tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:405/562)

Truskawkowy zawrót głowy 155

ostatnio gościliśmy szwagierkę i szwagra, pojawił się pomysł zrobienia drinka z szampana. A jako że czwórka młodych ludzi była otwarta na eksperymenty, narodziło się coś całkiem nowego – lekkiego, słodkiego i kobiecego, ale jednocześnie mocnego. Świetnego na letnie wieczory. Moi Drodzy, oto Truskawkowy zawrót głowy. Lista zakupów: 150 ml szampana półwytrawnego 50 ml wódki o smaku truskawkowym Kostki lodu listonic_type(...)szampanem. Po drugie: jest całkiem mocny. Wbrew pozorom może dość szybko zawrócić w głowie, a nie oszukujmy się – nie po to pijemy drinki, żeby ich nie poczuć. Po trzecie: jest szybki i bardzo prosty. To zaledwie dwa składniki, które trzeba połączyć. A efekt jest zaskakujący – taki, jak lubię! * Foremkę do takich bajeranckich kostek lodu w kształcie kości i czaszek możecie

Proste-przepisy.pl
Gruszki w syropie własnym z borówkami 160

Słodki owocowy deser na każdą porę roku :) Kilka ciekawostek na temat tego "pięknego" owocu :) Gruszki, głównie ze względu na swój „kobiecy” kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków. Podane na deser, potrafią rozbudzić ukryte namiętności. Wpływają także pozytywnie na naszą koncentrację i pobudzają nasz mózg do wydajniejszego działania. To wszystko za sprawą ukrytego w nich boru. (źródło: http://www.tesco.pl/smaczna-strona)(...)pudrem, udekorować i obłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe

Tradycyjna Kuchnia
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 326

świeżą i ciepłą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wrzucamy go do wody z octem lub do wina, tą mieszankę wkładamy do lodówki. Mieszamy w miseczce sól, mielony pieprz, słodką paprykę, płatki chili. Koper włoski podprażamy na suchej patelni – musi lekko zmienić kolor i uwolnić trochę aromatu. Tłuczemy go w moździerzu bardzo drobno. Wsypujemy do pozostałych przypraw. Kolorowy pieprz lekko(...)określonej strukturze – po zblendowaniu dostaniecie tylko i wyłącznie zgrzaną maź, o konsystencji pasztetu. Ostrza w blenderze czy malakserze wirują z ogromną prędkością, nawet na niskiej mocy, a takie szybkie tarcie wytwarza ciepło. Efektem jest masa mięsna prawie jak homogenizowana– zbita, zgrzana, bez odpowiedniej konsystencji. Najbliżej jej do masy na parówki, do kiełbasy – odpada. Mielimy najpierw schłodzony tłuszcz, następnie schłodzone

Karo in the Kitchen
Babeczki piknikowe 165

Ufff, zdążyłam z kolejną i zarazem ostatnią propozycją na wykorzystanie pasztetu z drobiu Profi . Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione warzywami, twarożkową pastą z odrobiną czosnku i

Kuchnia w czekoladzie
Kolorowa babka piaskowa 138

Blog ten powstał ponieważ chcę podzielić się z innymi osobami swoimi przepisami. Czasami będą to przepisy znalezione w sieci i wykorzystane,  pozostałe (większa ich część

Na słodko lub wytrawnie
Pizza z gruszką, orzechami i szpinakiem 206

mieliśmy na nią ochoty. W końcu wybór padł na pizze z gruszką. Samo ciasto było jak dla mnie ciut za twarde, gruszka natomiast zdecydowanie zbyt dojrzała (za słodka), a szynka parmeńska … cóż, wiecie jak czasami potrafi się w ustach „zaplątać”;) Reasumując – to nie było „TO”… znowu:( Zrobiliśmy więc własną pizze z gruszką. Zainspirowałam(...)łyżeczki soli suszone oregano 1/2 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku) Dodatkowo: 2 twarde gruszki (u mnie konferencja) dwie garści świeżego szpinaku garść orzechów włoskich 150 g tartej mozzarelli   Drożdże przekładamy do szklanki i zalewamy niewielką ilością letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier oraz sól, wlewamy

Smaki Na Talerzu
Babka czarno na białym 153

Baba czarno na białym Gdy nadchodzi ochota na coś słodkiego najłatwiej przygotować babkę, gdyż nie wymaga kremu, wystarczy upiec  i już od razu można rozkoszować się smakiem. Ta babka by nieco urozmaicić smak została zwieńczona dodatkowo polewą kakaową, co wzmocniło jej kakaową część. Choć żartobliwie stwierdzono, że się tak świeci, jakby została polana smołą.  Składniki: Na ciasto(...)przemieszać do połączenia składników.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wmieszać.  Połowę masy przelać do keksówki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Do drugiej części masy wsypać przesiane kakao, dodać mleko i dokładnie połączyć. Ciemna masę przełożyć na masę białą. Piec w temp. 180 st. przez około 50 min do tzw. "suchego

My sweet a life
Ciasto kakaowe (bez jajek i mleka) 180

Bardzo proste i mocno kakaowe ciasto, które uzależnia ;) Nie wyczuwamy braku jajek i mleka. Chwila przyjemności dla wszystkich miłośników wilgotnych ciast i nie tylko. Zapraszam! Ciasto

Tagebuch po polsku
PIERNIK DIETETYCZNY – pełnoziarnisty / najlepszy! – BE FIT! 131

Święta bez piernika ?! O nie! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny, szybki piernik, który przygotowałam w zdrowszej wersji. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę pełnoziarnistą oraz

Ostra na Słodko
Fusilli z amarantusem, mango i groszkiem cukrowym 195

goździkowym amarantusem, soczystym mango i obłędnie chrupiącym cukrowym groszkiem z marchwią. Wszystko to doprawione szczyptą anyżu, imbiru czy cynamonu z miodowymi orzechami włoskimi okraszonymi świeżym rozmarynem. Będzie chrupiąco, będzie słodko, będzie bardzo bardzo zdrowo!. Użyjemy oleju który idealnie sprawdza się do przesmażania w wysokich temperaturach szczególnie na patelni typu Wok. Wysoka temperatura przyspiesza cały proces a także pozwala zachować(...)Przygotowanie: 1/ Zaczynamy od ugotowania amarantusa w 10 łyżkach wody z dodatkiem odrobiny mielonych goździków. Amarantus będzie gotowy po wsiąknięciu całej wody 2/ W między czasie obieramy marchew i trzemy na dużych oczkach do miski. Marchew lekko solimy dodajemy cukier trzcinowy i cynamon - mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 3/ Na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu z orzechami włoskimi

Kuchnia PROzdrowotna
Cytrynowy krem- lemon curd 143

Tak, wiem, wiem, że przepisów na lemon curd jest mnóstwo i każdy przygotowywany z innych proporcji, ja również dołączam się do grona wielbicieli tegoż kremu i

Kraina Miodem Płynąca
BABKA KARMELOWA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 246

Karmel … masa krówkowa … kajmak …. – już na samą myśl niejednemu z nas cieknie ślinka! Przysmak ten postanowiłam wykorzystać do zrobienia dzisiejszego ciacha! Niesamowicie

Ostra na Słodko
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 132

Sernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze

Kuchnia MagdaLeny
Barszcz biały na zakwasie 120

Barszcz biały na zakwasie Barszcz biały w wielu domach gości wyłącznie na wielkanocnym stole. My jednak lubimy go jeść przez okrągły rok. No może mniej w

Słodkie okruszki
Mięsne krokiety cannelloni z sosem pieczarkowym 186

Jeszcze przed świętami pokazywałam Wam te małe, zgrabne cudeńka ;) Fakt, że choć właśnie takie zgrabne, to kalorii mają sporo, ale na ich temat dziś się nie

Kuchnia w czekoladzie
Panierowane boczniaki. Przepis na grzybowe a la schabowe. 237

Uwielbiam grzyby. A obok boczniaków nigdy nie umiałam przejść obojętnie. Dziś zapraszam Was na panierowane boczniaki, czyli przepis na grzybowe a la schabowe. Kiedyś podobne boczniaki

Słodkie okruszki