owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Domowe(...)wlewamy do miseczki, wsypujemy płatki jęczmienne, mieszamy i odstawiamy na 10 - 15 minut, żeby namiękły. Po tym czasie dodajemy owoce. Wszystko razem mieszamy. Jeśli owoce nie były zbyt słodkie jogurt dosładzamy naturalnym miodem. Nasze danie możemy też przygotować inaczej: wszystkie składniki wrzucamy od razu do miski, mieszamy i odstawiamy. Po 15 minutach znowu mieszamy, dodajemy opcjonalnie miód, jeśli nasze
Kulinarne przygody Gatitygazet. Proporcje i same składniki łatwo zapamiętać, a samą babkę - szybko przygotować. Przyznam, że jest pyszna i częsta w moim domu, ponieważ zachwyca swą lekkością i waniliowym smakiem. Przypomina słodki biszkopt, dlatego tę słodycz zawsze przełamuję nutą cytryny i delikatnie gorzką polewą. Koniecznie zapoznajcie z modyfikowanym przeze mnie przepisem i sami spróbujcie. 6 jajek cukru tyle(...)skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem. Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce. (*) Do czekolady
Di gotujeodsączonych, bez zalewy 150 ml śmietany kremówki 7 – 8 plasterków boczku 3 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki startego sera grana padano+ dodatkowo po 1 łyżce na talerz słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Przygotuj składniki: Brokuła porozdzielaj na małe różyczki, suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, boczek pokrój w około 2 cm kostkę(...)pomidory. Smaż całość około 1 minuty, następnie dodaj śmietanę kremówkę. Dopraw paprykami, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pogotuj 2 – 3 minuty, dodaj makaron z brokułem, boczek i tarty ser grana padano. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez około 2 minuty. Makaron wyłóż na talerze, posyp dodatkową porcją sera grana padano. Szybko i smacznie, polecam ! Smacznego
Moja pasja smakupapryka mielona słodka i ostra marynata do mięsa * 3 łyżki oleju * 3 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka miodu * 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę * 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej * 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej * 1 łyżeczka oregano * sól, pieprz Sposób przygotowania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dość drobną kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą, wrzucić do niej pokrojone(...)mniejsze kawałki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser, dodać do niego śmietanę, jajka, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać bułką tartą. Na dno wyłożyć 2/3 makaronu, następnie usmażone mięso i 1/2 pokrojonego pomidora, na to rozsmarować 1/2 mieszaniny serowej, następnie ułożyć połowę brokuła, między nim marchewki i resztę pomidora, na to wyłożyć
Mix smakuTorcik bezowy - z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem (orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny i powstało pytanie co kupić ? Nie miałem zielonego pojęcia. Wpadłem na pomysł, że zrobię jej mały torcik (wyszedł większy niż planowałem). Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;) Składniki: Beza: - 6 białek - ok. 300 g cukru(...)pianę. Następnie dodawać małymi porcjami cukier dalej miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Nastawiamy piekarnik na 160C. Blachę obłożyć papierem do pieczenia , lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ja zrobiłem 4-piętrowy torcik , lecz polecam zrobić 3-piętrowy. Masę bezową wyłożyć na 3 koła o średnicy ok .15-16cm. Włożyć do piekarnika i piec przez ok.30
Gotuj Z Muzykąmamy już 2 stycznia … Szampanem Nowego Roku tutaj nie uczcimy , ale mam dla Was za to przepyszne ciacho! Delikatny spód … orzeźwiający środek … i słodka góra … przenikające się smakami , zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych … Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - jajka(...)jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Wylewamy do formy, posypanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą. Pieczemy 30 minut w 180C. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut. Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy. Gorące
