ostatnio gościliśmy szwagierkę i szwagra, pojawił się pomysł zrobienia drinka z szampana. A jako że czwórka młodych ludzi była otwarta na eksperymenty, narodziło się coś całkiem nowego – lekkiego, słodkiego i kobiecego, ale jednocześnie mocnego. Świetnego na letnie wieczory. Moi Drodzy, oto Truskawkowy zawrót głowy. Lista zakupów: 150 ml szampana półwytrawnego 50 ml wódki o smaku truskawkowym Kostki lodu listonic_type(...)szampanem. Po drugie: jest całkiem mocny. Wbrew pozorom może dość szybko zawrócić w głowie, a nie oszukujmy się – nie po to pijemy drinki, żeby ich nie poczuć. Po trzecie: jest szybki i bardzo prosty. To zaledwie dwa składniki, które trzeba połączyć. A efekt jest zaskakujący – taki, jak lubię! * Foremkę do takich bajeranckich kostek lodu w kształcie kości i czaszek możecie
Proste-przepisy.plSłodki owocowy deser na każdą porę roku :) Kilka ciekawostek na temat tego "pięknego" owocu :) Gruszki, głównie ze względu na swój „kobiecy” kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków. Podane na deser, potrafią rozbudzić ukryte namiętności. Wpływają także pozytywnie na naszą koncentrację i pobudzają nasz mózg do wydajniejszego działania. To wszystko za sprawą ukrytego w nich boru. (źródło: http://www.tesco.pl/smaczna-strona)(...)pudrem, udekorować i obłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe
Tradycyjna Kuchniaświeżą i ciepłą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wrzucamy go do wody z octem lub do wina, tą mieszankę wkładamy do lodówki. Mieszamy w miseczce sól, mielony pieprz, słodką paprykę, płatki chili. Koper włoski podprażamy na suchej patelni – musi lekko zmienić kolor i uwolnić trochę aromatu. Tłuczemy go w moździerzu bardzo drobno. Wsypujemy do pozostałych przypraw. Kolorowy pieprz lekko(...)określonej strukturze – po zblendowaniu dostaniecie tylko i wyłącznie zgrzaną maź, o konsystencji pasztetu. Ostrza w blenderze czy malakserze wirują z ogromną prędkością, nawet na niskiej mocy, a takie szybkie tarcie wytwarza ciepło. Efektem jest masa mięsna prawie jak homogenizowana– zbita, zgrzana, bez odpowiedniej konsystencji. Najbliżej jej do masy na parówki, do kiełbasy – odpada. Mielimy najpierw schłodzony tłuszcz, następnie schłodzone
Karo in the KitchenUfff, zdążyłam z kolejną i zarazem ostatnią propozycją na wykorzystanie pasztetu z drobiu Profi . Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione warzywami, twarożkową pastą z odrobiną czosnku i
Kuchnia w czekoladzieBlog ten powstał ponieważ chcę podzielić się z innymi osobami swoimi przepisami. Czasami będą to przepisy znalezione w sieci i wykorzystane, pozostałe (większa ich część
Na słodko lub wytrawniemieliśmy na nią ochoty. W końcu wybór padł na pizze z gruszką. Samo ciasto było jak dla mnie ciut za twarde, gruszka natomiast zdecydowanie zbyt dojrzała (za słodka), a szynka parmeńska … cóż, wiecie jak czasami potrafi się w ustach „zaplątać”;) Reasumując – to nie było „TO”… znowu:( Zrobiliśmy więc własną pizze z gruszką. Zainspirowałam(...)łyżeczki soli suszone oregano 1/2 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku) Dodatkowo: 2 twarde gruszki (u mnie konferencja) dwie garści świeżego szpinaku garść orzechów włoskich 150 g tartej mozzarelli Drożdże przekładamy do szklanki i zalewamy niewielką ilością letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier oraz sól, wlewamy
Smaki Na TalerzuBaba czarno na białym Gdy nadchodzi ochota na coś słodkiego najłatwiej przygotować babkę, gdyż nie wymaga kremu, wystarczy upiec i już od razu można rozkoszować się smakiem. Ta babka by nieco urozmaicić smak została zwieńczona dodatkowo polewą kakaową, co wzmocniło jej kakaową część. Choć żartobliwie stwierdzono, że się tak świeci, jakby została polana smołą. Składniki: Na ciasto(...)przemieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wmieszać. Połowę masy przelać do keksówki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Do drugiej części masy wsypać przesiane kakao, dodać mleko i dokładnie połączyć. Ciemna masę przełożyć na masę białą. Piec w temp. 180 st. przez około 50 min do tzw. "suchego
