tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:387/562)

FORSZMAK LUBELSKI 137

Forszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na

Kuchnia MagdaLeny
Szybka sałatka z sosem czosnkowym i kilka słów o Goodest 127

  Szybka sałatka z sosem czosnkowym i kilka słów o Goodest Dziś zapraszam Was na przepis na szybką sałatkę z sosem czosnkowym. Taką sałatkę możecie spokojnie

Słodkie okruszki
Deserek serowy z brzoskwiniami 189

smacznego i szybkiego deserku do zrobienia w kilka minut . Deser serowy z bitą śmietaną, herbatnikami i brzoskwiniami z syropu. Niezwykle lekki i kremowy deser , który nie jest ani przesadnie słodki ani ciężki. Ja do przygotowania tego deseru sięgnęłam po brzoskwinie z puszki. Możecie je jednak zastąpić mrożonymi owocami takimi jak maliny czy owoce leśne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)brzoskwiń 10 dkg pokroić w kostkę a 20 dkg zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane brzoskwinie połączyć z pokrojonymi. Herbatniki pokruszyć. Mają mieć konsystencję prawie taką samą jak bułka tarta. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem, dodać syrop z brzoskwiń i zmiksować. Całość powinna mieć kremową konsystencję. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą dodać do twarożku i wymieszać. Przygotować

mecooks
Leśny mech bez cukru i bez glutenu 196

Ciasto ze szpinakiem i malinami leśny mech zachwyca głównie ze względu na swój intensywny, zielony kolor, który jest uzyskiwany naturalnie (dzięki szpinakowi), bez pomocy sztucznego barwnika. Pierwsze wzmianki o słodkim wypieku z dodatkiem szpinaku pochodzą z Turcji, gdzie tradycyjnie przyrządza się taki placek z dodatkiem cytryny - która dodatkowa wzmacnia kolor ciasta. Potoczna nazwa leśny mech, wzięła się z podobieństwa wypieku(...)wlewam olej i dalej ubijam. Dodaję mąkę z proszkiem i   odsączony, zblendowany szpinak. Miksuję aż wszystko się połączy. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 180 st. C aż do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzę. Po czym przekrawam na pół. Z jednej połówki zeskrobuję wierzch i odkładam do miseczki

Bon Appetit Małgorzaty
Bezglutenowe kluseczki i pesto z młodej pokrzywy 127

weekend od trzech tygodni, jak tylko się zorientowałam, że już rosną małe pokrzywy, robię słodkie oczy i wtedy domownik zabiera mnie za miasto. Zbieram te cudne rośliny w lesie i nawet on się poświęca i mi pomaga, choć jak każdy mężczyzna, jest 100 razy wrażliwszy na wszelkie oparzenia i ukłucia niż ja ;)  Później przerabiam moje pokrzywy na różne eksperymentalne(...)mąki z tapioki, lub maranty trzcinowej 3 łyżki nasion czarnuszki  2 jajka pęczek młodej pokrzywy pół szklanki pestek dyni pół szklanki oleju lnianego 1 ząbek czosnku 100 gram tartego parmezanu garść kiełków rzodkiewki świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: Pestki dyni mielimy w rozdrabniaczu i wysypujemy na miseczkę, lub talerzyk, a do rozdrabniacza wkładamy pokrzywy, parmezan, czosnek i olej

Quinoa Raz!
Bezglutenowy sernik na haloween 124

Sprawdzony przepis na sernik z dynii, który smakuje nie tylko na Haloween. Sernik jest wilgotny, z wyczuwalnym smakiem przypraw korzennych, nie za słodki…idealny. Przepis do którego wracam co roku podczas sezonu dyniowego.  My podwoiliśmy ilość składników na ciasto i z reszty zrobiliśmy "paluchy wiedźmy" :) Świetna zabawa dla dzieci. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: kruche ciasto: ciasto(...)podanych składników zagnieść kruche ciasto i wsadź na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na placek ok.0,5 cm i wylep nim formę do tarty czy tartaletki. Masa serowa: Puree z dyni zmiksuj z cukrem, serem i kwaśną śmietaną. Dodaj mąkę i cynamon, a na końcu jajka. Masę serową wylej na wyłożoną kruchym ciastem