Ostra na Słodkoudka - Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta, - Cebula, 75 dag - 80 dag, - Czosnek, 5 główek - Przyprawy: * pieprz czarny, * pieprz ziołowy, * domowa mieszanka suszonych warzyw, * ostra papryka, * słodka papryka, * mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi - zioła: * oregano, * bazylia, /Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny. Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie(...)mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) DODATKOWO: - Mieszanka Bezglutenowa "EUFORIA" - Mieszanka - Pomidory z Czarnuszką i Czosnkiem Niedźwiedzim. - tarty ser żółty MIESZANKA EUFORIA OD ZIARENKOWO: Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne - PRODUKT BEZGLUTENOWY: "to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – tę mieszankę prażonych ziaren można dodać praktycznie
Wypisz WymalujNie ma lepszego śniadania niż poczciwa, ciepła owsianka i chociaż na letnie miesiące porzucam ją, wdając się w romans ze soothie bowl czy puddingiem chia to
Fitsweet.meNie ma lepszego śniadania niż poczciwa, ciepła owsianka i chociaż na letnie miesiące porzucam ją, wdając się w romans ze soothie bowl czy puddingiem chia to
Fitsweet.meMigdałowa kruszonka z wiśniami Był deser, był sernik, były ciasta ucierane, więc dziś zapraszam was na przepyszną kruszonkę migdałową, która jest niczym innym jak ciastem kruchym
RelaxtimePaluszki Rybne - któż ich nie pamięta z dzieciństwa... Złociutkie, równiutkie i chrupiące. Tak idealne, że wielu z nas nie zastanawia się co tak na prawdę wchodzi
Słodka StronaUwielbiam wystawy sklepowe. Jak większość kobiet nie mogę przejść obok nich obojętnie. Do grona moich ulubionych, obok tych z ciuszkami, butami, torebkami dołączyły wystawy kawiarenek, pełne
Made By Mom And SonCiasto wyjmujemy z formy po 5 – 10 minutach. Jeżeli całkiem wystygnie można wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika. 2. Pasta sprawdza się przy różnych wypiekach i to nie tylko słodkich (zapiekanki, pasztety…). 3. Przechowywana w lodówce zmienia strukturę z płynnej na stałą. Przed użyciem wystarczy wyjąć z lodówki i chwilę odczekać, aż zmięknie. 4. Jeżeli zostanie użyty tłuszcz roślinny(...)smak wypieków. 10.Tłuszcz i mąka tworzą barierę ochronną dla ciasta gwarantując „uwolnienie” wypieku. 11. Wypieki są wolne od okruchów, obecnych przy tradycyjnym smarowaniu formy z oprószaniem bułką tartą. 12. O tym przepisie ponoć wspominała Dolly Parton w filmie „Stalowe magnolie”. 13. Ta pasta, to niezawodny przyjaciel w kuchni, teraz zawsze ją mam w lodówce (przypominam, że moja
mojewypiekiinietylkoZnowu na słodko. Tym razem szarotka. Blacha 20 cm. ciasto 300 gram mąki (100 g ryżowej, 100 g kukurydzianej, 50 g mielonych migdałów, 50 g gryczanej) jajko łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru opakowanie cukru waniliowego 250-300 g masła nadzienie - 4 duże jabłka cynamon 3 łyżki cukru(...)łyżki cukru oraz cynamon. Nadzienie jest już gotowe - jednak można zasmażyć na patelni w celu uzyskania musu. Formę na ciasto smarujemy masłem, możemy podsypać również bułką tartą. Połowę ciasta wykładamy na dno blachy, na to wykładamy jabłka. Z pozostałego ciasta odrywamy kawałeczki i przykrywamy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut. Posypujemy cukrem pudrem
BezglutenowaIzabelaZnowu na słodko. Tym razem szarotka. Blacha 20 cm. ciasto 300 gram mąki (100 g ryżowej, 100 g kukurydzianej, 50 g mielonych migdałów, 50 g gryczanej) jajko łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru opakowanie cukru waniliowego 250-300 g masła nadzienie - 4 duże jabłka cynamon 3 łyżki cukru(...)łyżki cukru oraz cynamon. Nadzienie jest już gotowe - jednak można zasmażyć na patelni w celu uzyskania musu. Formę na ciasto smarujemy masłem, możemy podsypać również bułką tartą. Połowę ciasta wykładamy na dno blachy, na to wykładamy jabłka. Z pozostałego ciasta odrywamy kawałeczki i przykrywamy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut. Posypujemy cukrem pudrem