My sweet a lifeBardzo proste i mocno kakaowe ciasto, które uzależnia ;) Nie wyczuwamy braku jajek i mleka. Chwila przyjemności dla wszystkich miłośników wilgotnych ciast i nie tylko. Zapraszam! Ciasto
Tagebuch po polskuŚwięta bez piernika ?! O nie! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny, szybki piernik, który przygotowałam w zdrowszej wersji. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę pełnoziarnistą oraz
Ostra na SłodkoTak, wiem, wiem, że przepisów na lemon curd jest mnóstwo i każdy przygotowywany z innych proporcji, ja również dołączam się do grona wielbicieli tegoż kremu i
Kraina Miodem PłynącaKarmel … masa krówkowa … kajmak …. – już na samą myśl niejednemu z nas cieknie ślinka! Przysmak ten postanowiłam wykorzystać do zrobienia dzisiejszego ciacha! Niesamowicie
Ostra na SłodkoSernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze
Kuchnia MagdaLenyBarszcz biały na zakwasie Barszcz biały w wielu domach gości wyłącznie na wielkanocnym stole. My jednak lubimy go jeść przez okrągły rok. No może mniej w
Słodkie okruszkiJeszcze przed świętami pokazywałam Wam te małe, zgrabne cudeńka ;) Fakt, że choć właśnie takie zgrabne, to kalorii mają sporo, ale na ich temat dziś się nie
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam grzyby. A obok boczniaków nigdy nie umiałam przejść obojętnie. Dziś zapraszam Was na panierowane boczniaki, czyli przepis na grzybowe a la schabowe. Kiedyś podobne boczniaki
Słodkie okruszkiprzygotować samemu, co wcale nie jest trudne. Zachęcam do spróbowania! Składniki: Kurczak: 1 filet z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko papryka mielona – ostra i słodka sól i pieprz 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia Pasta warzywna: 1 czerwona papryka 1 pomidor 1 czerwona cebula świeża bazylia (+ opcjonalnie inne zioła) Dodatkowo: 15 dkg sera żółtego(...)blendujemy na jednolitą masę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na każdym placku tortilli układamy porcję pasty warzywnej *** *** Na paście kładziemy 2-3 kawałki kurczaka *** *** Całość obsypujemy tartym serem *** *** Tortille zwijamy: najpierw zawijamy spód do góry, następnie boki do środka i na końcu całość rolujemy do góry *** *** Zwinięte tortille podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oleju (możemy
Blog z Apetytemtego, iż uwielbiam smak ryby po grecku(a najbardziej tej wigilijnej, wykonania mojej cioci), a dokładniej to połączenie smażonej marchwi i cebuli z dodatkiem pomidorów, które daje taką słodko-ostrą mieszankę (bo przecież w rybie po grecku musi być trochę cukru i masa pieprzu). Któregoś dnia po ciężkim dniu pracy, mając misję ugotowania szybkiego obiadu postanowiłam nieco poeksperymentować(...)starty imbir świeży - ok.2cm oliwa z oliwek do smażenia gałka muszkatołowa świeżo zmielona sól i pieprz odrobina cukru trzcinowego (lub białego) śmietanka 30% - 200ml parmezan tarty - do oprószenia dania natka pietruszki ryż lub kasza - 2 x 100g metalowa patelnia lub naczynie żaroodporne Przygotowanie: 1. Całą pracę rozpoczynamy od zamarynowania piersi indyczej. Mięso dokładnie myjemy
Symfonia Smakówkońcowi, ale nie może w nim zabraknąć przepisu na pyszne knedle z tymi owocami. Lato w tym roku nie rozpieszcza zbytnio słońcem i nie wszystkie owoce są tak słodkie, jak bym chciała. Cóż, trzeba brać to co daje natura. Na działce już dawno przekwitł bez, piwonie a teraz róża. Z tej ostatniej zrobiłam spore zapasy w słoiczki. Truskawkowe przetwory też(...)zawijać w nich truskawki. Gotowe wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 10 minut. Ja swoje podałam ze śmietaną i cukrem, ale można też z bułeczką tartą i masłem. Smacznego
Gosia gotujemoja pasta będzie na biszkopcie szpinakowym a na samej górze królować będzie groszek. Takie danie to doskonała przystawka podczas przeróżnych imprez. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kawałek słodkiego ciasta i gdyby nie groszek nikt by się nie zorientował, że to jednak wytrawne danie, do tego pyszne, syte i efektowne. Do przygotowania porcji w foremce o wymiarach 15x20(...)zbyt dużą to jeden lub nawet dwa brzegi możecie zrobić z foli aluminiowej, ciasto ma taką konsystencję, że nie wypłynie. Tak wiec foremkę należy natłuścić i wysypać bułką tartą. Białka jajek należy ubić na sztywno. Wszystkie pozostałe składniki ciasta należy zblendować na gładką masę i dodać do białek, delikatnie wymieszać i wylać do foremki. Piec 25 minut
Jadło i czytadłociekawość, a nie możemy jej zaspokoić w barze za rogiem. Currywurst jest niewątpliwie rzeczą bardzo prostą. Równie niewątpliwie jest jedną z berlińskich ikon. W związku z tym (po trzecie niewątpliwie) zasługuje na opisanie! Niemcy być może nie przyrządzają go w domu, ale na pewno dyskutują, który bar w mieście ma najlepsze kiełbaski, a który robi najlepszy(...)doczekał się nawet własnego muzeum. Guten Appetit! :) Składniki: ulubiona kiełbasa 150 ml keczupu (lub domowego keczupu ) szczypta sody oczyszczonej 4 łyżeczki curry 2 łyżeczki wędzonej papryki (lub słodkiej) 1 łyżeczka cebuli granulowanej 2 łyżeczki sosu worcestershire 4 łyżki wody (lub lekkiego bulionu) Wykonanie: Keczup podgrzać w rondelku na średnim ogniu. Dodać szczyptę sody i mieszać aż przestanie się pienić
zadanie-gotowanietymi owocami w roli głównej. Dziś pyszna galette (choć mi bardziej odpowiada polska nazwa zawarta w tytule) na kruchym cieście z dodatkiem maślanki, aromatem migdałów, cynamonu i miodu. Lekko słodka, bardzo owocowa, zdecydowanie zbyt mała, więc następnym razem koniecznie muszę podwoić porcję :) Składniki Ciasto 1 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ułożyć gruszki na środku, pozostawiając ok. 5 cm wolnego brzegu ciasta. Polać z wierzchu miodem. Zawinąć brzegi do środka tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min. źródło: przerobione stąd - klik
Słodkie inspiracjeSzaro, buro, smutno - taki nijaki ten dzień. Może kawa i kawałek słodkiego ciacha orzywi nam ten dzień. Lata nie robiłam tego ciasta, postanowiłam więc odświeżyć przepis, ale okazało sie że zaginą w stosie innych przepisów. Postanowiłam poszukać inspiracji w sieci;) I tak trafiłam na świetny, wręcz cudowny blog Zjem to z pięknymi zdjęciami i wyszukanymi przepisami;) Ten słynny(...)kakao. Ponownie mieszamy rózgą na jednolitą masę. Na koniec dodajemy jabłka i teraz już delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tortownicę lub inną formę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przekładamy masę do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, studzimy, ewentualnie posypujemy cukrem pudrem
Życie zaczyna się w kuchniusłyszałam o babce z dodatkiem majonezu , moje zdziwienie sięgnęło zenitu!:) A było to lat temu hmm... pewnie z 15 albo 20 :). I chociaż majonez, jako składnik słodkiego wypieku skutecznie mnie zniechęcał, to po spróbowaniu okazało się, że babka jest przepyszna! Leciuteńka, wilgotna i długo świeża - po prostu idealna. Przepis na babkę miał swoje "5 minut", piekłam(...)czym dzielimy ciasto na 2 części: do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do 2 aromat cytrynowy. Mieszamy. Foremkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką (lub bułką tartą). Wlewamy ciasto na przemian - warstwa jasnego, na to zygzaki z ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok. 40 minut (do suchego
Walijskie Pichceniektóre zazwyczaj mamy w swoich lodówkach i w kilkanaście minut możemy zrobić fajny obiad lub podwieczorek. Te kluseczki do najzdrowszych co prawda nie należą, ale myślę, że taki słodki obiad raz na jakiś czas jest miłą odmianą. Ponieważ jest to jedno z ulubionym dań mojego Mężczyzny, przepis podpinam do kategorii "Danie dla osoby, którą kochasz" w Wyzwaniu Kulinarnym(...)kawałki (tak, jak kopytka). Kluski wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy do czasu, aż wypłyną na wierzch. Podajemy z roztopionym małsłem i cynamonem lub zrumienioną bułką tartą
Zawsze głodna!