Kuchnia bezglutenowa
Pachnace kotlety z dyni 191

Kotlet to ulubiona forma jedzenia mego syna. Jak się okazuje mimo składanych deklaracji uległ ich smakowi i aromatowi. Jadł aż mu się uszy trzęsły choć twierdził

Dzieje kuchennej Wiewióry
STRUDEL JABŁKOWY 140

Kochani dzisiaj chciałam podzielić się z Wami kolejnym przepisem z ponad 100 letnią tradycją Strudel z jabłkami, który jest niesamowicie pyszny i wcale nie taki trudny

Kukuleczki
Tarta szpinakowo-serowa 146

Lubimy słodkie wypieki, ale w tym miejscu prezentujemy danie słone, pieczone jak ciasto, stanowi doskonałą alternatywę dla popularnej pizzy, prędko się ją robi, smakuje i wygląda wyśmienicie, w sam raz na elegancką przekąskę na ciepło i zimno, warto wypróbować! Składniki: (Na porcję w blaszce prostokątnej 18x24 cm) 1/2 kg mąki 1 kostka masła roślinnego (ja daję masło) 1/2 kostki smalcu(...)boczku (ja daję skwarki, mam zawsze po wytopieniu słoninki na smalec) 10 szt pomidorków koktajlowych lub dwa duże sól pieprz wg uznania, czosnek Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na tartę, tak jak na kruche ciasto  - zrobić kruszonkę z zimnych tłuszczy i mąki, dodać jajka i zimną wodę, powinno się ładnie zlepić w kulę i mieć plastyczną konsystencję. Włożyć w woreczek foliowy

kgwjanczewo
Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami 105

ciasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie.  Składniki 300 g mąki pełnoziarnistej lub gofio  400 ml mleka  15 szt. kumkwata  35 g kakao  50 g amarantusa  5 łyżek płatków czekoladowych  6 łyżek ksylitolu  1 jajko  1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka proszku pieczenia(...)Dodajemy mleko i żółtko, miksujemy na gładką masę. Białko ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Na koniec dodajemy trzy łyżki płatków czekoladowych. Masę przelewamy do formy na tartę i na wierzchu układamy plastry kumkwata. Posypujemy resztą płatków czekoladowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Studzimy i podajemy jako świąteczny deser. Kumkwat, czyli

My Chcemy Jeść
Makowiec na kruchym cieście 342

makowiec na kruchym spodzie z mnóstwem bakalii w środku. Coś dla tych, którzy nie przepadają za drożdżowymi , zawijanymi makowcami . Makowiec z tego przepisu jest wilgotny, dosyć wysoki, nie za słodki,  po prostu doskonały! Polecam upiec na tegoroczne święta! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 żółtka 120 g cukru 300 g maki(...)umieścić w misce, zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Resztę ciasta schłodzić w lodówce. Spód podpiec w 180st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Masa makowa: Mak zalać wrzącą wodą, ostudzić, a następnie odsączyć z nadmiaru

Nastoletnie Wypiekanie
PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM – najlepsze! 179

Placki ziemniaczane to taki przysmak, który najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Ja lubię je solo , z gulaszem albo z sosem pieczarkowym. Od znajomych wiem, że

Ostra na Słodko
Jabłkowo-orzechowe crumble, czyli jabłka pod orzechowa kruszonką 130

Crumble - tajemnicza dla niektórych, angielska nazwa czegoś bardzo prostego i bardzo smacznego. Przez wiele lat przygotowywałam crumble nie wiedząc, że to właśnie to. Podobno deser ten

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zdrowa surówka na drugie śniadanie ;) 174

To właśnie moje drugie śniadanie, które zjadłam zaraz po powrocie z zakupów spożywczych (znów ciężkie siaty)  Po drodze zahaczyłam o centrum handlowe i tak 

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Brownie z malinami 260

Soczyste maliny z połączeniu z czekoladowym ciastem i odrobiną bitej śmietany – czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?! Wielbiciele ciast czekoladowych , brownie i murzynków

Ostra na Słodko