BezglutenowaIzabelainną płaską powierzchnię (np. stół), łyżeczkę. Przygotuj składniki: Farsz: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, ewentualnie mleko, Ciasto: ½ kg mąki, 1 szklankę ciepłej wody, 1 jajko, szczyptę soli, mąkę do podsypywania. Zacznij od przygotowania ciasta. Jajko sparz, a mąkę przesiej. Na stolnicę wysyp mąkę(...)drobno posiekaj. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem. Do zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie
blog.moje-pasje.infoSkladniki blaszka 28 cm tarta 2 żółtka 1/2 szklanki (100 g) cukru 2 łyżek stołowych (30 ml) mleka 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 170 g z niesoloną masła w temperaturze pokojowej 2 1/2 szklanki (375 gr) z mąki Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 175 ° C. Do miksera włożyć żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, 2 łyżek mleka(...)wyrównać ,tworząc jak najbardziej płaskie ,oraz zrobić falbankę wokół ciasta. Nakłuć dno ciasta. Piec w175 ° C przez około 25 – 30 minut, aż do lekko złotego koloru na brzegach ciasta.Pyszna ,słodka podstawa dla wielu ciast
w mojej kuchniWilgotna, mocno czekoladowa słodka, taka jest moja dzisiejsza weekendowa babka. Wypieki to nie moja specjalność, ale jeśli już piekę to staram się robić to z sercem. Dodaję najlepszej jakości składniki, bo wiem, że ma to duże znaczenie. Lubię babki pieczone na oliwie z oliwek, są wyjątkowe w smaku. Do dzisiejszej dodałam wyjątkową, nagrodzoną na Expo 2015 w Mediolanie. Efekt wspaniale(...)cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki masła dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do opsypania blachy Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z wrzącą wodą. Całość
Moja smaczna kuchniaodpowiednio opryskiwanych. Pomidor smakuje i pachnie pomidorem, kapusta ma ślady konsumpcji przez małe stworzenia, a cukinia wygląda jak cukinia, a nie jej miniatura. Dziś rzecz właśnie o cukinii. Była tarta z cukinii , były placki z cukinii i marchewki , a także warzywne spaghetti. Dziś odświeżam stare pomysły, czyli cukinia faszerowana – kiedyś z łososiem, dziś serem feta, komosą ryżową(...)kostkę: pomidora i fetę. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinie i pieczemy ok. 20-25 minut nie zmieniając temperatury. Farsz można posypać żółtym serem. O, i jeszcze! Były też słodkie babeczki z cukinii , a dziś w wersji wytrawnej, beztłuszczowej i bezglutenowej :) {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Babeczki z cukinii","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished
Kucharzycanawet czasami sama za tym wszystkim nie nadążam. Zatem cieszmy się z krótkich chwil i korzystajmy z życia, ile się da. Na dobry powrót - proste ciasto. Nie za słodkie. Lekkie. I wilgotne. Czyli takie, jakie lubię :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik ), z moimi drobnymi modyfikacjami. Tortownica 26 cm Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy(...)wymieszać. Na końcu, na najmniejszych obrotach miksera, wsypać mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozłożyć jabłka z rabarbarem (odciskając je z powstałego soku). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut
My simple kitchenkoniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze ciasto będzie surowe. Po upieczeniu(...)wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać. Jedną część ciasta nasączyć połową niezbyt słodkiego soku wiśniowego wymieszanego z alkoholem (gdy sok jest za słodki rozcieńczyć go przegotowaną zimną wodą). Następnie posmarować połową konfitury wiśniowej. Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować nasączony
Kuchcik gotujeszklanki mleka Przygotowanie: Mąkę, posiekaną margarynę, cukier puder i 2 żółtka zagniatamy na ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Blaszkę (ja użyłam okrągłej, do tarty) smarujemy margaryną. Wykładamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy do chwili aż mak wchłonie mleko. Następnie mielimy(...)rondelku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy kakao cukier i mleko. Wszystko podgrzewamy mieszając. Gdy polewa lekko przestygnie wylewamy ją na mazurka. Mazurka ozdabiamy według uznania, np płatkami migdałów lub innymi słodkimi dekoracjami. Smacznego
Taste Therapyznalezienia TU: Ciasto kokosowe bez jajek . Tym razem z lekkimi modyfikacjami, bez kakao które było w pierwotnym przepisie i ze zmniejszoną ilością cukru - ze względu na dodatek bardzo słodkich bakalii. Ciasto wyszło tym razem bardziej zwarte, w konsystencji przypominające batonik Bounty, tylko dodatkowo z bakaliową dobrocią w środku. Pan Mąż, który bałwochwalczo wielbi wszelkie kokosowe wypieki, znowu zaanektował całą(...)dokładnie wymieszać. Na końcu dosypać bakalie i przemieszać krótko łyżką. Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto. Ciasto piec około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku - - u mnie bez termoobiegu, na środkowym
Grunt to przepis!tych dań, które zależnie od farszu jakiego użyjemy zmieniają się, możemy więc z nimi kombinować do woli i nigdy nam się nie znudzą. Moje są tym razem na słodko - z masą serową (zdjęcia pamiętają wigilię). Ciasto 1/2 kg mąki 1,5 szkl. gorącej wody szczypta soli Masa serowa 80 dag twarogu 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)moim przypadku foremki). Pierogi wrzucamy do osolonej gorącej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Gotujemy ok 3 minuty po wypłynięciu na wierzch. Podajemy polane sosem owocowym, bądź zasmażoną bułką tartą z dodatkiem cukru
Kuchenne aromatyupieczenia kruche babeczki napełnione masą budyniową. Można sobie ułatwić zadanie i przygotować zwykły budyń z paczki, jednak zapewniam, że tak przygotowany krem jest dużo lepszy:)) Babeczki wspaniale pasują jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na pikniku. Kruche ciasto: 300g mąki pszennej, 3 żółtka, 150g masła lub margaryny, 50g cukru pudru, 2 łyżki śmietany(...)oraz nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę. Stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić. Foremki do babeczek (ok. 15sztuk) natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Dno i boki każdej z foremek wylepiać jednym krążkiem ciasta. Nakłuć na dnie widelcem. Nakładać budyń do 3/4 wysokości. Następnie przykryć pozostałymi krążkami ciasta i delikatnie docisnąć brzegi. Piec
Z miłości do słodkościmąki pszennej , 210 ml mleka , 1 jajko , 20 g cukru , 10 g drożdży , 1,5 łyżeczki soli , 70 g miękkiego masła , 100 g zmielonych orzechów - użyłam tartych orzechów włoskich BackMit , dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać(...)temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. Ja swoje piekłam w temperaturze 190 przez 20 minut. Wyszły lekko zrumienione i równomiernie wyrośnięte. Orzechowe bułki doskonale smakują zarówno z dodatkami słodkimi (miody, twarożki) jak i słonymi (wędlina, sery). Ten przepis wrzucam na listę moich ulubionych wypieków :) Spróbujcie sami, a na pewno zachwycicie się :) Smacznego! Wpis został opublikowany również
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapraszam na prostą w przygotowaniu, pyszną i soczystą, lekko pikantną i lekko kwaskowatą karkówkę wieprzową po birmańsku :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! Składniki na trzy porcje wieprzowiny po birmańsku: 500 g karkówki wieprzowej 3/4 szklanki wrzątku 40 g pulpy tamaryndowej łyżeczka pasty krewetkowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju(...)kilka minut i zalewamy wodą tamaryndową. Dusimy przez godzinę co jakiś czas mieszając (pół godziny pod przykryciem, a następnie pół godziny bez przykrycia). Podajemy z ryżem, ewentualnie posypujemy tartą skórką limonki. Smacznego! :) Follow my blog with Bloglovin
Tajskie smaki