Jabłkowy omlet z cynamonem i owocami. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najróżniejsze placki, placuszki i omlety (nie tylko na śniadanie ). Ostatnio upodobałam sobie w
Słodkie okruszkiPieczarkowy tydzień natchnął mnie niesamowicie i idąc za ciosem przygotowałam jeszcze jedną pieczarkową potrawę. Niestety ze względu na liczne rozjazdy, zapomniałam opublikować ten wpis, przez
Codzienne GotowanieCoraz cieplej na polu. Słońce, choć nieśmiało wyłania się zza chmur przyjemnie grzejąc. Już nie mogę doczekać się pięknych, ciepłych dni, wiosny, a później lata... Myśląc
Słodkie okruszkimięsem, jednak reszta rodziny woli mięsną wersję. Ten przepis to moja ulubiona wersja. Składniki na 4 porcje - pomidory 5 - 6 szt - cebula 1 szt duża - czosnek 2 ząbki - słodka papryka mielona 1 łyżka - 1,1/2 l wywaru warzywnego, woda też może być. - 30 - 40 dkg czerstwego chleba - sól,pieprz do smaku - olej do smażenia. - ser żółty ostry(...)Zblenderować. - chleb pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. - doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 10 min. - przed podaniem posypać z tartym serem Można posypać również zielenina ja lubię z natką pietruszki. Zamiast wywaru warzywnego można zalać cebule
Eli Gotowanienajbardziej słowiańskiego ze wszystkich przetworów. Efekt jest zaskakująco pozytywny. 0,5kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego pół torebki słodkiej papryki w proszku dwie łyżki tejże ostrej dwie łyżki przecieru pomidorowego przyprawa uniwersalna puszka czerwonej fasoli słoik kiszonych ogórków trochę startego sera pieprz olej do smażenia Czosnek przeciśnięty przez praskę(...)Dusimy wszystko pod przykryciem około 5 minut. Na koniec, w głębokiej patelni z mięsną masą wylądować powinna fasola. Po wymieszaniu wszystkiego po raz ostatni, faszerujemy mięsem kiszone ogórki. Posypujemy tartym serem i podajemy gorące. Gdy podamy je samoistnie mogą służyć za przystawkę, z frytkami, czy innym dodatkiem, swobodnie spełnią rolę dania głównego
Kuchenna KontrrewolucyaLubicie pierogi? Ja bardzo! Co prawda ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu, jednak wcale mnie to nie zraża;) Zdecydowanie najczęściej goszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym razem jednak przygotowałam wersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać(...)wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica , 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia. Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny, po czym ją odcedzić. Grzyby (mrożone rozmrozić i odcisnąć
Z miłości do słodkościUwielbiam ciasto francuskie ! Nie tylko w wersji na słodko , ale również wytrawnej. Dziś mam dla Was pomysł na fajną kolację , która nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Chrupiące ciasto wypełnione tuńczykowym farszem smakuje rewelacyjnie! I syci na długie godziny! Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę ! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - ciasto francuskie – 1 płat - tuńczyk(...)muffinek – z tej części robimy rant ). Ciastem wyklejamy foremkę , smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok.10min/180C. W tym czasie odsączamy tuńczyka. Drobno kroimy paprykę , cebulę , szczypiorek. Trzemy ser żółty. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy śmietanę oraz musztardę. Doprawiamy solą , pieprzem i czerwoną papryką do smaku. Wypełniamy podpieczoną foremkę. Wkładamy do piekarnika ponownie na ok. 10 minut (pilnujemy jednak
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was dość oryginalną propozycję. Od kilku lat, co jakiś czas nachodzi mnie ochota na moje bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką. Przepis
Słodkie okruszkiForszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na
Kuchnia MagdaLenySzybka sałatka z sosem czosnkowym i kilka słów o Goodest Dziś zapraszam Was na przepis na szybką sałatkę z sosem czosnkowym. Taką sałatkę możecie spokojnie
Słodkie okruszkismacznego i szybkiego deserku do zrobienia w kilka minut . Deser serowy z bitą śmietaną, herbatnikami i brzoskwiniami z syropu. Niezwykle lekki i kremowy deser , który nie jest ani przesadnie słodki ani ciężki. Ja do przygotowania tego deseru sięgnęłam po brzoskwinie z puszki. Możecie je jednak zastąpić mrożonymi owocami takimi jak maliny czy owoce leśne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)brzoskwiń 10 dkg pokroić w kostkę a 20 dkg zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane brzoskwinie połączyć z pokrojonymi. Herbatniki pokruszyć. Mają mieć konsystencję prawie taką samą jak bułka tarta. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem, dodać syrop z brzoskwiń i zmiksować. Całość powinna mieć kremową konsystencję. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą dodać do twarożku i wymieszać. Przygotować
