bez dodatków. Dla urozmaicenia można dodać ulubione bakalie czy owoce. Chlebek jest mięciutki, pachnący i bardzo
Di gotujełyżek mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąki(...)cytryny ugnieść widelcem. Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego struktury, dodać banany. ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. *jeżeli krem wydaje nam się mało słodki - proponuję dodać 1 łyżkę cukru pudru. Ja miałam tak słodkie banany, że było to zbędne Krem truskawkowy: - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - mały słoik dżemu truskawkowego
kawawszklancesweterku na dwór. Po drugie truskawki. Kocham truskawki! I maliny! Gdy pojawiają się pierwsze truskawki, to zawsze kupuję ich kilogram i rzadko kiedy donoszę je do domu : ). Po trzecie i ostatnie, moje urodziny, które pewnie będą mnie jeszcze parę lat cieszyć…ponoć do 30-tki? W każdym razie, jak tu nie uwielbiać takiego pięknego miesiąca jakim jest MAJ! Niestety(...)upieczony wcześniej plasterek batata masłem orzechowym i zjeść! Kiedyś tak ‚podjadłam’ całego batata – pokroiłam go w plasterki i miał być do sałatki, ale nagle zachciało mi się czegoś słodkiego – zjadłam więc talarki z batata przesmarowane masłem migdałowym, posypane cynamonem i kawałkami daktyli. A teraz czas wrócić do zajęć. Polecam ten krem wszystkim, którzy z różnych powodów z domu wychodzić
Fill The Bowlzapach i smak zawsze kojarzą mi się z miłością ;) Składniki na aromatyczne kotleciki z piersi kurczaka : pierś kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy: kozieradka (uwielbiam ten smak!), suszony czosnek, ostra papryka, słodka papryka, grubo mielony kolorowy pieprz, sól, suszone pręciki jakichś kwiatów (nie mam pojęcia, co to jest; dostałam od Koleżanki, która przywiozła to z Tunezji; na pewno nie jest to szafran(...)marchwi: kilka marchewek 3 czubate łyżeczki jogurtu typu greckiego (można oliwę; chodzi o dodatek tłustego składnika, by witamina A z marchwi mogła się rozpuścić) 2-3 czubate łyżeczki tartego chrzanu Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem i chrzanem. Tempura (w ostatniej chwili): środkowe listki selera naciowego jajko ok. łyżki zimnej gazowanej wody mineralnej
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: Spód: 1 kostka masła 2 żółtka 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki Nadzienie: 1 kg czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru 1 kisiel
Luźna Kuchniadelikatnie kwaskowym smaku. Tak , jabłka są kwaskowate , ale jeśli ktoś lubi takie , może śmiało zajadac je bez dosładzania! Ja dodałam odrobinę cukru pudru , gdyż jak wiecie – lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie : - naleśniki - omlety - szarlotki - w cieście francuskim - strudel - sakiewki(...)Sposób przyrządzenia: Ciasto : Margarynę , cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon ucieramy mikserem na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa ( przypominająca bułkę tartą ). W osobnym garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem. Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy. Nakładamy ciasto do foremek ( u mnie jak zwykle silikonowe
Ostra na Słodkomasła niepełna szklanka mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka startego sera twardego, dojrzewającego (lub zwykłego) 1 ząbek czosnku Sól, pieprz, oregano – do smaku Przygotowanie Masło miksujemy z tartym serem, czosnkiem, oregano i pieprzem na średnich obrotach miksera- aż do dokładnego połączenia się składników. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łączymy wraz z masą maślano(...)oliwek Ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki 1 ząbek posiekanego czosnku (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka keczupu Kilka listków świeżej mięty Słodka papryka, kilka kropelek tabasco w płynie, szczypta kurkumy, szczypta cukru, sól, pieprz Przygotowanie: Na mocno rozgrzaną patelnią wysypujemy ziarna sezamu oraz migdały i prażymy je na złoty odcień. Pod koniec
Symfonia SmakówTo danie mogłabym opisać jednym słowem: GENIALNE. Ale... nie byłabym sobą, gdybym nie porozpływała się nad nim w pełnym zachwytów, wzniosłym opisie... 😂 No więc... Makaron
Słodko-Słony Świat IlonyNajlepsze czekoladowe ciasto, jakie dotychczas jadłam. Tak nam zasmakował ten keks, że na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego
Na słodko lub wytrawnie/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
Na słodko lub wytrawniemną na stałe. Spróbujcie koniecznie, chlebek jest na prawdę smaczny. Mimo, że zawiera dość dużo piwa, w ogóle go nie czuć. Bałam się też miodu, myślałam, że będzie słodki. Dodałam dwie płaskie łyżki, jak dla mnie jest w sam raz. Oczywiście możecie dać mniej. Na początek możecie zrobić z połowy porcji, taki był przepis Ewy. Ja jednak zrobiłam od razu(...)hakami. Wierzch posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Jeszcze raz delikatnie zagnieść. Można odrobinę podsypać mąką. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebków można posmarować mlekiem. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni
Agusiowe smakołykiNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!noża. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki (zeskrobujemy z niego skórkę) i ścieramy na tarce. Jeśli używamy całej laski cynamonu, to kruszymy ją na mniejsze kawałki. Do mieszaniny przypraw dodajemy tartą gałkę muszkatołową. Powąchajcie mieszankę – już teraz pachnię colą! 2. SYROP (5 min) Do rondelka dodajemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zmniejszamy ogień i kontrolujemy(...)przelewamy miksturę przez gazę, aby otrzymać klarowny napój. PODANIE Gotowy koncentrat napoju mieszamy z wodą gazowaną w proporcjach 1:2 – można je zmodyfikować, jeśli napój jest dla Was za słodki lub zbyt mało wyrazisty. Delektujcie się, jakby jutro nie istniało! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *czcionka wykorzystana
Nerds Kitchenbiszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki naparu z mocnej słodkiej kawy Krem: syrop z brzoskwiń mleko 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2/3 szklanki drobnego cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 400 g masła puszka brzoskwiń w syropie(...)Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier. W ten sam sposób upiec drugi placek. Oba placki nasączyć kawą. 2 połówki brzoskwiń
Czerwień i błękitwyłącznie z placuszkami oraz kompotem, tym bardziej ochoczo przystępuję do tej wspaniałej akcji. Ponieważ w moim domu mieszkają zwolennicy słodkich i ostrzejszych smaków postanowiłam dogodzić jednym i drugim. Przygotowałam słodkie złociste naleśniki dyniowo-serowe z pysznym sosem pomarańczowo-imbirowym oraz ostrzejszą i bardziej wyrazistą w smaku pastę dyniową z kurkumą i lubczykiem. Sama nie wiem, która wersja do mnie bardziej(...)minut. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować około 15 minut, aż sos się zredukuje i nabierze konsystencji syropu. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir. Dynię gotować na parze do miękkości, rozgnieść widelcem na puree, wymieszać z twarogiem oraz połową sosu pomarańczowo-imbirowego. Dosłodzić miodem. Na dobrze rozgrzanej patelni usmażyć cieniutkie naleśniki. Posmarować nadzieniem
Pieguskowa Kuchnianoża. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki (zeskrobujemy z niego skórkę) i ścieramy na tarce. Jeśli używamy całej laski cynamonu, to kruszymy ją na mniejsze kawałki. Do mieszaniny przypraw dodajemy tartą gałkę muszkatołową. Powąchajcie mieszankę – już teraz pachnię colą! 2. SYROP (5 min) Do rondelka dodajemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zmniejszamy ogień i kontrolujemy(...)przelewamy miksturę przez gazę, aby otrzymać klarowny napój. PODANIE Gotowy koncentrat napoju mieszamy z wodą gazowaną w proporcjach 1:2 – można je zmodyfikować, jeśli napój jest dla Was za słodki lub zbyt mało wyrazisty. Delektujcie się, jakby jutro nie istniało! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *czcionka wykorzystana
Nerds Kitchenbrunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam, że też przygotowała ten boski kremik. Stwierdziłyśmy więc zgodnie, że to zrządzenie losu, a nie przypadek, i przepisy musimy(...)staje się jeszcze bardziej gliniaste . Pełne czekolady - całe dwieście gram, co dla niektórych jest ilością zjadliwą w minimalnych ilościach - ja jednak bez problemu pochłaniam dwa kawałki. Niezbyt słodkie, raczej wytrawne, wspaniale przełamane słodko-kwaśnym smakiem curdu. Wszystko komponuje się idealnie - polecam serdecznie, zdecydowanie warto spróbować. A najbardziej dumna jestem ze wzorków na wierzchu - zawsze ogromnie podobały mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrze