szynka - 15846 przepisów (strona:188/1057)

Jajka faszerowane szynką babci Basi 208

święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Jajko – symbol rodzącego się życia i obfitości . Składniki : 4 jajka na twardo, 2 grubsze plastry szynki, 1 łyżka majonezu, pieprz świeżo zmielony, do dekoracji wg uznania : sałata, rzodkiewka ,pomidorek, ogórek. itp. Przygotowanie ; Jajka przeciąć na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, pokrojoną w drobniutką kostkę(...)szynką oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy wg. własnego uznania. ( Ja zawsze wkładam plasterek szynki obok farszu, aby było wiadomo z czym jest masa, a poza tym efektownie wygląda. !) Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Kolorowe warstwy w galarecie babci Basi 171

blaszaną przed wyjęciem galarety musimy na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie . Warstwy robi się szybko i wg własnego uznania dobieramy warzywa , Moje składnik i : jajka, groszek z puszki Pudliszki, szynka konserwowa (ok. 30 dag ) kukurydza z puszki Pudliszki, 3 świeże marchwie, brokuły ( ja użyłam mrożone ) Warzywa : brokuł i marchew gotujemy w słono – słodkiej wodzie do miękkości . Uwaga na brokuł(...)się nie rozgotował ! Jajka gotujemy na twardo . Po ostudzeniu kroimy w ćwiartki i układamy na samym dnie foremki . Ostudzoną marchew , szynkę konserwową kroimy w kostkę. Przecedzamy groszek i kukurydzę . Kładziemy warstwami : jako , groszek, szynka konserwowa, marchew, kukurydza, brokuł. Zalewa : ( ilość zależna od wielkości formy , mi wystarczył litr zalewy ) 1 l wody, 2 płaskie łyżeczki vegety w czerwonym opakowaniu

Pysznosci Babci Basi
Frittata z szynką i serem 187

FRITTATA Z SZYNKĄ I SEREM to rodzaj zapiekanego omletu z dodatkami, w naszym przypadku z szynką, serem, cebulką i szpinakiem. Takie śniadanie jest świetnym pomyłem na rozpoczęcie dnia! Artykuł Frittata z szynką i serem pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine
Przystawka z melona 221

końca mnie przekonuje. Mdłe, niezbyt wyraźne w smaku. Jednak melon podany w ten właśnie sposób trafił w mój gust kulinarny. Składniki: ćwiartka żółtego melona 1 mozzarella 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej sos: łyżka oliwy łyżka octu balsamicznego łyżeczka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Melona obieramy i kroimy na mniejsze, podłużne kawałki. Mozzarellę kroimy w podłużne paski. To samo robimy z szynką(...)melon kładziemy ser, owijamy szynką. Łączymy za pomocą wykałaczki. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Skrapiamy przystawkę. Ilość porcji: 10 szt. Czas przygotowania: 0,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Gulasz mięsny z dzika 162

dzika….Rzadko kiedy przyrządzam dziczyznę ale jak już wpadnie mi w ręce kawałek dziczyzny to robię to z pompą. Gulasz mięsny z dzika jest tego przykładem. Użyłam tutaj szynki z dzika. Piękne mięso o ciemnym kolorze, przypominające wołowinę. Wpadłam więc na pomysł przyrządzić gulasz z dzika podobnie jak francuski gulasz Boeuf bourguignon . Gulasz jest bardzo aromatyczny i w odróżnieniu(...)godzinie. Podałam gulasz z kopytkami . Nie wiem jak Wy ale moja rodzinka lubi gulasz mięsny z kopytkami lub innymi kluskami. Gulasz mięsny Składniki: 4-6 porcji Marynata 600 g szynki z dzika, bez kości 4 ząbki czosnku 1 cebula szczypta utartej gałki muszkatałowej 6 nasion jałowca 6 nasion czarnego pieprzu 1 laska cynamonu 2 liście laurowe 1 gałązka świeżego rozmarynu

codojedzenia
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 235

danie inspirowane kuchniami Azji. Pokrojoną wieprzowinę umieszczamy na kilka godzin w przyprawach, następnie podsmażamy i dusimy, na koniec zaś łączymy z warzywami i makaronem chińskim (vermicelli). My zwyczajowo używamy szynki lub biodrówki, ale teoretycznie można wykorzystać również inne rodzaje chudej wieprzowiny, np. łopatkę – pamiętając jednak, że na pewno mniej lub bardziej zmieni to smak dania. Polecamy dobrze przyjrzeć się użytej(...)danie przygotowujemy jako zasadniczo duszone. Wyjątkiem jest tylko szybkie podsmażenie mięsa na samym początku. Nie jest to więc „stir-fry na szybko” i musimy uzbroić się w nieco cierpliwości – szynka wieprzowa to nie filet z kurczaka i potrzebuje ok. 45 minut powolnego duszenia. Również dodanym na koniec warzywom pozwólmy podusić się spokojnie na niedużym ogniu przez 10-15 minut. Dzięki

Kulinarna Pokusa
Smaki Parmy – symbol całej Italii, czyli jak wybrać najlepszy parmezan i prosciutto 294

najmniej 24 miesiące, a ich blok waży do 40 kilogramów. Przede wszystkim właśnie od okresu dojrzewania i producenta zależy ostateczna cena sera. Obok parmezanu najsłynniejszym produktem lokalnym jest szynka parmeńska ( Prosciutto di Parma ). Ta surowa, podsuszana szynka wytwarzana jest z całych udźców wieprzowych – właśnie tych znajdujących się na wspomnianych witrynach sklepów. Receptura Prosciutto di Parma znana jest już od czasów(...)rzymskich. Mała ilość soli morskiej używana w procesie produkcji odpowiada za jej charakterystyczny słodkawy smak. Przy kupnie szynki parmeńskiej należy zwrócić uwagę na stempel korony, w który wpisane jest słowo: PARMA. Innymi endemicznymi produktami Parmy i najbliższych okolic są m.in. Coppa di Parma (mięso z karkówki wieprzowej natarte solą i ziołami, sprzedawane w charakterystycznie wiązanym jelicie), Strolghino (odmiana salami), Grana

Bon Ton Italia
Krokiety z chleba tostowego nadziewane szynką i serem 200

Krokiety z chleba tostowego nadziewane szynką i serem.  Sprawdzą się idealnie w formie przekąsek lub jako dodatek do zupy. Polecam również podanie z sosem majonezowym, czosnkowym...  Świetny pomysł na smaczną kolację.  SKŁADNIKI 1 opakowanie chleba tostowego szynka w plasterkach ser lub mozzarella w plasterkach 2 jajka bułka tarta sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wyjąć z paczki cały(...)chleb tostowy  i odciąć wszystkie skórki ( można zachować i wykorzystać np do jakiegoś nadzienia ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdą kromkę rozwałkować na plasterek. Na tak przygotowanych plastrach ułożyć plasterki szynki, odciśnietej z wody mozzarelli lub miękkiego żółtego sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zawinąć ciasno w ruloniki , obtoczyć w rozmąconym ze szczyptą soli jajku a natępnie bułce tartej. Tak przygotowane krokiety usmażyć

zielonacukinka
Sniadaniowe jajeczne muffiny 200

Takie muffinki to doskonała propozycja na efektowne śniadanko :)  Są niezwykle sycące i z pewnością dodadzą nam energii na cały dzień! Do dzieła! Składniki: (na 8 muffinek) 150 g szynki 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 16 zielonych oliwek 16 kulek mini mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe 5 jajek sól pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i pietruszką (przyprawa) masło Przygotowanie(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - w tym czasie przygotowujemy nasze danie. Szynkę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą z suszonymi pomidorami. Szynkę z cebulą przesypujemy do jajek i mieszamy. Na dnie formy do muffin wlewamy po dużej łyżce masy jajecznej. Na nią układamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz pokrojone

Taste Therapy
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 183

Szybki i prosty a równocześnie imponujący przepis na danie w restauracyjnym stylu. Delikatne mięsko ryby idealnie komponuje się z lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym cytrynowym risotto. Zamiast dość grubej polędwicy z dorsza możecie użyć bardziej cienkich filetów i odpowiednio zredukować czas pieczenia lub smażenia. Danie to wyjdzie równie smaczne jeśli użyjecie filetów innej ryby np. łososia. Rybę można(...)koniec dodajemy sporą ilość parmezanu i łyżkę masła. Prosto i pysznie. SKŁADNIKI na 2 porcje DORSZ 2  kawałki polędwicy z dorsza (2 x 150 g) 2 - 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki oliwy 4 listki szałwii sól morska świeżo zmielony czarny pierz RISOTTO CYTRYNOWE 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę skórka otarta z 1 cytryny ( tylko żółta, zewnętrzna

cool and minty
SAŁATKA Z MELONEM, MOZZARELLĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 430

Pyszna, lekka i orzeźwiająca sałatka, która idealnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezach lub rodzinnych spotkaniach np. w czasie świąt.  Soczysty melon, miękka mozzarella i suszona, pełna aromatu szynka parmeńska, to składniki, które idealnie do siebie pasują. Bazyliowe pesto i domowy krem balsamico nadają sałatce charakteru i bardzo dobrze ją uzupełniają. W sytuacji gdy nie mamy czasu na przygotowanie(...)stole. Przed przyjściem gości wystarczy skropić zielonym pesto i kremem balsamico. Opcjonalnie można posypać płatkami chili. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 1/2 melona kantalupa oczyszczonego z nasion 100 g szynki parmeńskiej 100 g małych kulek mozzarelli garść listków świeżej bazylii BAZYLIOWE PESTO / 1/2 szklanki 2 garści listków świeżej bazylii 2 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na patelni 2 łyżki tartego parmezanu

cool and minty
MOZZARELLA Z BAZYLIOWYM PESTO I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 139

Cieniutko pokrojone plastry długodojrzewającej szynki parmeńskiej, podane z kulą włoskiej mozzarelli * , ułożonej na sałacie z aromatycznym pesto z bazylii i orzeszków piniowych.  Całość skropiłam krem balsamiczny i podałam z  natartą czosnkiem i skropioną oliwą, opieczoną bagietką. Takie danie znakomicie sprawdzi się jako przystawka na romantycznej kolacji we dwoje lub na eleganckim przyjęciu w gronie znajomych.  Fantastyczne połączenie(...)talerzu gwarantowany:-) * najlepsza jest mozzarella di bufala - wytwarzana z mleka bawolego, bardziej delikatna i mocniej kremowa niż ta z mleka krowiego.  SKŁADNIKI / 2 porcje 8 cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej 2 kule białej mozzarelli / odsączone z zalewy i osuszone na papierowym ręczniku 2 liście sałaty lodowej 2 łyżki kremu balsamicznego  PESTO BAZYLIOWE/ ok. ¹⁄₂szklanki garść listków świeżej bazylii

cool and minty
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 173

Małe roladki z polędwiczki wieprzowej nadziewane serem camembert lub gorgonzola, a następnie obsmażane w plastrach szynki parmeńskiej. Podane z kremowym sosem z suszonych pomidorów i świeżymi listkami bazylii. Banalne i szybkie w wykonaniu. Efektowne w wyglądzie i pyszne w smaku. Świetnie nadają się do odgrzewania. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać więcej(...)włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) 2 małe ząbki czosnku/ starte na tarce 100 g cienko pokrojonej suszonej szynki / serrano, parmeńskiej 100 g sera camembert lub gorgonzola świeżo zmielony czarny pieprz sól morska szczypta chili w proszku SOS 1/3 szklanki suszonych pomidorów / pokrojonych w kostkę 1 szklanka śmietany

cool and minty
PIZZA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 223

Rewelacyjna pizza na cienkim, chrupiącym spodzie. Z aromatycznym, pachnącym oregano sosem pomidorowym, zielonymi szparagami i szynką parmeńską.  Zawsze piekę ją na rozgrzanym kamieniu, ale z powodzeniem możecie zastąpić go blachą z wyposażenia piekarnika. Surowy placek ciasta, położony na rozgrzanym kamieniu zaczyna rosnąć zanim skończymy układać na nim dodatki. Po upieczeniu trzyma formę i nie jest gęsty ani też zbity(...)cukru lub miodu sól, pieprz DODATKI 2 kulki białej mozzarelli odsączonej i pokrojonej w cieniutkie plasterki 20 cienkich zielonych szparagów lub 10 grubszych przekrojonych wzdłuż na pół 100 g szynki parmeńskiej w plastrach  suszone oregano WYKONANIE CIASTO : Drożdże (świeże lub suche) rozcieramy w miseczce z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki i ¹⁄₂ szklanki ciepłej (nie gorącej) wody i dokładnie mieszamy

cool and minty