mecooksCiasto ze szpinakiem i malinami leśny mech zachwyca głównie ze względu na swój intensywny, zielony kolor, który jest uzyskiwany naturalnie (dzięki szpinakowi), bez pomocy sztucznego barwnika. Pierwsze wzmianki o słodkim wypieku z dodatkiem szpinaku pochodzą z Turcji, gdzie tradycyjnie przyrządza się taki placek z dodatkiem cytryny - która dodatkowa wzmacnia kolor ciasta. Potoczna nazwa leśny mech, wzięła się z podobieństwa wypieku(...)wlewam olej i dalej ubijam. Dodaję mąkę z proszkiem i odsączony, zblendowany szpinak. Miksuję aż wszystko się połączy. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 180 st. C aż do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzę. Po czym przekrawam na pół. Z jednej połówki zeskrobuję wierzch i odkładam do miseczki
Bon Appetit Małgorzatyweekend od trzech tygodni, jak tylko się zorientowałam, że już rosną małe pokrzywy, robię słodkie oczy i wtedy domownik zabiera mnie za miasto. Zbieram te cudne rośliny w lesie i nawet on się poświęca i mi pomaga, choć jak każdy mężczyzna, jest 100 razy wrażliwszy na wszelkie oparzenia i ukłucia niż ja ;) Później przerabiam moje pokrzywy na różne eksperymentalne(...)mąki z tapioki, lub maranty trzcinowej 3 łyżki nasion czarnuszki 2 jajka pęczek młodej pokrzywy pół szklanki pestek dyni pół szklanki oleju lnianego 1 ząbek czosnku 100 gram tartego parmezanu garść kiełków rzodkiewki świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: Pestki dyni mielimy w rozdrabniaczu i wysypujemy na miseczkę, lub talerzyk, a do rozdrabniacza wkładamy pokrzywy, parmezan, czosnek i olej
Quinoa Raz!Sprawdzony przepis na sernik z dynii, który smakuje nie tylko na Haloween. Sernik jest wilgotny, z wyczuwalnym smakiem przypraw korzennych, nie za słodki…idealny. Przepis do którego wracam co roku podczas sezonu dyniowego. My podwoiliśmy ilość składników na ciasto i z reszty zrobiliśmy "paluchy wiedźmy" :) Świetna zabawa dla dzieci. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: kruche ciasto: ciasto(...)podanych składników zagnieść kruche ciasto i wsadź na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na placek ok.0,5 cm i wylep nim formę do tarty czy tartaletki. Masa serowa: Puree z dyni zmiksuj z cukrem, serem i kwaśną śmietaną. Dodaj mąkę i cynamon, a na końcu jajka. Masę serową wylej na wyłożoną kruchym ciastem
Kuchnia bezglutenowaKotlet to ulubiona forma jedzenia mego syna. Jak się okazuje mimo składanych deklaracji uległ ich smakowi i aromatowi. Jadł aż mu się uszy trzęsły choć twierdził
Dzieje kuchennej WiewióryKochani dzisiaj chciałam podzielić się z Wami kolejnym przepisem z ponad 100 letnią tradycją Strudel z jabłkami, który jest niesamowicie pyszny i wcale nie taki trudny
KukuleczkiLubimy słodkie wypieki, ale w tym miejscu prezentujemy danie słone, pieczone jak ciasto, stanowi doskonałą alternatywę dla popularnej pizzy, prędko się ją robi, smakuje i wygląda wyśmienicie, w sam raz na elegancką przekąskę na ciepło i zimno, warto wypróbować! Składniki: (Na porcję w blaszce prostokątnej 18x24 cm) 1/2 kg mąki 1 kostka masła roślinnego (ja daję masło) 1/2 kostki smalcu(...)boczku (ja daję skwarki, mam zawsze po wytopieniu słoninki na smalec) 10 szt pomidorków koktajlowych lub dwa duże sól pieprz wg uznania, czosnek Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na tartę, tak jak na kruche ciasto - zrobić kruszonkę z zimnych tłuszczy i mąki, dodać jajka i zimną wodę, powinno się ładnie zlepić w kulę i mieć plastyczną konsystencję. Włożyć w woreczek foliowy
kgwjanczewociasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie. Składniki 300 g mąki pełnoziarnistej lub gofio 400 ml mleka 15 szt. kumkwata 35 g kakao 50 g amarantusa 5 łyżek płatków czekoladowych 6 łyżek ksylitolu 1 jajko 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka proszku pieczenia(...)Dodajemy mleko i żółtko, miksujemy na gładką masę. Białko ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Na koniec dodajemy trzy łyżki płatków czekoladowych. Masę przelewamy do formy na tartę i na wierzchu układamy plastry kumkwata. Posypujemy resztą płatków czekoladowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Studzimy i podajemy jako świąteczny deser. Kumkwat, czyli
My Chcemy JeśćPlacki ziemniaczane to taki przysmak, który najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Ja lubię je solo , z gulaszem albo z sosem pieczarkowym. Od znajomych wiem, że
Ostra na SłodkoCrumble - tajemnicza dla niektórych, angielska nazwa czegoś bardzo prostego i bardzo smacznego. Przez wiele lat przygotowywałam crumble nie wiedząc, że to właśnie to. Podobno deser ten
Codzienna kuchnia niecodziennaTo właśnie moje drugie śniadanie, które zjadłam zaraz po powrocie z zakupów spożywczych (znów ciężkie siaty) Po drodze zahaczyłam o centrum handlowe i tak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość